Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O mikrofalówce to EAnna na poprzedniej stronie pisała i ja tak robię, a przepis jest gdzieś. Wklejam ten co mam zapisany w moim archiwum:

 

Nutella ze śliwek węgierek jest pycha wklejam przepis 2,5 kg śliwek węgierek
Składniki
    • 1 kg cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 20 dag kakao (najlepiej DecoMorreno)

Sposób wykonania:
Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików. Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem. (Nutelli nie trzeba już pasteryzować).
Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 500 ml.
 

Staram się jak najmniej używać cukru, to daję mało - tak wg. smaku, w tym roku zamiast cukru dałem stewię, Smażę w mikrofali i też pomagam blenderem by była gładka masa. Moja zasada to słoiczki o małej pojemności. Na raz 0,5l to dużo chyba jak wnuczek  sprowadzi swoją "armię" głodnych żołnierzy to i taki pół litrowy to za mało :)

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-516382
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak mocno redukujecie powidła ? Ja dotychczas robiłem tak na oko. U mnie gotowe powidła to mniej więcej 20% początkowego nastawu (śliwki węgierki, już nieco pomarszczone, zmielone). Jak u Was to wygląda ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-519879
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

1 tura śliwek - 3 kg netto po pierwszym " pieczeniu" w garnku żaroodpornym  - jutro garnek na kuchenkę odkryty grzany rosołowo  - i pojutrze +cukier do smaku  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-566273
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 

 

i pojutrze +cukier do smaku ;)

 

Do powideł z węgierek nigdy nie dokładałem cukru . Super się przechowywały i smakowały :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-566275
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do powideł z węgierek
Tak jak już się marszczą  (najlepiej ale nie koniecznie)- ale mam mieszankę śliwek - i spróbuję organoleptycznie  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-566288
Udostępnij na innych stronach

Moje powidła ze śliwek robiłem w ten sposób, że śliwki po wydrukowaniu zasypiałem lekko cukrem i na drugi dzień jak puściły nieco soku na gaz i nic nie mieszać to się nie przypalą

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-566295
Udostępnij na innych stronach

Polecam wolnowar do tworzenia powideł. Rewelacja.

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-566315
Udostępnij na innych stronach

 

 

śliwki po wydrukowaniu

A w ilu egzemplarzach drukowałeś, Może i dla mnie wydrukuj. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-566364
Udostępnij na innych stronach

Polecam wolnowar do tworzenia powideł. Rewelacja.

Albo piekarnik elektryczny ustawiony na 120C i 8-12h w zależności od wymaganej konsystencji ;)

Praktyczna uwaga: na początek przez ok. 1h temperatura 150-180C (w zależności czy brytfanka teflonowa czy emaliowana) aby przyspieszyć nagrzanie wsadu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-566381
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w ilu egzemplarzach drukowałeś, Może i dla mnie wydrukuj.

Już się robi. :laugh:  .Uroki pisania na telefonie. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10389-powid%C5%82a/page/3/#findComment-566387
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.