Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wymyśliłam sobie ,żeby z pokrzywy wycisnąć soczek i zamrozić w torebkach do lodu.Będzie jak znalazł do smoothie.

Część sobie posiekałam i zamknęłam próżniowo,a resztę zalałam wodą w wiadrach -będzie do podlewania ogródka.

Z innej beczki -w śniadaniówce od Jumbo zrobiłam wędlinkę kurczakowo-indykową  i nie o sam smak mi chodzi,ale o kształt i gabaryty.

Szynkowarek-śniadaniówka świetnie się sprawdza dla małej rodzinki -nie trzeba się katować kilka dni tą samą wędlinką .Jutro sobie zrobię mieloneczkę ,a jak skonsumujemy wrzucę płat indyka .Jak dla mnie super się sprawdza .

beata
  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Powiem tak -moja biała wyszła lepsza niż ta ,która przynieśli goście [też swój wyrób] tak przynajmniej ocenili ,ale mnie też moja o niebo lepiej mi smakowała.Użyłam

30 dag pręgi wołowej

0,7 kg mięsa od szynki-pokrojonego w kostkę

2 kg mięsa -w tym boczek,podgardle i łopatka.

dodałam świeży czosnek niedźwiedzi,który dodał smaku całości.

Kiełbaskę juz powtarzałam ,żeby była na grila tylko z mniejszą ilością majeranku.

beata

Użyłam 30 dag pręgi wołowej 0,7 kg mięsa od szynki-pokrojonego w kostkę 2 kg mięsa -w tym boczek,podgardle i łopatka
bez indyka ?

Muskie - to ryba 🙃

Do tej świątecznej chyba coś dodałam-chyba pomieszałam z mięsem od szynki.

Ostatnio robiłam bez dodatku indyka  na grila .

Indyka wykorzystałam do mielonki z kurczakiem .Wyszła całkiem fajna porcja śniadaniowa [ u nas tygodniowa] we wspomnianej śniadaniówce od Jumbo.

beata
  • 4 miesiące temu...

Dziś u mnie nieudana próba chlebka z przepisu Elektry i bardzo udany chlebek z brytfanki żeliwnej Chlebek Elektry do powtórzenia -tylko albo w foremce ,albo więcej mąki. W smaku mięciutki i smaczny :)W dali jeszcze mały korycinek.

post-48486-0-94570600-1508086384_thumb.jpg

post-48486-0-11700700-1508086610_thumb.jpg

post-48486-0-24038900-1508086622_thumb.jpg

post-48486-0-79558400-1508086924_thumb.jpg

Edytowane przez beatag
beata

:) Na pieczywie to się słabo znam... mi tam się ten głaz podoba, mimo, że "nieudany" :D:thumbsup:

Beata, od korycinów to już mały krok do serów długo dojrzewających :yes::D

To dopiero jest Dziedzina.... :laugh:

---------

zdjęcie widziałem jedno :laugh: :laugh: 

..... i tak mi się podoba :thumbsup::clap:

Edytowane przez ziezielony

Beato ten chleb nigdy nie wyrasta wysoko ,bo to jego juz taki urok a Twoj  wcale nie taki rozlany moj chyba bardziej -

Tu masz  jak wyglada oryginal 

http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/lingongrova-recept-pa-gott-lingonbrod/

Dodawalas do swojego borowki?

Edytowane przez electra

Wyszedł mi "prawie" jak oryginał :)

Najważniejsze ,ze jest taki lekki i po prostu smaczny. Dodawałam dżem z borówki ,ale nie bardzo go widać w chlebku i nie czuć tego smaku :(

beata

Ja tez dalam dzem ale u mnie czuc a nawet widac , ja mam dzem z wlasnej produkcji i borowka jest praktycznie w calosci

Ja robię raczej z żurawiny -takiej prawdziwej z lasu,ale w tym roku chyba przegapiłam -muszę się wybrać na targ -może jeszcze będzie ?Lubię dodawać do oscypków na ciepło.

beata

Zurawina wedlog mnie ma zupelnie inny smak, ja mam jeszcze zapas borowki ,bo mojemu TZ nie zawsze si echce zbieraz a w tym roku praktycznie wogole nie bylo.

• 3 miesiące temu...

Wczoraj smażyłam skrzydełka z przepisu Pawcio 416  .Powiem tak- wyszły smaczne ,lecz ja wolę jednak ze swojego przepisu [my wolimy po prostu cienką panierkę]

Srzydełka marynuję w maślance z dodatkiem soli i sosu sojowego  [na 1/2 l maślanki ok 1 łyzeczki soli i 1-2 Łyzek sosu] oraz ulubionych przypraw -czasami jest to sama papryka i czosnek -po łyżeczce ,a czasami cały arsenał-kolendra ,imbir kurkuma ,rozmaryn,skórka z otartej cytryny,zioła prowansalskie lub czubrica czerwona....

Na drugi dzień wyjmuję na sito skrzydełka i obtaczam je w mące zmieszanej z bardzo drobną bułką tartą w proporcji pół na pół. Panierki ma być bardzo mało  tak żeby tylko przykryła skrzydełka .Smażę na tłuszczu ok 8-10 min lub piekę w piekarniku ok .30 min w temp 170-180 stopni.

Podaję z ostrym sosem chilli

Spróbujcie.

Smacznego.

Edytowane przez beatag
beata