Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to już chyba mocna wariacja :D w stosunku do pierwowzoru 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11338-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/

jak dla mnie za dużo  mięsa na klej 25 % a coś jeszcze dołożysz z szynki łopatki po klasyfikacji

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja bym zrezygnował z pręgi na rzecz łopatki, która ma w sobie tyle kleju że ładnie wiąże farsz k. białej.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Pytałeś czy to dobry skład .Moim zadaniem nie jest to dobry skład bo wyjdzie strasznie sztywna pyta.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

25 % pręgi wołowej lub golonki wieprzowej-nie wiem które mięso wybrać
  zaryzykuj inaczej - daj 5 % pręgi i 20 % udźca z indyka  to na 3 mm  ;) 
[Dodano: 11 kwi 2017 - 07:09]

 

 

nie jest to dobry skład bo wyjdzie strasznie sztywna
  100% racji

Muskie - to ryba 🙃

Wielkie dzięki za naprowadzenie w temacie białej kiełbasy.Właśnie zabieram się za ważenie mięs .Faktycznie przesadziłam z tym wołowym .Miałam w przepisie na 5 kg  pół kg wołowego to jest 10 % Mam też mięso z udźca indyczego i golonkę wieprzową .Chciałabym zrobić z tego farszu również trochę wędzonej,to nie wiem czy lepiej dać to wołowe  i indyka ,czy golonkę wieprzową ? :(-pewnie wyjdzie podobnie ,ale się już zamerdałam ...Nagorzej jak człowiek kombinuje... 

beata
,to nie wiem czy lepiej dać to wołowe 

 

Do białej dać wołowe, indyka sobie udusić a golonkę upiec.Prawidłowy skład białej to 20% Iwp.,70 % II wp. i 10 % wołowiny

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

OK.Juz zapisuje w swoim kajeciku z przepisami.Pokupowałam wszystkie rodzaje mięsa [podgardle,boczek,karkówkę ,łopatkę szynkę,golonkę wieprzową i indyczą ,udziec z indyka i pręgę wołową -biała miała być na bogato :) :Użyję wobec tego szynkę ,łopatkę i boczek oraz pręgę wołową .reszta pójdzie na po świętach do jakiejś kiełbasy...

Edytowane przez beatag
beata

Ja moja robie dokladnie tak jak podal Arkadiusz, do wolowiny leje wody 45% wagi miesa  a do pozostalej ilosci miesa 6%

 

 

Jak długo można przechowywać w lodówce białą kiełbasę sparzoną?
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, gdyż każdy ma inną lodówkę,inaczej ustawiony termostat ( oszczędność prądu), nie którzy przechowują w lodówce wszystko poczynając od produktów szybko psujących do trwałych ( brak miejsca zła wymiana ciepła).

Nie wiem nic o sposobie studzenia, który wpływa na trwałość produktu. Reasumując kilka dni na pewno możesz przechowywać.

 

 

:Użyję wobec tego szynkę ,łopatkę i boczek oraz pręgę wołową .

 

Już lepiej. Tylko jeszcze zależy w jakich proporcjach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

SZynka -- 0.8 kg

Łopatka +boczek -pół na pół - -3,5 kg

pręga -40 dg

Moze być? czy coś zamienić ? dodac ??[zamienić boczek na podgardle?]

Edytowane przez beatag
beata

 

 

wobec tego szynkę ,łopatkę i boczek oraz pręgę wołową .reszta pójdzie na po świętach do jakiejś kiełbasy...
ja jutro kupuję specjalnie udziec z indyka do białej  ;) ale  to wolny kraj i wolne przepisy ;)  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Jezu -mam coraz gorszy młyn w prostej kiełbasie..Muski-mam tez udziec  mogę dodać [zamiennie za jaki kawałek????]

beata

....Muski - degustowałem ? - białą od jednego kolegi - była tak chuda (i chyba niewyrobiona) , że po przekrojeniu wysypywała się zawartość...

 

Po moim komentarzu  - :facepalm::devil::cry::cool: - bo chciał chudo dla rodziny...bo zdrowe... :facepalm:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

No to moja tradycyjnie będzie za chuda ,bo boczek to było samo mięso,łopatka to" pierwyj sort" Zawsze jak kupuję to mi po znajomości dają najładniejsze mięsko i potem skutek jest w kiełbasie ....Chyba ,ze jeszcze jutro się wkurze i odmroże zamrożone podgardle...[kawałeczek]

beata

Waldek przestań kręcić albo to ma być biała albo to ma być jakaś wariacja na temat białej .Dajcie spokój z tym

indykiem. Kiełbasa i tak skład ma taki że będzie bardzo chuda a jeszcze proponujecie chudego indyka do tego dołożyć nie wiadomo po co .Boczek zamieniłbym na podgardle 50/50 i powinno być dobrze. Wtedy kiełbasa będzie miało około 19, 20% tłuszczu i nie będzie ani za chuda ani za tłuste

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

Jak długo można przechowywać w lodówce białą kiełbasę sparzoną?
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, gdyż każdy ma inną lodówkę,inaczej ustawiony termostat ( oszczędność prądu), nie którzy przechowują w lodówce wszystko poczynając od produktów szybko psujących do trwałych ( brak miejsca zła wymiana ciepła).

Nie wiem nic o sposobie studzenia, który wpływa na trwałość produktu. Reasumując kilka dni na pewno możesz przechowywać.

 

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam ustawione 6 stopni w lodówce oraz mam komorę "0". Tam jak przysunę do tylnej ściany skąd idzie nawiew to i przymrozi.

Mam taki przepis:

Kiełbasa biała JackaW

JACEK WIERTEL·28 MARCA 2016

PrzepisMięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy na sitku -boczek fi 4 mm -łopatkę fi 8 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę . Wstawiamy do lodówki na 12 godz.Wyjmujemy dodajemy jeszcze wody chwile mieszamy i nabijamy jelita wieprzowe które formujemy w małe pętka . Parzenie Woda 75-80 stopni i parzymy do momentu uzyskania w środku 68 stopni lub bez termometru 20 min.

 

Gdybym dzisiaj wieczorem ją poczynił, a jutro rano nadział w jelita i sparzył, mogę trzymać ją w lodówce do niedzieli zapakowaną próżniowo czy lepiej zamrozić?

 

 

Kiełbasa biała JackaW

Najlepiej byłoby zapytać autora, jak radzi przechowywać.

A poza tym odpowiedź już była kilka postów wcześniej:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kiełbasa-biała-–-wariacje-pawła/?p=547439 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Parzenie Woda 75-80

Kiełbasy parzy się w temp. 72-75 stopni. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.