Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 to już chyba mocna wariacja w stosunku do pierwowzoru https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11338-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/jak dla mnie za dużo mięsa na klej 25 % a coś jeszcze dołożysz z szynki łopatki po klasyfikacji Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja bym zrezygnował z pręgi na rzecz łopatki, która ma w sobie tyle kleju że ładnie wiąże farsz k. białej. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Pytałeś czy to dobry skład .Moim zadaniem nie jest to dobry skład bo wyjdzie strasznie sztywna pyta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 25 % pręgi wołowej lub golonki wieprzowej-nie wiem które mięso wybrać zaryzykuj inaczej - daj 5 % pręgi i 20 % udźca z indyka to na 3 mm [Dodano: 11 kwi 2017 - 07:09] nie jest to dobry skład bo wyjdzie strasznie sztywna 100% racji Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja daje wolowine ale tylko 10% Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dzień dobry. Jak długo można przechowywać w lodówce białą kiełbasę sparzoną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Wielkie dzięki za naprowadzenie w temacie białej kiełbasy.Właśnie zabieram się za ważenie mięs .Faktycznie przesadziłam z tym wołowym .Miałam w przepisie na 5 kg pół kg wołowego to jest 10 % Mam też mięso z udźca indyczego i golonkę wieprzową .Chciałabym zrobić z tego farszu również trochę wędzonej,to nie wiem czy lepiej dać to wołowe i indyka ,czy golonkę wieprzową ? -pewnie wyjdzie podobnie ,ale się już zamerdałam ...Nagorzej jak człowiek kombinuje... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) ,to nie wiem czy lepiej dać to wołowe Do białej dać wołowe, indyka sobie udusić a golonkę upiec.Prawidłowy skład białej to 20% Iwp.,70 % II wp. i 10 % wołowiny Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) OK.Juz zapisuje w swoim kajeciku z przepisami.Pokupowałam wszystkie rodzaje mięsa [podgardle,boczek,karkówkę ,łopatkę szynkę,golonkę wieprzową i indyczą ,udziec z indyka i pręgę wołową -biała miała być na bogato :Użyję wobec tego szynkę ,łopatkę i boczek oraz pręgę wołową .reszta pójdzie na po świętach do jakiejś kiełbasy... Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja moja robie dokladnie tak jak podal Arkadiusz, do wolowiny leje wody 45% wagi miesa a do pozostalej ilosci miesa 6% Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Jak długo można przechowywać w lodówce białą kiełbasę sparzoną? Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, gdyż każdy ma inną lodówkę,inaczej ustawiony termostat ( oszczędność prądu), nie którzy przechowują w lodówce wszystko poczynając od produktów szybko psujących do trwałych ( brak miejsca zła wymiana ciepła).Nie wiem nic o sposobie studzenia, który wpływa na trwałość produktu. Reasumując kilka dni na pewno możesz przechowywać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 :Użyję wobec tego szynkę ,łopatkę i boczek oraz pręgę wołową . Już lepiej. Tylko jeszcze zależy w jakich proporcjach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) SZynka -- 0.8 kgŁopatka +boczek -pół na pół - -3,5 kgpręga -40 dgMoze być? czy coś zamienić ? dodac ??[zamienić boczek na podgardle?] Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 wobec tego szynkę ,łopatkę i boczek oraz pręgę wołową .reszta pójdzie na po świętach do jakiejś kiełbasy... ja jutro kupuję specjalnie udziec z indyka do białej ale to wolny kraj i wolne przepisy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Jezu -mam coraz gorszy młyn w prostej kiełbasie..Muski-mam tez udziec mogę dodać [zamiennie za jaki kawałek????] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 mam tez udziec daj 0,4 kg za czesc łopatki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Będzie na Ciebie-....jak wyjdzie smaczna Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Biała nie może być za chuda Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) ....Muski - degustowałem ? - białą od jednego kolegi - była tak chuda (i chyba niewyrobiona) , że po przekrojeniu wysypywała się zawartość... Po moim komentarzu - - bo chciał chudo dla rodziny...bo zdrowe... Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 No to moja tradycyjnie będzie za chuda ,bo boczek to było samo mięso,łopatka to" pierwyj sort" Zawsze jak kupuję to mi po znajomości dają najładniejsze mięsko i potem skutek jest w kiełbasie ....Chyba ,ze jeszcze jutro się wkurze i odmroże zamrożone podgardle...[kawałeczek] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Waldek przestań kręcić albo to ma być biała albo to ma być jakaś wariacja na temat białej .Dajcie spokój z tym indykiem. Kiełbasa i tak skład ma taki że będzie bardzo chuda a jeszcze proponujecie chudego indyka do tego dołożyć nie wiadomo po co .Boczek zamieniłbym na podgardle 50/50 i powinno być dobrze. Wtedy kiełbasa będzie miało około 19, 20% tłuszczu i nie będzie ani za chuda ani za tłuste Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Jak długo można przechowywać w lodówce białą kiełbasę sparzoną?Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, gdyż każdy ma inną lodówkę,inaczej ustawiony termostat ( oszczędność prądu), nie którzy przechowują w lodówce wszystko poczynając od produktów szybko psujących do trwałych ( brak miejsca zła wymiana ciepła).Nie wiem nic o sposobie studzenia, który wpływa na trwałość produktu. Reasumując kilka dni na pewno możesz przechowywać. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam ustawione 6 stopni w lodówce oraz mam komorę "0". Tam jak przysunę do tylnej ściany skąd idzie nawiew to i przymrozi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaArCiO Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Mam taki przepis:Kiełbasa biała JackaWJACEK WIERTEL·28 MARCA 2016PrzepisMięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy na sitku -boczek fi 4 mm -łopatkę fi 8 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę . Wstawiamy do lodówki na 12 godz.Wyjmujemy dodajemy jeszcze wody chwile mieszamy i nabijamy jelita wieprzowe które formujemy w małe pętka . Parzenie Woda 75-80 stopni i parzymy do momentu uzyskania w środku 68 stopni lub bez termometru 20 min. Gdybym dzisiaj wieczorem ją poczynił, a jutro rano nadział w jelita i sparzył, mogę trzymać ją w lodówce do niedzieli zapakowaną próżniowo czy lepiej zamrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Kiełbasa biała JackaW Najlepiej byłoby zapytać autora, jak radzi przechowywać.A poza tym odpowiedź już była kilka postów wcześniej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13833-kiełbasa-biała-–-wariacje-pawła/?p=547439 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Parzenie Woda 75-80Kiełbasy parzy się w temp. 72-75 stopni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10447-beaty-k%C4%85cik-grilowo-w%C4%99dzarniczy-i-inne-wyroby-z-kuchni-i-ogr%C3%B3dka/page/4/#findComment-547730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.