Skocz do zawartości

Magdaleny kucharzenie


Gość magdajack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 494
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość magdajack

podasz przepis? :tongue:

 

Oczywiście :)

 

500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem)

1 posiekana cebula

1 posiekany ząbek czosnku

1 szczypta słodkiej papryki

100 ml octu winnego

100 g cukru pudru

1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (zależy jak bardzo ostry keczup chcemy)

sól

 

Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz (czyli wszystkie składniki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Przez 1,5 godziny mieszamy od czasu do czasu, potem keczup powinien zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup odpowiednio gęsty to zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem. 

 

Ja od razu robię z 2,5kg pomidorów. Wychodzi z tego 8 słoiczków. W lodówce przechowuję kilka miesięcy bez pasteryzacji. 

Edytowane przez magdajack
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485164
Udostępnij na innych stronach

 

 

100 g cukru pudru

A po co ten cukier/

Pomidory zawierają własną fruktozę, która po zagęszczeniu się uwydatnia.

W każdym słoiczku masz 12,5g sacharozy!!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485183
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

100 g cukru pudru

A po co ten cukier/

Pomidory zawierają własną fruktozę, która po zagęszczeniu się uwydatnia.

W każdym słoiczku masz 12,5g sacharozy!!!

 

Jakby nie było cukru to nie byłby keczup tylko przecier pomidorowy. Taki mi smakuje i taki robię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485186
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taki mi smakuje i taki robię.

Jasne :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485189
Udostępnij na innych stronach

 

 

przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść

No tak. Ty o gustach a ja o zdrowiu. Stad to nieporozumienie :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485192
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść

No tak. Ty o gustach a ja o zdrowiu. Stad to nieporozumienie :)  

 

 

W sumie jak ktoś chce zdrowiej to może użyć ksylitolu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485194
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak ktoś chce zdrowiej to może użyć ksylitolu?

Nie. Ale może dodać słodki owoc (banana) lub słodkiej marchewki gotowanej.

Cukry w takiej postaci nie są rafinowane.

Można też dodać trochę miodu.

Pomidory z południa Europy też są słodsze od naszych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485196
Udostępnij na innych stronach

Niestety, jada się o wiele za dużo cukrów. Nawet w ostrej z definicji przyprawie. 

Potem ludzie zaczynają się katować jak waga nadmiernie wzrośnie i zaczynają szwankować podroby lub zacznie się cukrzyca.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485198
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

Niestety, jada się o wiele za dużo cukrów. Nawet w ostrej z definicji przyprawie. 

Potem ludzie zaczynają się katować jak waga nadmiernie wzrośnie i zaczynają szwankować podroby lub zacznie się cukrzyca.

Ja na szczęście nie słodzę ani kawy ani herbaty. Ciasta też od święta jem. Więc raz na jakiś czas pozwalam sobie na łyżeczkę swojskiego keczupu do swojskiej paróweczki  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485199
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mozna zrezygnowac ze szklaneczki coli kosztem takiego kechupu ..bede musiala zrobic kiedy taki domowy bo ja ogolnie to malo kechupowa jestem wole musztarde niestety tez slodka :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485317
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

Zawsze mozna zrezygnowac ze szklaneczki coli kosztem takiego kechupu ..bede musiala zrobic kiedy taki domowy bo ja ogolnie to malo kechupowa jestem wole musztarde niestety tez slodka :D

To zrób taką na miodzie:

 

Musztarda miodowa a'la francuska
 
200 g ziaren gorczycy (białej i czarnej)
150 ml wody
150 ml octu jabłkowego
100 g miodu
25 g soli
 
Gorczycę wkładamy na godzinę do zamrażarki. Zagotowujemy wodę z octem. Połowę ziaren mielimy na gładką
masę w blenderze z wodą z octem, dodajemy miód i sól. Po zmiksowaniu łączymy z odłożonymi wcześniej ziarnami
w całości i przekładamy do słoiczka. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni, aby smaki się przegryzły. Po
tym czasie przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy.
Jeżeli okaże się, że musztarda jest za gęsta to przegotowujemy ją raz jeszcze z odrobina wody, octu i soli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485323
Udostępnij na innych stronach

O zrobie ,a dla mojego TZ dodam jeszcze platki chili bo on taka lubi ...no to tylko tera bede musiala sobie grochowki nagotowac ..bo ja mam troche zwichniete i jadam wlasnie grochowke z musztarda jak tubylcy tu :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485326
Udostępnij na innych stronach

Sproboj  dobra jest oczywiscie nie za duzo tej musztardy ,to tak jak do zurku niektorzy daja chrzan..ja pracowalam kiedys w wakacje w knajpie i tam zawsze podawali wlasnie w czwartki grocowke i nalesniki ,od tego czasu posmakowalam i lubie  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-485347
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Gość magdajack
A ja troszkę gołąbków wczoraj narobiłamhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160620/42d900859509adefca9aac53dde58e50.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160620/629ee659c5c6cba6b70c394d4d5fbcd3.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-503173
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

A ze skrawków mięsa pozostałych po robieniu wędzonek uturlałam trochę pulpetów. Za chwilę lądują w sosie śmietanowo-grzybowym :)

 

post-62306-0-18665400-1474713936_thumb.jpg

Edytowane przez magdajack
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-518508
Udostępnij na innych stronach

Magduś :clap:  Takie są najlepsze !!! :thumbsup: Ja przeważnie robię w pomidorowym... aczkolwiek zdarza się pieczarkowi ...i koperkowy... :cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/19/#findComment-518511
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.