Skocz do zawartości

Gena wyroby domowe


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 167
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziś poza chlebkiem była przymiarka do pączków abratka. Testowo tylko z 1/5 porcji = 8 szt.

Muszę popracować jeszcze nad lukrem i nadzieniem.

A właściwie nad „kulaniem”, żeby nadzienie było na środku.

 

post-66927-0-98373600-1423428062_thumb.jpgpost-66927-0-69121400-1423428087_thumb.jpg

post-66927-0-02373400-1423428110_thumb.jpg

 

Tym razem nadzienie oszukane, bo truskawkowe – różanego brak.

Za to smak podobno wspaniały.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-403669
Udostępnij na innych stronach

Muszę popracować jeszcze nad lukrem i nadzieniem. A właściwie nad „kulaniem”, żeby nadzienie było na środku.

nie przejmuj się - to świadczy o "ręcznym zawijaniu" a nie nastrzykiwaniu :tongue: wpływ na to ma również konsystencja nadzienia

 

Najprostszy "lukier" zrobisz z cukru pudru i wody - warunek: musi być odrobinka wody tak aby było dość gęste.. dalej możesz eksperymentować z dodatkiem soku cytrynowego i ew. białka jaj...

no.... chyba że odważysz się zrobić "prawie" prawdziwą pomadę :cool:

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-403678
Udostępnij na innych stronach

I znowu coś słodkiego. Tym razem szarlotka.

 

Przecier jabłkowy (mus) - wyrób własny, jesienny z antonówek.

Lubię jak jest sporo ciasta, a nie sam przecier.

 

post-66927-0-29234700-1424723875_thumb.jpg

 

Wersja podstawowa lub wzbogacona cukrem pudrem i bitą śmietaną.

 

post-66927-0-30008800-1424723895_thumb.jpgpost-66927-0-19693600-1424723910_thumb.jpg

 

Ciasto - wyrób eksperymentalny, na tą blachę użyłem:

masło - 200g

cukier - szklanka

mąka - trzy szklanki

proszek do pieczenia - ok. 1,5 łyżki

jajko - 1 szt.

                           

Przed pieczeniem wyglądało jak kruszonka, takie jakieś sypkie. Myślałem, że nic z tego nie będzie.

Wyszło jakby pół kruche.

Przecieru jabłkowego dałem duży słoik 1,5 litra.

 

Może nie wygląda, ale bardzo smakuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-406799
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może nie wygląda, ale bardzo smakuje.

Gen .. ciasto wygląda super :thumbsup: nie ma się czego ''uczepić'' :tongue:

 

 

Wersja podstawowa lub wzbogacona cukrem pudrem i bitą śmietaną.

Bardziej lubię taką wersję wzbogaconą :) ale kalorie w biodrach się zatrzymują  :facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-406805
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie wersja podstawowa wystarcza,

a o smaku to tylko powiem, że żona chciała jutro kawałek wziąć do pracy, i już niestety nie weźmie, bo nic nie zostało. :)

Jest nas czworo, a ja od połowy stycznia się odchudzam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-406808
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No i mamy dziś piątek trzynastego.

U mnie pogoda kiepska, +4 stopnie, mżawka.

Pomimo to, akurat wypadł mi termin na wędzenie.

Cóż, jak trzeba, to trzeba.

 

Postanowiłem, że tym razem spróbuję do mojego standardowego składu wędzonek, dołączyć "tulipany" z kurzych pałek.

Na naszym forum, ich temat poruszany był kilka razy, ale bardziej na grill, niż do wędzenia.

Pomimo różnych szkół i sposobów, nogi kurczaków po przeleżeniu 12 godzin w solance, zostały sparzone przed wędzeniem.

Oczywiście jeszcze przed parzeniem, otrzymały formę tulipanów, dodatkowo główki zawiązałem, bo bałem się, że podczas parzenia się rozpadną.

 

Tulipany po parzeniu               post-66927-0-29754100-1426254982_thumb.jpg

Cały zestaw podczas suszeniapost-66927-0-30200600-1426255085_thumb.jpg

 

Teraz mam chwilę czasu, bo się dymią.

Później zobaczymy co, z tego wyjdzie, post i trzynasty...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-411951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiejsze wiosenne wędzenie zakończone.

 

 

 No śliczniutkie te Twoje wyroby . :D   No i spory asortyment - tak na śniadanko zapewne :D

 

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-412054
Udostępnij na innych stronach

Tylko pogratulować wyrobów :clap:

No śliczniutkie te Twoje wyroby . :D No i spory asortyment - tak na śniadanko zapewne :D

 

 

Dziękuję, staram się. :)

Do Borniaka na raz, dużo więcej się nie wciśnie. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-412057
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze dorzucę przekroje piątkowych wyrobów.

 pałki-przekrój.jpg

 

 

Gen, ciekawa jestem jak przygotowujesz te udka? Masz jakieś fotki z produkcji?

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-412608
Udostępnij na innych stronach

jak przygotowujesz te udka?

 

Inspiracją były tematy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1618-tulipany/#entry35882  

Tu co prawda już zdjęć prawie brak, bo już stary.

 

Moje nie były przygotowywane na grilla, tylko wędzone, podobnie jak tu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11052-podudzia-pałki-kurczaka-wędzone-w-osłonkach/?p=402568     

Jest dokładnie pokazane, tylko opisy w języku rosyjskim.

Zamiast osłonek, "kwiat" był tylko pojedynczo związany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-412622
Udostępnij na innych stronach

Fajny pomysł :)  dzięki za namiary  :)  

Edytowane przez @hana

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-412666
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś u mnie wędzenie świąteczne. Borniak załadowany na maksa, bo spory asortyment przygotowałem.

 

post-66927-0-37305000-1427811049_thumb.jpgpost-66927-0-96951200-1427811135_thumb.jpg

 

 

Pogoda z samego rana jeszcze była dobra, ale potem deszcz ze śniegiem.

Nikt nie mówił, że będzie lekko. Dobrze, że mam zadaszony taras. :)

 

 

Pomimo ocieplenia kominka styropianem i kocykiem, i tak skropliny spadające z niego, zniszczyły mi polędwicę. :(

post-66927-0-29248600-1427811083_thumb.jpgpost-66927-0-43842000-1427811096_thumb.jpg

 

 

Dla koleżeństwa planującego zakup wędzarni Borniak, powiem tak – kupujcie większego.  :thumbsup: 

A Roger przy powitaniu mi doradzał... :D Gdybym miał większego, było by lepiej :facepalm: :D :D :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-417264
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdybym miał większego, było by lepiej :facepalm::D :D :D

 

 

Na pewno by tak było . Jednak do wędzarni wkłada się wędzonek tyle ile powinno być a nie tyle ile ich mam do wędzenia :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-417267
Udostępnij na innych stronach

 

 

Borniak załadowany na maksa, bo spory asortyment przygotowałem.

 

 

Ja to zrozumiałem jednak inaczej :blush: .  Na maksa , to znaczy ile się mieści

 

 

 

 

Zawsze staram się, żeby nie przekroczyć dopuszczalnej wagi wsadu

 

 I teraz wszystko jasne . :D  Pod kominkiem nie powinno być wędzonek .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-417312
Udostępnij na innych stronach

Ja to zrozumiałem jednak inaczej :blush: . Na maksa , to znaczy ile się mieści

 

Jak podzielimy wędzonki na mniejsze sztuki, a nie chcemy aby się ze sobą stykały, to właśnie te 8 kilogramów, to prawie jest maks ile się zmieści. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/4/#findComment-417340
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.