Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Może trochę koślawe ale pierwsze swoje:

 

post-55133-0-21796500-1384851256_thumb.jpgpost-55133-0-54089900-1384851277_thumb.jpg

 

 

Ten przepis pochodzi z bloga beiota: http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?596016

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Podjąłem próbę zrobienia bułek electry. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=354506

 

Nie miałem mąki grahama, więc użyłem żytniej. Wyszły, jak wyszły ale smaczne.  :)

 

post-55133-0-83964500-1403596781_thumb.jpgpost-55133-0-10207800-1403596781_thumb.jpg

 

Co do opisu electry, że ciasto jest rzadkie. U mnie po minucie kręcenia wszystkie składniki przykleiły się do łopatki miksera i zrobiła się zbita kula.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłeś z samej żytniej ?

 

Wyglądają OKI.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłeś z samej żytniej ?

 

Wyglądają OKI.

Tak jak w przepisie, część pszennej a zamiast części graham dałem żytnią. Dzięki.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel dzieki za inspiracje ,nie pomyslalam zeby zamienic na zytnia ,i chyba dzis upieke ,bo ostatno przesadzilam z miodem i moje grahamki sama jem  ,TZ powiedzial ze smakuja jak ciastka :laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Okład do kanapek jakoś mi już wychodzi, czas popracować nad bazą. Po próbach powyżej, czas na dalszy trening z pieczywem. 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki uprzejmości i pomocy naszej nowej koleżanki Magdy ( w mniejszym stopniu jej męża :D ), podjąłem próbę zrobienia chleba.

 

Przepis:

 

Składniki na 2 bochenki/ na jeden bochenek:

700 g mąki pszennej - 350 g

170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) - 85 g

300 ml mleka - 150 ml

300 ml wody - 150 ml

30 g roztopionego masła - 15 g

2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka

2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka

10 g drożdży instant - 5 g - 16 g świeżych

 

"Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią żeby je odgazować i formujemy dwa bochenki (lub przekładamy do natłuszczonych foremek jeśli nie mamy wprawy w formowaniu bochenków. Sam bardzo często używam foremek. Są łatwe w użyciu i praktyczne. Ale akurat tutaj miałem ochotę na taki prawdziwie domowy chleb więc uformowałem sobie to co chciałem. Oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno dość gwałtownie rosnąć, więc może wystarczyć 40 minut. Gdyby jednak za wolno rósł to zostawiamy na 1 godzinę. Chleb ma tak mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Tuż przed włożeniem do piekarnika nacinamy chleb ukośnie ostrym nożem w kilku miejscach, tak niezbyt głęboko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.

Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskujemy bochenki wodą, np. przy pomocy spryskiwaczki do kwiatów i studzimy na kratce."

 

Smacznego!

 

 

A oto moja podróba:

 

Podczas drugiego wyrastania

 

post-55133-0-90977800-1414576171_thumb.jpg

 

Po wyrzuceniu z koszyczka

 

post-55133-0-73058400-1414576168_thumb.jpg

 

Po upieczeniu http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

post-55133-0-45857800-1414576169_thumb.jpg

 

post-55133-0-04077100-1414576170_thumb.jpg

 

post-55133-0-69874500-1414576170_thumb.jpg

 

i w przekroju

 

post-55133-0-29098900-1414576171_thumb.jpg

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif

 

A przepis pochodzi z fajnego bloga: http://www.chleby.info/

 

Dzięki marderm, to na pewno nie jedyny przepis z którego skorzystam.

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał  ;)

Powstawiam kliny  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to mnie chyba namówiliście  :cool: Zrobię dzisiaj końkurencję mojemu boginiu i sam se chlebek upieke. A co mi tam panience  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś na jutrzejsze śniadanie.

 

Bułki pszenne 

 

500 g mąki pszennej ( u mnie typ 750)

140 ml mleka

140 ml wody

15 g świeżych drożdży

40 g masła

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

 

"Zwykle masło rozpuszczam w rondelku, z drożdży robię rozczyn rozpuszczając je w wodzie i łyżce mąki, itp... Ale jak już pisałem padałem na twarz i postanowiłem iść na skróty. Po prostu masło (było w miarę miękkie już) pokroiłem na kawałki i wszystkie składniki od razu połączyłem ze sobą. Jak się finalnie okazało bułki wyszły doskonałe więc chyba nic złego nie zrobiłem :)

Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. I z każdej z nich formujemy bułki. Kładziemy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem dopieczenia) i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie do samego spodu. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki 10 minut na grzałkach góra-dół, a potem kolejne 10 minut na termoobiegu.

Studzimy na kratce i zjadamy :)"

 

Smacznego!

 

 

post-55133-0-68306200-1414620374_thumb.jpg

 

post-55133-0-29492000-1414620375_thumb.jpg

 

post-55133-0-46105900-1414620373_thumb.jpg

 

post-55133-0-05901500-1414620374_thumb.jpg

 

 

Oryginał tu: http://www.chleby.info/2014/10/buki-pszenne.html

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sie rozkrecasz ze zaraz piekarnie otworzysz

 

I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał ;)

A co mają nacięcia do pękania spodu?:) raczej chleb był mało wyrośnięty...

To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu.
 

 Magda Tier ma racje, jesli chleb nie jest wystarczajaco wyrosniety , nastepuje gwaltowny wzrost w piekarniku i tutaj masz pekniecie.Ale jest roznica z tym chleben.Przepis jest podobny do oryginalnego wegiersieki pekajacy  chleba wiejskiego( prawdopodobnie zmieniony w drodze przekazu internetowego, kazdy kto robil cos swojego zmienia). Jest tio chleb , ktory zawsze peknie i wlasnie w ten sposob jak mowisz reguluje sie miejsce pekniecia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu.
 

 Magda Tier ma racje, jesli chleb nie jest wystarczajaco wyrosniety , nastepuje gwaltowny wzrost w piekarniku i tutaj masz pekniecie.Ale jest roznica z tym chleben.Przepis jest podobny do oryginalnego wegiersieki pekajacy  chleba wiejskiego( prawdopodobnie zmieniony w drodze przekazu internetowego, kazdy kto robil cos swojego zmienia). Jest tio chleb , ktory zawsze peknie i wlasnie w ten sposob jak mowisz reguluje sie miejsce pekniecia.

 

I tak i nie. To znaczy można oczywiście dać dłuższy czas wyrastania (np. 2 godziny zamiast 1) i wtedy pewnie już mniej wyrośnie w piekarniku. Ale z drugiej strony istnieje obawa, że chleb "przerośnie" i w piekarniku opadnie. Dlatego też my wychodzimy z założenia, że godzina jest wystarczająca, a reszta w piekarniku. A żeby nie pękał gdzie mu wygodnie robi się właśnie nacięcia. Tak więc nacięcia mają ścisły związek z pękaniem, czy też raczej z brakiem pękania.

Co do chleba węgierskiego to nie wiem, nie znamy. To przepis wymyślony przez mojego męża. Zresztą niewiele to jest do wymyślania, tylko dobrać odpowiednie proporcje mąki i wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweljack, zobacz jaka roznica twoje pierwsze i te teraz  :clap:

Zacząłem regularne treningi ale najważniejsze, że zakupiłem sprzęt który za mnie wyrabia ciasto, :rolleyes:  które nie klei mi się do rąk.  :devil:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj spróbowałem następnego przepisu.

 

Składniki na 2 bochenki: /na jeden bochenek

400 g mąki pszennej typ 550 / 200 g

600 g mąki pszennej graham (typ 1850) / 300 g

700 ml letniej wody / 350 ml

4 łyżeczki soli / 2 łyżeczki soli

2 łyżeczki drożdży instant / 9 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru / pół łyżeczki cukru

60 g miękkiego masła / 30 g masła

 

"Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Ciasto będziemy mieszać łyżką, będzie dość rzadkie. Uczciwie, energicznie mieszamy łyżką przez 5 minut aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Od razu przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut."

 
Pierwszy raz użyłem "doniczki". Chleb mocno wyrósł. 
 
post-55133-0-51468700-1414756455_thumb.jpg
 
W przepisie jest, żeby formę nasmarować, to nasmarowałem zamiast posłuchać Magdy i użyć papieru.
Był problem z wyjęciem i pewnie nożem go załatwiłem. 
 
post-55133-0-52268900-1414756454_thumb.jpg
 
Chleb bardzo smaczny ale przy tej "donicy" powinien być albo dłużej albo w wyższej temperaturze. Słabo się wypiekł.
 
post-55133-0-45959900-1414756453_thumb.jpg
 
Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co było powodem że chleb ci opadł ? bynajmniej tak wygląda jak się porównuje fotkę z piekarnika z tą po wyjęciu z foremki ?

Może to, że wyjąłem z ciepłego do chłodnego?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to"doniczka" gliniana to pierwszy raz dobrze nasmaruj masłem i obsyp otrębami ,później się wypiecze i nie powinno przywierać.Naczynia gliniane  z chlebem wstawiamy do zimnego piekarnika -najlepiej ,zeby było przykryte ,ustawiamy temp. na 200-220stopni [powinno w przeciągu 20-25min]zdejmujemy przykrycie ,zmniejszamy temp. do 170stopni i pieczemy jeszcze jakieś 30-40min.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.