paweljack Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Może trochę koślawe ale pierwsze swoje: Ten przepis pochodzi z bloga beiota: http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?596016 Edytowane 17 Stycznia 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Podjąłem próbę zrobienia bułek electry. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=354506 Nie miałem mąki grahama, więc użyłem żytniej. Wyszły, jak wyszły ale smaczne. Co do opisu electry, że ciasto jest rzadkie. U mnie po minucie kręcenia wszystkie składniki przykleiły się do łopatki miksera i zrobiła się zbita kula. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Robiłeś z samej żytniej ? Wyglądają OKI. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Robiłeś z samej żytniej ? Wyglądają OKI.Tak jak w przepisie, część pszennej a zamiast części graham dałem żytnią. Dzięki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Pawel dzieki za inspiracje ,nie pomyslalam zeby zamienic na zytnia ,i chyba dzis upieke ,bo ostatno przesadzilam z miodem i moje grahamki sama jem ,TZ powiedzial ze smakuja jak ciastka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Okład do kanapek jakoś mi już wychodzi, czas popracować nad bazą. Po próbach powyżej, czas na dalszy trening z pieczywem. Edytowane 29 Października 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Października 2014 Dzięki uprzejmości i pomocy naszej nowej koleżanki Magdy ( w mniejszym stopniu jej męża ), podjąłem próbę zrobienia chleba. Przepis: Składniki na 2 bochenki/ na jeden bochenek:700 g mąki pszennej - 350 g170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) - 85 g300 ml mleka - 150 ml300 ml wody - 150 ml30 g roztopionego masła - 15 g2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka10 g drożdży instant - 5 g - 16 g świeżych "Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią żeby je odgazować i formujemy dwa bochenki (lub przekładamy do natłuszczonych foremek jeśli nie mamy wprawy w formowaniu bochenków. Sam bardzo często używam foremek. Są łatwe w użyciu i praktyczne. Ale akurat tutaj miałem ochotę na taki prawdziwie domowy chleb więc uformowałem sobie to co chciałem. Oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno dość gwałtownie rosnąć, więc może wystarczyć 40 minut. Gdyby jednak za wolno rósł to zostawiamy na 1 godzinę. Chleb ma tak mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Tuż przed włożeniem do piekarnika nacinamy chleb ukośnie ostrym nożem w kilku miejscach, tak niezbyt głęboko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskujemy bochenki wodą, np. przy pomocy spryskiwaczki do kwiatów i studzimy na kratce." Smacznego! A oto moja podróba: Podczas drugiego wyrastania Po wyrzuceniu z koszyczka Po upieczeniu http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif i w przekroju http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif A przepis pochodzi z fajnego bloga: http://www.chleby.info/ Dzięki marderm, to na pewno nie jedyny przepis z którego skorzystam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Polecamy się na przyszłość I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał Edytowane 29 Października 2014 przez marderm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2014 I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał Powstawiam kliny Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2014 I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał Powstawiam kliny Listeweczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Października 2014 No to mnie chyba namówiliście Zrobię dzisiaj końkurencję mojemu boginiu i sam se chlebek upieke. A co mi tam panience Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Października 2014 No to mnie chyba namówiliście Zrobię dzisiaj końkurencję mojemu boginiu i sam se chlebek upieke. A co mi tam panience Zrób i się koniecznie pochwal! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Października 2014 Coś na jutrzejsze śniadanie. Bułki pszenne 500 g mąki pszennej ( u mnie typ 750)140 ml mleka140 ml wody15 g świeżych drożdży40 g masła2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru "Zwykle masło rozpuszczam w rondelku, z drożdży robię rozczyn rozpuszczając je w wodzie i łyżce mąki, itp... Ale jak już pisałem padałem na twarz i postanowiłem iść na skróty. Po prostu masło (było w miarę miękkie już) pokroiłem na kawałki i wszystkie składniki od razu połączyłem ze sobą. Jak się finalnie okazało bułki wyszły doskonałe więc chyba nic złego nie zrobiłem Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. I z każdej z nich formujemy bułki. Kładziemy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem dopieczenia) i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie do samego spodu. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki 10 minut na grzałkach góra-dół, a potem kolejne 10 minut na termoobiegu.Studzimy na kratce i zjadamy :)" Smacznego! Oryginał tu: http://www.chleby.info/2014/10/buki-pszenne.html Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Października 2014 I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał A co mają nacięcia do pękania spodu? raczej chleb był mało wyrośnięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Października 2014 Paweljack, zobacz jaka roznica twoje pierwsze i te teraz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Października 2014 Tak sie rozkrecasz ze zaraz piekarnie otworzysz I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał A co mają nacięcia do pękania spodu? raczej chleb był mało wyrośnięty...To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Października 2014 To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu. Magda Tier ma racje, jesli chleb nie jest wystarczajaco wyrosniety , nastepuje gwaltowny wzrost w piekarniku i tutaj masz pekniecie.Ale jest roznica z tym chleben.Przepis jest podobny do oryginalnego wegiersieki pekajacy chleba wiejskiego( prawdopodobnie zmieniony w drodze przekazu internetowego, kazdy kto robil cos swojego zmienia). Jest tio chleb , ktory zawsze peknie i wlasnie w ten sposob jak mowisz reguluje sie miejsce pekniecia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Października 2014 paweljack wspaniale pieczywo Ci wychodzi i jaka sadysfakcja z wlasnego wypieku , brawo :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Października 2014 To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu. Magda Tier ma racje, jesli chleb nie jest wystarczajaco wyrosniety , nastepuje gwaltowny wzrost w piekarniku i tutaj masz pekniecie.Ale jest roznica z tym chleben.Przepis jest podobny do oryginalnego wegiersieki pekajacy chleba wiejskiego( prawdopodobnie zmieniony w drodze przekazu internetowego, kazdy kto robil cos swojego zmienia). Jest tio chleb , ktory zawsze peknie i wlasnie w ten sposob jak mowisz reguluje sie miejsce pekniecia. I tak i nie. To znaczy można oczywiście dać dłuższy czas wyrastania (np. 2 godziny zamiast 1) i wtedy pewnie już mniej wyrośnie w piekarniku. Ale z drugiej strony istnieje obawa, że chleb "przerośnie" i w piekarniku opadnie. Dlatego też my wychodzimy z założenia, że godzina jest wystarczająca, a reszta w piekarniku. A żeby nie pękał gdzie mu wygodnie robi się właśnie nacięcia. Tak więc nacięcia mają ścisły związek z pękaniem, czy też raczej z brakiem pękania.Co do chleba węgierskiego to nie wiem, nie znamy. To przepis wymyślony przez mojego męża. Zresztą niewiele to jest do wymyślania, tylko dobrać odpowiednie proporcje mąki i wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Października 2014 MAdga pr\eniesiemy rozmowe na PW aby nie zasmiecac tutaj tematu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Października 2014 Paweljack, zobacz jaka roznica twoje pierwsze i te teraz Zacząłem regularne treningi ale najważniejsze, że zakupiłem sprzęt który za mnie wyrabia ciasto, które nie klei mi się do rąk. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Wczoraj spróbowałem następnego przepisu. Składniki na 2 bochenki: /na jeden bochenek400 g mąki pszennej typ 550 / 200 g600 g mąki pszennej graham (typ 1850) / 300 g700 ml letniej wody / 350 ml4 łyżeczki soli / 2 łyżeczki soli2 łyżeczki drożdży instant / 9 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru / pół łyżeczki cukru60 g miękkiego masła / 30 g masła "Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Ciasto będziemy mieszać łyżką, będzie dość rzadkie. Uczciwie, energicznie mieszamy łyżką przez 5 minut aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Od razu przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut." Pierwszy raz użyłem "doniczki". Chleb mocno wyrósł. W przepisie jest, żeby formę nasmarować, to nasmarowałem zamiast posłuchać Magdy i użyć papieru.Był problem z wyjęciem i pewnie nożem go załatwiłem. Chleb bardzo smaczny ale przy tej "donicy" powinien być albo dłużej albo w wyższej temperaturze. Słabo się wypiekł. http://www.chleby.info/2014/06/chleb-porazowy.html#more Edytowane 5 Listopada 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Października 2014 A co było powodem że chleb ci opadł ? bynajmniej tak wygląda jak się porównuje fotkę z piekarnika z tą po wyjęciu z foremki ? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Października 2014 A co było powodem że chleb ci opadł ? bynajmniej tak wygląda jak się porównuje fotkę z piekarnika z tą po wyjęciu z foremki ?Może to, że wyjąłem z ciepłego do chłodnego? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Października 2014 Jeżeli to"doniczka" gliniana to pierwszy raz dobrze nasmaruj masłem i obsyp otrębami ,później się wypiecze i nie powinno przywierać.Naczynia gliniane z chlebem wstawiamy do zimnego piekarnika -najlepiej ,zeby było przykryte ,ustawiamy temp. na 200-220stopni [powinno w przeciągu 20-25min]zdejmujemy przykrycie ,zmniejszamy temp. do 170stopni i pieczemy jeszcze jakieś 30-40min. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.