Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleby, chlebki, bułeczki, ciasta.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
281 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 19 lis 2013 - 09:55

Może trochę koślawe ale pierwsze swoje:

 

Załączony plik  bułki.jpg   69,49 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  bułka przekrojona.jpg   59,24 KB   28 Ilość pobrań

 

 

Ten przepis pochodzi z blogu beiota: http://wyrobydomowe....,21.html?596016


Użytkownik paweljack edytował ten post 06 lis 2014 - 19:32


#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 24 cze 2014 - 09:38

Podjąłem próbę zrobienia bułek electry. https://wedlinydomow...tylko/?p=354506

 

Nie miałem mąki grahama, więc użyłem żytniej. Wyszły, jak wyszły ale smaczne.  :)

 

Załączony plik  Bułki grahamki electry.jpg   76,97 KB   24 Ilość pobrańZałączony plik  Bułki grahamki electry przekrój.jpg   79,05 KB   25 Ilość pobrań

 

Co do opisu electry, że ciasto jest rzadkie. U mnie po minucie kręcenia wszystkie składniki przykleiły się do łopatki miksera i zrobiła się zbita kula.  :)



#3 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 24 cze 2014 - 09:49

Robiłeś z samej żytniej ?

 

Wyglądają OKI.



#4 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 24 cze 2014 - 10:24

Robiłeś z samej żytniej ?

 

Wyglądają OKI.

Tak jak w przepisie, część pszennej a zamiast części graham dałem żytnią. Dzięki.  :)



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 cze 2014 - 10:31

Pawel dzieki za inspiracje ,nie pomyslalam zeby zamienic na zytnia ,i chyba dzis upieke ,bo ostatno przesadzilam z miodem i moje grahamki sama jem  ,TZ powiedzial ze smakuja jak ciastka :laugh:



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 29 paź 2014 - 10:08

Okład do kanapek jakoś mi już wychodzi, czas popracować nad bazą. Po próbach powyżej, czas na dalszy trening z pieczywem. 


Użytkownik paweljack edytował ten post 29 paź 2014 - 10:27


#7 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 29 paź 2014 - 11:02

Dzięki uprzejmości i pomocy naszej nowej koleżanki Magdy ( w mniejszym stopniu jej męża :D ), podjąłem próbę zrobienia chleba.

 

Przepis:

 

Składniki na 2 bochenki/ na jeden bochenek:

700 g mąki pszennej - 350 g

170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) - 85 g

300 ml mleka - 150 ml

300 ml wody - 150 ml

30 g roztopionego masła - 15 g

2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka

2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka

10 g drożdży instant - 5 g - 16 g świeżych

 

"Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią żeby je odgazować i formujemy dwa bochenki (lub przekładamy do natłuszczonych foremek jeśli nie mamy wprawy w formowaniu bochenków. Sam bardzo często używam foremek. Są łatwe w użyciu i praktyczne. Ale akurat tutaj miałem ochotę na taki prawdziwie domowy chleb więc uformowałem sobie to co chciałem. Oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno dość gwałtownie rosnąć, więc może wystarczyć 40 minut. Gdyby jednak za wolno rósł to zostawiamy na 1 godzinę. Chleb ma tak mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Tuż przed włożeniem do piekarnika nacinamy chleb ukośnie ostrym nożem w kilku miejscach, tak niezbyt głęboko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.

Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskujemy bochenki wodą, np. przy pomocy spryskiwaczki do kwiatów i studzimy na kratce."

 

Smacznego!

 

 

A oto moja podróba:

 

Podczas drugiego wyrastania

 

Załączony plik  Chleb pszenny marderm + mąka 2000_wyrastanie.JPG   104,97 KB   21 Ilość pobrań

 

Po wyrzuceniu z koszyczka

 

Załączony plik  Chleb pszenny marderm + mąka 2000_naciecia.JPG   52,65 KB   20 Ilość pobrań

 

Po upieczeniu 0dirol.gif

 

Załączony plik  Chleb pszenny marderm + mąka 2000_po_1.JPG   78,18 KB   21 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Chleb pszenny marderm + mąka 2000_po_2.JPG   72,28 KB   20 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Chleb pszenny marderm + mąka 2000_po_3.JPG   87,97 KB   19 Ilość pobrań

 

i w przekroju

 

Załączony plik  Chleb pszenny marderm + mąka 2000_przekrój.JPG   72 KB   20 Ilość pobrań

 

46dance.gif

 

A przepis pochodzi z fajnego bloga: http://www.chleby.info/

 

Dzięki marderm, to na pewno nie jedyny przepis z którego skorzystam.

 

 

 

 



#8 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 29 paź 2014 - 11:50

:clap:  :clap:  :clap:

 

Polecamy się na przyszłość  :flowers:

 

I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał  ;)


Użytkownik marderm edytował ten post 29 paź 2014 - 11:51


#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 29 paź 2014 - 11:56

I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał  ;)

Powstawiam kliny  :laugh:



#10 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 29 paź 2014 - 11:57

 

I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał  ;)

Powstawiam kliny  :laugh:

 

Listeweczki  :laugh:  :laugh:  :laugh:



#11 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5454 postów

Napisano 29 paź 2014 - 13:51

No to mnie chyba namówiliście  :cool: Zrobię dzisiaj końkurencję mojemu boginiu i sam se chlebek upieke. A co mi tam panience  :laugh:



#12 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 29 paź 2014 - 14:00

No to mnie chyba namówiliście  :cool: Zrobię dzisiaj końkurencję mojemu boginiu i sam se chlebek upieke. A co mi tam panience  :laugh:

Zrób i się koniecznie pochwal! :)



#13 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 29 paź 2014 - 23:08

Coś na jutrzejsze śniadanie.

 

Bułki pszenne 

 

500 g mąki pszennej ( u mnie typ 750)

140 ml mleka

140 ml wody

15 g świeżych drożdży

40 g masła

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

 

"Zwykle masło rozpuszczam w rondelku, z drożdży robię rozczyn rozpuszczając je w wodzie i łyżce mąki, itp... Ale jak już pisałem padałem na twarz i postanowiłem iść na skróty. Po prostu masło (było w miarę miękkie już) pokroiłem na kawałki i wszystkie składniki od razu połączyłem ze sobą. Jak się finalnie okazało bułki wyszły doskonałe więc chyba nic złego nie zrobiłem :)

Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. I z każdej z nich formujemy bułki. Kładziemy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem dopieczenia) i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie do samego spodu. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki 10 minut na grzałkach góra-dół, a potem kolejne 10 minut na termoobiegu.

Studzimy na kratce i zjadamy :)"

 

Smacznego!

 

 

Załączony plik  bułki pszenne_wyrastanie.jpg   72,14 KB   21 Ilość pobrań

 

Załączony plik  bułki pszenne_wyrośnięte..jpg   61,57 KB   14 Ilość pobrań

 

Załączony plik  bułki pszenne.jpg   40,86 KB   16 Ilość pobrań

 

Załączony plik  bułki pszenne_przekrój.jpg   50,18 KB   13 Ilość pobrań

 

 

Oryginał tu: http://www.chleby.in...ki-pszenne.html



#14 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 29 paź 2014 - 23:12

 

I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał  ;)

 

A co mają nacięcia do pękania spodu?:) raczej chleb był mało wyrośnięty...



#15 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 paź 2014 - 23:13

Paweljack, zobacz jaka roznica twoje pierwsze i te teraz  :clap:



#16 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 30 paź 2014 - 05:16

Tak sie rozkrecasz ze zaraz piekarnie otworzysz

I przypominam abyś następnym razem robił głębsze nacięcia to wtedy Ci u dołu nie będzie pękał ;)


A co mają nacięcia do pękania spodu?:) raczej chleb był mało wyrośnięty...
To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu.

#17 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 paź 2014 - 06:12

To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu.
 

 Magda Tier ma racje, jesli chleb nie jest wystarczajaco wyrosniety , nastepuje gwaltowny wzrost w piekarniku i tutaj masz pekniecie.Ale jest roznica z tym chleben.Przepis jest podobny do oryginalnego wegiersieki pekajacy  chleba wiejskiego( prawdopodobnie zmieniony w drodze przekazu internetowego, kazdy kto robil cos swojego zmienia). Jest tio chleb , ktory zawsze peknie i wlasnie w ten sposob jak mowisz reguluje sie miejsce pekniecia.



#18 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2280 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 30 paź 2014 - 07:04

paweljack wspaniale  pieczywo Ci wychodzi i jaka sadysfakcja z wlasnego wypieku , brawo :thumbsup: :clap: :clap: :clap:



#19 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 30 paź 2014 - 07:56

 

To mają, że chleb pęka jak gwałtownie rośnie w piekarniku. A jak jest nacięty to się rozchodzi w miejscu nacięć, a nie w dowolnym niekontrolowanym miejscu.
 

 Magda Tier ma racje, jesli chleb nie jest wystarczajaco wyrosniety , nastepuje gwaltowny wzrost w piekarniku i tutaj masz pekniecie.Ale jest roznica z tym chleben.Przepis jest podobny do oryginalnego wegiersieki pekajacy  chleba wiejskiego( prawdopodobnie zmieniony w drodze przekazu internetowego, kazdy kto robil cos swojego zmienia). Jest tio chleb , ktory zawsze peknie i wlasnie w ten sposob jak mowisz reguluje sie miejsce pekniecia.

 

I tak i nie. To znaczy można oczywiście dać dłuższy czas wyrastania (np. 2 godziny zamiast 1) i wtedy pewnie już mniej wyrośnie w piekarniku. Ale z drugiej strony istnieje obawa, że chleb "przerośnie" i w piekarniku opadnie. Dlatego też my wychodzimy z założenia, że godzina jest wystarczająca, a reszta w piekarniku. A żeby nie pękał gdzie mu wygodnie robi się właśnie nacięcia. Tak więc nacięcia mają ścisły związek z pękaniem, czy też raczej z brakiem pękania.

Co do chleba węgierskiego to nie wiem, nie znamy. To przepis wymyślony przez mojego męża. Zresztą niewiele to jest do wymyślania, tylko dobrać odpowiednie proporcje mąki i wody.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 paź 2014 - 08:15

MAdga pr\eniesiemy rozmowe na PW aby nie zasmiecac tutaj tematu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych