Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


Rekomendowane odpowiedzi

Jakby Ci się chciało zerknąć parę postów wyżej to napisałem, że do góry nogami. :)

Co do godzin, to robiłem wg informacji w linkach, które podałem pod zdjęciami. Chleb zacząłem w sobotę po poludniu a skończyłem w niedzielę, więc 4 godziny wydają się za krótko.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-403086
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam serdecznie.

Nie chcę zaczynać nowego tematu, bo w zasadzie moje pytanie łączy się z dyskusją prowadzoną w pierwszych stronach tematu. Otóż piekę chleby już dłuższy czas jednak, ciągle na zwykłej blaszce w piekarniku. Postanowiłem zacząć piec na płycie szamotowej. Czytałem, że niektórzy wykorzystują płytki szamotowe dedykowane kominkom itp. Takie właśnie dziś kupiłem: http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cegly-pustaki-i-bloczki/plytka-szamotowa-knap,p10042,l345.html, tylko już po zakupie zacząłem się zastanawiać czy taka płytka będzie się nadawała do kontaktu z żywnością? Szamot szamotowi nie równy? Jakie macie zdanie na ten temat?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-403905
Udostępnij na innych stronach

Po lewej "kajzerki", po prawej "wrocławskie"  ;)

 

 

post-55133-0-60512700-1424079664_thumb.jpgpost-55133-0-94222800-1424079663_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405015
Udostępnij na innych stronach

Paweljack, ja wspomne Twoje pierwsze bulki, to az mi sie nie chce wierzyc ,ze to byly Twoje. Te tutejsze wspaniale , widac dopracowane, brawo  :D  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405022
Udostępnij na innych stronach

Paweljack, ja wspomne Twoje pierwsze bulki, to az mi sie nie chce wierzyc ,ze to byly Twoje. Te tutejsze wspaniale , widac dopracowane, brawo  :D  :clap:  :clap:  :clap:

Dzięki ANNAM. Wtedy nie miałem porządnego robota, a wkurza mnie od zawsze przylepianie się ciasta do rąk, więc pewnie tamto było źle wyrobione. Teraz wrzucam towar do michy i po wymieszaniu ciasta sprawdzam palcem, czy się już nie klei  :D jeśli tak jest to wyciągam z misy, wyrabiam i formuję w rękach.  http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

Tutaj następny chleb, z tego samego przepisu,

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułeczki-ciasta/?p=396404

 

tyle że mąka tylko żytnia.

 

post-55133-0-32312000-1424117430_thumb.jpg

 

Od razu zaznaczę, że pęknięcia kontrolowane, patrzyłem przez szybkę jak chleb pęka.  :D

 

post-55133-0-96602100-1424117430_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405105
Udostępnij na innych stronach

PAweljack, ale chleb odrobine gloniasty Tobie wyszedl,taki ciagnacy sie pod nozem. Zmniejsz nastepnym razem ilosc maki zytniej na korzysc maki pszennej. 

 

 A co do wyrobienia bulek, to prawda, ciasto trzeba dlugo wyrabiac, aby wyrobic ta wilgotnosc, lepliwosc do rak. Niektorzy sypia wiecej maki ,a to znpowu powoduje za ciezkie ciasto. Te bulki na prawde przykladowki sa  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405119
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio spotkałam się w przepisach na dodanie do chleba,bułeczek mąki Manitoba -typ 00-podobno ma to zwiększyć puszystość wyrobu.Czy ktoś z Was używał tej mąki  i faktycznie był lepszy efekt końcowy?

Do pizzy z kolei zalecają stosowanie mąki Farina -tez typ 00- [mąka typowo włoska]-podobno pizza -rewelacja!

W niektórych przepisach wyczytuje stosowanie do pizzy maki typu semolina...,tylko tak naprawdę nie wiem,czy warto je kupować i czy naprawdę różnica w gotowym wypieku jest tego warta?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405124
Udostępnij na innych stronach

Beatag, Eli w swoich wypeikach poruszyla temat maki Manitoba. Jest to maka o duzej ilosci glutenu.

 Co do sermolina, ja nawet kiedy robie makaron, dodaje wlssniej jej do ciasta. warunek jest aby ciasto " odpoczelo, zanim zaczniesz dalej przerabiac je.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405133
Udostępnij na innych stronach

Czytałam ,ze tej semoliny są 3 rodzaje [grubości] i faktycznie jako dodatek [ok. 1/3] do makaronu się sprawdza,ale ja się zrobiłam leniwa[albo trafiłam na dobry sklepowy makaron] i nawet maszynka do makaronu poszła do lamusa.Intryguje mnie ta włoska maka Farina do pizzy,bo ta Monitoba to ma bardzo niski typ [odpowiednik 300-350] i chyba najbardziej nadaje się do pączków ,które ja piekę sporadycznie.Moze ktoś ma jakieś doswiadczenia z tą mąką Farina typ 00 i się wypowie  bo kupić ja można tylko przez internet [u nas są podróbki z mazurskich zbóż]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405145
Udostępnij na innych stronach

JA ja mam, u mnie sa rozne przemialy i na ciasta i na chleb. Ma taki odrobine zotawy kolor. jednak cena jej u mnie jest wysoka i wybieram pod tym wzgledem produkt lokalny. Pisz do Eli, to wloska maka, ona bedzie wiecej wiedziec.

 Jednak jak moge radzic Tobie, kupuj lokalne maki, jak masz mlym blisko, to staraj sie prosto z mlyna.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405146
Udostępnij na innych stronach

Wiem,z reguły kupuję mąkę na targu od znajomego który bierze ja ze młyna ,ale w przypadku tej Farina to maka z pszenicy twardej durum  typowo włoskiej ,u nas jest odpowiednik z naszej pszenicy o zupełnie innej zawartości glutenu i gorszej jakości.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405148
Udostępnij na innych stronach

ja musze wyprobowac manitoba do moich bulek hamburgerowych,tylko ze ja teraz kurcze malo na wszystko mam czasu. :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405196
Udostępnij na innych stronach

taki ciagnacy sie pod nozem

Nóż jest suchy ale chleb wyszedl ciężki strasznie. Miał być zdrowszy, z samej żytniej. :)  Zastanawiam się czy jak dodam w miejsce chlebowej mąki pszennej, mąkę graham to coś się stanie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405225
Udostępnij na innych stronach

Mąka graham to mąka pszenna  typ1850 a chlebowa pszenna to typ750. Im wyższy typ, tym bardziej zwarte pieczywo.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-405265
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pytanie mam dosyć poważne. Otóż już drugi raz pod rząd wyszedł mi chleb u którego oddzielił się miąższ od skóry ( na górze oczywiście)-skóra przypieczona, chrupiąca- chleb robię w naczyniu żaroodpornym- wyrabiam chleb, wrzucam go do naczynia, rośnie w nim i w nim piekę, bez uprzedniego wyciągnięcia z naczynia i podgrzewania naczynia ani nic takiego- tzn jak wyląduje w naczyniu tak już sobie rośnie i ląduje w piecu. Chleb wyrasta ok 2,5 raza, ładne duże bąble powietrza zgromadzone w środku. Chleb 50% pszennej 50% żytniej. W tym naczyniu robiłem 400 gramowe bohenki i było ok, a jak już zrobiłem 300 gramowe przy takim samym wyrośnięciu -tzn do krawędzi naczynia- to już pękają i mają dziurę. Czy można temu jakoś zaradzić, np piec w niższej temp aby góra się nie przypiekała ?

post-69358-0-64711900-1425304599.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-408648
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

(230 z termoobiegiem 25 min )
 

 

moim zdaniem możesz termoobieg sobie podarować!! to jest pewnie powodem Twoich problemów  ;)

taka temperatura przy grzałce góra i dół w zupełności wystarczy by "paziec" skórkę na początek :thumbsup: a później ja bym zmniejszył tak do 180-190... jak piekę chlebek pełnoziarnisty to piekę w trzech krokach... 10 minut 240 stopni, 10 minut 200 stopni i 1h 170 i jest "idealny"  :cool:  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-408849
Udostępnij na innych stronach

Słusznie prawisz Arko, jest dokładnie jak piszesz, i ja też zawsze podkreślam mocno i zdecydowanie, że chleb a już szczególnie typu "wiejski" powinien siedzieć w piecu, przy warunkach takich jak opisujesz, właśnie 1 godz. 20-25 min. nie krócej, bo wtedy nie jest odpowiednio dopieczony, nie dotyczy chlebków jasnych, pszennych oczywiście. Pieczenie chleba z termoobiegiem to jakieś nieporozumienie. Jednak często mniej doświadczeni "piekarze domowi" usiłują polemizować odnośnie czasu wypieku, i wyrażają zdanie przeciwne, ale cóż mają takie prawo, bo forum to panel dyskusyjny :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-408851
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie zaś samego termoobiegu w piekarniku, to zasada jest taka, jak podają instrukcje obsługi tego typu urządzeń, że temperaturę obniża się z reguły o ok. 10-20 stopni C. w stosunku do temperatury nominalnej. A więc jeżeli np. pierwszy okres wypieku chleba powinien wynosić ok. 220 Stopni C. to z termoobiegiem powinien wynosić max. 200-210 stopni C. bo w przeciwnym wypadku efekt jest taki jak piszesz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-408854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Otóż już drugi raz pod rząd wyszedł mi chleb u którego oddzielił się miąższ od skóry ( na górze oczywiście)
 

 Masz efekt przerosnietego ciasta. Trzymaj odrobine krocej. Ale tez mozesz dwukrotnie odpowietrzyc.  Po porstu wytworzyl sie tobie wielki pecherz powietrza pod skorka.

 Jeszcze raz skroc czas rosniecia i 2krotnie odpowietrz ciasto zanim uformujesz chleb. Termoobieg nie ma wplywu na to.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/8/#findComment-408882
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.