Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj następnym razem zaszczepić pleśnią z salami kupionej w sklepie, trzymaj to w kartonie w chłodnym miejscu, będzie git.  :cool:

 

http://monki.us/wd_forum/wdx/plesn.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-519573
Udostępnij na innych stronach

 

 

będzie git. :cool:

 

 

Jak na załączonym obrazku !!! :thumbsup::clap: :clap: :clap:

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-519579
Udostępnij na innych stronach

Kolejna aktualizacja.

Batony wiszą już 6 dzień. Straciły około 20% wagi i pokryły się białym nalotem. Pachną bardzo apetycznie. Prawdopodobnie nie wytrzymam i w weekend poświęcę jedno pętko na jajecznicę

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160929/a0d093e9fb1dd51c6d620fcfdee6ce8e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160929/927abda804b185af574b6cfae584517e.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-519798
Udostępnij na innych stronach

Minęły kolejne 6 dni. To już łącznie 2 tyg. od nabicia. Batony straciły ok 40% początkowej wagi. Pora na próbę organoleptyczną ????

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161004/6cdbb6203a6ebce36ec4301382f36eb1.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161004/0c6e661e96bb314f23c5cc778b55e6ce.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161004/fcc1300bf10d57908e5752977e7a7ec6.jpg

W smaku ok. Struktura zbita z wyraźnymi kawałkami mięsa. Następnym razem zrobię z nieścięgnistego mięsa. Podobne jadłem z zaprzyjaźnionego sklepu więc chyba wszystko w porządku.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-520602
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj upiekłem takie oto chlebki litewskie. Degustacja jutro. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161012/0a3f9017e3f4467cce6915de7b75d03b.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161012/519045f859220aba50aa85659bac25bb.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161012/3c2c2122c5b6db4a5a20c2897b234251.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-522040
Udostępnij na innych stronach

Slicznie wygladaja, :thumbsup:  Czy mozesz podac swoj prze[pis i pokazac przekroj, prosze. BArdzo jestem ciekawa koloru w srodku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-522047
Udostępnij na innych stronach

Slicznie wygladaja, Czy mozesz podac swoj prze[pis i pokazac przekroj, prosze. BArdzo jestem ciekawa koloru w srodku.

Jutro rano postaram się wkleić zdjęcia. Chleb jest jeszcze ciepły a zaleca się odczekanie przynajmniej do następnego dnia

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-522050
Udostępnij na innych stronach

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161013/8bf19dc49b6c1d8bc096c3a08b68a18d.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161013/9ba0a460910949de37695d799c7041ed.jpg

Chlebek bardzo dobry. Trochę słodkawy, z wyraźnym smakiem kminku. Doskonale smakuje z białym serem i drzemem. Trochę zmodyfikowałem przepis. Chleb wyrastał jakieś 3 godziny z dodatkiem drożdży instant - 3g/2 bochenki. Przepis ze strony

Black Rye Bread/Juoda Ruginė Duona (Lithuania) - THE RYE BAKER

http://theryebaker.com/black-rye-breadjuoda-rugine-duona-lithuania/

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-522066
Udostępnij na innych stronach

To jest jeden z takich bardzo ciezkich chlebow,to ,ze dales drozdze , uzyskales ten gabkowy efekt. Kolor sliczny. Skorka oczywiscie po ostygnieciu jest miekka?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-522222
Udostępnij na innych stronach

Opłacało się czekać. Połączenie serka, dżemu porzeczkowego i masła robi niezapomniane wrażenia smakowe. Ps. smakuje nawet mojej LP co jest duuużym plusem

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-522228
Udostępnij na innych stronach

Kolejna odsłona chleba litewskiego https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161020/1d284897bac686862a493091043c615e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161020/302dda33be10e62ac5f97795826676dc.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-523220
Udostępnij na innych stronach

Pieknie wygladaja :clap:  :clap:  . ja dzisiaj pieklam z Twojego przepisu bialy z dodatkiem maki razowej , ale jest jeszcze cieply , tak ze nie wiem jeszcze jalk mi wyszedl :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-523222
Udostępnij na innych stronach

Dziś upiekłem chleb polski z lat 70-90 tych. Tak wyglądał po wyciągnięciu z pieca https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161022/b3314b91b93fe7017bd8bb2ce8c8ab8e.jpg

A tak chwilę po - z charakterystyczną kostką https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161022/6611b992647af6f77aa473dc3eb24f15.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-523399
Udostępnij na innych stronach

Ja też próbuję zrobić ten chleb. Jak pieczesz, bo mi średnio to spękanie wychodzi.

Tzn. raz co nieco wyszło, jak przez pomyłką prawie spaliłem grillem :cry:

 

PS. Możesz pokazać przekrój.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-523400
Udostępnij na innych stronach

Strong bread flour - mąką pszenna o zawartości glutenu około 13g oraz wholemeal rye flour I light rye flour (50:50) czyli mąki żytnie. Pieczenie na kamieniu plus kilka kostek lodu na spód piekarnika w celu wytworzenia pary. Polecam obejrzeć jakiś filmik instruktażowy nt formowania i wypieku bochenków

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-523574
Udostępnij na innych stronach

Teorię nieco znam, gorzej z praktyką :mad:

Parę też robię - na dnie piekarnika mam położoną okrągłą blachę - wlewam do niej 100ml wody.

Kamienia niestety nie mam.

 

Moja mąka pszenna  typ 750 ma białka 12g - czyli nieźle, a żytnia typ 750 (czyli light rye flour).

A tobie jeszcze tak ładnie rośnie z dodatkiem żytniej razowej. :clap:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/page/4/#findComment-523596
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.