Skocz do zawartości

clipol

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 191
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolejny wypiek. Tym razem chleb San Francisco na zakwasie 

Super, jak ze sklepu.  :D   :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przekroju

Ładny rozrost.

Domyślam się drożdżowego wspomagania ;)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A właśnie że nie

To mnie zaskoczyłeś.

Podaj proszę przepis na ten piekny chlebek.

Mam słabość do dużych dziur w chlebie.

W zasadzie go nie jadam, z rzadka piekę dla wnuków, przy czym piętki są dla mnie :D.

Szukałam hasła: "chleb San Francisco na zakwasie" ale wyświetliły się same gnioty  :facepalm: 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis zapożyczyłem od znanej blogerki Mirabelki ????

Wieczorem zagniotłem ciasto i włożyłem do miski z pokrywką. Następny dzień tj o 5 rano przed wyjściem do pracy dodałem pozostałe składniki i zrobiłem ciasto właściwe. Wyrastało w chłodzie ok 15°C jakieś 9h. Po pracy podzieliłem ciasto na dwa bochenki, złożyłem w kopertę i odstawiłem w koszykach w ciepłe miejsce do wyrastania na jakieś 3h. Piekłem na kamieniu do pizzy

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Update
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chleb San Francisco na zakwasie

Proszę podaj link bo szukałam go na tym blogu ale bez efektu

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

chleb San Francisco na zakwasie

Proszę podaj link bo szukałam go na tym blogu ale bez efektu
Wysłałem na PW

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

[Dodano: 05 sty 2017 - 21:50]

Dla zainteresowanych podam że chleb ma chrupiącą skórkę i bardzo smaczny, dający się żuć miąższ ????

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten chleb tak ładnie wyrasta bo jest wyłącznie z mąki pszennej.

I w dodatku  z wysokiego przemiału "550" 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ten chleb tak ładnie wyrasta bo jest wyłącznie z mąki pszennej.

I w dodatku z wysokiego przemiału "550"
Tu gdzie mieszkam - w Anglii - mąką nie ma oznaczeń jak w Polsce. Jest mąka tzw plain czyli zwykła do ciast albo strong bread flour. Występuje jeszcze odmiana very strong z kanadyjskiej pszenicy zimowej jeśli dobrze pamiętam. Zawiera ona najwięcej białka ok 14g i jest doskonała do chleba

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu gdzie mieszkam - w Anglii - mąką nie ma oznaczeń jak w Polsce. Jest mąka tzw plain czyli zwykła do ciast albo strong bread flour. Występuje jeszcze odmiana very strong z kanadyjskiej pszenicy zimowej jeśli dobrze pamiętam. Zawiera ona najwięcej białka ok 14g i jest doskonała do chleba

 

 Do ciast spokojnie mozesz rowniez dac make strong bread flour. A chyba jest jeszcze specil white. To jest odpowiednikmaki polskiej tortowej.

 

 A chleb bardzo ladnie wyglada. :thumbsup:  Jeden ze slynniejszych chlebow na zakwasie i wart zachodu. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

 

 

Naszła mnie ochota na Chłopską więc ukręciłem
  pachnie aż u mnie :D  ;)  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, 

może ktoś mi pomoże nastawiłam mięso do wędzenia w solance i postawiłam w komórce dziś chciałam mięso wsadzić do siatek a tu niespodzianka mięso jest po trosze zamarznięte co mam robić zostawic jeszcze niech stoi czy mogę wedzić stało 10 dni solanka 12l wody i 1kg peklosoli. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stało 10 dni solanka 12l wody i 1kg peklosoli.

 

Ile tego mięsa zapeklowałaś ??

Co do zamarzniętego mięsa, wstaw do cieplejszego pomieszczenia  i zobacz  czy peklowanie przebiegło prawidłowo gdyż stało w zbyt niskiej temp .

 

 

Naszła mnie ochota na Chłopską więc ukręciłem trochę

 

Clipol wędlina przecudnej urody :clap:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.