Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby wróbla


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#41 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5067 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 gru 2019 - 19:06

 

.......,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie. ......
 

O wlasnie takie cos mam w butelce z octem ..czy to dodac do kolejnego octu jak bede robic ?

 

 

Tak.


Użytkownik EAnna edytował ten post 05 gru 2019 - 19:35


#42 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 07 gru 2019 - 23:36

Świąteczne wędzonki

 

Peklowane w vacum 14-21dni (pakowałem na dwie raty) peklosól 18g/kg, średnia temp. peklowania 6'C

Bez żadnych przypraw.

 

Wędzenie 45'C-65'C do koloru (ok 3h)

 

Załączony plik  wędzonki.jpg   51,97 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  wędzonki (1).jpg   51,96 KB   6 Ilość pobrań

 

Parzenie części wędzonek, średnia temperatura wody 83"C

Szynka do 67'C w środku

Polędwica do 59'C

 

Hartowanie w zimnej wodzie 5-6min.

 

Załączony plik  szynka.jpg   47,68 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  polędwica.jpg   91,31 KB   6 Ilość pobrań

 

Temp. podskoczyła o 1-1,5'C

 

Miały się chłodzić do jutra ale nie wytrzymałem :facepalm:

 

Załączony plik  szynka paż..jpg   37,18 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  szynka paż. (1).jpg   48,66 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  szynka paż. (2).jpg   41,82 KB   5 Ilość pobrań

 

Słoność w punkt, soczystość idealna, utrata wagi ok. 20%

 

Życie jest piękne :)


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 07 gru 2019 - 23:37


#43 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 gru 2019 - 23:39

Życie jest piękne

Jak się zrobi samemu takie wspaniałe wyroby to jest się z czego cieszyć  :clap:  



#44 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 07 gru 2019 - 23:55

Jak się zrobi samemu takie wspaniałe wyroby to jest się z czego cieszyć :clap:

Dziękuję :blush: :)



#45 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5716 postów

Napisano 09 gru 2019 - 17:53

Życie jest piękne

 

Z takimi wędzonkami na pewno! :thumbsup: :clap:



#46 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2347 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 09 gru 2019 - 18:36

Jestem tego samego zdania , piekne :D :clap: :clap:



#47 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 09 gru 2019 - 22:30

Dziękuję Dziewczyny :)



#48 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1629 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 gru 2019 - 09:41

Świetne wyroby, bardzo dobrze uwędzone, gratuluje.



#49 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7429 postów

Napisano 10 gru 2019 - 09:46

Polędwica

Polecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki, ale bez parzenia :D


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 10 gru 2019 - 09:47


#50 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 10 gru 2019 - 10:02

Świąteczne wędzonki

 

 Dobra robota  :thumbsup:  :clap:  ..  do świąt pewnie połowę zjesz  .  :facepalm:    Dorobić zawsze idzie ... :frantics: :D



#51 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 gru 2019 - 11:07

Dzięki koledzy za miłe słowa :)

To są jedne z pierwszych wędzonek robionych "na luzie" bez pośpiechu. Wszystko wykonywane książkowo (a właściwie forumowo) i nie można sp...-zepsuć.

Polecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki, ale bez parzenia :D

Muszę poczytać/poszerzyć wiedzę aby nie zepsuć. ;)  Robiłem taką z pieczeniem w wędzarni na końcu i wyszła też przyzwoita. Tylko kurcze polędwice wychodzą mi jeszcze jakieś suche.

No i na pewno muszę zamontować dodatkowy termometr w wędzarni aby kontrolować dwie temperatury wyrobu i ciepła w wędzarni (jak wbijam termometr w wyroby to dopiekam na wyczucie - często mając wrażenie że temperatura jest za niska)

Andrzeju my tu z forum to mamy święta codziennie - ciągle sobie dogadzamy :D



#52 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 gru 2019 - 16:38

Robiłem taką z pieczeniem w wędzarni na końcu i wyszła też przyzwoita. Tylko kurcze polędwice wychodzą mi jeszcze jakieś suche.

Czyli "przyzwoicie suche "  :laugh:

Dla polędwicy 60 st.C  to jest już temperatura pieczenia.

 

 

Polecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki,

Zbójaszek dobrze prawi ale za długo  :D  :frantics:

Połowa tego czasu  to jeszcze ujdzie  :)


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 gru 2019 - 16:38


#53 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7429 postów

Napisano 10 gru 2019 - 16:54

Zbójaszek dobrze prawi ale za długo

Dopisz komu za długo? Piszesz o swoim guście smakowym :D

Mi i rodzinie pasuje, swego czasu mnóstwo gości u mnie w domu chwaliło. Nt. przykład siostra z Wrocka i mama innej polędwicy nie chcą i taką robię. Co najważniejsze, nie jest sucha. Na zloty też woziłem i nikt nie jękał, że lipa :cool:


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 10 gru 2019 - 16:55


#54 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 gru 2019 - 17:04

Nt. przykład siostra z Wrocka i mama innej polędwicy nie chcą i taką robię.

A próbowały innej?

Podany przez Ciebie czas i temperatura dają wyrób typu well done.

Wg mnie bardziej delikatny jest typu medium.

Nie krytykuję Twojego sposobu, dałam sugestią kol. @wróbel75, zresztą w jego wątku.

Coś ostatnio jesteś drażliwy Zbójaszku; może to ja cię drażnię  :facepalm: .

Poza tym bardzo Cię lubię  :)



#55 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7429 postów

Napisano 10 gru 2019 - 17:31

A próbowały innej?

No pewno.

Coś ostatnio jesteś drażliwy Zbójaszku; może to ja cię drażnię

Szczerze napiszę, że zaskoczony jestem tym wpisem :rolleyes: czym masz mnie drażnić  :rolleyes:  :rolleyes: 

Poza tym bardzo Cię lubię

Ja tam wszystkich lubię :D :D



#56 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 gru 2019 - 17:37

Nie drapać się - przecież wiecie że oba sposoby sprawdzę :laugh:

Jak jadłem polędwicę 75+ to już może być tylko lepiej :facepalm:


[Dodano: 10 gru 2019 - 17:37]

A jak Was tu tylu to od razu zapytam, ile po parzeniu odczekać aby bezpiecznie pakować w vac? Robiłem to z reguły po ok 24h a teraz muszę przygotować na jutro rano (dobrze by było rano,  ale jak nie zalecicie to poczekam i świat się nie zawali ;) ), ale się zastanawiam czy zdąży wystygnąć środek.



#57 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7429 postów

Napisano 10 gru 2019 - 17:39

A próbowały innej?

Nie dopisałem poprzednio :facepalm:

Robiłem wędzoną na zimno wg pis'a, znaczy dwa raz po 4 godz. zimnego dymienia. Robiłem także chyba ze dwa razy wędzono/parzoną :D



#58 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 gru 2019 - 17:48

A próbowały innej?

Aniu, przy Zbóju, jego kobiety próbowały już chyba wszystkiego (mam na myśli wczesnego zbója) :D



#59 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 gru 2019 - 17:58

Również wędzę 55-60 st.C. i polędwice sprawdzam na dotyk.

Nie mogą  stwardnieć. Dlatego zwróciłam uwagę na czas wędzenia a w zasadzie podpiekania.

Z moich doświadczeń wynika, że nawet polędwice giganty po 8h będą miały zadowalającą dla każdej kobiety twardość  :laugh:  :frantics:

Podsumuję trochę humorystycznie:

twardość + soczystość = constans  :D



#60 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7429 postów

Napisano 10 gru 2019 - 18:09

przecież wiecie że oba sposoby sprawdzę

Jak znajdziesz czas to przeleć mój temat, głownie fotki, gdzieś na początki jest chyba polędwica parzona. pozostałe fotki z polędwicami to te, o których pisałem :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych