Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ciekawa jestem jak ten "szklarniak" się ukisi :rolleyes::)

Całkowitego ukiszenia nie doczekał :facepalm:  bo  po pierwszej dobie zaczął powoli znikać :D post-63315-0-70239400-1461912139_thumb.jpgpost-63315-0-51776600-1461912346_thumb.jpga w drugiej to tylko woda po nim pozostała post-63315-0-01228800-1461912197_thumb.jpg wiec założyłem drugą partię

post-63315-0-73260400-1461912509_thumb.jpgpost-63315-0-87777300-1461912529_thumb.jpgmoże z tej kilka szt.dotrzyma do pełnego ukiszenia :)

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-494134
Udostępnij na innych stronach

Hmm...  Nie dziwię się,że ukiszenia się nie doczekał . Najlepsze są właśnie takie krótko kiszone ,małosolne ogóreczki.. :thumbsup::)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-494212
Udostępnij na innych stronach

Kulki mocy :)

Bardzo interesujący przepis.... efekt końcowy niesamowity :clap:

Jeszcze spytam... w jaki sposób są opiekane... ??

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-494887
Udostępnij na innych stronach

to zielone to ja obstawiam ze to siekana natka pietruszki :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-494944
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja obstawiam - drobno siekany szczypior .

 

Z pewnością nie szczypior - natka ewentualnie siekana kolendra ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-494954
Udostępnij na innych stronach

kolendra tez moze byc ..ja mroze natke i moja wyglada podobnie...i dodaje do mielonych stad moja sugestia :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-494961
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj mieliłem mięso na kotlety , wszedłem na forum i widzę pyszności .Dziś postanowiłem zrobić  te kulki , moje oczekiwania naprawdę mnie zaskoczyły smakiem krótko mówiąc pycha , zrobiłem dwie wersje kulek . Pierwsza w pojedynczej cebuli druga wersja w podwójnej cebuli dla mnie lepsza jest w podwójnej cebuli jako dodatek do mega mocy, w końcowej fazie pieczenia posmarowałem miodem smak nie do opisania domownicy też byli pełni podziwu smaku 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-494986
Udostępnij na innych stronach

Do kulek użyłem

 

Składniki;

 

-2 duże cebule

-0,4 kg mięsa mielonego( wieprzowo - wołowe)

-0,5 szklanki pokrojonej cebuli

-1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki(użyłem mrożonej)

-1/4 szklanki posiekanych grzybów( użyłem mrożonego podgrzybka ale proponuję użyć świeżych grzybów)

-1/4 szklanki bułki tartej

-1 łyżka brązowego cukru

-1 łyżka ostrego ketchupu

-1 łyżeczka sosu sojowego(można dodać więcej w/g własnego uznania)

-2 opakowania boczku(3-4 plastrów na kulkę)

-sos Barbecue do końcowej fazy pieczenia

 

Cebule obieramy kroimy na pół i zdejmujemy 2-3 pierwszych warstw resztę siekamy w kostkę.

Mieszamy mięso z posiekaną cebulą ,natką pietruszki,ketchupem,cukrem brązowym,tarta bułką,grzybami,sosem sojowym,można dodatkowo doprawić solą i pieprzem wg.uznania.Robimy kulki z wymieszanego mięsa tak aby zmieściły się pomiędzy dwie części cebuli .Następnie owijamy kulki plastrami boczku stosując 3-4 plastrów na jedną kulkę i zabezpieczamy wykałaczkami.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 st.C na około 30- 40 min. Na 5 min przed zakończeniem pieczenia smarujemy kule sosem BBQ ja użyłem w końcowej fazie pieczenia termoobiegu.

 

Myślę że odpowiedzi na  pytania zostały zawarte w tym przepisie.

Kolega kafelek zmodyfikował kulki i chwała mu za to :clap:  

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-495032
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie lubiłam boczniaków do czasu kiedy nie spróbowałam je zrobione w salsie,. Kolega świadziu ma na swoim blogu przepis na nie. Są przepyszne i warte polecenia. :) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-499284
Udostępnij na innych stronach

 

 

zrobione w salsie

 

Podobnie jak Grzesiu robimy też rydze po cygańsku ;) boczniak też się do tego nadaje ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-499292
Udostępnij na innych stronach

 

 

robimy też rydze po cygańsku

Roger, a o przepis mogę prosić ? :) zaczęłam uprawę pieczarek to może nadmiar ich spożytkuję robiąc właśnie po cygańsku.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-499296
Udostępnij na innych stronach

Pieczareczki się nie nadają :( to muszą być "suche" grzyby rydze , boczniaki, kanie ... 

 

To się robi na patelni bez obgotowywania grzybów etc ... ;)

Na 1 kg oczyszczonych grzybów dajesz

2-3 cebule (w półpiórka)

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki octu (10%)

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (jak dajesz swój domowy albo pellati to zmniejsz ilość wody)

2-3 łyżki cukru

1 łyżka soli

pierz i papryka (słodka i ostra) do smaku  

 

Na patelni rozgrzewasz olej i podsmażasz cebulkę następnie dodajesz krojone w paski grzyby i dusisz to jakieś 15 minut następnie dodajesz resztę i dalej dusisz do uzyskania miękkosci i odpowiedniej gęstości około 1/2h na wolnym ogniu ... gorące do słoików można pasteryzować 10-15min - ja tego nie robię ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/8/#findComment-499304
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.