Skocz do zawartości

Bilu dymi


bilu72

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...

Czekoladowa Lasagne 

 

 

Składniki ;

 

90 ml wody

1 g agaru

50 g gorzkiej czekolady 60-70%

10 ml likieru orzechowego

 

Wykonanie;

 

Agar należy rozmieszać w zimnej wodzie i doprowadzić do wrzenia ,poczym wyłączyć kuchenkę.

Następnie dodajemy startą lub posiekaną czekoladę oraz likier i intensywnie mieszamy  do czasu rozpuszczenia się czekolady.

Po rozpuszczeniu całość  wylewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce do stężeniapost-63315-0-01941400-1456049923_thumb.jpg

 

Nitki ;

 

150 ml mleka 2%

wanilia do smaku +aromat orzechowy

2 łyżeczki  cukru ratyfikowanego

2 g agaru

kilka woreczków z lodem

 

Zimne mleko mieszamy z cukrem ,wanilią, aromatem orzechowym oraz agarem. Wszystko doprowadzamy do wrzenia pilnując aby nie wykipiałopost-63315-0-70108200-1456048977_thumb.jpg :facepalm:  :devil:  :D  po czym wyłączamy kuchenkę i odstawiamy na chwile do wystygnięcia.

Przy pomocy strzykawki  naciągamy powstałą miksturę a następnie napełniamy wężyk najlepiej kilka naraz gdyż mikstura dość szybko się żelifikuje i wkładamy  je do lodowatej wody z lodem na min. 3 minpost-63315-0-96652000-1456049975_thumb.jpg Po tym czasie za pomocą drugiej  strzykawki  wypełnionej powietrzem delikatnie wypychamy zawartość wężyków  na zewnątrzpost-63315-0-29362600-1456050037_thumb.jpgpost-63315-0-86902200-1456050093_thumb.jpg

Czekoladową galaretkę kroimy na  kwadraty lub prostokąty post-63315-0-72710600-1456050246_thumb.jpg.Następnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiarów czekoladowych płatków lub układamy z zapasem post-63315-0-00629900-1456050242_thumb.jpgpost-63315-0-97064700-1456050223_thumb.jpgpost-63315-0-34724900-1456050228_thumb.jpglecz w fazie końcowej należy mieć ostry i cienki nóż (można użyć  skalpela)Składamy układając warstwami czekoladową galaretkę i molekularny  makaron. Jeżeli ułożycie makaron z zapasem należy go delikatnie obciąć wokół płatków. W okresie wiosenno -letnim  można udekorować kwiatkami zanurzonymi  na chwile w ciekłym azocie

 

Efekt końcowypost-63315-0-18487400-1456050236_thumb.jpgpost-63315-0-03566400-1456050232_thumb.jpg

Dodam ze ciastko jest lekko gorzkawe więc do spaghetti można dodać więcej cukru.

Wężyk powinien być silikonowy aby był miękki sugeruję użyć o większej średnicy wewnętrznej.

Przepis widziałem na jakimś portalu przeglądając podstawy kuchni molekularnej.

 

Agar-Mieszanina wielocukru agarozy i agarapektyn pozyskiwanych z wodorostów z rodzajów Gelidium i Glacinaria. Monomerem związku jest w większości galaktoza, właściwie nieprzyswajalna przez człowieka (agar jest także "niejadalny" dla większości bakterii, stąd, oprócz przemysłu spożywczego, stosuje się go w badaniach naukowych jako podłoże do hodowli mikroorganizmów oraz roślin w warunkach in vitro). Nazwę wziął od malajskiego określenia wodorostów, z których się go pozyskuje (agar-agar). Jest roślinnym odpowiednikiem żelatyny, używa się go więc do produkcji galaretekklarowania piwa po fermentacji, rozmaitych deserów i słodyczy oraz tworzenia protez zębowych :D . Zupełnie bezpieczny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Dziekuje  :thumbsup:

Ne ma za co ;)  jesteś jedną z nie licznych osób które rozumieją  ze kuchnia molekularna wcale nie jest taka zła jakby się wydawało,wręcz odwrotnie.Lecz jeszcze nie rozpowrzechniona na tyle aby była tania w wykonaniu, poza najprostszą żelifikacją ,sferyfikacją oraz emulsyfikacją.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Taka mała namiastka obwarzanka Krakowskiego.

Pięknie !!!

Ciasto parzyłeś? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taka mała namiastka obwarzanka Krakowskiego

Obwarzanki piękne :thumbsup: ale przepisu na nie brak  ;) warto by spróbować zrobić  :cool: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parzyles w samej wodzie czy z dodatkiem sody?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Taka mała namiastka obwarzanka Krakowskiego

Obwarzanki piękne :thumbsup: ale przepisu na nie brak  ;) warto by spróbować zrobić  :cool:

 

Robione wg. przepisu ze strony

 

http://weekendwkrakowie.pl/krakowskie-obwarzanki/

 

Ciasto wyrabiałem w maszynce do pieczenia chleba,proponuje dać mniej cukru do ciasta niż jest w przepisie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki :) , ja robilam kiedys precle ale gotowalam w wodzie z soda ,musze wyprobowac z cukrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.