bilu72 Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 4 Lutego 2016 Big kanapka po sprasowaniu. Trochę za ostra ze względu na wasabi,chrzan i ostrą musztardę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 4 Lutego 2016 Ciekawy patent wygląda jak taki kanapkowy salceson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 10 Lutego 2016 W końcu przelałem nalewki do butelek, teraz czas stworzyć jakieś przyzwoite etykiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 10 Lutego 2016 W końcu przelałem nalewki do butelek, teraz czas stworzyć jakieś przyzwoite etykiety. Najważniejsza zawartośc Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 19 Lutego 2016 Wtorkowe wędzenie kabanos i kilku rybeka w miedzy czasie chlebek Grecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 20 Lutego 2016 Czekoladowe Lasagne i kubek kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 20 Lutego 2016 Teraz nam opisz caly proces, bo bardzo ciekawie wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 20 Lutego 2016 Teraz nam opisz caly proces, bo bardzo ciekawie wyglada Opisze jutro ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 20 Lutego 2016 Poczekam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 20 Lutego 2016 Poczekam Poukładam zdjęcia zrobione podczas procesu chodź nie w każdym momencie robiłem ale opis będzie na tyle jasny że Sobie z tym poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 20 Lutego 2016 A te białe ze strzykawki, co to? szkoda że tak nie można korbaczy zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) A te białe ze strzykawki, co to? To nic innego jak mleko z wanilią ,cukrem i aromatem orzechowym oraz dodatkiem agaru w celu żelifikacji. Edytowane 20 Lutego 2016 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja juz sprawdzilam, agar mam nawet 2 opakowania Mam wielka ochote na taka lasagne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Ja juz sprawdzilam, agar mam nawet 2 opakowania Mam wielka ochote na taka lasagnePotrzebny Ci będzie 1 gram na ciasto widoczne na fotce. Edytowane 20 Lutego 2016 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 21 Lutego 2016 Czekoladowa Lasagne Składniki ; 90 ml wody1 g agaru50 g gorzkiej czekolady 60-70%10 ml likieru orzechowego Wykonanie; Agar należy rozmieszać w zimnej wodzie i doprowadzić do wrzenia ,poczym wyłączyć kuchenkę.Następnie dodajemy startą lub posiekaną czekoladę oraz likier i intensywnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady.Po rozpuszczeniu całość wylewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia Nitki ; 150 ml mleka 2%wanilia do smaku +aromat orzechowy2 łyżeczki cukru ratyfikowanego2 g agarukilka woreczków z lodem Zimne mleko mieszamy z cukrem ,wanilią, aromatem orzechowym oraz agarem. Wszystko doprowadzamy do wrzenia pilnując aby nie wykipiało po czym wyłączamy kuchenkę i odstawiamy na chwile do wystygnięcia.Przy pomocy strzykawki naciągamy powstałą miksturę a następnie napełniamy wężyk najlepiej kilka naraz gdyż mikstura dość szybko się żelifikuje i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na min. 3 min Po tym czasie za pomocą drugiej strzykawki wypełnionej powietrzem delikatnie wypychamy zawartość wężyków na zewnątrzCzekoladową galaretkę kroimy na kwadraty lub prostokąty .Następnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiarów czekoladowych płatków lub układamy z zapasem lecz w fazie końcowej należy mieć ostry i cienki nóż (można użyć skalpela)Składamy układając warstwami czekoladową galaretkę i molekularny makaron. Jeżeli ułożycie makaron z zapasem należy go delikatnie obciąć wokół płatków. W okresie wiosenno -letnim można udekorować kwiatkami zanurzonymi na chwile w ciekłym azocie Efekt końcowyDodam ze ciastko jest lekko gorzkawe więc do spaghetti można dodać więcej cukru.Wężyk powinien być silikonowy aby był miękki sugeruję użyć o większej średnicy wewnętrznej.Przepis widziałem na jakimś portalu przeglądając podstawy kuchni molekularnej. Agar-Mieszanina wielocukru agarozy i agarapektyn pozyskiwanych z wodorostów z rodzajów Gelidium i Glacinaria. Monomerem związku jest w większości galaktoza, właściwie nieprzyswajalna przez człowieka (agar jest także "niejadalny" dla większości bakterii, stąd, oprócz przemysłu spożywczego, stosuje się go w badaniach naukowych jako podłoże do hodowli mikroorganizmów oraz roślin w warunkach in vitro). Nazwę wziął od malajskiego określenia wodorostów, z których się go pozyskuje (agar-agar). Jest roślinnym odpowiednikiem żelatyny, używa się go więc do produkcji galaretek, klarowania piwa po fermentacji, rozmaitych deserów i słodyczy oraz tworzenia protez zębowych . Zupełnie bezpieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 21 Lutego 2016 Dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 21 Lutego 2016 Dziekuje Ne ma za co jesteś jedną z nie licznych osób które rozumieją ze kuchnia molekularna wcale nie jest taka zła jakby się wydawało,wręcz odwrotnie.Lecz jeszcze nie rozpowrzechniona na tyle aby była tania w wykonaniu, poza najprostszą żelifikacją ,sferyfikacją oraz emulsyfikacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 9 Marca 2016 Taka mała namiastka obwarzanka Krakowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 9 Marca 2016 Taka mała namiastka obwarzanka Krakowskiego. Pięknie !!!Ciasto parzyłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 9 Marca 2016 Taka mała namiastka obwarzanka Krakowskiego.Pięknie !!!Ciasto parzyłeś? Zanurza się je na chwilę we wrzątku i obgotowuje – czyli obwarza (stąd nazwa). Następnie, po osączeniu, posypuje się przyprawą i piecze do zrumienienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Marca 2016 Taka mała namiastka obwarzanka Krakowskiego Obwarzanki piękne ale przepisu na nie brak warto by spróbować zrobić Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 11 Marca 2016 Parzyles w samej wodzie czy z dodatkiem sody? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 11 Marca 2016 Parzyles w samej wodzie czy z dodatkiem sody?Z dodatkiem cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 11 Marca 2016 Taka mała namiastka obwarzanka KrakowskiegoObwarzanki piękne ale przepisu na nie brak warto by spróbować zrobić Robione wg. przepisu ze strony http://weekendwkrakowie.pl/krakowskie-obwarzanki/ Ciasto wyrabiałem w maszynce do pieczenia chleba,proponuje dać mniej cukru do ciasta niż jest w przepisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 12 Marca 2016 Dzieki , ja robilam kiedys precle ale gotowalam w wodzie z soda ,musze wyprobowac z cukrem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.