Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dobrze pamiętam Świadziu ma link do blogu w stopce

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/9/#findComment-501893
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dobrze pamiętam Świadziu ma link do blogu w stopce

Bloga znalazłem, ale przepisu już nie. Może go tam nie ma?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/9/#findComment-501980
Udostępnij na innych stronach

Bilu, a pytanie techniczne na czym to piekles?  Chodzi mi o twoja rolke.

 JA sie spotkalam z tym ze ciasto jest najpierw  olejem a pozniej jeszcze pokrywane cukrem, chociaz Twoj wyglada ciekawiej z migdalami w srodku.

Piekłem w piekarniku z grillem jako rolki użyłem wałka do ciasta.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/9/#findComment-502371
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Słodki kurtosz.

 

To jest pyszne, zapomniałam jak fachowo się nazywa. ... na T chyba się nazywa .. :facepalm:

Na którymś ze zlotów robiliśmy to z kolegą Paolodoro :)

Orginalna nazwa to Chimney cake bakery

 

Oryginalną nazwą jest jednak Kurtoszkołacz. To tradycyjne węgierskie ciasto.

Kürtöskalács jest tradycyjnym smakołykiem węgierskojęzycznego regionu Europy i podobno pochodzi oryginalnie z Siedmiogrodu.

Todek przepisy znajdziesz właśnie pod nazwą kurtoszkołacz.

Kürtőskalács
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/9/#findComment-506081
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...
  • 3 tygodnie później...

200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)

550g mąki białej pszennej chlebowej

1 łyżeczka słodu(opcjonalnie)

1 łyżka soli

300g letniej wody

opcjonalnie: 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant

opcjonalnie:2-3 łyżeczki kminku,czarnuszki kto co lubi

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, a potem zagniatamy sprężyste, gładkie ciasto. Zostawiamy w szczelnie zakrytej misce na 2-2,5 godziny i składamy w tym czasie 2-3 razy.

Następnie  należy zwinąc owalny bochenek oprószyć mąką  i umieścić  go w koszyku do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodasz  drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie).

Kiedy chleb pięknie wyrośnie należy przygotować liść kapusty: umyć go, skropić zimną wodą i posmarować olejem ja umieściłem liść na blaszce do pizzy wyrośnięty chlebek przerzucamy na przygotowany liść i

pieczemy z parą (wrzucam kilka kostek lodu do piekarnika)w piecu nagrzanym do 240°C przez 10 minut, potem obniżam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 30-40 minut(każdy piekarnik piecze inaczej więc należy obserwować proces pieczenia). W połowie pieczenia bochenek można obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły(ja tego nie robiłem więc spód był blady)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10764-bilu-dymi/page/9/#findComment-627025
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.