Raulo Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Października 2007 Witam Dziś przyjechała do mnie zamówiona na angielskim Ebay'u nowa nadziewarka. Zważywszy na cenę może być ona dobrą alternatywą dla ludzi nie posiadających wystarczającej ilości pieniędzy na nadziewarki sprzedawane w Polskich sklepach oraz dla ludzi nie posiadających tzw. weny twórczej i umiejętności "złotej rączki". Cena wraz z przesyłką do Polski wyniosła 360 zł Kilka danych : Materiał : Aluminium + drewno Wymiary : całk. dł. 50cm / szer.18cm / wys. 17cm Długość cylindra : 35cm / pojemność 4 L. Podstawa : drewniana (surowe drewno) dla zachowania higieny lepiej je polakierować. W zestawie znajdują się 2 plastikowe lejki o przekroju 20 i 25 mm. Są również 2 zaciski do umocowania nadziewarki na blacie kuchennym. Co ciekawe, mimo iż nadziewarka jest oferowana zarówno na niemieckim jak i angielskim serwisie Ebay, producentem tej nadziewarki są Węgry ! Ogólnie mimo wszystko można powiedzieć, że nadziewarka robi dobre wrażenie, jest to solidnie wykonany odlew z aluminium. Przed użyciem należy ją dobrze wyparzyć oraz wyczyścić, ponieważ posiada ona resztki oleju po obróbce aluminiowego cylindra. Jeśli jeszcze taka nie była prezentowana na forum, to myślę, że może ona zainteresować potencjalnych zadymiaczy Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Października 2007 A skąd Ty możesz wiedzieć jakie ja robię wędzonki.???????????????????????????????? :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Października 2007 A skąd Ty możesz wiedzieć jakie ja robię wędzonki.????????????????????????????????jagra, jak jestes zalogowany, to komputer automatycznie wpisuje Twój nick. To taka sztuczka na którą nabierają sie ludzie w naszym wieku :lol: :lol: :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Października 2007 Dzięki za wyjasnienie.Pozdrawiam :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2007 Jagra..zaczeło się chyba to od Savio.Jak zobaczyłam napis"Małgos wzbogacaj swoje wnetrze",to pomyslałam "a co sie on mnie czepia"?...ale potem weszłam niezalogowana i zobaczyłam "gościu wzbogacaj..."to zrozumiałam o co chodzi! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2007 Raulo z czego jest ten tłok ? tworzywo ? ale widzę bez oringa ? zdaj relację po nadziewaniu jak się sprawuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 26 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2007 z czego jest ten tłok ? tworzywo ?Dokładnie tak. Zobaczymy, po pierwszym nadziewaniu za jakieś moze 2 tyg.. Być może trzeba będzie ją lekko zmodyfikować Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2007 Wygląda solidniej niż te prezentowane na allegro. Zobaczysz jak idzie. Najwyżej dodasz uszczelnienie tłoka i mały odpowietrznik. Ja kupiłem solidną używaną maszynę !!! Za kilka dni zabieram się za robienie kiełbasy. Muszę przyznać, że taką nadziewarką praca idzie wspaniale. Pozdrawiam Zibi Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Października 2007 odpowietrznik w tłokuwłaśnie to mnie interesuje doszczelniłem swoją nadziewarkę poprzez nowy tłok stary tłok był na jakieś dziwne uszczelnienie i nie trzymał szczelnościchcąc być pewnym kazałem naciąć w nowym tłoku dwa rowki kupiłem silikonowy orin /na razie jeden/szczelność jest teraz taka jak w naszej nadziewarce /zlotowej/tzn. jak wycofuję tłok to z lejka farsz zostaje wciągnięty do tuby :grin: i to mnie cieszy ale jak np. mam końcówkę farszu do wyrobienia i wyjdzie pół tuby to całe powietrze idzie razem z farszem myślę o dorobieniu odpowietrznikajakiś mini tłoczek, blaszka sprężynka, gumka tylko jak to ma wyglądać ?brać pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Października 2007 Witam kempes . Po prostu grzybek który opada samoistnie pod swoim ciężarem a gdy dotknie farszu to się zamyka .Grzybek czyli jego powiedzmy kapelusz musi być dopasowany do gniazda w tłoku Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Października 2007 jakiś mini tłoczek, blaszka sprężynka, gumka tylko jak to ma wyglądać ?Może być grzybek w formie nita (śrubki) czegoś w rodzaju "T" najlepiej na 1 lub 2 zwojach lekkiej sprężynki (np. od długopisu) otwarte w czasie dopychania do farszu a później farsz dopycha do tłoka i zamyka wylot. To tak w telegraficznym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Października 2007 witamRaulo proponuje ja poswiecic ,aby dobrze nadziewalabo jak nie poswiecisz to moze robic psikusy. najlepsza jest woda z % tęgo pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 27 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Października 2007 Generalnie juz to zrobiłem, tylko teraz czekam za świnką Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Października 2007 Raulo tak ma byc tęgo pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal81 Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Października 2007 jak wie ktos gdzie moge kupic nadziewarke do wedlin lub jak ktos ma do sprzedania to prosze o kontakt moj meil to ona21on23@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Października 2007 strona glowna link sklep :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Października 2007 lub z allegro dosc porzadnie wygladahttp://www.allegro.pl/item261399801_nadziewarka_do_kielbasy_reczna.html lub w sklepie u naszego mira widzialem ja na wlasne oczy supernadziewareczka.napisz mu na pw nik Miro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Października 2007 A moze taka?http://cgi.ebay.de/Wurstfueller-Profigeraet-super-Zustand_W0QQitemZ130166557741QQihZ003QQcategoryZ64543QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Października 2007 Mam własnej roboty nadziewarkę gdzie zastosowałem rurę o śrenicy wewnętrznej ok. 110 mm i w niej porusza sie tłok wykonany z tarnamidu - podobny do teflonu.Z poczatku jak czytałem na forum o rónych wynalazkach cińskich, problemacvh z uszczelnianiem tłoków, to początkowo przystępując do kontsrukcji swojej nadziewarki miałem wątpliwości co do szczelności tłoka. Na wszelki wypadek zrobiłem też w tłoku zawór odpowietrzający.Oto rezultaty: mój tłok nia ma żadnego uszczelnienia - porusza się na sucho średnio ciężko a po przesmarowaniu tłuszczem z mięsa chodzi leciusieńko i nic nie przepuszcza - żadne uszczelnianie nie jest potrzebne. Natomiast te nieszczelności które występują powodują uchodzenie powietrza, więc zaworek jest zbędny. Nidgy go nie używałem.Identyczną nadziewarkę ma Papcio i Kit. Też nie słyszałem od nich by mieli jakiekolwiek problemy z nieszczelnościami tłokaDodam że Nasze rury wykonane są z nierdzewki.Kempes !!!!!!!!1 Twoje obawy są niepotrzebne., usuń oring z tłoka, a powietrze będzie samo uchodziło. Chyba że Twój tłok ma milimetrowe luzy i przepuszcza mięso, co w moim przypadku jest absolutnie wykluczone. W ciągu roku ekspluatacji nadziewarki kilkanaście razy się sprawdziła pomyślnie. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Października 2007 Mirku, a jaki jest luz pomiędzy tłokiem, a cylindrem (wewnętrzną średnicą rury) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Października 2007 Hmmmm, sam chciał bym to zmierzyć. Tak naprawdę to w czasie konstruowania nadziewarki wytoczyliśmy tłok na "pasowanie". Po przetoczeniu byl wkładany w rurę.Jak luz byl minimalny i tlok ciezko chodzil to tokarz zdejmoał jeszce pare setek, aż uznaliśmy ze pasowanie jest na wcisk. Czyli tłok chodzi dość ciężko na sucho.Podczas dalszej obrobki czyli po przyspawaniu rury do przykręcania lejkow oraz rączek, rura się zdeformowała. To co mogłem zeszlifowałem szlifierką a resztę luzu uzyskaliśy poprzez kolejne zdjęcie kilku setek ze średnicy tłoka. W efekcie końcowym wyglada to tak jak pisałem, że tlok na sucho chodzi dośc ciężko a z poslizgiem jest całkiem ok. "Pod światło" te luzy są naprawdę minimalne, a zmierzyć się nie da bowiem rura już nie jest całkowicie okrągła, tylko pojawiły sie minimalne owale. Co nie przeszkadza w działaniu i mięso jest doskonale wypychane, a nie pozostaje na ściankch nadziewarki i nie wychodzi ponad tłok. Wydaje mi się że uszczelnianie tłoka mija się z celem, chyba że luzy maja po kilka milimetrów.Aha, ścianka mojej rury ma grubość 2mm. Z tąd problem ze zmianami profilu po spawaniu. Inne rury o grubszej ściance miały dużo wieksze wymiary i dodatkowo jeszce szef w środku i były sporo droższe. Te bez szfa kosztowały majatek.Więc coś za coś. Mnie nadziewarka (nie licząc robocizny) kosztowała w granicach 350 PLN z czego stówę dałem za pochromowanie podstawy. W większości wszystko zrobiłem sam. Korzystam ze znajomego warsztatu więc robocizna byla liczona po znajomosci. Czyli na przelew........... Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Października 2007 Witam Mirek B . Jeżeli mogę swoje trzy grosze to jednak Mirku sam piszesz ze rura ma już maleńkie wyrobienia i myślę że z biegiem czasu będą większe, niszczy się tłok i rura i powstaną jednak nieszczelności . Temu zapobiegł by oring . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Października 2007 ,...jeżeli można to też wtrącę swoje 3 grosze,od 3-ch lat używam nadziewarki m-ki MESLA i jestem bardzo zadowolony.Przerobiłem tylko wylot mięsa na większą średnicęabym mógł mocować lejki z rowkami i tym samym koniec problemow z powietrzem.AndrzejuK,ty masz chyba podobną i zapewne ją chwalisz.W najbliższym czasie pokaże przeróbkę na lejki z rowkami pozdrawiam jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Października 2007 Witam jurek52 . Mam chwalę i jestem bardzo zadowolony . Była droga ale już się spłaciła . Przy okazji przeróbkę możesz pokazać . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Października 2007 A może sam lejek przystosować Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.