pioro Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Edamski zrobiony 06.08.14 i wczoraj rozkrojony. No wreszcie wyszły dziurki może nie takie ładne jak u asów tego forum, ale pierwsze koty za płoty.Konsystencja dość miękka młodego sera. Smak sprawia przyjemność. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Pioro: Nie ma się czym martwić, ważne, że dziurki w ogóle wyszły. Z jakiego przepisu korzystałeś? Ser był robiony z mleka pasteryzowanego, czy od krowy prosto? Barwiłeś czymś ser? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Grudnia 2014 edamski.PDFprzepis powyżej w załaczniku Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Grudnia 2014 A jakiego mleka używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Grudnia 2014 z mlekomatu przecież to Wrocław,a u nas jak wiesz ostatnia krowa była Kargula i weszła na minę.I jak już wcześniej w postach ustaliliśmy we Wrocławiu łatwiej o świeże mleko od antylopy z Afrykanarium niż od krowy. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Grudnia 2014 i koryćiński wędzony Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Grudnia 2014 I wychodzą Ci z tego z mlekomatu? Bo ja je kiedyś testowałem i w serze zaczęła się fermentacja masłowa i ser był gorzki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Grudnia 2014 u mnie wychodzą idealnie może lepszy mlekomat to przecież tylko urządzenie więc może mieć swoje awarie i niesprawności o których nawet nie wiemy Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Grudnia 2014 u mnie wychodzą idealnie Czymś zakwaszasz to mleko? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Po pierwsze mleko z mlekomatu jest niepasteryzowane tylko schłodzone. Ale mimo to zakwaszam je maślanką. Niestety na oko bo jeszcze się nie dorobiłem Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Po pierwsze mleko z mlekomatu jest niepasteryzowane tylko schłodzone. Ale mimo to zakwaszam je maślanką. Niestety na oko bo jeszcze się nie dorobiłemI to jest to!Mleko schłodzone, pozyskane przy pomocy instalacji odkażanych "chemią" ma nikłe szanse na prawidłowe, czyste samoistne skwaszenie.Ta maślanka ma dobroczynny wpływ na prawidłową inicjację produkcji sera.Przyjmij moje gratulacje I pozdrowienia dla B.Wesołych Świąt! Edytowane 24 Grudnia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Przyjmij moje gratulacje I pozdrowienia dla B. Wesołych Świąt! Aniu dziękuję za miłe słowa i też wesołych świąt Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Zobaczyłem w sklepie mleko z Piątnicy niskopasteryzowane i filtrowane i postanowiłem je wypróbowaćMleko w ilości 10 l o temp. 32 st C zakwasiłem 1 l maślanki dodałem flora danica 1g i zostawiłem na godzinę. po czym nadal w temp 32 st.C dodałem podpuszczkę ok 15% więcej niż zwykle. po godzinie pociąłem i zamieszałem trzepaczką i niestety skrzep był slaby nie taki jak przy mleku z mlekomatu bardzo podobny jak przy mleku pasteryzowanym w wysokiej temperaturze i homogenizowanym z LIDLA w obróbce nie widziałem różnicy między tymi dwoma rodzajami mleka.ser oczywiście powstałI za pół roku przekonamy sie jak dojrzał. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez pioro Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Też używam tego mleka zawsze, w selgrosie jest po 2,50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zobaczyłem w sklepie mleko z Piątnicy niskopasteryzowane i filtrowane i postanowiłem je wypróbować Pioro, ja tutaj jako ze skonczyl mi sie doste do dobrego mleka, zaczelam robic z mleka z Aldi i ladnie sery wychodza, tylko niektorzy twierdza, ze za bardzo tluste , jednak nie maja ani goryczy ani nie smierdza starzyzna, jak z innego pasteryzowanego i homogenizowanego mleka. Bede kibicowac temu serowi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Piotrku, mozesz prosze podac wage serka z tych 10 L mleczka oraz jakiej podpuszczki uzyles..Wiem ze serek jeszcze straci na wadze. ale jaka mial wage przy odcisnieciu i formowaniu..?Pozdrowionka sliczne sle.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Osobiście z 5 litrów "Wiejskiego" z Piątnicy otrzymuję w pierwszej fazie po odcieknięciu i formowani ok. 70 dkg. sera a,la "Korycin". Podobne rezultaty otrzymuję z mleka szwedzkiego. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Sverige a jakiego mleka uzywasz ,ja u siebie mam tylko takie dostepne "Åsens Lantmjölk Gammaldags" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Stycznia 2015 To jest bardzo dobre mleko Electro, ale obecnie kupuje ten sam typ 3% tłuszczu, lekko pasteryzowane w "Lidlu" i jest dużo tańsze bo tylko 7,99 skr. za litr, i smakowo również bardziej mi naturalnie smakuje, zarówno do picia, jak też i na serki. http://www.lidl.se/sv/4849.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) zaczelam robic z mleka z AldiJa w Australii nie znalazłem tego mleka w Aldim o którym pisałaś więc używałem normalnego pasteryzowanego z Woolwortsa i dawało radę. Fajne u was jest to że są w sklepach też większe opakowania a nie tylko 1 litrowemozesz prosze podac wage serka z tych 10 L mleczkaPo prasowaniu jest prawie 1,5 kg. ale to było 10 l mleka + 1 l maslanki czyli praktycznie 11 lPodpuszczki używam płynnej od Mira i tu dałem 50 kropli Edytowane 9 Stycznia 2015 przez pioro Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Sorki oczywiście podpuszczka nie jest od Mira bo jeszcze nie wprowadził tego asortymentu a szkoda tylko ze strony www.zdrowodomowo.pl Po prostu większość rzeczy do kiełbasek kupuję u Mira i dlatego pomyłka. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Mała pomyłka Jacek Zdrowo Domowo, jest także naszym przyjacielem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Ja w Australii nie znalazłem tego mleka w Aldim o którym pisałaś więc używałem normalnego pasteryzowanego z Woolwortsa i dawało radę. Fajne u was jest to że są w sklepach też większe opakowania a nie tylko 1 litrowe To mleko szybko wychodzi. U mnie zwykle chodze co tydzien regularnie to mnie znaja i maja karton tego mleka dla mnie . Cale 12 l. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Mała pomyłka Jacek Zdrowo Domowo, jest także naszym przyjacielem Tak wiem miałem okazję go poznać kiedy uczestniczyłem w kursie podstawowym w Łazach.To była bardzo cenna inicjatywa zaproszenie na kurs podstawowy takich ludzi jak "zdrowodomowo" "borniak" i inni. Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-396032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Lutego 2015 to wynik dzisiejszego majsterkowania Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-408161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.