Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-52420-0-04193100-1419410170_thumb.jpg

 

Edamski zrobiony 06.08.14 i wczoraj rozkrojony. No wreszcie wyszły dziurki może nie takie ładne jak u asów tego forum, ale pierwsze koty za płoty.

Konsystencja dość miękka młodego sera. Smak sprawia przyjemność.

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pioro: Nie ma się czym martwić, ważne, że dziurki w ogóle wyszły. Z jakiego przepisu korzystałeś? Ser był robiony z mleka pasteryzowanego, czy od krowy prosto? Barwiłeś czymś ser?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392869
Udostępnij na innych stronach

z mlekomatu przecież to Wrocław,

a u nas jak wiesz ostatnia krowa była Kargula i weszła na minę.

I jak już wcześniej w postach ustaliliśmy we Wrocławiu łatwiej o świeże mleko od antylopy z Afrykanarium niż od krowy. :rolleyes:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392897
Udostępnij na innych stronach

u mnie wychodzą idealnie może lepszy mlekomat to przecież tylko urządzenie więc może mieć swoje awarie i niesprawności o których nawet nie wiemy

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392918
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie wychodzą idealnie

Czymś zakwaszasz to mleko?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392921
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze mleko z mlekomatu jest niepasteryzowane tylko schłodzone. Ale mimo to zakwaszam je maślanką. Niestety na oko bo jeszcze się nie dorobiłem

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392926
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze mleko z mlekomatu jest niepasteryzowane tylko schłodzone. Ale mimo to zakwaszam je maślanką. Niestety na oko bo jeszcze się nie dorobiłem

I to jest to!

Mleko schłodzone, pozyskane przy pomocy instalacji odkażanych "chemią" ma nikłe szanse na prawidłowe, czyste samoistne skwaszenie.

Ta maślanka ma dobroczynny wpływ na prawidłową inicjację produkcji sera.

Przyjmij moje gratulacje  :clap:

I pozdrowienia dla B.

Wesołych Świąt!

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392954
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyjmij moje gratulacje :clap: I pozdrowienia dla B. Wesołych Świąt!
Aniu dziękuję za miłe słowa i też wesołych świąt

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-392993
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zobaczyłem w sklepie mleko z Piątnicy niskopasteryzowane i filtrowane i postanowiłem je wypróbowaćpost-52420-0-56350200-1420743618_thumb.jpgpost-52420-0-48847900-1420743663_thumb.jpg

Mleko w ilości 10 l o temp. 32 st C zakwasiłem 1 l maślanki dodałem flora danica 1g i zostawiłem na godzinę. po czym nadal w temp 32 st.C dodałem podpuszczkę ok 15% więcej niż zwykle. po godzinie pociąłem i zamieszałem trzepaczką i niestety skrzep był slaby nie taki jak przy mleku z mlekomatu bardzo podobny jak przy mleku pasteryzowanym w wysokiej temperaturze i homogenizowanym z LIDLA w obróbce nie widziałem różnicy między tymi dwoma rodzajami mleka.

post-52420-0-45627200-1420744081_thumb.jpg

ser oczywiście powstał

post-52420-0-80106700-1420744410_thumb.jpg

I za pół roku przekonamy sie jak dojrzał.

 

Edytowane przez pioro

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395668
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zobaczyłem w sklepie mleko z Piątnicy niskopasteryzowane i filtrowane i postanowiłem je wypróbować

 

Pioro, ja tutaj jako ze skonczyl mi sie doste do dobrego mleka, zaczelam robic z mleka z Aldi i ladnie sery wychodza, tylko niektorzy twierdza, ze za bardzo tluste , jednak nie maja ani goryczy ani nie smierdza starzyzna, jak z innego pasteryzowanego i homogenizowanego mleka.  

 Bede kibicowac temu serowi :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395728
Udostępnij na innych stronach

Piotrku, mozesz prosze podac wage serka z tych 10 L mleczka oraz jakiej podpuszczki uzyles..

Wiem ze serek jeszcze straci na wadze. ale jaka mial wage przy odcisnieciu i formowaniu..?

Pozdrowionka sliczne sle..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395745
Udostępnij na innych stronach

Osobiście z 5 litrów "Wiejskiego" z Piątnicy otrzymuję w pierwszej fazie po odcieknięciu i formowani ok. 70 dkg. sera a,la "Korycin". Podobne rezultaty otrzymuję z mleka szwedzkiego.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395750
Udostępnij na innych stronach

Sverige  a jakiego mleka uzywasz ,ja u siebie mam tylko takie dostepne "Åsens Lantmjölk Gammaldags"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395807
Udostępnij na innych stronach

To jest bardzo dobre mleko Electro, ale obecnie kupuje ten sam typ 3% tłuszczu, lekko pasteryzowane w "Lidlu" i jest dużo tańsze bo tylko 7,99 skr. za litr, i smakowo również bardziej mi naturalnie smakuje, zarówno do picia, jak też i na serki. http://www.lidl.se/sv/4849.htm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395834
Udostępnij na innych stronach

zaczelam robic z mleka z Aldi

Ja w Australii nie znalazłem tego mleka w Aldim o którym pisałaś więc używałem normalnego pasteryzowanego z Woolwortsa i dawało radę. Fajne u was jest to że są w sklepach też większe opakowania a nie tylko 1 litrowe

mozesz prosze podac wage serka z tych 10 L mleczka

post-52420-0-98380800-1420811270_thumb.jpg

Po prasowaniu jest prawie 1,5 kg. ale to było 10 l mleka + 1 l maslanki czyli praktycznie 11 l

Podpuszczki używam płynnej od Mira i tu dałem 50 kropli

Edytowane przez pioro

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395854
Udostępnij na innych stronach

Sorki oczywiście podpuszczka nie jest od Mira bo jeszcze nie wprowadził tego asortymentu a szkoda tylko ze strony www.zdrowodomowo.pl Po prostu większość rzeczy do kiełbasek kupuję u Mira i dlatego pomyłka.

Edytowane przez Kruszynka

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395870
Udostępnij na innych stronach

Mała pomyłka Jacek Zdrowo Domowo, jest także naszym przyjacielem. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395871
Udostępnij na innych stronach

Ja w Australii nie znalazłem tego mleka w Aldim o którym pisałaś więc używałem normalnego pasteryzowanego z Woolwortsa i dawało radę. Fajne u was jest to że są w sklepach też większe opakowania a nie tylko 1 litrowe

 To mleko szybko wychodzi. U mnie zwykle chodze co tydzien regularnie to mnie znaja i maja karton tego mleka dla mnie :D . Cale 12 l.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-395948
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mała pomyłka Jacek Zdrowo Domowo, jest także naszym przyjacielem

Tak wiem miałem okazję go poznać kiedy uczestniczyłem w kursie podstawowym w Łazach.

To była bardzo cenna inicjatywa zaproszenie na kurs podstawowy takich ludzi jak "zdrowodomowo" "borniak" i inni.

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10788-piora-sery-i-nie-tylko/#findComment-396032
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.