Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy jest jakiś dobry sposób na kiszenie i przechowywanie kapusty w piwnicy bloku?

Jakie temperatury panują w tej piwnicy?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-236209
Udostępnij na innych stronach

Obecnie około 17-18C, w zimie temp. o jakieś 4-6C w dół.

Zaczekaj z tym kiszeniem do drugiej połowy października. W garnku z kołnierzem wodnym (należy dbać o to, aby ta woda cały czas była) kapusta w takich warunkach powinna przetrwać do wiosny.

Innym wyjściem jest pasteryzacja w słoikach wczesniej ukiszonej w mieszkaniu kapusty.

Osobiście przedkładam wersję bez pasteryzacji ze względu na bogactwo bakterii, witamin i enzymów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-236783
Udostępnij na innych stronach

Jak mieszkałem w bloku na X piętrze i kisiłem kapustę w beczce 80l to kupowałem kapustę w ostatnich dniach października, po ukwaszeniu wynoszona była na balkon i przed przymrozkami ocieplałem beczkę tym co miałem w domu, koce, gazety i kartony, całą zimę miałem dostęp do kapusty, co prawda zimnej ale nie zamarzniętej, ostatnią porcję wyjmowałem w okolicach dniach marca.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-236810
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj w Carrefourze kupiłam okazyjnie sobie beczkę do kiszenia kapusty... jest to beczka 20l za niecałe 30 zł.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239662
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w Carrefourze kupiłam okazyjnie sobie beczkę do kiszenia kapusty... jest to beczka 20l za niecałe 30 zł.

A ja miesiąc temu kupiłem u siebie, taką samą, całkiem nie okazyjnie za 22,90zł. :cool: Nie ma to jak okazja lub promocja w markecie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239665
Udostępnij na innych stronach

A ja miesiąc temu kupiłem u siebie, taką samą, całkiem nie okazyjnie za 22,90zł. :cool: Nie ma to jak okazja lub promocja w markecie. :cool:

No widzisz... czyli Twoja na pewno jest z lepszego tworzywa bo nie w markecie :tongue: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239705
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzcie czy na tych beczkach niezostal taki slad po stopienia plastiku.

Widzialem te cuda po odkreceniu dekla walilo chemia ze myslalem ze sie obale i slad stopienia czegos (mysle :devil: )a na to miejsce karteczka ,,dopuszczone do zywnosci".PL:

Obym sie mylil.

Fajne i tanie jak w markecie kielbaski .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239814
Udostępnij na innych stronach

Ja od ponad 3 lat używam beczek 30L kupionych w PGR Bródno i przeznaczonych do przechowywania żywności (np. kiszenia), dodatkowo można u nich kupić worki do kiszenia.

Wykładam nim wnętrze beczki, przed wsypaniem poszatkowanej kapusty.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239839
Udostępnij na innych stronach

dodatkowo można u nich kupić worki do kiszenia.

Czy możesz podać namiary gdzie można kupić worki do kiszenia kapusty?? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239914
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Chyba już czas... jutro mam zamiar jechać na giełdę po kapustę w główkach.

Jednak zastanawiam się czy nie jest za ciepło ?

Może poczekać jeszcze tydzień ?

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244228
Udostępnij na innych stronach

Ja co roku wstawiam kapustę w tygodniu po Wszystkich Świętych, tak kiedyś w kalendarzu dla rolników przeczytałem i tak od kilkunastu lat robię.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244306
Udostępnij na innych stronach

ja zakisiłam 13 października i stoi w domu już 6-ty dzień przekłuwam ją codziennie jak to mądrzy ludzie napisali aby odgazowała .NIe wiem czy nie za wcześnie.

Dzisiaj wyciągnełam troszkę na surówkę starłam jabłuszko ,marchewkę ,cebulkę troszkę cuku i oliwy wyszła pycha .

Skąd mam wiedzieć po czym poznać ,że trzeba ją już wynieść w chłodniejsze miejsce .

Pozdrawiam

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244309
Udostępnij na innych stronach

Moją wstawiam do chłodniejszego pomieszczenia po 7-9 dniach, a niekiedy i 2 tyg stania w kuchni, przed wystawieniem do pomieszczenia przy garażu, staram się ją przemieszać (lub wyjąć do wanny i ponownie ugnieść w beczce).

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244318
Udostępnij na innych stronach

Moją wstawiam do chłodniejszego pomieszczenia po 7-9 dniach, a niekiedy i 2 tyg stania w kuchni, przed wystawieniem do pomieszczenia przy garażu, staram się ją przemieszać (lub wyjąć do wanny i ponownie ugnieść w beczce).

czy po tym jak ją już przełoże i wyniose to mam ją jeszcze nakłuwać czy ma sobie stać spkojnie i tylko sobie wyciągać po troszku do konsumpcji.

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244320
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dalej będzie mocno gazowała to nakłuwaj ją raz na kilka dni.

Ja po ponownym włożeniu jej do beczki już nie nakłuwam.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244323
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dalej będzie mocno gazowała to nakłuwaj ją raz na kilka dni.

zbig3133 dziękuję za odp. zobaczymy co wyjdzie . :wink:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244324
Udostępnij na innych stronach

Jeśli się komuś przyda podpowiem, jakie miałem problemy w ubiegłym roku.

1. Do ubijania kapuchy użyłem dębowej "pały", do której niestety dostały się korniki. Wyszło to już po ubijaniu, podczas mycia sprzętu (wcześniej podczas mycia wstępnego nic nie zauważyłem, ale waliłem naprawde od serca). Do kapusty dostało się trochę dębowych trocin, co miało negatywny wpływ na jej późniejszy smak. Goryczka.

2. Sugerując się przepisami ze stronki, dodałem kilkanaście listków laurowych, które zostały ubite w kapuście. Efekt: nikły zapach, ale zdublowana goryczka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244328
Udostępnij na innych stronach

dodałem kilkanaście listków laurowych, które zostały ubite w kapuście. Efekt: nikły zapach, ale zdublowana goryczka.

Kilkanaście,,,,,,, lat temu, jak były jeszcze gospodarstwa przy jednostkach wojskowych to do kiszenia kapusty zawsze dodawało się liście laurowe i kilka ziaren ziela. Aromat był a goryczki nie. :)

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244334
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wyciągnełam troszkę na surówkę starłam jabłuszko ,marchewkę

Na przyszłość ukiś razem z marchewką i jabłuszkiem . Możesz dodać również trochę kminku . Super smak .

 

 

Gorąco pozdrawiam

 

[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 17:34 ]

dodawało się liście laurowe i kilka ziaren ziela.

zbig raz dodałem i kapusta mi nie " podeszła "

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244359
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wyciągnełam troszkę na surówkę starłam jabłuszko ,marchewkę

 

Na przyszłość ukiś razem z marchewką i jabłuszkiem . Możesz dodać również trochę kminku . Super smak .

 

 

Gorąco pozdrawiam

 

Andrzej k dałam marchewkę tylko głębiej na wierzchu zostawiłam samą kapustę a zrobiłam ją z 60kg poszatkowanej kapusty :shock: nie wiem kiedy to zjemy ale pierwszy raz nie wiedziałam ile tego zrobić 1200 dag soli 7dag kminku i 4kg kapusty .

Pozdrawiam

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244363
Udostępnij na innych stronach

Na przyszłość ukiś razem z marchewką i jabłuszkiem . Możesz dodać również trochę kminku . Super smak .

Do kiszenia kapusty oprócz marchewki i jabłka dodałam kminek, liście laurowe, estragon, nasiona jałowca, ziarna pieprzu, cebulę, czosnek.

Tak dobrej kapusty już dawno nie jadłam :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244380
Udostępnij na innych stronach

Tak dobrej kapusty już dawno nie jadłam :thumbsup:

 

Haluś , dla mnie to już by było przedobrzenie z ziołami . Kiedyś dołożyłem liść laurowy i to nie było to . :smile: .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244383
Udostępnij na innych stronach

Haluś , dla mnie to już by było przedobrzenie z ziołami . Kiedyś dołożyłem liść laurowy i to nie było to . :smile: .

Andrzejku Twoją kapustę już miałam okazje próbować była :thumbsup:

Dodając troszkę innych ziół do mojej kapusty zachowałam ostrożność.. dodałam w małych ilościach ale nie żałuję. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244387
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.