EAnna Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 8 Września 2012 czy jest jakiś dobry sposób na kiszenie i przechowywanie kapusty w piwnicy bloku?Jakie temperatury panują w tej piwnicy? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-236209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 10 Września 2012 Obecnie około 17-18C, w zimie temp. o jakieś 4-6C w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-236771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 10 Września 2012 Obecnie około 17-18C, w zimie temp. o jakieś 4-6C w dół.Zaczekaj z tym kiszeniem do drugiej połowy października. W garnku z kołnierzem wodnym (należy dbać o to, aby ta woda cały czas była) kapusta w takich warunkach powinna przetrwać do wiosny. Innym wyjściem jest pasteryzacja w słoikach wczesniej ukiszonej w mieszkaniu kapusty. Osobiście przedkładam wersję bez pasteryzacji ze względu na bogactwo bakterii, witamin i enzymów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-236783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 10 Września 2012 Jak mieszkałem w bloku na X piętrze i kisiłem kapustę w beczce 80l to kupowałem kapustę w ostatnich dniach października, po ukwaszeniu wynoszona była na balkon i przed przymrozkami ocieplałem beczkę tym co miałem w domu, koce, gazety i kartony, całą zimę miałem dostęp do kapusty, co prawda zimnej ale nie zamarzniętej, ostatnią porcję wyjmowałem w okolicach dniach marca. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-236810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 24 Września 2012 Dzisiaj w Carrefourze kupiłam okazyjnie sobie beczkę do kiszenia kapusty... jest to beczka 20l za niecałe 30 zł. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 24 Września 2012 Dzisiaj w Carrefourze kupiłam okazyjnie sobie beczkę do kiszenia kapusty... jest to beczka 20l za niecałe 30 zł. A ja miesiąc temu kupiłem u siebie, taką samą, całkiem nie okazyjnie za 22,90zł. Nie ma to jak okazja lub promocja w markecie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 24 Września 2012 A ja miesiąc temu kupiłem u siebie, taką samą, całkiem nie okazyjnie za 22,90zł. Nie ma to jak okazja lub promocja w markecie. No widzisz... czyli Twoja na pewno jest z lepszego tworzywa bo nie w markecie :tongue: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 24 Września 2012 Sprawdzcie czy na tych beczkach niezostal taki slad po stopienia plastiku.Widzialem te cuda po odkreceniu dekla walilo chemia ze myslalem ze sie obale i slad stopienia czegos (mysle :devil: )a na to miejsce karteczka ,,dopuszczone do zywnosci".PL:Obym sie mylil.Fajne i tanie jak w markecie kielbaski . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 25 Września 2012 Ja od ponad 3 lat używam beczek 30L kupionych w PGR Bródno i przeznaczonych do przechowywania żywności (np. kiszenia), dodatkowo można u nich kupić worki do kiszenia.Wykładam nim wnętrze beczki, przed wsypaniem poszatkowanej kapusty. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 25 Września 2012 dodatkowo można u nich kupić worki do kiszenia. Czy możesz podać namiary gdzie można kupić worki do kiszenia kapusty?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 25 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 25 Września 2012 Można kopić na allegro bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-239916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 19 Października 2012 Chyba już czas... jutro mam zamiar jechać na giełdę po kapustę w główkach.Jednak zastanawiam się czy nie jest za ciepło ?Może poczekać jeszcze tydzień ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 19 Października 2012 Ja co roku wstawiam kapustę w tygodniu po Wszystkich Świętych, tak kiedyś w kalendarzu dla rolników przeczytałem i tak od kilkunastu lat robię. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 19 Października 2012 ja zakisiłam 13 października i stoi w domu już 6-ty dzień przekłuwam ją codziennie jak to mądrzy ludzie napisali aby odgazowała .NIe wiem czy nie za wcześnie.Dzisiaj wyciągnełam troszkę na surówkę starłam jabłuszko ,marchewkę ,cebulkę troszkę cuku i oliwy wyszła pycha .Skąd mam wiedzieć po czym poznać ,że trzeba ją już wynieść w chłodniejsze miejsce .Pozdrawiam Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 19 Października 2012 Moją wstawiam do chłodniejszego pomieszczenia po 7-9 dniach, a niekiedy i 2 tyg stania w kuchni, przed wystawieniem do pomieszczenia przy garażu, staram się ją przemieszać (lub wyjąć do wanny i ponownie ugnieść w beczce). Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 19 Października 2012 Moją wstawiam do chłodniejszego pomieszczenia po 7-9 dniach, a niekiedy i 2 tyg stania w kuchni, przed wystawieniem do pomieszczenia przy garażu, staram się ją przemieszać (lub wyjąć do wanny i ponownie ugnieść w beczce). czy po tym jak ją już przełoże i wyniose to mam ją jeszcze nakłuwać czy ma sobie stać spkojnie i tylko sobie wyciągać po troszku do konsumpcji. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 19 Października 2012 Jeśli dalej będzie mocno gazowała to nakłuwaj ją raz na kilka dni.Ja po ponownym włożeniu jej do beczki już nie nakłuwam. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 19 Października 2012 Jeśli dalej będzie mocno gazowała to nakłuwaj ją raz na kilka dni. zbig3133 dziękuję za odp. zobaczymy co wyjdzie . :wink: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 19 Października 2012 Jeśli się komuś przyda podpowiem, jakie miałem problemy w ubiegłym roku.1. Do ubijania kapuchy użyłem dębowej "pały", do której niestety dostały się korniki. Wyszło to już po ubijaniu, podczas mycia sprzętu (wcześniej podczas mycia wstępnego nic nie zauważyłem, ale waliłem naprawde od serca). Do kapusty dostało się trochę dębowych trocin, co miało negatywny wpływ na jej późniejszy smak. Goryczka.2. Sugerując się przepisami ze stronki, dodałem kilkanaście listków laurowych, które zostały ubite w kapuście. Efekt: nikły zapach, ale zdublowana goryczka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 19 Października 2012 dodałem kilkanaście listków laurowych, które zostały ubite w kapuście. Efekt: nikły zapach, ale zdublowana goryczka.Kilkanaście,,,,,,, lat temu, jak były jeszcze gospodarstwa przy jednostkach wojskowych to do kiszenia kapusty zawsze dodawało się liście laurowe i kilka ziaren ziela. Aromat był a goryczki nie. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 19 Października 2012 Dzisiaj wyciągnełam troszkę na surówkę starłam jabłuszko ,marchewkę Na przyszłość ukiś razem z marchewką i jabłuszkiem . Możesz dodać również trochę kminku . Super smak . Gorąco pozdrawiam [ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 17:34 ]dodawało się liście laurowe i kilka ziaren ziela. zbig raz dodałem i kapusta mi nie " podeszła " Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 19 Października 2012 Dzisiaj wyciągnełam troszkę na surówkę starłam jabłuszko ,marchewkę Na przyszłość ukiś razem z marchewką i jabłuszkiem . Możesz dodać również trochę kminku . Super smak . Gorąco pozdrawiam Andrzej k dałam marchewkę tylko głębiej na wierzchu zostawiłam samą kapustę a zrobiłam ją z 60kg poszatkowanej kapusty :shock: nie wiem kiedy to zjemy ale pierwszy raz nie wiedziałam ile tego zrobić 1200 dag soli 7dag kminku i 4kg kapusty . Pozdrawiam Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 19 Października 2012 Na przyszłość ukiś razem z marchewką i jabłuszkiem . Możesz dodać również trochę kminku . Super smak . Do kiszenia kapusty oprócz marchewki i jabłka dodałam kminek, liście laurowe, estragon, nasiona jałowca, ziarna pieprzu, cebulę, czosnek. Tak dobrej kapusty już dawno nie jadłam :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 19 Października 2012 Tak dobrej kapusty już dawno nie jadłam :thumbsup: Haluś , dla mnie to już by było przedobrzenie z ziołami . Kiedyś dołożyłem liść laurowy i to nie było to . :smile: . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 19 Października 2012 Haluś , dla mnie to już by było przedobrzenie z ziołami . Kiedyś dołożyłem liść laurowy i to nie było to . :smile: .Andrzejku Twoją kapustę już miałam okazje próbować była :thumbsup: Dodając troszkę innych ziół do mojej kapusty zachowałam ostrożność.. dodałam w małych ilościach ale nie żałuję. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/19/#findComment-244387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.