KarKan Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 18 Września 2013 W temacie kapusty kiszonej. http://fitness.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art197,kiszona-bomba-witaminowa-.htmlWitaminowa bomba. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-301996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 18 Września 2013 Do poszatkownej kapusty dodaję oprócz soli trochę cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 18 Września 2013 Do poszatkownej kapusty dodaję oprócz soli trochę cukru. W jakim celu? Pytam młody jestem Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 18 Września 2013 Do poszatkownej kapusty dodaję oprócz soli trochę cukru. A ja może nie młody ale pytam z ciekawości . Nigdy i nigdzie nie słyszałem by do kiszenia kapusty dodawać cukier . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 18 Września 2013 to ja poprosze krótkie info, jak ukisić główke kapusty całątak krok po kroku :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 18 Września 2013 Nigdy i nigdzie nie słyszałem by do kiszenia kapusty dodawać cukier .a ja tak.... :lol: - wczoraj u ANdyAndy a dzisiaj u smakoszka :grin: karkan, pytasz w jakim celu? - ja też chciałbym wiedzieć ... cukier ma tu zapewne pełnić rolę "startera"/pożywki dla bakterii kwasu mlekowego, jednak jak już wspomniałem kapusta ma wystarczająco własnych ( o niebo lepszych) cukrów do tego celu... bo grunt to odpowiednio prowadzić cały proces -wtedy nie bedzie trzeba dodawać wspomagaczy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 18 Września 2013 karkan, pytasz w jakim celu? - ja też chciałbym wiedzieć ... cukier ma tu zapewne pełnić rolę "startera"/pożywki dla bakterii kwasu mlekowego, jednak jak już wspomniałem kapusta ma wystarczająco własnych ( o niebo lepszych) cukrów do tego celu... bo grunt to odpowiednio prowadzić cały proces -wtedy nie bedzie trzeba dodawać wspomagaczy Uczę się dlatego pytam Pytałem mamy i mówiła że nie daje. Stąd też moje pytanie po co cukier. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 18 Września 2013 stosowałem całe małe główki kapusty My też tak robimy A wiecie jakie pyszne gołąbki z takiej kapusty wychodzą... :thumbsup: Cukier.... No cukier się dodaje , żeby kapusta bardziej ''puściła'' sok przy ''deptaniu'' :grin: Oczywiście , nie w takiej ilości jak sól... :wink: no i kminek musi być... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 18 Września 2013 kminek musi być obowiązkowo....nie każdy lubi.... ja daję raczej dość "symbolicznie" - na 10 kg może łyżka i to raczej taka płaska.... z nasionami kopru też nie przesadzam.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 18 Września 2013 kminek musi być obowiązkowo....nie każdy lubiWczesniej Aniu wlasnie ja napisalam ,ze nie daje kminku : Jedno co zawsze omijam to kminek do kapusty, wiem ze jest zdrowy ,jednak mam wrazenie ze mam brudna kapuste. To moje prywatne odczucie i tego nie zmienie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 18 Września 2013 Wiadome... każdy robi jak lubi :grin: i o to chodzi w ''domowej produkcji'' :grin: nikt nikomu niczego nie narzuca :wink: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 18 Września 2013 ANNAM, musze wyprobowac to z burakiem ja tez kisze tyle ile mi potrzeba ,bo nie mam miejsca na trzymanie ,jedna glowka i za jakis czas jak sie skonczy nastepna, kminku tez nie daje jakos mi nie pasuje choc lubie kminek ale w innych potrawach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 18 Września 2013 rmir, nikt Ci nie pisze jak z całymi , to może ja do poszatkowanej i ubijanej w beczce kapustki - doprawionej jak TY lubisz - warstwami dodajesz małe główki obrane z zewnętrznych więdnących liści i mające wycięty głąb -układasz wycięciem do góry , okładasz poszatkowaną i następna warstwa - niektórzy miejsce wycięcia głąba solą - główki ułóż tak , aby przy odgazowywaniu (przebijaniu) ich nie uszkodzić (tam gdzie u mnie tak robią widziałem , że zostawiają na początku kiszenia postawiony pionowo kij , chyba dębowy , wokół którego układają małe główki , a poruszając nim , odgazowywują) tyle Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 18 Września 2013 to ja po proszę o ten przepis na gołąbki zawijane w liście z kiszonej kapusty.. Proszę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=85852#85852 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krykiet66 Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 9 Października 2013 "Przybywa" Księżyca.Już czas !!!Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakiszonych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-305945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 9 Października 2013 swego czasu byłem na kontrakcie na Węgrzech i tam mozna było w sklepie kupić kapustę kiszoną w główkach . Ja czasami też taką kiszę . Jak pisał kiedyś Andrzejk gołąbki z takiej kapuchy są za...e Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 10 Października 2013 Jak pisał kiedyś Andrzejk gołąbki z takiej kapuchy są za...e Oj tak tak są zajefajne Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 10 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 10 Października 2013 Odnośnie przepisu na całe główki...https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7362-varza-murata-kapusta-marcelo/Jeszcze te gołąbki podają ze śmietaną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 11 Października 2013 witam dzisiaj kupiłem beczkę plastikową do niej folie ,napiszcie instrukcje jak taki zestaw używać .Głównie chodzi mi o zakończenie foli nie wiem czy ją okręcić na końcu i przycisnąć a może standardowo wywinąć na wierzch rantu beczki do beczki coś okrągłego i jakieś obciążenie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 11 Października 2013 witam dzisiaj kupiłem beczkę plastikową do niej folie Jeżeli beczka jest dopuszczona do żywności to nie musisz wkładać folii . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 12 Października 2013 Jeszcze te gołąbki podają ze śmietaną No wiesz co Ty to masz szczęście,a przepis na kapustę inny dzięki ,pozdrawiam Was Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 12 Października 2013 Główki kapusty przed szatkowaniem przetrzymujemy w CIEMNYM i chłodnym pomieszczeniu przez ok. 10 dni. Kapusta w ciemności traci gorycz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krykiet66 Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 16 Października 2013 Kupiłem dzis na All..., szatkownisę do kapuchy.Dużą , drewnianą ,podono bukową . Wiecie może czym taki przedmiot zakonserwować? Gdzieś wyczytałem że należy natrzeć drewno oliwą. Czy ktoś z Was już to robił? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-307167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 16 Października 2013 Ja również nabyłem piękna i dużą szatkownicę, drewnianą przypominającą buk:) Należy postępować tak jak z deskami do krojenia, nasmarować olejem jadalnym, przed pierwszym użyciem. Moja szatkownica "wypiła" prawie pół szklanki rzepakowego:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-307177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krykiet66 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 17 Października 2013 A więc olej, nie oliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-307320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.