Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Do poszatkownej kapusty dodaję oprócz soli trochę cukru.

 

A ja może nie młody ale pytam z ciekawości . Nigdy i nigdzie nie słyszałem by do kiszenia kapusty dodawać cukier .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302005
Udostępnij na innych stronach

Nigdy i nigdzie nie słyszałem by do kiszenia kapusty dodawać cukier .

a ja tak.... :lol: - wczoraj u ANdyAndy a dzisiaj u smakoszka :grin:

 

karkan, pytasz w jakim celu? - ja też chciałbym wiedzieć ... cukier ma tu zapewne pełnić rolę "startera"/pożywki dla bakterii kwasu mlekowego, jednak jak już wspomniałem kapusta ma wystarczająco własnych ( o niebo lepszych) cukrów do tego celu...

bo grunt to odpowiednio prowadzić cały proces -wtedy nie bedzie trzeba dodawać wspomagaczy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302027
Udostępnij na innych stronach

karkan, pytasz w jakim celu? - ja też chciałbym wiedzieć ... cukier ma tu zapewne pełnić rolę "startera"/pożywki dla bakterii kwasu mlekowego, jednak jak już wspomniałem kapusta ma wystarczająco własnych ( o niebo lepszych) cukrów do tego celu...

bo grunt to odpowiednio prowadzić cały proces -wtedy nie bedzie trzeba dodawać wspomagaczy

Uczę się dlatego pytam :) Pytałem mamy i mówiła że nie daje. Stąd też moje pytanie po co cukier.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302031
Udostępnij na innych stronach

stosowałem całe małe główki kapusty

My też tak robimy :cool: A wiecie jakie pyszne gołąbki z takiej kapusty wychodzą... :thumbsup: Cukier.... No cukier się dodaje , żeby kapusta bardziej ''puściła'' sok przy ''deptaniu'' :grin: Oczywiście , nie w takiej ilości jak sól... :wink: no i kminek musi być... :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302039
Udostępnij na innych stronach

kminek musi być obowiązkowo....

nie każdy lubi....

ja daję raczej dość "symbolicznie" - na 10 kg może łyżka i to raczej taka płaska....

z nasionami kopru też nie przesadzam....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302047
Udostępnij na innych stronach

kminek musi być obowiązkowo....

nie każdy lubi

Wczesniej Aniu wlasnie ja napisalam ,ze nie daje kminku :

Jedno co zawsze omijam to kminek do kapusty, wiem ze jest zdrowy ,jednak mam wrazenie ze mam brudna kapuste. To moje prywatne odczucie i tego nie zmienie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302052
Udostępnij na innych stronach

Wiadome... każdy robi jak lubi :grin: i o to chodzi w ''domowej produkcji'' :grin: nikt nikomu niczego nie narzuca :wink: :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302054
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, musze wyprobowac to z burakiem ja tez kisze tyle ile mi potrzeba ,bo nie mam miejsca na trzymanie ,jedna glowka i za jakis czas jak sie skonczy nastepna, kminku tez nie daje jakos mi nie pasuje choc lubie kminek ale w innych potrawach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302070
Udostępnij na innych stronach

rmir, nikt Ci nie pisze jak z całymi , to może ja

do poszatkowanej i ubijanej w beczce kapustki - doprawionej jak TY lubisz - warstwami

dodajesz małe główki obrane z zewnętrznych więdnących liści i mające wycięty głąb

-układasz wycięciem do góry , okładasz poszatkowaną i następna warstwa

- niektórzy miejsce wycięcia głąba solą

- główki ułóż tak , aby przy odgazowywaniu (przebijaniu) ich nie uszkodzić

(tam gdzie u mnie tak robią widziałem , że zostawiają na początku kiszenia postawiony pionowo kij , chyba dębowy ,

wokół którego układają małe główki , a poruszając nim , odgazowywują)

 

 

tyle

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302080
Udostępnij na innych stronach

to ja po proszę o ten przepis na gołąbki zawijane w liście z kiszonej kapusty..

 

Proszę

 

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=85852#85852

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-302097
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

swego czasu byłem na kontrakcie na Węgrzech i tam mozna było w sklepie kupić kapustę kiszoną w główkach . Ja czasami też taką kiszę . Jak pisał kiedyś Andrzejk gołąbki z takiej kapuchy są za...e :facepalm::tongue:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306077
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie przepisu na całe główki...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7362-varza-murata-kapusta-marcelo/

Jeszcze te gołąbki podają ze śmietaną :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306134
Udostępnij na innych stronach

witam dzisiaj kupiłem beczkę plastikową do niej folie ,napiszcie instrukcje jak taki zestaw używać .Głównie chodzi  mi o zakończenie foli nie wiem czy ją okręcić na końcu i przycisnąć  a może standardowo wywinąć na wierzch  rantu beczki do beczki coś okrągłego i jakieś obciążenie.Pozdrawiam   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306391
Udostępnij na innych stronach

 

 

witam dzisiaj kupiłem beczkę plastikową do niej folie

 

 

 Jeżeli beczka jest dopuszczona do żywności to nie musisz wkładać folii .

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-306411
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem dzis na All..., szatkownisę do kapuchy.Dużą , drewnianą ,podono bukową :) . Wiecie może czym taki przedmiot zakonserwować? Gdzieś wyczytałem że należy natrzeć drewno oliwą. Czy ktoś z Was już to robił?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-307167
Udostępnij na innych stronach

Ja również nabyłem piękna i dużą szatkownicę, drewnianą przypominającą buk:) Należy postępować tak jak z deskami do krojenia, nasmarować olejem jadalnym, przed pierwszym użyciem. Moja szatkownica "wypiła" prawie pół szklanki rzepakowego:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/26/#findComment-307177
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.