Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zrobiłam jakiś czas temu i już zjedliśmy ale dodałam buraka , który "zafarbował" całość :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462115
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję drobno posiekaną cebulkę, polewam olejem i szczyptę cukru :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462120
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462122
Udostępnij na innych stronach

Można doprawiać tak jak jest opisane wyżej przez koleżanki, czy też jak się komu podoba dodawać różniste dodatki, ale ja np. zajadam samą, prosto ze słoika i tak mi najlepiej smakuje, pychota po prostu, choć doprawiona właśnie tak klasycznie, ze świeżo posiekaną cebulką, dodatkiem odrobiny cukru, pieprzu i oliwy, jest taką doskonałą surówką obiadową do wszystkiego :D.

 

Ps. Baco Drogi. Przepraszam że wcześniej Ci nie odpisałam, przegapiło mi się jakoś, ale wszystko jest już przeca opisane na poprzednich stronach :D.

 

Dodatek burak jak to zrobiła Chudziak jest ciekawym pomysłem lecz psuje niestety ten piękny widok "kolorowej wielowarzywnej poezji" zabarwiając wszystko na czerwono, a jemy przecież również oczami więc piękny kolorowy wygląd jest tak samo ważny jak i smak, więc choć zapewne burak jakoś sałatkę smakowo wzbogaca, to też i całkowicie zmienia ten jej właściwy smak i wygląd.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462150
Udostępnij na innych stronach

Jest na poprzedniej stronie

Dzięki jakaś pomroczność jasna a może ciemna :facepalm:

@sverige2,

Jarku jak widzisz dobrzy ludzie pomogli  :D

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462151
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodatek burak

 Aby utrzymac jasny kolor, mozna dodac buraki biale  lub pomaranczowe 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462315
Udostępnij na innych stronach

Z całym szacunkiem Annam, ale ta surówka którą prezentuję jest taka właśnie, bez jakichkolwiek buraków, jej skład i proporcje podałem dosyć precyzyjnie, i możesz sobie dodawać co tylko zechcesz, ale to już nie będzie ta "Kiszona kapusta z warzywami" wg. Sverige2. Każdą recepturę można sobie przerobić na swą własną modłę, do kiełbasy np. "Krakowskiej" według Kostka, dodać mięso z dzika i nazwać ją " Smocza" :D. Dowolność receptur jest jednak pełna i różne kulinarne eksperymenty, doświadczenia i modyfikacje również, od tego nasze forum, ale też są pewne receptury tzw. autorskie, o czym napisałem wcześniej :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462358
Udostępnij na innych stronach

No i już Świąteczny "witaminowy bukiet" gotowy. Tym razem zapakowany próżniowo dla odmiany w woreczki po ok. 0,55 kg. netto, wyszło 7 szt. plus buteleczka soku. Tak to wygląda:

 

 

 

post-49725-0-81949300-1450021522_thumb.jpg

post-49725-0-76069400-1450021537_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462473
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z całym szacunkiem Annam, ale ta surówka którą prezentuję jest taka właśnie, bez jakichkolwiek buraków, jej skład i proporcje podałem dosyć precyzyjnie, i możesz sobie dodawać co tylko zechcesz, ale to już nie będzie ta "Kiszona kapusta z warzywami" wg. Sverige2.
 

 Uwaga o dodaniu buraka bialego czy zoltego nie byla do Twojego przepisu ( jak to mowia inni nie wszystko  w kolo ciebie sie kreci  :tongue:  ;)  :laugh: ) to wiadomosc dla osob, ktore chcialyby dodac burak a nie chcialyby zmieniac koloru kiszonej kapusty :)

 Pozdrowienia Jarku dla Ciebie :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462567
Udostępnij na innych stronach

Tak jak powiedziałem Annam, to będzie "Kiszona kapusta z burakami" według Annam aby teraz kręciło się wokół Ciebie i aby Ci nie było przykro :D, będziesz miała teraz swój autorski przepis na kapustę buraczaną :D  :clap:  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462604
Udostępnij na innych stronach

Tak jak powiedziałem Annam, to będzie "Kiszona kapusta z burakami" według Annam aby teraz kręciło się wokół Ciebie i aby Ci nie było przykro :D, będziesz miała teraz swój autorski przepis na kapustę buraczaną :D  :clap:  :thumbsup: .

@sverige2,

Wybacz, ale ten temat został założony w 2007 roku i nie jest to Twój autorski temat kiszenia kapusty.

Każdy może podać swoją wersję i następstwo autorów wynika z chronologii wpisów.

Uwaga @ANNAM odnosiła się do  wpisu Chudziaczka o wpływie buraków na kolor kapusty. IMHO nie odnosiła się do Twojego autorskiego przepisu.

Dlatego uważam, że Twój sarkazm nie znajduje żadnego uzasadnienia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462614
Udostępnij na innych stronach

Ale rzeczony przepis na "Kiszoną kapustę warzywną" o którym mowa jest przepisem według Sverige2. Ten właśnie mój autorski przepis kol. chudziak zmieniła na swój sposób, dodając do niego buraka czerwonego, o czym dokładnie i wyraźnie zresztą pisze w swoim poście odnośnie tej kapusty. Tak więc EAnno, proszę dokładnie śledzić wpisy, zanim się cokolwiek nowego napisze. to zresztą nie pierwszy raz w stosunku do mnie z Twojej strony więc Twoje uwagi o moim sarkazmie uważam za co najmniej niestosowne.

 

Oto post kol. hudziak odnośnie zmiany dokonanej w moim przepisie;

 

Nie pisałam ale zrobiłam też taką mieszankę w ilości ok2,2 kg  i dołożyłam buraka i ze 3 ostre papryczki  . Zaszczepiłam wszystko odrobiną soku z kiszenie samej kapusty -  ukisiło się wszystko dość szybko . Przełożyłam do słoików  i teraz stoi w spiżarni czekając na degustację choć próba smakowa podczas pakowania do słoików wypadła pozytywnie  - w kolorze za sprawą buraków przypomina kiszoną czerwoną kapustę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462619
Udostępnij na innych stronach

EAnno, dziekuje za Twoj wpis. Zrozumialas moje intencje.  Sverige2 juz kilkakrotnie atakuje moje wpisy, nie tylko w tym temacie. Do tej pory nie odpowiadalam, tym razem, zauwazylam ,ze nie czyta tego calego tematu. 

 Wpis o burakach nie jest mojego autorstwa i nigdy nie byl. Chocaiz nie powiem robie czesto taka kapuste, bo uwazam ze dobzre  jest dostarczac organizmowi i kwas kapusciany i buraczany . Kazdy ma prawo robienia dan jaktylko sobie zapragnie .

 O  kapuscie kiszonej z warzywamy czytalam duzo wczesniej, zanim Ty Jarku tutaj na forum oniej napisales.  Zdaje mi sie ,ze z ktoregos blogu byla wiadomosc o ksiazce  Ireny Gumowskiej " Slonce w sloiku" gdzie wlasnie taki przepis jest podany. Szczegolow nie znam wiec nie moge powiedziec jaki jest zestaw wazryw podany do tej mieszanki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462620
Udostępnij na innych stronach

 

 

rzeczony przepis na "Kiszoną kapustę warzywną" o którym mowa jest przepisem według Sverige2. Ten właśnie mój autorski przepis

 

 

 

Napisano 25 paź 2007 - 22:12 Witam miłosników kiszonej kapusty.Podam przepis na kapustę kiszoną z warzywami. Robię ją od lat.10 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg marchewki0,5 kg pietruszki1,5 kg selera26 dkg soli niejodowanej 1 kg jabłek (nie obowiązkowo)kmineklistek bobkowy (kilka małych)czosnek - według upodobania, ja daję małą główkęzioła prowansalskie inne zioła dowolnie (estragon, tymianek, cząber) - niewiele, żeby nie dominowałyKapustę kiszę w garnkach kamiennych z pokrywą uszczelnianą na wodę. Znakomicie się przechowuje, nie wymaga żadnego obmywania, nawet, jak wystaje z zalewy, to się nie psuje. Jest przepyszna zarówno na surówki (polana olejem z odrobiną cukru) jak i do gotowania lub duszenia.

 

 

 

Tak więc EAnno, proszę dokładnie śledzić wpisy, zanim się cokolwiek nowego napisze.

Tak więc kol. @sverige2 proszę dokładnie śledzić wpisy, zanim się cokolwiek nowego napisze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462624
Udostępnij na innych stronach

Annam.

Nie wiem co i gdzie czytałaś, ale podany przepis na tą "warzywną kapustę kiszoną" jest moim autorskim przepisem :D. Cieszy mnie że Ci też smakuje. To co powoduje twoimi uwagami w stosunku do mnie jest jasne i czytelne, co teraz sama zresztą podkreśliłaś. Nie mniej masz prawo podawać swoje autorskie przepisy na "kapustę kiszona z burakiem", podobnie jak ja i inni :thumbsup:.


EAnno. Proszę dokładnie czytać, i jeżeli nie widzisz że przepisy podane przez Ciebie są zasadniczo różne od mojego autorskiego przepisu na  "kapustę kiszoną warzywna" wg. sverige2, to sorry, lecz uprzejmie, acz zdecydowanie, pozostaję przy swoim zdaniu :D

 

Ps. Poza tym kol. hudziak odnosiła się do właśnie mojego przepisu, o czym wyraźnie pisze. Wcześniej zwracała się do mnie o bliższe wyjaśnienie odnośnie wykonania tej mojej kiszonej mieszanki, co tez jest zresztą do przeczytania we wcześniejszych postach :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462626
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mniej masz prawo podawać swoje autorskie przepisy na "kapustę kiszona z burakiem", podobnie jak ja i inni .
 

 Po raz ostatni podaje, ze KISZONA KAPUSTA Z BURAKAMI TO NIE MOJEGO AUTORSTWA.

  Teraz jak podalam drukowanymi , to moze zrozumiesz  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462628
Udostępnij na innych stronach

Ps. Poza tym kol. hudziak odnosiła się do właśnie mojego przepisu, o czym wyraźnie pisze. Wcześniej zwracała się do mnie o bliższe wyjaśnienie odnośnie wykonania tej mojej kiszonej mieszanki, co tez jest zresztą do przeczytania we wcześniejszych postach :D.


Annam, więc bardzo proszę abyś podała kolegom i koleżankom ten nie swój przepis, a ja podaję swój do którego prosiłbym aby nie wprowadzać swoich własnych zmian, chyba że w domu na prywatny użytek, co jest oczywiste, jasne i dopuszczalne OK.


Tak wyglądał post kol. hudziak skierowany do mnie i odnośnie mojego przepisu na "kiszona kapustę z warzywami" :

 

sverige2, dnia 28 Paź 2015 - 08:21, napisał: snapback.png

Czasami też robię kapustę surówkową, gdzie stosuje proporcje pół na pół, czyli 50% poszatkowanej kapusty i 50% wagowo warzyw bez pora,tylko marchew, seler, pietruszka, oraz papryka zielona i czerwona, jak też jabłko. Warzywa i jabłka na grubej tarce jarzynowej, a papryka w paseczki. Soli tak samo jak do samej kapusty i cały cykl kwaszenia również identyczny.

 

Pytanie kol.hudziak

 

Mam pytanie czy najpierw solisz i mieszasz te warzywa  i dopiero ubijasz w naczyniu , czy układasz warstwami  poszczególne rodzaje i solisz warstwy ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462629
Udostępnij na innych stronach

 

 

Annam, więc bardzo proszę abyś podała kolegom i koleżankom ten nie swój przepis, a ja podaję swój do którego prosiłbym aby nie wprowadzać swoich własnych zmian, chyba że w domu na prywatny użytek, co jest oczywiste, jasne i dopuszczalne OK.
 

 Nie rozumiem Twojego podejscia w temacie JArku. Jest to forum, gdzie kazdy z nas podaje przepisy i mimo ze nosza taka sama nazwe czesto  robione inaczej. 

 TAk jak   EAnna napisala i takie byly moje intencje, wlasnie tyczylo sie, tego ,ze jesli ktos chce dodac buraka dla smaku a nie chce koloru to wystarczy dodac jasny( bialy lub zolty). Nie atakowalam Twojego przepisu, nawet nie mailam takiego zamiaru.

 Staraj sie przemyslec, co kto mial na uwadze dodajac wpis, bo jestem ostatnia osoba aby sie spierac z Tobia. Dla mnie to nic waznego, a stwarza sie nieprzyjemna atmosfera.   Co do tego tematu na forum , zostal zalozony  duzo wczesniej ,zanim zaczoles pisac i uwaga typu" aby nie wporadzac swoich zmian, chyba ze w domu na prywatny uzytek"

 jest bardzo nie na miejscu. 

 Przez szacunek do Ciebie jako starszego czlowieka,  ( a wychodze  tez z zalozenia, ze lepiej byc  milym niz pokazac , " kot ma racje" )koncze wpis bo nie ma to najmniejszego sensu, prowadzenia dyskusji.  Ja nie mialam zamiaru Ciebie zdenerwowac i wywolac takiej Twojej reakcji.

 Pozdrawiam Ciebie i zycze wszystkiego dobrego.  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462639
Udostępnij na innych stronach

Moja odpowiedź :

Tak Chudziak, tak jak piszesz. odmierzam odpowiednią ilość soli, mieszam wszystko razem kapustę i warzywa przesypując to solą w misce, i ubijam mocno w słoju, lub takim trzylitrowym kamiennym emaliowanym garnku, w zależności które z naczyń mam wolne. Ubijam na tyle mocno dokładając kolejne porcje jedna po drugiej aż mieszanka puści sok i wtedy dokładam następną, na końcu wszystko przyciskam litrowym słoikiem wypełnionym wodą, zamiast kamienia, tak aby w ciągu tych czterech dni ukwaszania sok cały czas przykrywał mieszankę, po trzech dniach parokrotnie przebijam i odpowietrzam, a czwartego, najpóźniej piątego dnia przekładam do słoiczków i ubijam tak ściśle aby w tych słoiczkach soku już nie pozostawiać, tak jak podałem wcześniej, bo jeżeli pozostawimy w słoiczkach sok, to po paru dniach, nawet w lodówce, mieszanka będzie coraz bardziej kwaśna, natomiast całkowite usunięcie soku ze słoików i zakręcając na ścisło zakrętką, powoduje że nawet po paru miesiącach mieszanka przechowywana w lodówce jest świeżutka, chrupiąca nie zbyt kwaśna, taka pyszna, typowo surówkowa, tak jak by dopiero co została przygotowana. Smacznego życzę :D.

 

Kolejny post kol.chudziak :

 

Napisano 10 lis 2015 - 15:57

Nie pisałam ale zrobiłam też taką mieszankę w ilości ok2,2 kg  i dołożyłam buraka i ze 3 ostre papryczki  . Zaszczepiłam wszystko odrobiną soku z kiszenie samej kapusty -  ukisiło się wszystko dość szybko . Przełożyłam do słoików  i teraz stoi w spiżarni czekając na degustację choć próba smakowa podczas pakowania do słoików wypadła pozytywnie  - w kolorze za sprawą buraków przypomina kiszoną czerwoną kapustę :)

 

Tak wyglądała sekwencja zdarzeń i myślę że wszelkie wątpliwości zostały w sposób jasny i czytelny wyjaśnione :D.


 

post kol. hudziak

 

 

Jasne Roger, przepraszam że z rozpędu walnąłem omyłkę. Przepraszam Cię Chudziak raz jeszcze :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462641
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam serdecznie, poradźcie mi gdzie zrobiłem błąd przy kiszeniu kapusty. 

 

Pierwsze kiszenie:  5 kg kapusty + 80 g soli i była pyszna. Użyłem słoja o pojemności 5 l, stała sobie w kuchni osłonięta ścierką przed światłem, dobra była po kilku dniach, jak była bardzo ukiszona no i w połowie zjedzona wylądowała w lodówce.

 

Drugi raz kisiłem podobnie 5 kg kapusty dodałem parę marchewek i tym razem 100g soli, ponieważ w piwnicy było chłodniej to po kilku dniach w kuchni powędrowała do piwnicy (już pracowała bo był delikatny zapach kiszonki). W piwnicy po dwóch dniach zniknął delikatny zapach kiszonki, dodatkowo ubyło znacznie wody a to co było raczej śluzem niż wodą, dolałem dobre 0,5 l wody zostawiłem w spokoju, po tygodniu nic się z tym nie działo. Zabrałem do domu i dolałem trochę wody z poprzedniej dobrej kapusty ale kapusta nie chce się ukisić. Różnica taka, że za drugim razem główki kapusty dłużej leżały w piwnicy (z tydzień za pierwszym razem z dwa dni).

Sądzę, że jest do wywalenia, trudno ale pytanie gdzie błąd by nie popełniać go w przyszłości?? zakażenie?

Edytowane przez Adik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-466814
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj sobie "kapuściany elementarz": https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-kiszenie-kapusty/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-466838
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.