chudziak Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ja zrobiłam jakiś czas temu i już zjedliśmy ale dodałam buraka , który "zafarbował" całość Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Czy taką surówkę doprawiacie "czymś?"przed konsumpcją ?{mam na myśli cukier,olej, pieprz] czy już sama [bez przypraw] jest smaczna ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ja dodaję drobno posiekaną cebulkę, polewam olejem i szczyptę cukru Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Czyli tak doprawiasz jak klasyczną surówkę z samej kiszonej kapusty +marchewki.Ja tez najlepiej lubię ją z cukrem i olejem dodajac odrobinę pieprzu. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Dokładnie tak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Można doprawiać tak jak jest opisane wyżej przez koleżanki, czy też jak się komu podoba dodawać różniste dodatki, ale ja np. zajadam samą, prosto ze słoika i tak mi najlepiej smakuje, pychota po prostu, choć doprawiona właśnie tak klasycznie, ze świeżo posiekaną cebulką, dodatkiem odrobiny cukru, pieprzu i oliwy, jest taką doskonałą surówką obiadową do wszystkiego . Ps. Baco Drogi. Przepraszam że wcześniej Ci nie odpisałam, przegapiło mi się jakoś, ale wszystko jest już przeca opisane na poprzednich stronach . Dodatek burak jak to zrobiła Chudziak jest ciekawym pomysłem lecz psuje niestety ten piękny widok "kolorowej wielowarzywnej poezji" zabarwiając wszystko na czerwono, a jemy przecież również oczami więc piękny kolorowy wygląd jest tak samo ważny jak i smak, więc choć zapewne burak jakoś sałatkę smakowo wzbogaca, to też i całkowicie zmienia ten jej właściwy smak i wygląd. Edytowane 12 Grudnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Jest na poprzedniej stronieDzięki jakaś pomroczność jasna a może ciemna @sverige2,Jarku jak widzisz dobrzy ludzie pomogli Edytowane 12 Grudnia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Dodatek burak Aby utrzymac jasny kolor, mozna dodac buraki biale lub pomaranczowe Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Z całym szacunkiem Annam, ale ta surówka którą prezentuję jest taka właśnie, bez jakichkolwiek buraków, jej skład i proporcje podałem dosyć precyzyjnie, i możesz sobie dodawać co tylko zechcesz, ale to już nie będzie ta "Kiszona kapusta z warzywami" wg. Sverige2. Każdą recepturę można sobie przerobić na swą własną modłę, do kiełbasy np. "Krakowskiej" według Kostka, dodać mięso z dzika i nazwać ją " Smocza" . Dowolność receptur jest jednak pełna i różne kulinarne eksperymenty, doświadczenia i modyfikacje również, od tego nasze forum, ale też są pewne receptury tzw. autorskie, o czym napisałem wcześniej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 13 Grudnia 2015 No i już Świąteczny "witaminowy bukiet" gotowy. Tym razem zapakowany próżniowo dla odmiany w woreczki po ok. 0,55 kg. netto, wyszło 7 szt. plus buteleczka soku. Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Z całym szacunkiem Annam, ale ta surówka którą prezentuję jest taka właśnie, bez jakichkolwiek buraków, jej skład i proporcje podałem dosyć precyzyjnie, i możesz sobie dodawać co tylko zechcesz, ale to już nie będzie ta "Kiszona kapusta z warzywami" wg. Sverige2. Uwaga o dodaniu buraka bialego czy zoltego nie byla do Twojego przepisu ( jak to mowia inni nie wszystko w kolo ciebie sie kreci ) to wiadomosc dla osob, ktore chcialyby dodac burak a nie chcialyby zmieniac koloru kiszonej kapusty Pozdrowienia Jarku dla Ciebie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tak jak powiedziałem Annam, to będzie "Kiszona kapusta z burakami" według Annam aby teraz kręciło się wokół Ciebie i aby Ci nie było przykro , będziesz miała teraz swój autorski przepis na kapustę buraczaną . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tak jak powiedziałem Annam, to będzie "Kiszona kapusta z burakami" według Annam aby teraz kręciło się wokół Ciebie i aby Ci nie było przykro , będziesz miała teraz swój autorski przepis na kapustę buraczaną .@sverige2,Wybacz, ale ten temat został założony w 2007 roku i nie jest to Twój autorski temat kiszenia kapusty.Każdy może podać swoją wersję i następstwo autorów wynika z chronologii wpisów.Uwaga @ANNAM odnosiła się do wpisu Chudziaczka o wpływie buraków na kolor kapusty. IMHO nie odnosiła się do Twojego autorskiego przepisu.Dlatego uważam, że Twój sarkazm nie znajduje żadnego uzasadnienia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ale rzeczony przepis na "Kiszoną kapustę warzywną" o którym mowa jest przepisem według Sverige2. Ten właśnie mój autorski przepis kol. chudziak zmieniła na swój sposób, dodając do niego buraka czerwonego, o czym dokładnie i wyraźnie zresztą pisze w swoim poście odnośnie tej kapusty. Tak więc EAnno, proszę dokładnie śledzić wpisy, zanim się cokolwiek nowego napisze. to zresztą nie pierwszy raz w stosunku do mnie z Twojej strony więc Twoje uwagi o moim sarkazmie uważam za co najmniej niestosowne. Oto post kol. hudziak odnośnie zmiany dokonanej w moim przepisie; Nie pisałam ale zrobiłam też taką mieszankę w ilości ok2,2 kg i dołożyłam buraka i ze 3 ostre papryczki . Zaszczepiłam wszystko odrobiną soku z kiszenie samej kapusty - ukisiło się wszystko dość szybko . Przełożyłam do słoików i teraz stoi w spiżarni czekając na degustację choć próba smakowa podczas pakowania do słoików wypadła pozytywnie - w kolorze za sprawą buraków przypomina kiszoną czerwoną kapustę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 14 Grudnia 2015 EAnno, dziekuje za Twoj wpis. Zrozumialas moje intencje. Sverige2 juz kilkakrotnie atakuje moje wpisy, nie tylko w tym temacie. Do tej pory nie odpowiadalam, tym razem, zauwazylam ,ze nie czyta tego calego tematu. Wpis o burakach nie jest mojego autorstwa i nigdy nie byl. Chocaiz nie powiem robie czesto taka kapuste, bo uwazam ze dobzre jest dostarczac organizmowi i kwas kapusciany i buraczany . Kazdy ma prawo robienia dan jaktylko sobie zapragnie . O kapuscie kiszonej z warzywamy czytalam duzo wczesniej, zanim Ty Jarku tutaj na forum oniej napisales. Zdaje mi sie ,ze z ktoregos blogu byla wiadomosc o ksiazce Ireny Gumowskiej " Slonce w sloiku" gdzie wlasnie taki przepis jest podany. Szczegolow nie znam wiec nie moge powiedziec jaki jest zestaw wazryw podany do tej mieszanki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 14 Grudnia 2015 rzeczony przepis na "Kiszoną kapustę warzywną" o którym mowa jest przepisem według Sverige2. Ten właśnie mój autorski przepis Napisano 25 paź 2007 - 22:12 Witam miłosników kiszonej kapusty.Podam przepis na kapustę kiszoną z warzywami. Robię ją od lat.10 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg marchewki0,5 kg pietruszki1,5 kg selera26 dkg soli niejodowanej 1 kg jabłek (nie obowiązkowo)kmineklistek bobkowy (kilka małych)czosnek - według upodobania, ja daję małą główkęzioła prowansalskie inne zioła dowolnie (estragon, tymianek, cząber) - niewiele, żeby nie dominowałyKapustę kiszę w garnkach kamiennych z pokrywą uszczelnianą na wodę. Znakomicie się przechowuje, nie wymaga żadnego obmywania, nawet, jak wystaje z zalewy, to się nie psuje. Jest przepyszna zarówno na surówki (polana olejem z odrobiną cukru) jak i do gotowania lub duszenia. Tak więc EAnno, proszę dokładnie śledzić wpisy, zanim się cokolwiek nowego napisze. Tak więc kol. @sverige2 proszę dokładnie śledzić wpisy, zanim się cokolwiek nowego napisze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Annam.Nie wiem co i gdzie czytałaś, ale podany przepis na tą "warzywną kapustę kiszoną" jest moim autorskim przepisem . Cieszy mnie że Ci też smakuje. To co powoduje twoimi uwagami w stosunku do mnie jest jasne i czytelne, co teraz sama zresztą podkreśliłaś. Nie mniej masz prawo podawać swoje autorskie przepisy na "kapustę kiszona z burakiem", podobnie jak ja i inni .EAnno. Proszę dokładnie czytać, i jeżeli nie widzisz że przepisy podane przez Ciebie są zasadniczo różne od mojego autorskiego przepisu na "kapustę kiszoną warzywna" wg. sverige2, to sorry, lecz uprzejmie, acz zdecydowanie, pozostaję przy swoim zdaniu Ps. Poza tym kol. hudziak odnosiła się do właśnie mojego przepisu, o czym wyraźnie pisze. Wcześniej zwracała się do mnie o bliższe wyjaśnienie odnośnie wykonania tej mojej kiszonej mieszanki, co tez jest zresztą do przeczytania we wcześniejszych postach . Edytowane 14 Grudnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Nie mniej masz prawo podawać swoje autorskie przepisy na "kapustę kiszona z burakiem", podobnie jak ja i inni . Po raz ostatni podaje, ze KISZONA KAPUSTA Z BURAKAMI TO NIE MOJEGO AUTORSTWA. Teraz jak podalam drukowanymi , to moze zrozumiesz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Ps. Poza tym kol. hudziak odnosiła się do właśnie mojego przepisu, o czym wyraźnie pisze. Wcześniej zwracała się do mnie o bliższe wyjaśnienie odnośnie wykonania tej mojej kiszonej mieszanki, co tez jest zresztą do przeczytania we wcześniejszych postach .Annam, więc bardzo proszę abyś podała kolegom i koleżankom ten nie swój przepis, a ja podaję swój do którego prosiłbym aby nie wprowadzać swoich własnych zmian, chyba że w domu na prywatny użytek, co jest oczywiste, jasne i dopuszczalne OK.Tak wyglądał post kol. hudziak skierowany do mnie i odnośnie mojego przepisu na "kiszona kapustę z warzywami" : sverige2, dnia 28 Paź 2015 - 08:21, napisał: Czasami też robię kapustę surówkową, gdzie stosuje proporcje pół na pół, czyli 50% poszatkowanej kapusty i 50% wagowo warzyw bez pora,tylko marchew, seler, pietruszka, oraz papryka zielona i czerwona, jak też jabłko. Warzywa i jabłka na grubej tarce jarzynowej, a papryka w paseczki. Soli tak samo jak do samej kapusty i cały cykl kwaszenia również identyczny. Pytanie kol.hudziak Mam pytanie czy najpierw solisz i mieszasz te warzywa i dopiero ubijasz w naczyniu , czy układasz warstwami poszczególne rodzaje i solisz warstwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Annam, więc bardzo proszę abyś podała kolegom i koleżankom ten nie swój przepis, a ja podaję swój do którego prosiłbym aby nie wprowadzać swoich własnych zmian, chyba że w domu na prywatny użytek, co jest oczywiste, jasne i dopuszczalne OK. Nie rozumiem Twojego podejscia w temacie JArku. Jest to forum, gdzie kazdy z nas podaje przepisy i mimo ze nosza taka sama nazwe czesto robione inaczej. TAk jak EAnna napisala i takie byly moje intencje, wlasnie tyczylo sie, tego ,ze jesli ktos chce dodac buraka dla smaku a nie chce koloru to wystarczy dodac jasny( bialy lub zolty). Nie atakowalam Twojego przepisu, nawet nie mailam takiego zamiaru. Staraj sie przemyslec, co kto mial na uwadze dodajac wpis, bo jestem ostatnia osoba aby sie spierac z Tobia. Dla mnie to nic waznego, a stwarza sie nieprzyjemna atmosfera. Co do tego tematu na forum , zostal zalozony duzo wczesniej ,zanim zaczoles pisac i uwaga typu" aby nie wporadzac swoich zmian, chyba ze w domu na prywatny uzytek" jest bardzo nie na miejscu. Przez szacunek do Ciebie jako starszego czlowieka, ( a wychodze tez z zalozenia, ze lepiej byc milym niz pokazac , " kot ma racje" )koncze wpis bo nie ma to najmniejszego sensu, prowadzenia dyskusji. Ja nie mialam zamiaru Ciebie zdenerwowac i wywolac takiej Twojej reakcji. Pozdrawiam Ciebie i zycze wszystkiego dobrego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 14 Grudnia 2015 post kol. hudziak Olga ma nick @chudziak, Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Moja odpowiedź :Tak Chudziak, tak jak piszesz. odmierzam odpowiednią ilość soli, mieszam wszystko razem kapustę i warzywa przesypując to solą w misce, i ubijam mocno w słoju, lub takim trzylitrowym kamiennym emaliowanym garnku, w zależności które z naczyń mam wolne. Ubijam na tyle mocno dokładając kolejne porcje jedna po drugiej aż mieszanka puści sok i wtedy dokładam następną, na końcu wszystko przyciskam litrowym słoikiem wypełnionym wodą, zamiast kamienia, tak aby w ciągu tych czterech dni ukwaszania sok cały czas przykrywał mieszankę, po trzech dniach parokrotnie przebijam i odpowietrzam, a czwartego, najpóźniej piątego dnia przekładam do słoiczków i ubijam tak ściśle aby w tych słoiczkach soku już nie pozostawiać, tak jak podałem wcześniej, bo jeżeli pozostawimy w słoiczkach sok, to po paru dniach, nawet w lodówce, mieszanka będzie coraz bardziej kwaśna, natomiast całkowite usunięcie soku ze słoików i zakręcając na ścisło zakrętką, powoduje że nawet po paru miesiącach mieszanka przechowywana w lodówce jest świeżutka, chrupiąca nie zbyt kwaśna, taka pyszna, typowo surówkowa, tak jak by dopiero co została przygotowana. Smacznego życzę . Kolejny post kol.chudziak : Napisano 10 lis 2015 - 15:57Nie pisałam ale zrobiłam też taką mieszankę w ilości ok2,2 kg i dołożyłam buraka i ze 3 ostre papryczki . Zaszczepiłam wszystko odrobiną soku z kiszenie samej kapusty - ukisiło się wszystko dość szybko . Przełożyłam do słoików i teraz stoi w spiżarni czekając na degustację choć próba smakowa podczas pakowania do słoików wypadła pozytywnie - w kolorze za sprawą buraków przypomina kiszoną czerwoną kapustę Tak wyglądała sekwencja zdarzeń i myślę że wszelkie wątpliwości zostały w sposób jasny i czytelny wyjaśnione . post kol. hudziak Jasne Roger, przepraszam że z rozpędu walnąłem omyłkę. Przepraszam Cię Chudziak raz jeszcze . Edytowane 14 Grudnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 14 Grudnia 2015 ale z was kapuchy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-462743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adik Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Witam serdecznie, poradźcie mi gdzie zrobiłem błąd przy kiszeniu kapusty. Pierwsze kiszenie: 5 kg kapusty + 80 g soli i była pyszna. Użyłem słoja o pojemności 5 l, stała sobie w kuchni osłonięta ścierką przed światłem, dobra była po kilku dniach, jak była bardzo ukiszona no i w połowie zjedzona wylądowała w lodówce. Drugi raz kisiłem podobnie 5 kg kapusty dodałem parę marchewek i tym razem 100g soli, ponieważ w piwnicy było chłodniej to po kilku dniach w kuchni powędrowała do piwnicy (już pracowała bo był delikatny zapach kiszonki). W piwnicy po dwóch dniach zniknął delikatny zapach kiszonki, dodatkowo ubyło znacznie wody a to co było raczej śluzem niż wodą, dolałem dobre 0,5 l wody zostawiłem w spokoju, po tygodniu nic się z tym nie działo. Zabrałem do domu i dolałem trochę wody z poprzedniej dobrej kapusty ale kapusta nie chce się ukisić. Różnica taka, że za drugim razem główki kapusty dłużej leżały w piwnicy (z tydzień za pierwszym razem z dwa dni).Sądzę, że jest do wywalenia, trudno ale pytanie gdzie błąd by nie popełniać go w przyszłości?? zakażenie? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Adik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-466814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Przeczytaj sobie "kapuściany elementarz": https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-kiszenie-kapusty/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1082-kiszenie-kapusty/page/35/#findComment-466838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.