Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Electro ja oko otworzylam, a tutaj takie smakolyki  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Anno moj TZ powiedzial ze smakuja jak takie co byly w PL 25 lat temu...on jest taki maniakalny serowy drozdzowkowiec :) 

ja nie powinnam, ale ciasta drozdzowego to jestem rowniez maniak, a drozdzowki to moje ulubione a pozniej placek z rabarbarem http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Drozdzowe z kruszonka ale jeszcze takie cieple i posmarowane powidlami sliwkowymi, najlepsze  babcine ciasto jakie pamietam :) 

a zamna chodzi od jakiegos czasu chalka ,dawno nie pieklam trzeba bedzie zrobic :)

A pamietasz drozdowe strucle. Jak ja tutaj upieklam,to wlasnie dostalam komplement od jednego pana, " jakbym u babci byl,  tak mi smakuja " :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

 

 

najlepsze babcine ciasto jakie pamietam

 

 

dostalam komplement od jednego pana, " jakbym u babci byl, tak mi smakuja "

Nasze babcie były mało, że najukochańsze to robiły same dobre rzeczy....  :)

Electra ... Twoje drożdżówki jak zawsze .. prima sort :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

dzieki Anus ,pamietam zaraz kolo mojego bloku byla cukiernia byly sztrucje z powidlami,z serem i najlepsze paczki na swiecie :)

Jasne ze robily najsmakowiciej ..ja pamietam jak w przedszkolu krzyczalam  "to nie taki krolewski krupniczek jak moja babcia gotuje"i nie chcialam jesc :)

  • 2 tygodnie później...

Bulki na szybko z brytfanki  :D

Smaczne i w sam raz do zupki czy salatki lunchowej.

"Rågkusar" z marchewka i platkami owsianymi .

post-58387-0-91380600-1446122803_thumb.jpg

  • 2 tygodnie później...

Ostatnio sobie troche experymentuje z chlebem, dodajac pelne ziarno 4 zboz, ktore na 12h zalewam wrzatkiem i dodaje do chleba w trakcie wyrabiania ..a tak sie prezentuje moj experyment ,przekrojony dodatkowo ma siemie ,ziarno slonecznika i czarnuszke i prazona cebulke dla odmiany smakowej :)

post-58387-0-08879000-1447096294_thumb.jpg

Electro, bardzo ładny chlebek, troszkę w końcówce rósł za szybko, ale ogólnie OK, kup sobie jeszcze ziarno żyta i pszenicy i też je wrzątkiem zalewaj tak jak to czynisz teraz i następnie dodawaj nawet całkiem sporych ilościach, także samo ziarno słonecznika :D:thumbsup: .

Ja dodaje 4-kornskross , slonecznik i siemie to zawsze obowiazkowo.

Temperatura rzeczywiscie skoczyla mi bo zapomnialam zgasic swiatla w piekarniku i za cieplo sie zrobilo :)

4-kornskross zastepuje ok 20 %wagi maki .

Electro, ale ja piszę o ziarnach absolutnie całych, nie rozdrabnianych, rozdrabnianych ziaren nie ma potrzeby wcześniej moczyć dłużej niż 15 -20  min. w ciepłej wodzie :D.

Nie wiem ,tak napisane bylo na torbie "blötläggas i 8-10 tim" wiec sie zastosowalam do porady :)  caly czas experymentuje z tymi ziarnami, a najwazniejsze ze smakuje ,wczoraj pieklam a dzis juz  jeden bochenek znikl :D

Tak Electro, dobrze robisz eksperymentując, bo zawsze najlepsze i najbardziej wiarygodne własne doświadczenia. Ponieważ ja piekę chleby różne różniste, od kilkudziesięciu lat, to te takie "podstawowe" doświadczenia jaki Ty teraz przerabiasz są od wielu lat za mną. Nie mniej też co jakiś czas coś tam nowego do głowy wpadnie, ale takie to już przypadłości tego naszego wędliniarsko - piekarniczego hobby :D.

Piękny chlebek Electro. Cudny :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Sverige ja przez ponad 20 lat spedzonych w Se nie mialam potrzeby piec sama ,zawsze jakies bliskie powiazania mialam z piekarnia, Ostatnio zalapalam bacyla i pieke sama i jak narazie z dobrymi skutkami ,wiadomo sa i wpadki ale nie zrazilam sie,

Moj pierwszy chleb byl na bazie chleba Sivona ,teraz modyfikuje i zmieniam ilosci i roznorodnosc maki, nawet zarazilam pieczeniem rodzicow ,mimo ze tez pieka z takiego samego przepisu ale rozne modyfikacje i chleb inny .

Teraz szukam dobrego przepisu na pumpernikiel  :)

Elu a jaki smaczny ..musze cos go sknocic bo niedlugo bede musiala piec 2 razy w tygodniu  :D

Edytowane przez electra

Prawdziwy pumpernikiel nie jest łatwo zrobić, bo to nie jest chleb pieczony normalna metodą w piekarniku. Natomiast namiastkę pumpernikla, naprawdę bardzo smaczną, zrobisz dodając do ciemnego ciężkiego pieczywa bez drożdży tylko na zakwasie, ok. 100 ml. ciemnej, płynnej melasy na jeden chlebek z formy. Jednak efekt daje tylko prawdziwa melasa którą przywożę z Polski, bo te syropy które są w Szwecji, to też rodzaj melasy buraczanej, ale to już takie "wyczyszczone" i uszlachetnione i nie mają już tego charakterystycznego smaku ani zapachu, tak jak z tej polskiej naturalnej melasy. Eksperymentuj więc Electro bo warto, powodzenia :D:thumbsup:.

Wiem ze syropy tutejsze to nie to samo ,wyprobuje jeden przepis co mam i posmakuje co to wyjdzie  przeraza mnie tylko pieczenie 10h w dosc niskiej temp, melase musze zakupic jak bede w PL ( trzeba znow zrobic powoli liste)

Ten a.la pumpernikiel o którym piszę, pieczesz dokładnie tak samo jak te chlebki które pieczesz obecnie, no może nieco dłużej, ale nie za długo aby go nie przypalić, bo z melasą o to nie trudno . Jedyna różnica to taka że dodajesz do tego ciemnego chleba pszenno żytniego, 50/50% właśnie ok. 100 ml. melasy na jedną foremkę, i po drugie to nie czekasz aż chlebek tak mocno wyrośnie, ma być po prostu nieco bardziej zbity, właśnie a,la pumpernikiel, ale to rzecz gustu i smaku oczywiście :D.

Sverige jak zrobie to sie pochwale ,nawet jak bedzie to porazka :)

Jedyny Pumpernikiel który mi wyszedł robiłem z tego przepisu:

 

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/pumpernikiel

 

ale w  wersji uproszczonej:

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/pumpernikiel-ii

 

Zamiast melasy buraczanej dawałem trzcinową albo miód (tego ostatniego 50% mniej)

Reszta patentów to raczej porażka ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

U nas na forum są dwa przepisy - ja nigdy nie piekłam pumpernikla więc nic nie doradzę :hmm:.Poczytaj te przepisy i to co roger podał i kombinuj - powodzenia  :thumbsup: .

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/?view=findpost&p=111300

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5135-pieczywo-pumpernikiel-od-daro/?do=findComment&comment=144054

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.