Skocz do zawartości

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


Rekomendowane odpowiedzi

Chleb z przepisu BazylWidzew https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-żaroodpornego/?p=763854

Dalam 10 % maki kurydzianej i przerobilam przepis na 500 g maki bo taka ilosc  torebke drozdzy mialam

Wyszedl smaczny z chruiaca skorka . 

post-58387-0-40306900-1651338949_thumb.jpg

 

Pieklam w garnku zeliwnym , wiec opcja wygrania samego garnka sprawdzi sie lepiej 

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bazylu, moj Tz oczywiscie nie dal mu wystygnac calkowicie i pozarl pietke
  • 5 miesięcy temu...

Chleb orkiszowy na zakwasie zytnim ... testuje moj mlody zakwas

post-58387-0-35191500-1664869697_thumb.jpg

post-58387-0-03333800-1664869727_thumb.jpg

Smacznie wygląda :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Elektro,

SUPER, chlebek pięknie wypieczony :thumbsup::clap:

Sam zakwas czy z dodatkiem drożdży?

Edytowane przez ReniaS

@ReniaS, tylko zakwas , mam bardzo mlody wiec  brytwanki bylo do jakis 3/4 i zakwasu dosc sporo bo 200 g  maki 1200g

Bardzo ladny wypiek Electra. widac Twoja wiedze w nim. Chleb bez " wklesniecia" na gorze, wyrosniety , tylko odkroic pajde i jesc.

 No i najwazniejsze, ma konsystencje chleba nie ciasta w przekroju :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

@ANNAM, dziekuje  :) staram sie :tongue:  co prawda to troche lat przepracowalam w piekarni  ale tylko w biurze , pozniej w kateringu gdzie tez mialam stycznowc z pieczywem , mialam tez wlasna piekarni-.ciastkarnie , mosialam przynajmniej miec jakas wiedze . ogolnie to nie mam jakis zdolnosci w wypiekach ale robie to z sercem a to chyba poplaca :)

Chleby coraz gorsze kupne a coraz drozsze .

Chleb mimo ze bez zadnych dodatkow to wyszedl naprawde smaczny , orkisz jak najbardziej moge polecic do wypieku.

teraz sobie tak experymentuje z bialym pieczywam bo zakwas mlody to ciezkie zytnie chleby nie wyjda

zakwas mlody to ciezkie zytnie chleby nie wyjda

 

Młody zakwas to nieco bujda, problemem jest temperatura przy startowaniu zakwasu.

Na nieistniejącym już forum piekarnie.pl, wypowiadali się m. in. zawodowcy.

W jednej z piekarni stawiali zakwas od zera co tydzień, inni zaś co dostawa nowej mąki.

 

Jak stłukłem słoik, to zrobiłem zakwas   60 godzinny żytni (w piekarniku przy lampce) + 12h na namnożenie ilości produkcyjnej w temperaturze pokojowej. Naprawdę nie było różnicy względem zakwasu kilkuletniego.

Zresztą to samo zrobiłem kilkukrotnie, mi. in.  na ostatnim wyjeździe wakacyjnym. Jak kończył się przywieziony chleb, to gospodarze zapytali: ile trzeba mi czasu na zakwas - dopowiedziałem 3 dni i spełniłem to.

 

Są pewne niuanse - w moim piekarniku przez noc temperatura osiąga 40C, co zwiększa szanse zapleśnienia - zdarzyło mi się dwukrotnie. Rozwiązanie gdzieś w czeluściach portalu Almanach Cukierniczo Piekarski. W pierwszym etapie zamiast czystej wody należy użyć 1% roztworu etanolu.

 

Co chlebów czysto żytnich to ukwasza się z reguły 30-40% mąki w cieście.

 

  • 3 miesiące temu...

Tarte tatin ... a moze cos na ten sposob bo oryginal to nie jest ale dobre( bo kaloryczne)

post-58387-0-78093200-1674934446_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.