Alinka Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Bulka wroclawska z przepisu Zboja Madeja electro pokaż proszę, przekrój swojej bułki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) @Alinka, Przekroj z dzisiaj tak ze bulka nie jest juz taka swieza , ale dalej smaczna , co prawda nie pamietam juz jak taka bulka smakowala , jednak pachnie mi jakos znajomo Smakowala rowniez bo polowa zjedzona czesc do domowych flakow ( i to nie takich na wpolgotowcow tylko od podstaw z surowych flakow )i sniadanko TZ Edytowane 10 Stycznia 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Przekroj z dzisiaj Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 19 Stycznia 2019 -Sernik - Powstal dosc spontanicznie po tym jak moj TZ wrocil z zakupow z kilogramem serka philadelfia ..no zjesc nie bylo mozliwosci bo po otwarciu nie przejemy tego we dwoje ...postanowilam zamienic go w taki spontan sernikowy . przepisu nie szukalam , nie lubie robic czegos pod produkt ktory posiadam bo zawsze czegos brakuje ...zrobilam wedlog swojego doswiadczenia i intuicji i wyszlo extra. Sernik delikatny , kremowy rozplywa sie w ustach .Przepis naprawde prosty Skladniki ;1kg serek philadelfia 2.5 dl cukru drobnego4 srednie jajka 1 opakowanie budyniu waniljowego1 lyzka maka przenna owoce na wierzch (dalam mrozone jagody) i jedna galaretka .produkty ktore uzywalam byly zimne . Serek ubilam razem z cukrem do polaczenia (dosc krotko) dodalam 4 cale jaja mieszanie tez krotko , nastepnie wsypalam make i budyn i tez wymieszalam szybko .tortownice mialam mala ale taka 22 cm srednicy bedzie w sam raz .posmarowalam maslem wlalam mase serowa , blache owinelam folja aluminiowa i ustawilam na blasze ktora wypelnilam do polowy goraca woda ,taka z kranu , wstawilam na 70 min do piekarnika 175st C.po tym czasie wylaczylam piekarnik i zostawilam jeszcze na 10 min , po czym uchylilam piekarnik i tak zostawilam sernik do czasu az ostygl na tyle ze wyjelam go bez uzycia rekawiczek z piecyka , sernik trafil do lodowki do nastepnego dnia , na zimny sernik wylozylam zamrozone jagody i polalam powoli tezejaca galaretka, taki efekt Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Są jagody to musi być pyszna, pięknie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Powstal dosc spontanicznie Spontanicznie ale jak smacznie, widać w przekroju , że jest bardzo delikatny Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Bardzo delikatny , nie sadzilam ze bez piany taki bedzie . dobrze ze zrobilam taki a nie jak wpierw myslalam o serniku na zimno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Super. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 27 Marca 2019 Poniewaz ostatnio dosc czesto pieke jakies serniki postanowilam upiec herbatniki zeby moc urzywac do spodow ..kupne herbatniki maja tyle proszku i palmowego tluszczu ,a domowe smakuja o niebo lepiej i napewno beda choc troche "zdrowsze". Digestive kex -herbatniki pelnoziarniste-napewno wszystkim znane a jesli nie to przepis jak mozna je samemu upiec Skladniki : na ok 20 szt 200 ml platki owsiane100 ml maka pszenna orkiszowa100 ml maka pszenna 5ml proszek do pieczenia szczypta soli 15 ml miod75 g zimnego masla30 ml woda zimna 1.Platki miksujemy na make i mieszamy z reszta suchych skladnikow.2.Maslo kroimy na kawalki miksujemy z reszta , dodajemy mjod i wode .Ma powstac masa ktora mozna swobodnie rozwalkowac.3.Walkujemy na pare milimetowy plat z ktorego wycinamy kolka4. Kolka wykladamy na blache wylozona papierem do pieczenia i nakuwamy widelcem .5.Pieczemy w 175C ca 15 min do jasnobrazowego koloru. A tak sie moje prezentuja po upieczeniu ( jakos ich elegancja sie nie przejmowalam bo i tak pokrusze do zrobinia spodow pod sernik) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 27 Marca 2019 Czy możesz zdradzić Electro, czego najczęściej używasz (chodzi o serek) do pieczenia serniczka ? Ja też uwielbiam serową pychotkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) @sverige2, najczesciej kupuje polski Twarog taki przewazniehttp://eedfoods.co.uk/image/cache/catalog/eed/products/p/CZARNKOW%20TWAROG%20POLTULSTY%204X250G-500x500.jpgsklep hemköp mam pod nosem a tam bardzo duzy wybor polskich produktow to jak chce upiec taki typowy sernik krakowski . Nie kupuje zadnych takich kubelkowych bo jakos nie mam zaufania , do takich sernikow na zimno lub delikatnych kupuje albo philadelfia albo taki https://images.opv.se/v120/thumbnails/42140Q636754040114677735_0e3bf30c57c0621dcf1843a7b06c81dd9a641900Tb04ab16c/original/sdqqcgrp6cv3icx3lczoxeecia000000.Jpg?pid=508410jak mam mozliwosc to kupuje taki arli w wiaderku 1 kg , nie kupuje tego co jest "färskost med kvarg" bo on bardzo zadki,kiedys kupowalam taki z lidla w kwadratowym pojemniku chyba polkilowym .A jak juz mam nad czasu to robie sama z filmjölk ..ale ostatnio ide po latfiznie , kiedys tylko tak robilam. Edytowane 27 Marca 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 27 Marca 2019 Z tymi różnymi kubełkowymi masz rację Electro, to byle co i szkoda pieniędzy. Te wszystkie granulowane też nie to o co chodzi. Jednak ja już dawno temu dokonałem takiego "wynalazku". Nabyłem kubełkowy jogurt Turecki. Tylko ten jeden wariant się nadaje, ma 10% tłuszczu i jest bardzo gęsty, o świetnej konsystencji i smaku. Czasami wzbogacam go jeszcze 250 ml. bitej śmietanki 36-40% tłuszczu. Reszta tradycyjnie, wedle upodobania. Wychodzi naprawdę doskonale, po upieczeniu jest ścisły, ale miękki i kroi się doskonale. Jutro też będzie "pieczone", wszystko już przygotowane, spód czeka w lodówce . Jeżeli masz ochotę to wypróbuj, jestem przekonany że "będzie pani zadowolona", ale jak napisałem, tylko ten Turecki jogurt, żaden inny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 27 Marca 2019 ten chyba z Lidl jest, ja kupuje Arli tez jest super u nas tego typu yogurty sa zawsze w domu bo ja i pies jestesmy yogurtowi i wszelkie zimne sosy robie na takim. grecki tez kupuje jest gesciejszy i troche lagodniejszy w smaku, u mnie sernik bedzie pieczony w piatek . przepis taki jak ciut wyzej jest . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) Wiem Electro, przepis czytałem, ale jeżeli z Arli, to tylko ten 10% tłuszczu, ten turecki jogurt jest wszędzie, w NETTO i w ICA też. Sernik z serka Filadelfia, ma zupełnie inny smak, nie wszystkim odpowiada, osobiście wolę jednak ten z jogurtu, smakuje jak z tradycyjnego polskiego białego serka . Edytowane 27 Marca 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 28 Marca 2019 Sverige masz racje , te z färskost to zupelnie inny smak , do typowych sernikow polskich uzywam albo polski twarog albo sama robie ser z filmjölk..my sernikomaniaki jestesmy to nawet szwedzka ostkaka lubimy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 28 Marca 2019 Też czasami nastawiam na zsiadłe Electro, z którego robię następnie biały ser, zarówno do konsumpcji, jak i do sernika, ale po wielu próbach doszedłem do wniosku że ten z tego właśnie Tureckiego Yougurtu o 10% zawartości tłuszczu daje naprawdę doskonały rezultat, zarówno smakowo jak i w konsystencji, naprawdę zrób na próbę, a przekonasz się. Dzisiejszy jest już upieczony i stygnie. Wieczorem zaleję galaretką ze świeżymi truskawkami, i wstawię na noc do lodówki. Jest w wersji prawie takiej jak Twoja, tylko z cytrynowym akcentem. Dodana otarta skórka i sok z jednej cytryny, poza tym to samo. Najczęściej robię wg. tego przepisu jaki podajesz, bo daje zadawalające rezultaty i nie wymaga zachodu, a używając Tureckiego Yougurtu robi się go na poczekaniu, sam się właściwie robi, ten przepis jest naprawdę super i nie wymaga wielu jajek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 28 Marca 2019 Sverige u mnie wlasnie sie piecze taki a jutro bedzie na nim warstwa mango /ananas mousse jeszcze, extra wersja urodzinowa Z jogurtu tez robilam bo przeciez zanim pojawily sie polskie produkty tez zylismy i wcale nie gorzej. Z siadlego to w cukierni robilismy zawsze 300 l fil i do pieca a poznije ociekanie na sitach Pamietam jak gotowalam szczawiowa ze szpinaku i nikt sie nawet nie poznal Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 28 Marca 2019 Ja nastawiam na normalne zsiadłe mleko, takie do konsumpcji z ziemniakami i cebulką , lub ew. do robienia białego sera. Nastawiam 4 litry tego mleka z Lidla,(mam garnek 5l.) i dodaję na tę ilość 1 mały gräddfil, oczywiście wcześniej rozprowadzony z 1/2 litra mleka, i tak zmieszany dolewam do całości aby zakwasić, mieszam to kilkadziesiąt sekund i gotowe. Teraz jeżeli ma być na biały ser, to zostawiam w tym 5 litrowym garze, aż się mleczko zsiądzie. Po zsiądnięciu się, co trwa przeważnie ok. 3 dni w temperaturze pokojowej, wstawiam ten garnek do drugiego garnka z gotującą wodą i owarzam skrzep, podgrzewając go do 37-38 stopni C max. i robię z tego pyszny biały ser "wiejski" domowy. Jeżeli zaś ma być do spożycia z ziemniaczkami, mniam, mniam , to rozlewam od razu do słoików, przykrywam nakrętkami i po trzech dniach jest pyszne, wiejskie zsiadłe mleko, że nożem go można kroić. Wtedy dokręcam mocniej zakrętki, i wstawiam do lodówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 28 Marca 2019 Musze zrobic taki epolskie zsiadle bo lubie fil ale to nie to samo co polskie zsiadle Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 28 Marca 2019 Dokładnie tak Electro, zrób raz i już na pewno zagości na stałe w Twym jadłospisie . Ja też kocham takie tradycyjne "wiejskie" polskie zsiadłe, a już z młodymi ziemniaczkami masełkiem i rumianą cebulką to ech, szkoda słów, ale młode ziemniaczki już wkrótce. Wczoraj kupiłem "Delikatesspotatis", też są fajniusie, jednak to nie to samo, lecz z "braku laku", jak to się mówi, skonsumujemy i te, i też się obliżemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 28 Marca 2019 Tez lubie u mnie beda jutro chyba leniwe bo mam pol kg twarogu , a w sobote domowe flaki na rosole bedziemy ucztowac moj TZ wlasnie zakonczyl ostatni "krzeselkowy rok" za rok inna dekada juz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 28 Marca 2019 Dogadzamy sobie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 29 Marca 2019 Nie chciało mi się na galaretkę czekać, więc galaretka z truskawkami i bitą śmietaną będzie jako osobny smakołyk na deserek po obiadku , a teraz już degustacja serniczka do kawusi, ojjj, mniam, mniam, więcej nie powiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 29 Marca 2019 Daj ugryźć! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 29 Marca 2019 Tak wyglada moj w polowiegotowy na to jeszcze poszedl mousse mango /ananas .chlodzi sie w lodowce bedzie na urodzinowe slodkosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.