Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

 

Jelit nie wolno rozdzielać, rozmierzać, dzielić, porcjować na mniejsze długości na sucho, bez namoczenia całości. Jelita są w soli, a sól to bardzo małe, drobne i ostre kryształki. Każda "operacja" na zasolonych jelitach powoduje, że te ostre ziarenka soli tną jelito i potem mamy problem, bo pękają ! Dlatego należy pęczek jelit wrzucić do wody, namoczyć i dopiero później dzielić.

 

Bardzo proszę  o poradę -  co mam zrobić gdy mi trzeba 10 m z całego pęczka ?. Moczę  całość odbieram te 10 m , co mam zrobić z tą  resztą namoczoną ?.

A w czym problem ?

Namaczasz, zużywasz ile trzeba i solisz.

Nic więcej !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401061
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Miro z tymi ostrymi kryształkami soli, które tną jelita to chyba coś nie tak, bo jelita są wilgotne, ostre kryształki i woda = kryształki tępe. Zawsze rozdzielam na sucho i nie miałem nigdy problemu. Natomiast jak piszesz - przesuszenie powoduje nieodwracalne zmiany - czyli do wyrzucenia, tu całkowicie się zgadzam, bo miałem taki przypadek, kiedy niedomknięta pokrywa  pojemnika z jelitami, wpłynęła na migrację wody, jako że jelit nie przechowuję w lodówce - proces ten nastąpił dość szybko i dzięki.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401076
Udostępnij na innych stronach

Jelit nie wolno rozdzielać, rozmierzać, dzielić, porcjować  na mniejsze długości na sucho, bez namoczenia całości.

No i zaś mam zagwozdkę, :cry:  to nie to cobym się czepiał tylko według mojej wiedzy praktyka jest inna lub też inaczej pisząc odbiega i to znacznie od tego co piszesz. W hurtowniach w których nabywam jelita powszechną jest praktyka dzielenia jelit na mniejsze porcje np.10 metrowe i jak mi wiadomo jelita przychodzą w większych pęczkach i na miejscu są dzielone. Teraz napiszę jak ja to robię no cóż niech mnie zadziobią :) , po prostu jelita tnę na takie kawałki jakie potrzebuję i w ilości mi potrzebnej i dopiero wtedy je moczę, a jak mi zostają to robię tak jak piszesz do soli słoiczka lub woreczka i do lodówki lub też w chłodne miejsce i to wszystko. a jelita mi nie pękają a jeżeli już to sporadycznie i nie zauważyłem jakiegoś związku z tym co piszesz. Zgadzam się w pełni z tym co pisze kolega

 

Miro z tymi ostrymi kryształkami soli, które tną jelita to chyba coś nie tak, bo jelita są wilgotne, ostre kryształki i woda = kryształki tępe.

I tu mam pytanie co Ty na to?. Proszę wytłumacz na czym opierasz swoje tezy czy też twierdzenie chociaż to wszystko jedno. Dodam jeszcze nie traktuj mego pytania jako wycieczki osobistej po prostu jak to jest? :D

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401083
Udostępnij na innych stronach

 

 

po prostu jak to jest?

 

Już sobie sam odpowiedziałeś, cytuję:

 

 

 

według mojej wiedzy praktyka jest inna lub też inaczej pisząc odbiega i to znacznie od tego co piszesz.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401089
Udostępnij na innych stronach

Widocznie w hurtowni w której kupujesz nikt kiełbasy nie robi i nie miał przyjemności rzucać kur.... jak mu przy nadziewaniu jelit lub robieniu pętek farsz "latał" po stole.

Taka praktyka "na sucho", to najgorsze co może spotkać jelita i najlepszy moment do ich uszkodzenia.

 

Co zaś się tyczy pytania bacy, to jeśli nasze dłonie czują "ostrość" soli to tak samo "czują" to jelita.

Podczas solenia jelit przy produkcji, sól zlepia się z jelitem i przy każdej obróbce na sucho, wyrywamy kawałek soli, tym samym uszkadzając jelito.

Bardzo dobrze jest to widoczne przy jelitach baranich, które są o wiele delikatniejsze od jelit wieprzowych.

 

Słysząc żal od klienta, że jelita były dziurawe lub "słabe", pytam jak z nimi postępował.

A wie Pan wyciągnąłem parę odcinków, namoczyłem i dziura na dziurze była ......  :facepalm:

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401090
Udostępnij na innych stronach

Ja kupując pęczek jelit roździelam odcinki jelit na sucho . Rozwijam pęczek jelit wieszając jelita na całej dlugości . Następnie roździelam pojedynczo odcinki jelit . Robię motek nawijając na dloń , przewiązuję je sznurkiem od prasy do słomy - Lepiej się później rozwiazuje od sznurka do wędlin .Robię tak zawsze i nie widzę pogorszenia jakości w porównaniu z tymi moczonymi .Po rozprowadzeniu zasypuję nową solą  bacząc by jelita były nie mokre a wilgotne. Przechowywałem w reklamówkach w lodówce , Teraz zamykam w woreczek wac.

Jelita mogą mieć szprycery wcale nie od tej soli a od czego innego .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401092
Udostępnij na innych stronach

@miro, Sorki, ale Twoja odpowiedź dla mnie nie jest satysfakcjonująca, sam takie jelita kupowałem długi czas postępowałem tak jak pisałem i wszystko ok. Więc ponawiam pytanie

@Maad, Jak jest to wiem i dlatego jestem ciekaw skąd u Mirka takie stwierdzenie, tym bardziej, że

 

 

Ja kupując pęczek jelit roździelam odcinki jelit na sucho

a także

 

Robię tak zawsze i nie widzę pogorszenia jakości w porównaniu z tymi moczonymi

:question:  :question:  :hmm:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401098
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wnikam w to  czy robię dobrze, robię tak bo mi wygodnie. Robiąc 5 -10 kg kiełbasy wyjmuję bez problemu tyle ile mi potrzeba . Nie wyobrażam sobie by za każdy raz moczyć cały pęczek poźniej  odsączać wodę i znów solić. Jak jelita dobrej jakości to nie ma różnicy czy ja robię tak czy inaczej, ale jak  są złej jakości to można przypisać to klientowi  że żle coś robi .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401101
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taka praktyka "na sucho", to najgorsze co może spotkać jelita i najlepszy moment do ich uszkodzenia.

Miro, chyba trochę generalizujesz. Ja zawsze kupuję jelita solone w pęczkach i robię z nimi porządek na sucho, jak Dziadek, zaraz po powrocie do domu. Potem sól, torebka lub słoik i do lodówki. Przechowują się tak nawet trzy lata.   

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401105
Udostępnij na innych stronach

Panowie, róbcie jak uważacie, przecież to Wasze jelita.

Było zapytanie, więc odpowiedziałem i zdania nie zmienię.

 

Moja wypowiedź, to tylko i wyłącznie własne doświadczenia, nic więcej.  :)

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401110
Udostępnij na innych stronach

Zatem taka nieśmiała prośba... Mireczku, spróbuj następnym razem zrobić to na sucho, tak w ramach doświadczenia. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401111
Udostępnij na innych stronach

Zatem taka nieśmiała prośba... Mireczku, spróbuj następnym razem zrobić to na sucho, tak w ramach doświadczenia. :D

Chyba cię Bóg opuścił !

Nigdy nie będę obrabiał jelit na sucho.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401115
Udostępnij na innych stronach

I to jest błąd. :D Miałbyś wtedy wypróbowane oba sposoby i mógłbyś polecać lepszy. Dodam tylko, że zasolone jelita w pęczkach wcale nie są tak bardzo suche. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401118
Udostępnij na innych stronach

To sobie podyskutowaliśmy  pozostając przy swoich zdaniach i praktykach . Cieszę się że tak grzecznie .Wnioski z tej dyskusji,  wyciągną sobie sami zainteresowani tym problemem .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401120
Udostępnij na innych stronach

I to jest błąd. :D Miałbyś wtedy wypróbowane oba sposoby i mógłbyś polecać lepszy. Dodam tylko, że zasolone jelita w pęczkach wcale nie są tak bardzo suche. ;)

Tak piszesz do mnie, jakbym prawie 25 lat spędził w kiosku Ruchu z gazetami.  :facepalm:

Wybacz, że mam własne zdanie w tym temacie, nie poparte żadnym doświadczeniem. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401122
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak piszesz do mnie, jakbym prawie 25 lat spędził w kiosku Ruchu z gazetami.  Wybacz, że mam własne zdanie w tym temacie, nie poparte żadnym doświadczeniem.

Miro, czy Ty czasem nie wstałeś dzisiaj lewą nogą? :D :D :D

Tak, jak napisał Dziadek: podzieliliśmy się tutaj swoimi opiniami, a niech potrzebujący informacji sami wybiorą opcje najbardziej korzystną dla siebie. I tak powinny wyglądać dyskusje. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401123
Udostępnij na innych stronach

Taka praktyka "na sucho", to najgorsze co może spotkać jelita i najlepszy moment do ich uszkodzenia

 

Pozwól, że znowu się z Tobą nie zgodzę :)  .Ponieważ ja mam dość długi stół to sobie cały  pęczek jelit rozciągam na tym stole i wybieram pojedyncze jelita, wiążę w motki wkładam do pudełka i zasypuje solą i dolewam do pudełka nieco wody aby sól była lekko wilgotna .Cały pęczek rozbieram na sucho i żadnych szczególnych zmian w jelitach nie zauważyłem.To tak z własnego doświadczenia.Postępuję tak nawet z barankami.Moczenie całego pęczka przed rozplątaniem moim zdaniem jest zbędne chyba,że zamierzamy zużyć od razu cały pęczek.Pozdrawiam

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401137
Udostępnij na innych stronach

To może i ja trzy grosze...

Pęczek jelit do słoja. Przesypuję solą, tak żeby były przykryte. Do lodówki.  Jak mi potrzeba xxx mb, to słój do zlewu (nie ma wokoło bajzlu), i rozplątuję na sucho.

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym uszkodził. Tak robię ze wszystkimi jelitami, obojętne czy to baranki, wołowe czy wieprzowe. Robiłem już w jelitach, które mam ze dwa lata (albo i dłużej)  i nigdy nie miałem kłopotów.

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401146
Udostępnij na innych stronach

No chyba, że  miro ma trochę lipne jelita i tutaj może być problem z obróbką na sucho.

Ja zawsze rozdzielam na sucho i też problemów nie mam. 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401149
Udostępnij na innych stronach

Miro, jaką masz sól? Zwykłą warzonkę, czy jakieś kryształy?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401156
Udostępnij na innych stronach

 

 

No chyba, że  miro ma trochę lipne jelita i tutaj może być problem z obróbką na sucho

Tutaj bym polemizował raz wziołem jelita u Mirka i problemów z nimi nie miałem żadnych, więc kolego :no:. Ja rozpętałem tą dyskusję więc pozwólcie, że zakończę.

Faktycznie ta dyskusja nic nowego do mojej wiedzy nie wniosła, a pytanie zadałem dlatego iż sądziłem, że dowiem się czegoś nowego tym bardziej, że wiadomość wyszła od Mirka. Miro Twoja prawda w tym przypadku nie przetrwała a szkoda, zachowanie zaś  przypomina mi zachowanie wnuczka, który na złość babci odmroził sobie uszy  :D Proszę mój ostatni wpis potraktuj z humorem :) Szacunek :D 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401159
Udostępnij na innych stronach

Baca no i humor dziś mam i nie stresuję się i również lewą nogą nie wstałem z rana.  :D

Było zapytanie i odpowiedziałem, a każdy zrobi i postąpi jak uważa.  :D  :D  :D

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401173
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy dobrze będzie widać opakowanie było  mocno ściśnięte (zgrzane próżniowo) cała paczka wyglądała jak na drugim zdjęciu, bez moczenia ciężka sprawa oddzielić parę metrów. Reklamować do sprzedawcy? :cool:

 

post-39848-0-50697500-1422797816_thumb.jpgpost-39848-0-93477300-1422797790_thumb.jpg

post-39848-0-81614700-1422797798_thumb.jpgpost-39848-0-58787900-1422797808_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401475
Udostępnij na innych stronach

Ja tez kupilem tydzien temu jalita z wieprzowiny kture byly mokre na plastikowych paskach. namoczylem wszystko ale nie zuzylem wszystkiego. obsuszylem w soli trzy razy tak jak Dziadek w jednym temacie muwil i sie zastanawiam czy uzyc ich nastempnym razem? nie czuc zadnego zapacu i wyglad jest dobry, Co wy na to? ja jestem za

jelita sa nie drogie czy warto ryzykowac?

post-68286-0-82180400-1422806249_thumb.jpg

post-68286-0-77572500-1422806266_thumb.jpg

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10960-mokre-jelita-po-zakupie/page/2/#findComment-401526
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.