Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Dziś ciąg dalszy "Dymem po oczach"

Boczek rolowany ? czy to na razie tajemnica i potrzymasz Nas w niepewności? :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-404840
Udostępnij na innych stronach

Nie, żadna tajemnica :) Stały element wsadu przy wędzeniu bo zdobył amatorów ;)

No i dzięki takiej odpowiedzi nadal nie wiem co to jest :devil: poczekam na przekrój ... :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-404842
Udostępnij na innych stronach

Tu mały zestaw poglądowy z weekendowej zadymki  :rolleyes:

Wyrób przypominający kabanosa, Krakowska na bazie 16-ki, jałowcowa i zboczony rollo :D Kiełbasy pieczone, rolo parzony, później wędzony.

 Smaczne(go)  :cool:

post-53531-0-26727400-1424109047_thumb.jpg

Edytowane przez withereggie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405065
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu mały zestaw poglądowy z weekendowej zadymki  Wyrób przypominający kabanosa, Krakowska na bazie 16-ki, jałowcowa i zboczony rollo Kiełbasy pieczone, rolo parzony, później wędzony.  Smaczne(go) 
 

No zestawik pysznie wygląda.. Sławek  a coś nie tak z tymi kabanosami ??  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405090
Udostępnij na innych stronach

Posłuchałem żony bo chciała z żurawiną. Dla mnie zmarnowane mięso, a jej smakują! Ale nigdy więcej! Edytowane przez withereggie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405095
Udostępnij na innych stronach

 

 

Posłuchałem żony bo chciała z żurawiną. Dla mnie zmarnowane mięso, a jej smakują! Ale nigdy więcej!
 

Niemożliwe...  :D  :D  :D .. :facepalm:  .. jakoś nie wyobrażam sobie żurwainy w kabanosach... ale cóż są różne gusta. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405108
Udostępnij na innych stronach

 

Posłuchałem żony bo chciała z żurawiną. Dla mnie zmarnowane mięso, a jej smakują! Ale nigdy więcej!

 

 

Niemożliwe...  :D  :D  :D .. :facepalm:  .. jakoś nie wyobrażam sobie żurwainy w kabanosach... ale cóż są różne gusta.

Próbowała jakiegoś kupnego takiego cienkiego jak ołówek i ponoć były smaczne.podejrzewam że widziały aromat i to czymś złamany, dając posmak ale nie słodycz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405109
Udostępnij na innych stronach

Ale ...z drugiej strony jak się czegoś nie spróbuje...to się nie będzie znać tego smaku.Ja kiedyś piekłam karkówkę z żurawiną i mimo ,że generalnie bardzo ją lubię to z  karkówką  niekoniecznie...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405111
Udostępnij na innych stronach

Wyrób przypominający kabanosa

 

 

Posłuchałem żony bo chciała z żurawiną

 

Miała pomysła żona :D :D :rolleyes:

 

jej smakują! Ale nigdy więcej!

 

Tak tak, już ja to widzę. Będziesz miał wybór spania sam w drugim pokoju przez miesiąc czy kabanosy z żurawiną, to jam ciekaw co Ty "siostrzeniec" wybierzesz :rolleyes::laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405118
Udostępnij na innych stronach

Withereggie, a ty mogles spokojnie zrobic czesc z zurawina a czesc bez,  :tongue:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405121
Udostępnij na innych stronach

A juz nie placz tak, i to zjesz. CZasem cos Tobie nie wyjdzie czasem cos i tez zjesz lub przerobisz. Ania Twoja na pewno chciala dobrze ( zeby mi tutaj wiecej nie bylo zlego slowa o Ani powiedziane  :mad: , bo jest nas kilka tutaj i sie za ciebie wezmiemy  ;)  :D )

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405143
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy niech będą kabanosy, kminek, i żurawina nie za bardzo się kojarzą.  Zrobiłem kiedyś kiełbasę cienką, typu pepperoni z dodatkiem żurawiny, i nawet była calkiem możliwa i szybko poszła.  Przyprawiłem papryką słodką, papryką ostrą i także chili w proszku.  Smak pikantny, słodki, zachodzący czosnkiem, tak ze przyprawy łączyli się nieźle.

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=6686&highlight=cranberry

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405153
Udostępnij na innych stronach

A z jakiego przepisu robłeś ten rollowany boczuś. :question:  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405155
Udostępnij na innych stronach

A z jakiego przepisu robłeś ten rollowany boczuś. :question:  :)

Wiesz co, nie pamiętam i teraz nie mogę znaleźć ale jest tu na forum... Łatwiej w skrócie opiszę:

 

Boczek bez resztek kostek, Rosjanami po dłuższym boku ale nie do końca i otwieram jak książkę.

Nacieram peklosolą, może być na spółkę z solą. Soli daje jak do kielbas tj. 18g/kg.

Zwijam po dłuższym boku i na 24godz do lodówki. Po tym czasie wyciągam, lekko rozbijam jak schabowego, czosnek, pieprz, majeranek. Przyprawy też jak do kiełbasy. Z majerankiem to sporo ale jak przedobrzysz to się słabo poskleja. Ja na 2,5kg daje ok. torebki. Zwijamy ponownie , wiążemy i do rana do lodówki.

Istotne jest w nim , że jest najpierw parzony do 68℃ wewn a dopiero po lekkim odparowaniu i osuszeniu wędzony.

Ja trzymam w ok. 40℃ gęsty dym 2 godz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405158
Udostępnij na innych stronach

O.K. dzięki. Czy boczek dajesz ze skórą ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11034-withereggie-kuchnia-i-dym/page/2/#findComment-405161
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.