Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

No to moze i ja sie pochwale, a wiec dzisiaj testowalem moje nowe wiklinowe koszyczki do chleba. Chleb jest na zakwasie, pieczony z tegp przepisu

.

Chlopak jest z zawodu cukiernikiem i mial tez swoja piekarnie. Moge smialo Wam polecic jego kanal na youtube, przepisy sa sprawdzone a on sam bardzo dobrze tlumaczy i pokazuje jak wykonac dany wypiek zeby sie udal.

Pozdrawiam yogi

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6230366464646530.jpg

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6636626164646231.jpg

 

http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_3435323737613262.jpg

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Yogi, chleb wspaniale wyrosniety, bez zadnych gnieciuchow, duze ,z polyskiem dziurki powierza w srodku. Mniami wyglada  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405140
Udostępnij na innych stronach

Eli -widzę,że jesteś -podpowiedz coś o mące Farina typ 00-ma z niej wychodzić super pizza .Czy próbowałaś coś z niej robić?-bo mąka typowo włoska .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405268
Udostępnij na innych stronach

A wiec chleb po wyjeciu z koszyczka lekko obmiatam miotelka z nadmiaru maki i nastepnie ta sama miotelke mocze w wodzie i przeciagam lekko po powierzchni ciasta. Na koniec po wyjeciu z piekarnika wypieczony chleb jest jeszcze raz obmieciony mokra miotelka.

Nie wiem, moze sie wam przyda taki maly tip odemnie jak uniknac oskorzania ciasta przy wyrastaniu. A wiec chleb do wyrastania wkladam do worka nylonowego i zawiazuje, zapobiega to oskorzaniu ciasta, nie wiem czy to dobrze ale u mnie funkcjonuje (mam bardzo suche powietrze w pomieszczeniach).

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405280
Udostępnij na innych stronach

Film jak zrobic zakwas jest tez na kanale od kolegi . Polecam poprzegladac caly kanal sa tam naprawde jeszcze inne swietne filmy.

Ja moj zakwas dokarmiam codziennie przez caly tydzien , a raz w tygodniu pieke 2 chleby, starczy mi tego do przyszlego tygodnia.

 

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405313
Udostępnij na innych stronach

Yogi, jeśli można zapytać, a z jakiej mąki jest ten Twój piękny chlebek z posypką makową na pierwszych fotkach. Chodzi mi o proporcje mąki pszennej do mąki żytniej, bo wygląda imponująco.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405319
Udostępnij na innych stronach

Yogi, jeśli można zapytać, a z jakiej mąki jest ten Twój piękny chlebek z posypką makową na pierwszych fotkach. Chodzi mi o proporcje mąki pszennej do mąki żytniej, bo wygląda imponująco.

A wiec u mnie jest problem ze nie ma maki podanej w przepisie na filmie i musze troche improwizowac. Zakwas wiadomo jest z maki zytniej, do zrobienia zaczynu biore 100g zakwasu, 125g maki pszennej 1050 i 150ml wody. Na chleb idzie caly zaczyn, 500g maki pszennej 550, 200ml wody i 10g soli. Chleb jest bardzo smaczny, mozna powiedziec ze przypomina smakiem ten ktory pamietam jeszcze z dawnych czasow z Polski kiedy stalo sie juz o 4-5 rano w kolejce do prywatnej piekarni. W moim przepisie nie bede na pewno juz nic wiecej zmienial.

Pozdrawiam yogi 

PS. Polecam jeszcze przeczytanie komentarzy pod filmem, jest tam tez jeszcze kilka istotnych wskazowek.

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405341
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Yogi, właśnie o to mi chodziło i tak się też domyślałem. Mój zakwas od lat odnawiany, jest właśnie z mąki pszenno żytniej o proporcji ok. 50% X 50% . i właśnie zaczyn wykonałem nie mając jeszcze Twojej odpowiedzi, chlebek już rośnie sobie w piekarniku. Wziąłem 200 ml. mojego mieszanego zakwasu, wymieszany ze150 ml. letniej wody plus 200g. grubej soli Kłodawskiej i 400 g. (ok.600 ml.) mąki pszennej. Wszystko zgodnie z przedstawionym filmikiem. Nie dodawałem jednak, tak jak mam w zwyczaju, suchego grysu ziemniaczanego. Jak na razie wszystko wygląda zachęcająco, obecnie zrobiłem drugie odgazowanie, i chlebuś rośnie. Zobaczymy efekt końcowy, jeszcze raz dzięki za pomoc :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405347
Udostępnij na innych stronach

Oj , przepraszam, jasne że pomyłka, powinno być 20 g. a 15 ml. ( łyżka stołowa ) mierząc miarką objętościową, jakie są w Szwecji w powszechnym użyciu, o czym już kiedyś zarówno Electra jak też i ja pisaliśmy.

Waga jubilerska jaką posiadam mierzy z dokładnością do 0,1 grama, ale zawsze lubię sobie kontrolować stosunek jednostek wagowych, do objętościowych, jak pisałem w Szwecji są one ściśle unormowane i jeżeli ktoś wagi nie posiada, z całym spokojem może na miarkach objętościowych polegać. Poza tym 99% wszystkich receptur i przepisów kulinarnych jest tak właśnie tutaj podawane.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405378
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 no i jeszcze te "dl " o ktorych ja zawsze zapominam przerobic przy tlumaczeniu przepisow ..tak mnie zaciekawil ten przepis ze postanowilam tez wyprobowac ..jutro bede piekla chlebek ,dzis robie rogaliki sniadaniowe :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405396
Udostępnij na innych stronach

Mój już prawie gotowy Electro, wyrósł jak złoto, nawet za mocno tak, że pękł z boku, ponieważ wykonałem tylko trzy cięcia, w poprzek, zamiast czterech na około, tak jak na filmiku.  Za 40 min. wyciągam z piekarnika. Najbardziej ciekawi mnie smak :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405449
Udostępnij na innych stronach

No Yogi, chyba nie wątpisz że Twoje chlebki są najzwyczajniej pokazowe :D . Inaczej przecież by nas nie zaintrygowały, i zmobilizowały do pieczenia :) .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405458
Udostępnij na innych stronach

No i chlebek gotowy, powinienem poczekać aż ostygnie i dopiero go przekroić, ale ręka świerzbiła i nie mogłem się doczekać :D . Oto rezultat.

post-49725-0-87489600-1424271660_thumb.jpg

post-49725-0-05188100-1424271682_thumb.jpg

post-49725-0-73525000-1424271712_thumb.jpg

post-49725-0-08889800-1424271736_thumb.jpg

post-49725-0-49146600-1424271753_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405489
Udostępnij na innych stronach

Electro, najczęściej używam zarówno rågsikt jak i vetemjöl z sieci "NETTO", http://www.berteqvarn.se  ale czasami używam też innych producentów.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405498
Udostępnij na innych stronach

Chodzilo mi czy ten chleb robiles z vete- czy rågsiktmjöl ? u nas akurat Netto jest tylko jedno i to jeszcze daleko odemnie , ja kupuje glownie "kungsörnen" maki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/#findComment-405499
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.