Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję przepis na świetną, aczkolwiek dość wysokokaloryczną przekąske, która może być ciekawą i bardzo smaczną ozdobą stołu z własnymi wyrobami wędliniarskimi. ;-)

 

Rolada serowa BonAira.

 

Składniki:

 

- ser żółty 500g

- ser topiony - 200g

- pieczarki - 200g

- wędlina wędzona (szynka, baleron, boczek, wg uznania, oczywiście własnej roboty ;) ) - 150g

- masło - 100g

- jajka - 2szt.

- cebula - 1szt (dość duża)

- nać pietruszki - 1 pęczek

 

- tłuszcz do smażenia

- przyprawy - sól i pieprz wg uznania.

 

- opcja - płaty łososia wędzonego na zimno

 

Sposób wykonania:

 

Dwa litry wody zagotować, zdjąć z ognia, do gorącej wody włożyć ser i odstawić na ok. 45 minut. Czas ten może różnić się w zależności od zastosowanego sera - ser musi być miękki i dać łatwo się formować.

 

Ilość i rodzaj dostępnych żółtych serów w handlu jest tak duża, że jakiego sera użyje się do produkcji trzeba samemu dobrać eksperymentalnie. Z doświadczenia jednak wiem, że sery z dziurami do wyrobu tej rolady się nie nadają.

 

My używamy sera Gouda lub Wiejskiego z Ostrowii:

 

 

 

Przygotowanie farszu:

 

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić do odparowania wody. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek i podsmażyć.

Z ugotowanych na twardo i ostudzonych jajek wydobyć żółtka, a białko pokroić w drobną kostkę.

Masło z serem topionym i żółtkami utrzeć na gładką masę.

Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać, a pod koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Proponuję nieco "przesadzić" z przyprawami, gdyż niedoprawiona rolada, oczywiście w zależności od użytego sera, ma często tendencje do bycia lekko mdłą.

 

Zwijanie rolady

 

Miękki ser rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30cmx50cm i gr. do 1cm:

 

 

 

Na rozwałkowany ser równomienie nałożyć przygotowany farsz:

 

 

 

 

Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku:

 

 

Gotową roladę należy przez kilka godzin schłodzić w lodówce.

 

Potrawę można uczynić jeszcze bardziej atrakcyjną, zarówno smakowo jak i wizualnie, poprzez położenie bezpośrednio na rozwałkowany ser płatów łososia wędzonego na zimno.

 

Smacznego

BonAir

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

BON AAIR Dales ciala z tym przepisem

taki mniamusny , nie szlo dzien wczesniej,

na zlot bym zrobil , tak dopiero za trzy dni :devil:

Ale faktycznie jest taki pikusiany :lol: :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21122
Udostępnij na innych stronach

Dobry wieczór BA,

 

dzięki za atrakcyjny przepis.

Mam pytanie dotyczace wersji rolady z łososiem: czy łosos występuje solo jako nadzienie, czy dodatkowo z podanym w przepisie farszem?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21124
Udostępnij na innych stronach

EAnna, to oczywiście indywidualna sprawa i myślę, że łosoś "solo z serem" mógłby być ciekawą opcją.

Do tej pory jednak roladę z łososiem robiliśmy jedynie jako "dodatkiem' do podstawowego przepisu.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21126
Udostępnij na innych stronach

na zlot bym zrobil , tak dopiero za trzy dni

Jasiu! Zdążysz! :D

 

Roladę tę robi się w zasadzie tyle czasu ile mięknie ser! ;-)

Plus studzenie oczywiście.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21127
Udostępnij na innych stronach

Rolada wygląda świetnie. Moja Żona taką robi od lat, aż mi wstyd, że się nie pochwaliłem. Do farszu bardzo ładnie wygląda drobno pokrojona różno kolorowa papryka. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21133
Udostępnij na innych stronach

Piękna rolada że aż nie mieści mi się w monitorze Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21135
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa potrawa, chyba będzie miała wzięcie w rodzinie, córka - jaroszka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21136
Udostępnij na innych stronach

Tomek smaczny przepis oraz fajne fotki. Nie będę Ci kadził, bo mogla by jakaś woda..... Zmałpuję ten przepis!. Ucałowania dla Bąbelków od Danusi.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21137
Udostępnij na innych stronach

Dałeś ciała na całego. Cały dzień czekałem, chciałem zrobić na obiad :cry:

Jutro też jest dzień :smile:

córka - jaroszka.

Moja córka, to chyba weganka, ani masła, ani sera, ani rybek - słowem tragedia, tak już 8 lat. Ale baba z niej oj, oj.... :grin:
Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21146
Udostępnij na innych stronach

B R A W O :!: :!: :!: BonAir.Ty to masz talent do wymyślania takich cudności. I tak trzymaj.Pozdrawiam. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21152
Udostępnij na innych stronach

Robię taką samą ale nigdy nie dawałam pieczarek , ja dodaję ogórek kiszony albo konserwowy i kolorową paprykę (zamiast pieczarek) a na wiosne rzodkiewkę drobniutko pokrojoną i szczypiorek zamiast pietruszki tez ładnie wygląda, ale w najbliższym czasie spróbuję z pieczarkami

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21155
Udostępnij na innych stronach

Takie drażnienie zmysłów o tej porze jest nieludzkie :devil: :tongue:

 

Czy ten kawałek sera wrzucany do wody ma być w torebce czy nie?

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21161
Udostępnij na innych stronach

Ale fajniasta rolada. :shock:

ufff......następne wyzwanie....... :tongue:

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21162
Udostępnij na innych stronach

nie musi być w torebce przecież nie rozpuści się wodzie , on w tej wodzie zrobi się jak plastelina :grin: tylko nie zadługo :tongue: musi się zrobić plastyczny ale nie rozpuszczony takie jest moje zdanie niewiem jak to jest u BonAira

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21163
Udostępnij na innych stronach

takie jest moje zdanie niewiem jak to jest u BonAira

Ser wzucam do wody "na golasa". :smile:

Nic niedobrego z nim się nie dzieje - tłuszcz się nie wytapia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21170
Udostępnij na innych stronach

witam

Tomku gratuluje fajnistej roladki serowej.

 

przyznam sie ze dzis wedzilem oscypki

biale solone w.........oslonce bialkowej

mialem ich 5 zrobil sie jeden serek o

sred.krakowskiej.wrzuce na stronke w

poniedzialek

 

pozdrawiam

Ciebie Zonke i Twoje robaczki swietojanskie:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21198
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za inspiracje, ostatnio mam mało czasu na produkcję, a tą roladkę robi się raz dwa.

Właśnie siedzi w lodówce i czeka na jutrzejsze święto.

pozdraiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21199
Udostępnij na innych stronach

Ja też już mam ją w lodówce, robi się naprawdę szybko. Miękkie to, ale jakoś zawinąłem. Sam farsz jest dobry :) Pieczarki to ja starkowałem na dużych oczkach i lekko skropiłem sokiem z cytryny (pieczarki nie ciemnieją)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21202
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mam pytanie . Czy ten ser na roladkę ma zasięg ogólnopolski czy raczej regionalny ?

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21207
Udostępnij na innych stronach

Andrzej k, ser który akurat pokazałem dostępny jest w sieci Kaufland.

Myślę jednak że do zrobienia tej rolady z powodzeniem wykorzystasz jakiś inny ser.

Istotna wskazówka - wybieraj sery bez dziur.

 

PS. Czy zauważyliście jaki nastąpił drastyczny skok cenowy serów ?

Jeszcze w październiku można było kupić kilogram za ok. 15zł. W tej chwili nie mogę nigdzie znaleźć sera poniżej 20zł/kg... :cry:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21216
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

BonAir . Dzięki za podpowiedź .Pragnę też zaznaczyć że nabiał szalenie podrożał w ostatnich tygodniach .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21219
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.