BonAir Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Listopada 2007 Podaję przepis na świetną, aczkolwiek dość wysokokaloryczną przekąske, która może być ciekawą i bardzo smaczną ozdobą stołu z własnymi wyrobami wędliniarskimi. ;-) Rolada serowa BonAira. Składniki: - ser żółty 500g - ser topiony - 200g - pieczarki - 200g - wędlina wędzona (szynka, baleron, boczek, wg uznania, oczywiście własnej roboty ) - 150g - masło - 100g - jajka - 2szt. - cebula - 1szt (dość duża) - nać pietruszki - 1 pęczek - tłuszcz do smażenia - przyprawy - sól i pieprz wg uznania. - opcja - płaty łososia wędzonego na zimno Sposób wykonania: Dwa litry wody zagotować, zdjąć z ognia, do gorącej wody włożyć ser i odstawić na ok. 45 minut. Czas ten może różnić się w zależności od zastosowanego sera - ser musi być miękki i dać łatwo się formować. Ilość i rodzaj dostępnych żółtych serów w handlu jest tak duża, że jakiego sera użyje się do produkcji trzeba samemu dobrać eksperymentalnie. Z doświadczenia jednak wiem, że sery z dziurami do wyrobu tej rolady się nie nadają. My używamy sera Gouda lub Wiejskiego z Ostrowii: Przygotowanie farszu: Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić do odparowania wody. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek i podsmażyć. Z ugotowanych na twardo i ostudzonych jajek wydobyć żółtka, a białko pokroić w drobną kostkę. Masło z serem topionym i żółtkami utrzeć na gładką masę. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać, a pod koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem i solą do smaku. Proponuję nieco "przesadzić" z przyprawami, gdyż niedoprawiona rolada, oczywiście w zależności od użytego sera, ma często tendencje do bycia lekko mdłą. Zwijanie rolady Miękki ser rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30cmx50cm i gr. do 1cm: Na rozwałkowany ser równomienie nałożyć przygotowany farsz: Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku: Gotową roladę należy przez kilka godzin schłodzić w lodówce. Potrawę można uczynić jeszcze bardziej atrakcyjną, zarówno smakowo jak i wizualnie, poprzez położenie bezpośrednio na rozwałkowany ser płatów łososia wędzonego na zimno. Smacznego BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2007 BON AAIR Dales ciala z tym przepisem taki mniamusny , nie szlo dzien wczesniej, na zlot bym zrobil , tak dopiero za trzy dni :devil: Ale faktycznie jest taki pikusiany :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2007 Dobry wieczór BA, dzięki za atrakcyjny przepis.Mam pytanie dotyczace wersji rolady z łososiem: czy łosos występuje solo jako nadzienie, czy dodatkowo z podanym w przepisie farszem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2007 EAnna, to oczywiście indywidualna sprawa i myślę, że łosoś "solo z serem" mógłby być ciekawą opcją.Do tej pory jednak roladę z łososiem robiliśmy jedynie jako "dodatkiem' do podstawowego przepisu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2007 na zlot bym zrobil , tak dopiero za trzy dni Jasiu! Zdążysz! Roladę tę robi się w zasadzie tyle czasu ile mięknie ser! ;-) Plus studzenie oczywiście. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Listopada 2007 Oczywiście , BonAir znowu coś wymyślił i znowu w domu szał :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2007 Rolada wygląda świetnie. Moja Żona taką robi od lat, aż mi wstyd, że się nie pochwaliłem. Do farszu bardzo ładnie wygląda drobno pokrojona różno kolorowa papryka. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2007 Piękna rolada że aż nie mieści mi się w monitorze Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2007 Ciekawa potrawa, chyba będzie miała wzięcie w rodzinie, córka - jaroszka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Listopada 2007 Tomek smaczny przepis oraz fajne fotki. Nie będę Ci kadził, bo mogla by jakaś woda..... Zmałpuję ten przepis!. Ucałowania dla Bąbelków od Danusi. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Listopada 2007 Dałeś ciała na całego. Cały dzień czekałem, chciałem zrobić na obiad Jutro też jest dzień :smile: córka - jaroszka.Moja córka, to chyba weganka, ani masła, ani sera, ani rybek - słowem tragedia, tak już 8 lat. Ale baba z niej oj, oj.... :grin: Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Listopada 2007 Ręka z farszem to chyba nie Twoja ..BonAir... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Listopada 2007 Ręka z farszem to chyba nie TwojaTeż na to zwróciłem uwagę, podszywa się :wink: Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Listopada 2007 B R A W O :!: :!: :!: BonAir.Ty to masz talent do wymyślania takich cudności. I tak trzymaj.Pozdrawiam. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Listopada 2007 Robię taką samą ale nigdy nie dawałam pieczarek , ja dodaję ogórek kiszony albo konserwowy i kolorową paprykę (zamiast pieczarek) a na wiosne rzodkiewkę drobniutko pokrojoną i szczypiorek zamiast pietruszki tez ładnie wygląda, ale w najbliższym czasie spróbuję z pieczarkami Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Listopada 2007 Takie drażnienie zmysłów o tej porze jest nieludzkie :devil: :tongue: Czy ten kawałek sera wrzucany do wody ma być w torebce czy nie? Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Listopada 2007 Ale fajniasta rolada. :shock: ufff......następne wyzwanie....... :tongue:pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Listopada 2007 nie musi być w torebce przecież nie rozpuści się wodzie , on w tej wodzie zrobi się jak plastelina :grin: tylko nie zadługo :tongue: musi się zrobić plastyczny ale nie rozpuszczony takie jest moje zdanie niewiem jak to jest u BonAira Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Listopada 2007 takie jest moje zdanie niewiem jak to jest u BonAira Ser wzucam do wody "na golasa". :smile: Nic niedobrego z nim się nie dzieje - tłuszcz się nie wytapia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Listopada 2007 witamTomku gratuluje fajnistej roladki serowej. przyznam sie ze dzis wedzilem oscypkibiale solone w.........oslonce bialkowejmialem ich 5 zrobil sie jeden serek osred.krakowskiej.wrzuce na stronke wponiedzialek pozdrawiamCiebie Zonke i Twoje robaczki swietojanskie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Listopada 2007 Dzięki za inspiracje, ostatnio mam mało czasu na produkcję, a tą roladkę robi się raz dwa.Właśnie siedzi w lodówce i czeka na jutrzejsze święto.pozdraiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Listopada 2007 Ja też już mam ją w lodówce, robi się naprawdę szybko. Miękkie to, ale jakoś zawinąłem. Sam farsz jest dobry Pieczarki to ja starkowałem na dużych oczkach i lekko skropiłem sokiem z cytryny (pieczarki nie ciemnieją) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Listopada 2007 Witam Mam pytanie . Czy ten ser na roladkę ma zasięg ogólnopolski czy raczej regionalny ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Listopada 2007 Andrzej k, ser który akurat pokazałem dostępny jest w sieci Kaufland.Myślę jednak że do zrobienia tej rolady z powodzeniem wykorzystasz jakiś inny ser.Istotna wskazówka - wybieraj sery bez dziur. PS. Czy zauważyliście jaki nastąpił drastyczny skok cenowy serów ?Jeszcze w październiku można było kupić kilogram za ok. 15zł. W tej chwili nie mogę nigdzie znaleźć sera poniżej 20zł/kg... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Listopada 2007 Witam BonAir . Dzięki za podpowiedź .Pragnę też zaznaczyć że nabiał szalenie podrożał w ostatnich tygodniach . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1114-rolada-serowa-bonaira/#findComment-21219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.