robotek Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Kiedyś wywołałem dyskusję na Shoutbox -sie na tematilości zalewy w stosunku do mięsa mianowicie: Na 1 kg mięsa wg tabeli dziadka potrzebuję 58 gr peklosoli na 0,4 litra wodyw peklowaniu na pięć dni no jeszcze do tego nastrzyk. Mam taki pojemnik że nie wystarcza mi te 0.4 litra solankibo nie przykrywa mięsa.Ktoś mi tam dobrze poradził żeby wsadzić butelkę i podwyższyć poziomco niestety nie możliwe bo brak miejsca . A ktoś iiny poradził żebym włożył mięso wlał wody tyle ile chcei potem zrobił solankę i był podany sposób wyliczenia super. Zrobiłem tak było SUPER ale k.....a zapomnaiłem a niestety shoutbox nie ma historii. A chodzi o to: jeśli mam kilo mięsa na pięć dni i do tego potrzebuję np. dwie litry wody, to ile kurde peklosoli dać ?? Dobry człowiek super tam mi to napisał i wg. tego schematu można se było i 10 litrów zlewy do jednego kila mięsa zrobić i było ok.Kto przypomni jak to było Edytowane 25 Lutego 2015 przez robotek Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Trzymaj sie tabeli i nie kombinuj.. Ja uzywam do peklowania grube worki foliowe, przeznaczone do styku z zywnoscia i 400 ml. solanki zupelnie pokrywa 1 kg. miesa.. Ahaa.. Dziadkowa tabela peklowania jest dla slonolubnych wiec moze wydac Ci sie wyrob za mocno slony ale mamy na forum kalkulatory i przeliczniki/tabele od Miro i Rogera, dla mniej slonolubnych.. Edytowane 25 Lutego 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lutego 2015 Jeśli w tabeli podano, że ma być 0,4 l, to tak powinno być. Oczywiście nikt nikomu nie zabroni robić inaczej.Gregtom'ie, Dziadek w sojej tabeli podaje dwa warianty peklowania: dla lubiących więcej soli i tych, którzy wolą jej mało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2015 Dziadek w sojej tabeli podaje dwa warianty peklowania: dla lubiących więcej soli i tych, którzy wolą jej mało. Bardzo przepraszam za wprowadzenie w blad.. Myslalem ze korekta w tabeli Dziadka dla mniej slonolubnych byla wprowadzona przez kol. Miro i Rogera.. Co do: Oczywiście nikt nikomu nie zabroni robić inaczej. To tak mnie Kochani nauczyliscie i tak bede dalej podawal.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lutego 2015 A chodzi o to: jeśli mam kilo mięsa na pięć dni i do tego potrzebuję np. dwie litry wody, to ile kurde peklosoli dać ?? Jeszcze trochę i będziesz chciał peklować kilogram mięsa w wannie.Ale jak pisze Maxell: Oczywiście nikt nikomu nie zabroni robić inaczej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2015 Koledzy u gory.. M&M.. ! Jak Autor tematu zle zapekluje mieso na swoje wyroby, moze dostac niezlego "srakola". A gorzej bedzie jak pozniej opowie wszystkim, ze "na WD mu powiedzieli, mozesz robic/peklowac jak chcesz".. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2015 Gregtom spokojna Twoja rozczochrana. Ileż można pisać, tłumaczyć a może nawet i prosić w temacie ilości zalewy przy peklowaniu.Dziwną rzeczą jest fakt, że ja znajdę naczynie do zapeklowania 1 kg mięsa, a kolega nie ?Ma do dyspozycji jedynie wannę i szuka złotego środka.No cóż ja mogę na to począć ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2015 ale k.....a zapomnaiłem No to żeś się nie zle przymotał ... Zdarza się Po to jest kajecik niekiedy potrzebny Ja też napiszę po raz ''setny'' ... Mi odpowiada (na słoność ) peklowanie: 80 gramów peklosoli (może być 60/40 ze zwykłą ) na 1 litr wody , a na każdy kilogram mięsa biorę 0,5 litra solanki. Na początku ''zabiegu'' robię delikatny nastrzyk i masuję mięso.... potem do solanki i .... 5 - 7 dni spokój Nic nie ruszam , tylko zaglądam , czy się nic z towarem nie dzieje . Mam oczywiście pojemnik do którego wchodzi ok. 22 kg mięsa + solanka , tak że nie mam problemów Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2015 Einshell, dobrze pisze robi 8% solankę, ja od jakiegoś czasu 10% i nie mam problemów (bo pojemnik za mały bo mięso...), zalewam po prostu solanką 10% robię nastrzyk i tyle w temacie. Nigdy nie wyszło jeszcze za słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2015 i tyle w temacie. Może jeszcze tylko to ,że temperatura peklowania to 4-7 st C Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joni Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2015 Ja stosuję 4 łyżki stołowe peklosoli na litr wody i pekluję w temp 4-8 stopni przez 3-4 dni. Jesli masz problem to przygotuj solankę wg. tzw. jajka. Jesli jajko surowe pływa w solance tzn. ze jest ok.Powodzenia, Pamiętaj, ze tylko trening czyni mistrza! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2015 Jesli masz problem to przygotuj solankę wg. tzw. jajka. Jesli jajko surowe pływa w solance tzn. ze jest ok. Nic nie jest ok. Wystarczy, że jajko będzie stare. Zobacz na stronie głównej (wedlinydomowe.pl) eksperymenty Dziadka z oznaczaniem stężenia solanki za pomocą jajek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) joni niestety Twoja rada to z cyklu tych najgorszych jakich można udzielić Po pierwsze łyżka łyżce nie równa -od tego jest waga by odmierzyć odpowiednią ilość peklosoli czy soli . A tutaj obejrzyj sobie jaka jest prawda na temat "dokładności" w przypadku robienia solanki na jajko .http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1329-cala-prawda-o-jajkach-jako-miernikach-stezenia-solanki#comment-14109 Edytowane 25 Lutego 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2015 Wystarczy, że jajko będzie stare. Może jeszcze młodziak Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2015 20 złotych na wagę szkoda... to szkoda ... ''we stówki'' może iść ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie wszyscy mają Dziwną rzeczą jest fakt, że ja znajdę naczynie do zapeklowania 1 kg mięsa, a kolega nie ?Ma do dyspozycji jedynie wannę i szuka złotego środka.No cóż ja mogę na to począć ? Cóż począć nie wszyscy mają takie naczynia a wannę każdy...szkoda że nie ma historii soutboxu, więc zostaje mi poeksperymentować Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lutego 2015 A kto powiedział, że nie ma historii SB? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Lutego 2015 A kto powiedział, że nie ma historii SB? A już pisałem do Ciebie w tej sprawie znów ale na tym francowatym soutboxieszkoda szukać bo to było przed świętami. Ale sposób był przedni : wkładasz mięso wlewasz wodę do przykrycia odmierzasz ile jej jest i do tego dostosowujesz peklosóli właśnie ile , zdaje się że zawsze to miało być 9 do 10 % niezależnie od ilości wody. Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Lutego 2015 A ja np. zawsze biorę 1 litr wody, 10 dkg. peklosoli, mieszam , robię zalewę i niczego więcej nie obliczam, nie odważam ani nie odmierzam. Nastrzykuję mięso, zalewam tyle ile potrzeba aby mięsiwo było zakryte. Przeważnie pakuję do próżniowego worka i po zgrzaniu, do lodówki, a ew. nadmiar zalewy wylewam. Prosto, bez pomyłek i zbędnych dywagacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekmlyn Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Lutego 2015 Przeważnie pakuję do próżniowego worka i po zgrzaniu, do lodówki ale bez odsysania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Wystarczy ręką wycisnąć nadmiar powietrza i zgrzać, zależy jakie są worki bo można też tak ustawić pakowarkę na np. kancie szafki, tak że worek sobie jak gdyby stoi przed szafką na jakiejś podstawce w pozycji pionowej, i dajemy wtedy delikatne odsysanie, tak aby móc je przerwać w odpowiednim momencie i włączyć zgrzewanie, no ale to już troszkę kombinacji pakując taką metodą, ale efekt OK. Edytowane 26 Lutego 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Lutego 2015 Jeszcze trochę i będziesz chciał peklować kilogram mięsa w wannie. hmm a ja się zastanawiałem po co nam wanna jak mamy prysznic. Teraz już wiem co miała żona na myśli gdy oznajmiła że w drugiej łazience ma być wanna Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Lutego 2015 nie chce sie wtrącać bo to nie moja sprawa ale poco peklować 1kg mięsa. czekać 7-10 dni a potem ślęczeć 5-6 godzin przed wędzarnią. ja przeważnie wędzę 8-9 kawałków po ok 1.3kg (pełna wędzarnia z beczki) i praktycznie tylko dla siebie (żona wiecznie na diecie cud) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Lutego 2015 @gosman, zawsze lepiej wiedziec ile trzeba roztworu na 1 kg miesa ,bo jak ma sie wiecej mozna sobie wyliczyc na 10 czy 50 kg ,pozatym moze kolega robi kielbasy i tylko jedna rzecz bedzie peklowal na mokro?a moze to bedzie wyrob szynkowarowy ?Ja czesto pekluje ok 1-2 kg miesa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.