Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś wywołałem dyskusję na Shoutbox -sie na temat

ilości zalewy w stosunku do  mięsa mianowicie:

 

Na 1 kg mięsa wg tabeli dziadka potrzebuję 58 gr peklosoli na 0,4 litra wody

w peklowaniu na  pięć dni no jeszcze do tego nastrzyk.

 

Mam taki pojemnik że nie wystarcza mi  te 0.4 litra solanki

bo nie przykrywa mięsa.

Ktoś mi tam dobrze poradził żeby wsadzić butelkę i podwyższyć  poziom

co niestety nie możliwe bo brak miejsca .

 

A ktoś iiny poradził żebym włożył mięso wlał  wody tyle  ile chce

i potem zrobił solankę i był podany sposób wyliczenia super. 

Zrobiłem tak było  SUPER ale k.....a zapomnaiłem  a niestety shoutbox nie ma  historii.

 

A chodzi o to:  jeśli mam kilo mięsa na pięć dni i do tego potrzebuję np. dwie litry wody, to ile kurde peklosoli dać ?? 

Dobry człowiek super tam mi to napisał i wg. tego schematu można se było i 10 litrów zlewy do jednego kila mięsa zrobić i było ok.

Kto przypomni jak to było :facepalm:

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj sie tabeli i nie kombinuj.. Ja uzywam do peklowania grube worki foliowe, przeznaczone do styku z zywnoscia i 400 ml. solanki zupelnie pokrywa 1 kg. miesa..  :)

Ahaa.. Dziadkowa tabela peklowania jest dla slonolubnych wiec moze wydac Ci sie wyrob za mocno slony ale mamy na forum kalkulatory i przeliczniki/tabele od Miro i Rogera, dla mniej slonolubnych..   ;)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407311
Udostępnij na innych stronach

Jeśli w tabeli podano, że ma być 0,4 l, to tak powinno być. Oczywiście nikt nikomu nie zabroni robić inaczej.

Gregtom'ie, Dziadek w sojej tabeli podaje dwa warianty peklowania: dla lubiących więcej soli i tych, którzy wolą jej mało.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407320
Udostępnij na innych stronach

Dziadek w sojej tabeli podaje dwa warianty peklowania: dla lubiących więcej soli i tych, którzy wolą jej mało.

 

 

Bardzo przepraszam za wprowadzenie w blad.. 

Myslalem ze korekta w tabeli Dziadka dla mniej slonolubnych byla wprowadzona przez kol. Miro i Rogera..  :facepalm: 

 

Co do: 

Oczywiście nikt nikomu nie zabroni robić inaczej.

 

 To tak mnie Kochani nauczyliscie i tak bede dalej podawal..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407329
Udostępnij na innych stronach

A chodzi o to:  jeśli mam kilo mięsa na pięć dni i do tego potrzebuję np. dwie litry wody, to ile kurde peklosoli dać ?? 

 

Jeszcze trochę i będziesz chciał peklować kilogram mięsa w wannie.

Ale jak pisze Maxell:

 

Oczywiście nikt nikomu nie zabroni robić inaczej.

 

:tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407332
Udostępnij na innych stronach

Koledzy u gory.. M&M.. !  :D 

Jak Autor tematu zle zapekluje mieso na swoje wyroby, moze dostac niezlego "srakola". A gorzej bedzie jak pozniej opowie wszystkim, ze "na WD mu powiedzieli, mozesz robic/peklowac jak chcesz"..  :devil: 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407350
Udostępnij na innych stronach

Gregtom spokojna Twoja rozczochrana.

 

Ileż można pisać, tłumaczyć a może nawet i prosić w temacie ilości zalewy przy peklowaniu.

Dziwną rzeczą jest fakt, że ja znajdę naczynie do zapeklowania 1 kg mięsa, a kolega nie ?

Ma do dyspozycji jedynie wannę i szuka złotego środka.

No cóż ja mogę na to począć ?

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407352
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale k.....a zapomnaiłem
  No to żeś się nie zle przymotał ... :facepalm: Zdarza się ;) Po to jest kajecik niekiedy potrzebny :thumbsup: Ja też napiszę po raz ''setny'' ... Mi odpowiada (na słoność )  peklowanie: 80 gramów peklosoli (może być 60/40 ze zwykłą ) na 1 litr wody , a na każdy kilogram mięsa biorę 0,5 litra solanki. Na początku ''zabiegu'' robię delikatny nastrzyk i masuję mięso.... potem do solanki i  .... 5 - 7 dni spokój Nic nie ruszam , tylko zaglądam , czy się nic z towarem nie dzieje . Mam oczywiście pojemnik do którego wchodzi ok. 22 kg mięsa + solanka , tak że nie mam problemów :cool:  Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407364
Udostępnij na innych stronach

Einshell, dobrze pisze robi 8% solankę, ja od jakiegoś czasu 10% i nie mam problemów (bo pojemnik za mały bo mięso...), zalewam po prostu solanką 10% robię nastrzyk i tyle w  temacie. Nigdy nie wyszło jeszcze za słone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407376
Udostępnij na innych stronach

 

 

i tyle w temacie.

Może jeszcze tylko to ,że temperatura peklowania to 4-7 st C   :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407412
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuję 4 łyżki stołowe peklosoli  na litr wody i pekluję w temp 4-8 stopni przez 3-4 dni. Jesli masz problem to przygotuj solankę wg. tzw. jajka. Jesli jajko surowe pływa w solance tzn. ze jest ok.

Powodzenia, 

Pamiętaj, ze tylko trening czyni mistrza!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407434
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jesli masz problem to przygotuj solankę wg. tzw. jajka. Jesli jajko surowe pływa w solance tzn. ze jest ok.

Nic nie jest ok. Wystarczy, że jajko będzie stare. Zobacz na stronie głównej (wedlinydomowe.pl) eksperymenty Dziadka z oznaczaniem stężenia solanki za pomocą jajek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407438
Udostępnij na innych stronach

joni  niestety Twoja rada to z cyklu tych najgorszych jakich można udzielić :mad:  Po pierwsze łyżka łyżce nie równa -od tego jest waga by odmierzyć odpowiednią ilość peklosoli czy soli . A tutaj obejrzyj sobie jaka jest  prawda  na temat "dokładności"  w przypadku robienia solanki na jajko .http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1329-cala-prawda-o-jajkach-jako-miernikach-stezenia-solanki#comment-14109

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407439
Udostępnij na innych stronach

20 złotych na wagę szkoda... :rolleyes:  to szkoda ... ''we stówki'' może iść ... :facepalm:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407441
Udostępnij na innych stronach

Nie wszyscy  mają 

 

 

 

 

Dziwną rzeczą jest fakt, że ja znajdę naczynie do zapeklowania 1 kg mięsa, a kolega nie ?

Ma do dyspozycji jedynie wannę i szuka złotego środka.

No cóż ja mogę na to począć ?

 

Cóż począć  :)  nie wszyscy mają takie naczynia a wannę każdy...

szkoda że nie ma historii soutboxu, więc zostaje mi poeksperymentować :)

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407446
Udostępnij na innych stronach

A kto powiedział, że nie ma historii SB? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407448
Udostępnij na innych stronach

A kto powiedział, że nie ma historii SB? ;)

 

A już  pisałem do Ciebie w tej sprawie znów ale na tym francowatym soutboxie

szkoda szukać bo to było przed świętami.

 

Ale sposób był przedni : wkładasz mięso wlewasz wodę do przykrycia odmierzasz ile jej jest i do tego dostosowujesz peklosól

i właśnie ile , zdaje się że zawsze to miało być 9 do 10 % niezależnie od ilości wody.

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407541
Udostępnij na innych stronach

A ja np. zawsze biorę 1 litr wody, 10 dkg. peklosoli, mieszam , robię zalewę i niczego więcej nie obliczam, nie odważam ani nie odmierzam. Nastrzykuję mięso, zalewam tyle ile potrzeba aby mięsiwo było zakryte. Przeważnie pakuję do próżniowego worka i po zgrzaniu, do lodówki, a ew. nadmiar zalewy wylewam. Prosto, bez pomyłek i zbędnych dywagacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407547
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy ręką wycisnąć nadmiar powietrza i zgrzać, zależy jakie są worki bo można też tak ustawić pakowarkę na np. kancie szafki, tak że worek sobie jak gdyby stoi przed szafką na jakiejś podstawce w pozycji pionowej, i dajemy wtedy delikatne odsysanie, tak aby móc je przerwać w odpowiednim momencie i włączyć zgrzewanie, no ale to już troszkę kombinacji pakując taką metodą, ale efekt OK.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407550
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze trochę i będziesz chciał peklować kilogram mięsa w wannie.

hmm a ja się zastanawiałem po co nam wanna jak mamy prysznic. Teraz już wiem co miała żona na myśli gdy oznajmiła że w drugiej łazience ma być wanna :w00t:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407582
Udostępnij na innych stronach

nie chce sie wtrącać bo to nie moja sprawa ale poco peklować 1kg mięsa. czekać 7-10 dni a potem ślęczeć 5-6 godzin przed wędzarnią. ja przeważnie wędzę 8-9 kawałków po ok 1.3kg (pełna wędzarnia z beczki) i praktycznie tylko dla siebie (żona wiecznie na diecie cud)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407620
Udostępnij na innych stronach

@gosman, zawsze lepiej wiedziec ile trzeba roztworu na 1 kg miesa ,bo jak ma sie wiecej mozna sobie wyliczyc na 10 czy 50 kg ,pozatym moze kolega robi kielbasy i tylko jedna rzecz bedzie peklowal na mokro?a moze to bedzie wyrob szynkowarowy ?

Ja czesto pekluje ok 1-2 kg miesa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11170-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-407622
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.