Skocz do zawartości

Wspólne wędzenie ryb z mięsem


Walter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Napiszcie mi proszę, czy można wędzić w jednym czasie, w jednej wędzarni ryby i mięso? Czy aromaty nie mieszają się? Mam obszerną wędzarnię i chciałbym w przyszłym tygodniu uwędzić trochę ryb i szynek. Z braku czasu wolałbym wędzić w jednym czasie. Obawiam się, czy szynka nie będzie miała "rybnego" zapaszku.

Pozdrawiam

Walter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To zależy, w jakiej kolejności i czasie się konsumuje. Jeżeli zaczyna sie od rybek i zagryza kurczakiem, to wszystko jest O.K. :lol:

Woda (ognista) tez robi swoje. :grin:

Tak poważnie, to kiedyś poczęstowano mnie wedliną, która przesiąknęła lekkim zapachem wedzonej rybki. To było oczywiście skutkiem wspólnego wedzenia. Nadmieniam, że tylko ja to zauwazyłam, ale jestem posiadaczką wyjątkowo dużego nosa :!: :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem razem boczek,żeberka i pstrągi.Rozmieściłem je osobno w wędzarni tzn. rybki po jednej a wędlinki po drugiej stronie. Wędlinki nie capiły rybką i odwrotnie. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że zdania są podzielone. Myślałem o zastosowaniu kurtyny z folii alu lub blachy pomiędzy rybami i wędlinami, ale to z kolei może spowodować zachwianie równowagi rozkładu temperatur w wędzarni. Czekam zatem na dalsze spostrzeżenia i uwagi, dziekując za dotychczasowe.
Walter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiedys latka w tyl tez mnie cos wzielo na wspolne wedzenie .Nie polecam

wedlinki dostaly delikatnego posmaku rybki.

mi w smaku nie podeszlo wiecej nie robilem w ten sposob

Pozdrawiam serdecznie JAsiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ zdania są podzielone, spróbuj a potem się sam przekonasz.

Wędziłem 14 pstrągów razem z szynkami i baleronami i nic nie stwierdziłem. Pstrągi wyjąłem po ok. 3 godzinach (takie po 40dkg.) szynki wędziły sie godz. dłużej.

Ostatnio wędziłem szynki i 2,5 kg. jesiotra. Szynki wędzilem ok. 4 godz. jesiotr siedział jeszcze 2 godz. dłużej.

NIC NIE STWIERDZILISMY aby czymkolweik odbiegało od swojego smaku. W wędlinach nie stwierdziliśmy żadnego posmaku ryby.

Dodam że temp. wędzenia nie przekraczała 50 stopni, starałem sie utrzymac 45, a wędzę w beczce.

Jedynie podczas wędzenia jesiotra po wyjęciu szynek podnioslem temp. do 60 stopni a na ostatnie pół godziny do prawie 80.

Polecam samemu się przekonać.

Być może jeśli się wędzi w wysokiej temp. to ryby wydzielają intensywniejszy zapach i wtedy przechodzi on do innych wyrobów. W moim wypadku ten efekt się nie potwierdził.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MirkuB . Powiedz mi czy jesiotr nadaje się do wędzenia.Wiem,wiem że wszystko można uwędzić ,ale są rybki które cześciej się wędzi i są takie które rzadko. Nie wiem czy to ze wzgledu na cenę czy poprostu z tego względu że nie wychodzi zbyt dobrze- zgodnie z naszymi oczekiwaniami :rolleyes: .

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój jesiotr po uwędzeniu był wspanialy w smaku. Popełnilem tylko jeden błąd.

Po zakupieniu ważyl 2,5 kg i mierzył ok. 80 cm dlugości. Powinienem go pofiletować i wędzić w kawalkach a nie w całości. Z tąd czas wędzenia wyniósł prawie 6 godz.

Ale się opłaciło. Smak niepowtarzalny. Jesiotr jest tłusty i miesko było soczyste.

Niestety druga wada to cena. Za tę sztuke zapłaciłem ponad 70 PLN.

Ale warto było.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja zawsze wędzę ryby /pstrągi około 30 szt/ razem z innymi wędzonkami i nie ma najmniejszego problemu.Stosuję tylko zasadę że najpierw osuszam wędzonki w wyższej temperaturze bez dymu i dopiero jak są obsuszone to zamykam szybry i wędzę gęstym dymem i wtedy wkładam ryby- oczywiście też osuszone na powietrzu lub zawieszone na całą noc w nierozpalonej wędzarni.Wtedy wędzarnia jest już rónomiernie nagrzana i nie trzeba wędzić wysoką temperaturą tylko samym dymem i po około 3 godz. mam pięknie uwędzone i ryby i wędzonki,zostawiam tylko te które mam zamiar dopiec a resztę wyjmuję.Otwieram szybry podwyższam temperaturę na kilka minut i kończę podpiekanie a zarazem całe wędzenie.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za uwagi. Tymczasem wędzenie w piątek. Zrobiło się trochę mało czasu na peklowanie. Chyba więc tym razem wypełnię wędzarnię samymi rybkami. Najwyżej poeksperymentuję z różnymi gatunkami. Prędzej czy później jednak problem wspólnego wędzenia ryb i wędlin powróci i wtedy napiszę jak wyszło.

Pozdrawiam

Walter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A gdzie kupowałeś jesiotra jeżeli to nie tajemnica. :question: :question: :question:

w Warszawie na Bielanach w MACRO na ul. Pstrowskiego, w wielkim akwarium pływają piękne jesiotry. Jeśli aktualnie ich nie będzie to można taką rybę zamówić. Z tego co wiem to dostawy są 2 razy w tygodniu. Wtorki i czwartki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwędziłem w sobotę pstrągi i wędlinę na jednym dymie. Jesteśmy po degustacji i nie wyczuwamy żadnych posmaków rybnych w wędlinie. A moja żona ma wyjątkowo wyczulony węch. Dzięki jeszcze raz za uwagi... jednak doświadczenia nic nie zastąpi.

Pozdrawiam

Walter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...polecam Wam do wędzenia sieje,dzisiaj były w Auchan w Poznaniu,są po prostu wspaniałe-najlepsze takie od0,5 do 1 kg-smakowo jeszcze lepsze od pstrąga.

Przyrządza się je tak samo jak pstrągi :tongue:

polecam

 

jurek52

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gość Anonymous

W czwartek dostałem lina takiego ok 1,5 kg, ale amur 7,5 kg przeszedł mi koło nosa, bo gostek nie miał do mnie numeru telefonu.

Miłem tego lina wędzić, ale zostanie do galarety obok karpia.

:grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.