Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moze chodzi o zupe  grecka Fakes?

No wiesz, tak brzydko nazywać zupę?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Moze chodzi o zupe  grecka Fakes?

Nie, nie.. To calkiem cos innego.. :)  

Moze Claudia cos opisze bo robila wersje tej zupy mniej pikantna.. 

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Ale to przecież nie o to chodzi ,co  skąd pochodzi ,tylko czy jest smaczne ,czy nie .I nie jest chyba profanacją do zupy Gyros dodać chili?

Edytowane przez beatag
beata

inna, ale Fakes tez dobra :)

Pewno ze dobra.. Tylko sie puzniej po nie "pierdzi" .. hihihi  :D

Witam -proponuje sałatke Cezara- ale zamiast kurczaka dodać podsmażony serek tofu  - do sosu jajko  gotowane ( lepiej 2) 3 min  dodatkowo łyżka lub dwie sosu ostrygowego,  z zupy zupełnie zrezygnuj  a jeśli to tradycja - daj migdałową  - lekka i idealna ,  Co powiesz na łososia w ciescie francuskim - małe kawałki - takie przekąskowe - z sosem szafranowym? - a potem dowolne pyszne miesko  z przepisów kolegów ??

Muskie - to ryba 🙃

oj tam o jtam sa takie zupki ze nie tylko gazuje... :D  ale jeszcze pupcia piecze :facepalm:

No wlasnie jest tak jak Pawel mowi.. To nie ma nic z grecja i jest to wynalazek z niemiec.. Ale smialo polecam..  :)

Zapewne jest smaczna ale najbardziej mnie martwi to, że cały smak daje opakowanie przyprawy gyros, przynajmniej w tym przepisie, który podała beatag :( cały smak złożony z "E"  :cry:.   

To już lepiej podać jakąś zupę dyniową, (chyba są jeszcze dynie) z mleczkiem kokosowym, ( też trzeba uważać na wynalazki) i fajnie przyprawioną. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

że cały smak daje opakowanie przyprawy gyros

Pawel.. Jak prosto "ukrecic" wlasna przyprawe gyros to chyba nie trzeba pisac.. Ale podobnych pacjetow mozna spotkac w sklepie, ktorzy kupuja gotowa przyprawe do biosu..

To mniej/wiecej podobny przypadek..  :)

Chętnie spróbuję takiej zupy ale zapodaj Gregtom jakiś przepis bardziej "naturalny".

Miłego dnia. 

Robie "zlepek" z internetowych przepisow, ktory mi najbardziej odpowiada smakowo ale tez podchodze pod gosci..

Jeden nie lubi ostrego a inny woli mieso drobiowe w takiej zupce.. 

Zaraz cos sklece bo robie tak, jak robisz wlasny bigos czyli na swoj smak i wg/ swojego uznania.. 

Dodam jeszcze ze to superachno smakuje jako danie kociolkowe, tylko ze szybko wykonalne..  :)

a tak poza tym, to karkówka umówmy się, nie jest żadnym wykwintnym daniem. ;)

W tej wersji z piekarnika wykwintna może nie jest ale ma co najmniej dwa plusy:  zwykle smakuje właściwie wszystkim gością  i można przyszykować wcześniej a jak goście wchodzą włączyć piekarnik .

Aha ja zwykle kilka dni wcześniej marynuję  te kotlety z karkówki w jakiejś aromatycznej marynacie.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Wiec albo kupujesz gotowo doprawione mieso gyros w sklepie albo sam kroisz kawalek miesa na kawalki i doprawiasz przyprawa gyros z odrobina oleju, wycisnietym czosnkiem i pocieta cebula.

Po wymieszaniu wstaw na 30 min. do lodowki i po tym czasie wrzuc na rozgrzana patelnie. Podsmaz troche i zalej jakims bulionem.

Podgotuj troche i dodawaj wszystkiego na co Ci dusza zagra.. (prawie)  Papryki , pieczarki, kukurydze, marchewka z groszkiem, moze byc tez troche fasolki i i i i..

Zagesc smietana albo serkami topionymi, dodaj troche przecieru pomidorowego albo paprykowego i dopraw do wlasnego smaku.

Mozesz sypnac do gara troche origano, bazyli albo rozmarynu..

Mozesz zaciagac zupe tez serkami ziolowymi.. 

Przepis rzeka.. :)

Jedni wolo taka zupe na luzno a inni raczej na gesto.. 

tutaj kilka fotek: https://www.google.de/search?q=gyrossuppe&biw=1440&bih=813&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=wk7zVMn1J8HsO9u6gdgO&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=1

Edytowane przez Gregtom

Wiec albo kupujesz gotowo doprawione mieso gyros w sklepie albo sam kroisz kawalek miesa na kawalki i doprawiasz przyprawa gyros z odrobina oleju, wycisnietym czosnkiem i pocieta cebula.

Po wymieszaniu wstaw na 30 min. do lodowki i po tym czasie wrzuc na rozgrzana patelnie. Podsmaz troche i zalej jakims bulionem.

Podgotuj troche i dodawaj wszystkiego na co Ci dusza zagra.. (prawie)  Papryki , pieczarki, kukurydze, marchewka z groszkiem, moze byc tez troche fasolki i i i i..

Zagesc smietana albo serkami topionymi, dodaj troche przecieru pomidorowego albo paprykowego i dopraw do wlasnego smaku.

Mozesz sypnac do gara troche origano, bazyli albo rozmarynu..

Mozesz zaciagac zupe tez serkami ziolowymi.. 

Przepis rzeka.. :)

Dzienkx.  :)

Miłego dnia. 

Przepisy Renesi -fajne  i coraz większy mętlik w głowie...

Muski -sałatka Cezara -do przemyślenia ,łosoś w cieście -lubię łososia pod każda postacią -jak mozesz zapodaj jakiś dokładniejszy przepisik z tym sosem szafranowym.

Edytowane przez beatag
beata

Ja robiłam zupę Gyros z przepisu na stronie>>>>>>
4 porcje:

300 g mięsa od szynki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy do gyrosa
4 łyżki oliwy
3 strąki papryki (żółta, czerwona, zielona)
200 g pieczarek
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
150 ml słodkiej śmietany
1-2 łyzki koncentratu  pomidorowego
ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
sól morska, świeżo zmielony pieprz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyszczone pieczrki pokroić w plasterki. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, oliwą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.

Paprykę umyć oczyścić z nasion pokroić na cienkie paski. Paprykę chili umyć (założyć gumowe rękawice), następnie wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na gorącej patelni przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, po czym włożyć paprykę, chili, pieczarki i krótko podsmażyć, dodać tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Przełożyć do garnka z mięsem, wlać ¾ litra wody, śmietanę. Całość gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut. Jeśli lubimy aby zupa była bardziej gęsta, zagęszczamy mąką.

Smacznego :-) (niestety oryginalny link nie chce działać, dlatego skopiowane za strony >>>http://ginamrozek.blox.pl/)

Nie mniej jednak przyprawa Gyros robiona własnoręcznie z tego przepisu >>>>>
3 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1 łyżeczka granulowanej cebuli

1/2 łyżeczki mięty

1/2 łyżeczki rozmarynu

Przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Jeżeli chodzi o potrawy dla gości na urodziny/ imieniny to preferuję jednogarnkowce bądź coś z pieca...... chodzi o to żeby jak najmniej stać w kuchni, ale czasami jak mnie najdzie to witam i żegnam się z gośćmi, ewentualnie przychodzą mi potowarzyszyć w kuchni  :facepalm:

Edytowane przez claudia_85

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Claudia -link nie działa .Ja też staram się mieć już wszystko gotowe .,w czasie imprezy tylko podgrzewam.Z reguły podaję jedno lub dwa dania na gorąco ,a reszta to sałatki ,sledziki,itp.

beata
Zupka z ciepłym, pachnącym chlebem.

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

No -mój właśnie 3 godz temu wyjęłam z piekarnika -trochę się rozjechał przy wkładaniu na blachę ale w smaku....no została tylko piętka...

beata

:)moje , zaznaczam moje skromne zdanie ale sprawdzone :  jeśli gospodyni lub gospodarz są obecni w większości czasu z gośćmi i nie trzeba ich nawoływać z kuchni to i atmosfera nie jest nerwowa i nie sprawia skrępowania i wszystko smakuje nawet jak coś jest nie tak a dania najlepsze są tak jak pisze beatag przygotowane i ewentualnie "odświeżone" bo na imprezie nie chodzi przecież tylko żeby przyjść i się tylko nawp..........ć ale i pobyć w dobrym towarzystwie także gospodarzy . Coraz rzadziej bywam na spotkaniach , gdzie siedzi się i gada ble ble  i czeka na gospodarzy , którzy siedzą w kuchni , bardzo się starają a czym bardziej tym mniej wychodzi ( standard wg mnie ) i później zaglądają po oczach czy dobre  :D jedzenie jest bardzo ważne , bo przy dobrych potrawach i napitku przecież najlepiej się biesiaduje ale nie dajmy się zwariować i beatkog wybierz przepisy , żebyś mogła je wykonać i podać bez lęku w sercu  ;)

Ja to pamietam jedna imprezke na ktora goscie zazyczyli sobie pierogi ...( bo ja takich leniwych znajomych mam i na polskie pierogi to zawsze chetni sa, do pomocy ale tylko w jedzeniu).. wtedy przeszli samych siebie z talerzami po odbior sami przychodzili  :D