Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

W szczepionkach maziowych występują zarówno bakterie, jak i drożdże.

Rozwiń to zdanie proszę o wskazówki praktyczne dla nieobznajomionych serowarów.

 

 

Ależ oczywiście. :)

Już śpieszę z wyjaśnieniami.

 

W szczepionce czerwonej mazi nie występuje tylko jeden gatunek bakterii.

Najczęściej jest ich kilka do kilkuset, a przetrwać mogą te, którym stworzymy odpowiednie warunki do rozwoju.

Samych szczepionek czerwonej mazi może być kilka. Każda firma może uznać za lepsze inne szczepy, z tego właśnie powodu w jednych występują drożdże, w innych nie.

Ogólnie rzecz ujmując, bakterie czerwonej mazi działają na białkach. Powodują ich hydrolizę i powstają aminokwasy. Aminokwasy te mogą mieć różne smaki.

Aminokwasy mogą być oczywiście dalej rozkładane do amin, amoniaku, kwasów organicznych itd., które to wpływają pozytywnie na smak sera i jegoż aromat.

Jeżeli jednak rozkład będzie zbyt daleko posuniętym, może nastąpić proces gnicia, który wpływa bardzo niekorzystnie na gotowy produkt.

Jeśli ser po rozkrojeniu jest gorzkim, to warto go zostawić jeszcze na 2-3 tygodnie do dojrzewania. Dotyczy to wszystkich bakterii i pleśni, które posiadają zdolność do hydrolizy białek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536519
Udostępnij na innych stronach

O tyle pochodne kwasu tluszczowego są ciekawe, że wspomagają redukcję masy ciała.. Występują obficie w serach długo dojrzewanych.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536531
Udostępnij na innych stronach

Pleśniowe najbardziej tuczą...

Co do tej informacji, to nie do końca mogę się zgodzić.

Z jakiegoż to powodu miałyby najbardziej tuczyć?

Przecież zawierają one duże ilości tłuszczu, od którego nie tyjemy.

 

A co z rozkładem kwasów tłuszczowych i cukrów? Z pierwszego mamy całą rodzinę kwasu masłowego..

Poproszono mnie, bym odniósł się do procesów zachodzących z udziałem białek.

O lipidach i węglowodanach mogę napisać, skoro tylko wrócę do domu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536669
Udostępnij na innych stronach

Tluszcz zwierzęcy tuczy!! Wiem zaraz napiszesz kol. o diecie CKD... Ale mi chodzi o zwykle żarcie. Tesciu mój przestał jeść sery i mniej miesa tlustego i z 220 cholesterolu ma teraz 180. Ale to rozmowa nie w temacie. Tak czy tak wolę kozi a plesniaki unikam z daleka.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536671
Udostępnij na innych stronach

Michaś Michaś....jak fan sera może uciekać od jego najlepszego wykonania .....czyli śmierdziuchów.....

 

Z innej beczki. Wysyłałem kumplowi moje produkty...skubany ładne fotki strzelił :)

 

post-67697-0-76533500-1484862761_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536731
Udostępnij na innych stronach

 

 

uciekać od jego najlepszego wykonania .....czyli śmierdziuchów.....
Wybacz - ale można - ja osobiście uciekam ;)  :D  :D  :D  ,chociaż próbowałem :blush: i wiem że są świetne - natomiast córka uwielbia ........... Co persona to smaczek :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536741
Udostępnij na innych stronach

Za to moja żona kocha. Może ze szkodliwoscią plesniowych trochę przesadzilem. Tuczy nas cukier głównie, nikt kawałka nabiału nie zabrania zjeść co jakis czas. Tluszcz też jest potrzebny. Co do zapachowych to muszę też z powodów zdrowotnych unikać, by się nie zarazić pleśnią i mówię tu poważnie, niska odporność niestety.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536753
Udostępnij na innych stronach

1. Aksamitny 2kg z nowej formy Kadova - idealnie gładka skórka

 

2. Ala Korycin 4 kg - czyli mamy rekord :)

 

3. Gorgonzola się dopiero formuje - zdjęć brak

 

4. Ukraiński na zakwasie. Skórka ciemna bo przed pieczeniem smarowany olejem sezamowym. Testowałem nowe mąki po 1,3 zł/kg - prosto z młyna. Zajebczaste.

 

post-67697-0-89344100-1485125505_thumb.jpgpost-67697-0-20089100-1485125508_thumb.jpgpost-67697-0-11646000-1485125511_thumb.jpgpost-67697-0-66289700-1485125514_thumb.jpgpost-67697-0-60752300-1485125519_thumb.jpgpost-67697-0-84315700-1485125559_thumb.jpgpost-67697-0-75272900-1485125560_thumb.jpgpost-67697-0-66710100-1485125561_thumb.jpgpost-67697-0-63910600-1485125562_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537157
Udostępnij na innych stronach

Piękne wyroby, gratulacje  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537158
Udostępnij na innych stronach

Świeża mąka to podstawa, ja mam niedaleko młyn i naprawdę warto taką stosować. Zakwas domowy plus taka mąka i powstaje wspaniały chlebek. Musii ten Twój mega smakować. Mi się marzy taki młynek w domu: http://www.mlynkidozboza.pl/pl/sklep-internetowy/mlynki-do-zboza/mlynki-dwufunkcyjne/duett-100.html
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537164
Udostępnij na innych stronach

Jaki to rodzaj i typ mąki po 1.3 zł za kilogram ? Tam gdzie ja kupuje otręby kosztują 1 zł za kilogram i już myślę czy nie kupić ziarna i tylko usługę w mlynie zapłacić .

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537165
Udostępnij na innych stronach

Świeża mąka to podstawa, ja mam niedaleko młyn i naprawdę warto taką stosować. Zakwas domowy plus taka mąka i powstaje wspaniały chlebek. Musii ten Twój mega smakować. Mi się marzy taki młynek w domu: http://www.mlynkidozboza.pl/pl/sklep-internetowy/mlynki-do-zboza/mlynki-dwufunkcyjne/duett-100.html

Ja mam fajną przystawkę do robota KENWOODA

http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/kenwood-roboty-kuchenne/chef-and-major-attachments/mlynek-do-ziaren-at-941

Idzie jak burza. Ostatnio sobie nawet na nim mieliłem słody , które po warzeniu piwa mi zostały - jako dodatki do chlebów.

Mąkę ryżową też można szybko zrobić etc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537181
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.