michal278 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Opis ten wziąłem ze strony Agrovisu. Sery bajka. Moje goudy dojrzewają. W piątek czeka je polioctan. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 18 Stycznia 2017 W szczepionkach maziowych występują zarówno bakterie, jak i drożdże.Rozwiń to zdanie proszę o wskazówki praktyczne dla nieobznajomionych serowarów. Ależ oczywiście. Już śpieszę z wyjaśnieniami. W szczepionce czerwonej mazi nie występuje tylko jeden gatunek bakterii.Najczęściej jest ich kilka do kilkuset, a przetrwać mogą te, którym stworzymy odpowiednie warunki do rozwoju.Samych szczepionek czerwonej mazi może być kilka. Każda firma może uznać za lepsze inne szczepy, z tego właśnie powodu w jednych występują drożdże, w innych nie.Ogólnie rzecz ujmując, bakterie czerwonej mazi działają na białkach. Powodują ich hydrolizę i powstają aminokwasy. Aminokwasy te mogą mieć różne smaki.Aminokwasy mogą być oczywiście dalej rozkładane do amin, amoniaku, kwasów organicznych itd., które to wpływają pozytywnie na smak sera i jegoż aromat.Jeżeli jednak rozkład będzie zbyt daleko posuniętym, może nastąpić proces gnicia, który wpływa bardzo niekorzystnie na gotowy produkt.Jeśli ser po rozkrojeniu jest gorzkim, to warto go zostawić jeszcze na 2-3 tygodnie do dojrzewania. Dotyczy to wszystkich bakterii i pleśni, które posiadają zdolność do hydrolizy białek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 18 Stycznia 2017 A co z rozkładem kwasów tłuszczowych i cukrów? Z pierwszego mamy całą rodzinę kwasu masłowego.. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 18 Stycznia 2017 No doktoryzujcie się doktoryzujcie. A ja sery porobię heheheheh Ale dobrze wiedzieć to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 18 Stycznia 2017 O tyle pochodne kwasu tluszczowego są ciekawe, że wspomagają redukcję masy ciała.. Występują obficie w serach długo dojrzewanych. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Mi się jakoś od nich nie redukuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 18 Stycznia 2017 A niby ich nie jesz xd... Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Jem ale nie za dużo. Najwięcej pleśniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Pleśniowe najbardziej tuczą... Edytowane 18 Stycznia 2017 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 18 Stycznia 2017 To będę gruby i brzydki bo w ten weekend znowu zrobię gorgonzolkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ale najedzony ... Mi nie smakują akurat piesniaki- ale uwielbiam kozie serki. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Pleśniowe najbardziej tuczą...Co do tej informacji, to nie do końca mogę się zgodzić.Z jakiegoż to powodu miałyby najbardziej tuczyć?Przecież zawierają one duże ilości tłuszczu, od którego nie tyjemy. A co z rozkładem kwasów tłuszczowych i cukrów? Z pierwszego mamy całą rodzinę kwasu masłowego..Poproszono mnie, bym odniósł się do procesów zachodzących z udziałem białek.O lipidach i węglowodanach mogę napisać, skoro tylko wrócę do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Tluszcz zwierzęcy tuczy!! Wiem zaraz napiszesz kol. o diecie CKD... Ale mi chodzi o zwykle żarcie. Tesciu mój przestał jeść sery i mniej miesa tlustego i z 220 cholesterolu ma teraz 180. Ale to rozmowa nie w temacie. Tak czy tak wolę kozi a plesniaki unikam z daleka. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Michaś Michaś....jak fan sera może uciekać od jego najlepszego wykonania .....czyli śmierdziuchów..... Z innej beczki. Wysyłałem kumplowi moje produkty...skubany ładne fotki strzelił Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 20 Stycznia 2017 uciekać od jego najlepszego wykonania .....czyli śmierdziuchów..... Wybacz - ale można - ja osobiście uciekam ,chociaż próbowałem i wiem że są świetne - natomiast córka uwielbia ........... Co persona to smaczek Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Za to moja żona kocha. Może ze szkodliwoscią plesniowych trochę przesadzilem. Tuczy nas cukier głównie, nikt kawałka nabiału nie zabrania zjeść co jakis czas. Tluszcz też jest potrzebny. Co do zapachowych to muszę też z powodów zdrowotnych unikać, by się nie zarazić pleśnią i mówię tu poważnie, niska odporność niestety. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-536753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 22 Stycznia 2017 1. Aksamitny 2kg z nowej formy Kadova - idealnie gładka skórka 2. Ala Korycin 4 kg - czyli mamy rekord 3. Gorgonzola się dopiero formuje - zdjęć brak 4. Ukraiński na zakwasie. Skórka ciemna bo przed pieczeniem smarowany olejem sezamowym. Testowałem nowe mąki po 1,3 zł/kg - prosto z młyna. Zajebczaste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Piękne wyroby, gratulacje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Piękne wyroby, gratulacje Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Świeża mąka to podstawa, ja mam niedaleko młyn i naprawdę warto taką stosować. Zakwas domowy plus taka mąka i powstaje wspaniały chlebek. Musii ten Twój mega smakować. Mi się marzy taki młynek w domu: http://www.mlynkidozboza.pl/pl/sklep-internetowy/mlynki-do-zboza/mlynki-dwufunkcyjne/duett-100.html Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jaki to rodzaj i typ mąki po 1.3 zł za kilogram ? Tam gdzie ja kupuje otręby kosztują 1 zł za kilogram i już myślę czy nie kupić ziarna i tylko usługę w mlynie zapłacić . Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 23 Stycznia 2017 http://pliczko.pl/pl/c/MAKA-ZYTNIA/61 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Wyroby mistrzostwo, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Świeża mąka to podstawa, ja mam niedaleko młyn i naprawdę warto taką stosować. Zakwas domowy plus taka mąka i powstaje wspaniały chlebek. Musii ten Twój mega smakować. Mi się marzy taki młynek w domu: http://www.mlynkidozboza.pl/pl/sklep-internetowy/mlynki-do-zboza/mlynki-dwufunkcyjne/duett-100.htmlJa mam fajną przystawkę do robota KENWOODAhttp://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/kenwood-roboty-kuchenne/chef-and-major-attachments/mlynek-do-ziaren-at-941Idzie jak burza. Ostatnio sobie nawet na nim mieliłem słody , które po warzeniu piwa mi zostały - jako dodatki do chlebów.Mąkę ryżową też można szybko zrobić etc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Wiem o czym mówisz, chciałem dokupić sobie, ale mi odradzali na forum piwnym. Za piwo chwilowo się nie zabieram. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/37/#findComment-537182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.