Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten mój to był prawie jak ser topiony-przypuszczam,ze za mało dałam podpuszczki i to mogło być jednym z powodów.W smaku nawet lepszy niż poprzednie jeśli ktoś lubi serki topione.Do takiego zakopianskiego bundza daleko mu było...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-548504
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ZIELEPUSZEK - 3 kg z 25 litrów białego złota. Do tego 480 g ricotty także miętowo zielonej. Wszystko barwione naturalnie. Jak się wytworzy skórka w ciągu najbliższego tygodnia to zielony stanie się bardziej intensywny. Generalnie jest to GOUDA :)

 

post-67697-0-83260300-1494002914_thumb.jpgpost-67697-0-55922400-1494002915_thumb.jpgpost-67697-0-26752100-1494002916_thumb.jpgpost-67697-0-97515600-1494002916_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550378
Udostępnij na innych stronach

 

 

Generalnie jest to GOUDA

 

Podziwiam Twoje experymenty Tomku , a ten zielony ser bardzo mi się podoba. Czekam za przekrojem, szkoda że nie będzie mi dane spróbować :rolleyes: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550385
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hehe Twoje kultowe kabanosy za ser ten zielony ??? tak na spróbowanie ale to za 3 miesiące. Gouda musi minimum 3

 

Dogadamy się :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550411
Udostępnij na innych stronach

Miałem ten zaszczyt i przyjemność obrabiać jedno z droższych mlek - mianowicie kozie. 20 litrów - zrobiłem goudę nisko dogrzewaną. Wydajność piękna - 2,4 kg. A dodatkowo 680 g ricotty z której żona machnie dziś sernik. Ricotta inna bo bardziej wytrawna (czyli mniej słodka niż z serwatki krowiej). Ser też inaczej pachnie - tak delikatnie. Następną goudę kozią zrobię z szafranem.

 

post-67697-0-34922000-1494336415_thumb.jpgpost-67697-0-39672500-1494336418_thumb.jpgpost-67697-0-89094500-1494336424_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550934
Udostępnij na innych stronach

Rozkrawałem dziś 3 sery. Jeden mega (to ten ze zdjęć) a z dwóch pozostałych nie jestem zadowolony. Bywa....dawno mi się nie zdarzyła taka sytuacja....A najgorsze , że jeden robiłem specjalnie dla kolegi. Nic to - niech mi ktoś powie, że robienie serów jest proste. Przez 3-4 miesiące sobie dojrzewają, pachną dobrze, wyglądają dobrze - a potem smak który nie do końca jest tym właściwym...... :(

 

post-67697-0-40360400-1494879300_thumb.jpgpost-67697-0-80024800-1494879301_thumb.jpgpost-67697-0-09352000-1494879303_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-551783
Udostępnij na innych stronach

Witam.Ładny ser, to jest może aksamitny.Skórka wygląda bardzo jasna,jest  to może jakaś powłoka czy po prostu z próżni wyjęty.Dodawałeś może barwnika.W przekroju bardzo ładny,lubię takie sery z drobnymi dziureczkami .Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-551870
Udostępnij na innych stronach

Jeden serek krowi-gouda (barwiony młodym jęczmieniem i spiruliną) oraz kozia-gouda trafiły wczoraj do próżni na finalne dojrzewanie. Fajnie wytworzyły skórkę podczas 3 i 2 tygodni - witrynki chłodnicze bez no frost nie wysuszają tak wyrobów. Degustacja za 2,5-3 miesiące...

 

post-67697-0-83339000-1495520426_thumb.jpgpost-67697-0-51804900-1495520427_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552487
Udostępnij na innych stronach

Ale na pewno warto czekać. Gouda po 2 miesiącach jeszcze dla mnie jest zbyt kremowa i nie pasuje mi taka konsystencja. Wg mnie min 3 miesiące na nią.

Wysoko dogrzewane mogą 2 miesiące bo ziarno już wstępnie jest dosuszone i ser wychodzi twardszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552532
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale na pewno warto czekać

Ten na górze jest mój? :rolleyes:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552533
Udostępnij na innych stronach

 

 

100% kozia gouda

Takie życie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552535
Udostępnij na innych stronach

heheh ja się nim nie przejmuję bo połowa jest moja a połowa właścicielki kóz :)

:tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552537
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

witam.Perszng,czy mógłbyś mi poradzić,co trzeba dokupić do lodówki,aby temp oscylowała około 15st.Wilgotność jakoś by utrzymał .czytałam na stronie Wino ,że sterownik RT2-CO rozwiązuje problem,Jeśli tak,to czy łatwo jest go zamontować czy lepiej zawezwać elektryka.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-554292
Udostępnij na innych stronach

Ja mam sterownik ESCO : http://allegro.pl/regulator-temperatury-chlodzenie-grzanie-es10-i6645431943.html

Służy mi zarówno do chłodzenia - lodówka jak i do wędzenia - grzałka. Podłączenie nie jest trudne ale trzeba umieć czytać schematy elektryczne.

No i trzeba sobie zrobić obudowę i gniazdko.

post-67697-0-41176100-1497253431_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-554312
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.