beatag Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Ten mój to był prawie jak ser topiony-przypuszczam,ze za mało dałam podpuszczki i to mogło być jednym z powodów.W smaku nawet lepszy niż poprzednie jeśli ktoś lubi serki topione.Do takiego zakopianskiego bundza daleko mu było... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-548504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 5 Maja 2017 ZIELEPUSZEK - 3 kg z 25 litrów białego złota. Do tego 480 g ricotty także miętowo zielonej. Wszystko barwione naturalnie. Jak się wytworzy skórka w ciągu najbliższego tygodnia to zielony stanie się bardziej intensywny. Generalnie jest to GOUDA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 5 Maja 2017 Piekności........ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 5 Maja 2017 Generalnie jest to GOUDA Podziwiam Twoje experymenty Tomku , a ten zielony ser bardzo mi się podoba. Czekam za przekrojem, szkoda że nie będzie mi dane spróbować Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 5 Maja 2017 Hehe Twoje kultowe kabanosy za ser ten zielony ??? tak na spróbowanie ale to za 3 miesiące. Gouda musi minimum 3..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 5 Maja 2017 . zajefajny Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 5 Maja 2017 Hehe Twoje kultowe kabanosy za ser ten zielony ??? tak na spróbowanie ale to za 3 miesiące. Gouda musi minimum 3 Dogadamy się Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 9 Maja 2017 Miałem ten zaszczyt i przyjemność obrabiać jedno z droższych mlek - mianowicie kozie. 20 litrów - zrobiłem goudę nisko dogrzewaną. Wydajność piękna - 2,4 kg. A dodatkowo 680 g ricotty z której żona machnie dziś sernik. Ricotta inna bo bardziej wytrawna (czyli mniej słodka niż z serwatki krowiej). Ser też inaczej pachnie - tak delikatnie. Następną goudę kozią zrobię z szafranem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-550934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 10 Maja 2017 Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-551002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 15 Maja 2017 Rozkrawałem dziś 3 sery. Jeden mega (to ten ze zdjęć) a z dwóch pozostałych nie jestem zadowolony. Bywa....dawno mi się nie zdarzyła taka sytuacja....A najgorsze , że jeden robiłem specjalnie dla kolegi. Nic to - niech mi ktoś powie, że robienie serów jest proste. Przez 3-4 miesiące sobie dojrzewają, pachną dobrze, wyglądają dobrze - a potem smak który nie do końca jest tym właściwym...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-551783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 16 Maja 2017 Ten na zdjęciu wygląda pięknie i pewnie tak smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-551828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 16 Maja 2017 Ano - ten jest przepyszny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-551829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 16 Maja 2017 Witam.Ładny ser, to jest może aksamitny.Skórka wygląda bardzo jasna,jest to może jakaś powłoka czy po prostu z próżni wyjęty.Dodawałeś może barwnika.W przekroju bardzo ładny,lubię takie sery z drobnymi dziureczkami .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-551870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 17 Maja 2017 Aksamitny. Z próżni. Chyba trochę annato dodałem. Nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-551921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 23 Maja 2017 Jeden serek krowi-gouda (barwiony młodym jęczmieniem i spiruliną) oraz kozia-gouda trafiły wczoraj do próżni na finalne dojrzewanie. Fajnie wytworzyły skórkę podczas 3 i 2 tygodni - witrynki chłodnicze bez no frost nie wysuszają tak wyrobów. Degustacja za 2,5-3 miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 23 Maja 2017 zzieleniałem z zachwytu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 23 Maja 2017 Najgorsze to czekanie.Ale serki super! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 23 Maja 2017 Ale na pewno warto czekać. Gouda po 2 miesiącach jeszcze dla mnie jest zbyt kremowa i nie pasuje mi taka konsystencja. Wg mnie min 3 miesiące na nią.Wysoko dogrzewane mogą 2 miesiące bo ziarno już wstępnie jest dosuszone i ser wychodzi twardszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 23 Maja 2017 Ale na pewno warto czekać Ten na górze jest mój? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 23 Maja 2017 Ten na górze to MERCEDES wśród serów. 100% kozia gouda. A wiemy po ile mleko kozie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 23 Maja 2017 100% kozia gouda Takie życie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 23 Maja 2017 heheh ja się nim nie przejmuję bo połowa jest moja a połowa właścicielki kóz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 23 Maja 2017 heheh ja się nim nie przejmuję bo połowa jest moja a połowa właścicielki kóz Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-552537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 11 Czerwca 2017 witam.Perszng,czy mógłbyś mi poradzić,co trzeba dokupić do lodówki,aby temp oscylowała około 15st.Wilgotność jakoś by utrzymał .czytałam na stronie Wino ,że sterownik RT2-CO rozwiązuje problem,Jeśli tak,to czy łatwo jest go zamontować czy lepiej zawezwać elektryka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-554292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Ja mam sterownik ESCO : http://allegro.pl/regulator-temperatury-chlodzenie-grzanie-es10-i6645431943.htmlSłuży mi zarówno do chłodzenia - lodówka jak i do wędzenia - grzałka. Podłączenie nie jest trudne ale trzeba umieć czytać schematy elektryczne.No i trzeba sobie zrobić obudowę i gniazdko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/40/#findComment-554312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.