Jump to content

Perszingowe wyroby z mleka


Perszing37

Recommended Posts

  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Gorgonzolka musiała iść do lodówki po zatkaniu dziurek....bo inaczej by ją niebieska pleśń wpierdzieliła 1f642.png :) smak wyborny....nie za ostry....taki jak ma być....konsystencja też już doszła

 

post-67697-0-60174900-1485547123_thumb.jpgpost-67697-0-43938500-1485547124_thumb.jpgpost-67697-0-21976500-1485547125_thumb.jpgpost-67697-0-01639300-1485547126_thumb.jpg


[Dodano: 27 sty 2017 - 21:11]

A z innej beczki - bo się nam nudziło z moją ślubną. Gołąbeczki na wypasie i skrzydełka w marynacie miodowo-gryczanej i chilli :)

 

post-67697-0-71907100-1485547895_thumb.jpgpost-67697-0-58928000-1485547896_thumb.jpgpost-67697-0-46487400-1485547897_thumb.jpgpost-67697-0-28132900-1485547898_thumb.jpg

Edited by Perszing37
Link to comment
Share on other sites

czy to skrzydełka tych gołąbków ;)  ;)  ;)  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

 

 

gołąbki wymiatają. Dobre mięso przygotowałem

Kiedyś, przez lata pracy w korporacji podglądałam, jak koledzy posilali się domowym jedzeniem (skojarzenie z gołąbkami).

Żałowałam wtedy, że nie mam żony :facepalm: :D 

Teraz żałuję, że nie mam TAKIEGO męża :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

EAnno ja do 17 roku nie potrafilam nic zrobic w kuchni / co najwyzej usmazyc kotlety schabowe jak juz byly opanierowane a i to zazwyczaj spalilam :facepalm: / mama ubolewala ze co ze mnie bedzie za gospodyni :)  ..zawsze sie smialam i mowilam ze sobie za meza wezme kucharza..wyjechalam za granice ..i co ? musialam sie nauczyc wszystkiego w tepie extra szybkim bo jakis czas bylam tylko z Tata ..tata podobnie jak ja w kuchni zrobil co najwyzej herbate..maz niestety kucharzem nie jest ale pomaga duzo ..a ja na "starosc " coraz bardziej lubie kucharzyc i ponoc co inni mowia z nawet niezlym skutkiem :tongue:

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

 

gołąbki wymiatają. Dobre mięso przygotowałem

 

Kiedyś, przez lata pracy w korporacji podglądałam, jak koledzy posilali się domowym jedzeniem (skojarzenie z gołąbkami).

Żałowałam wtedy, że nie mam żony :facepalm: :D 

Teraz żałuję, że nie mam TAKIEGO męża :D

Ślicznie dziękuję za komplement :) jestem na fali hehe dziś aksamitny z 25 l i twaróg :) jutro ricotta i kluseczki gnudi :)
Link to comment
Share on other sites

Nie spoczywamy na laurach. Dziś Aksamitny z 25 l. Próba automatu. Niestety sterownik odmówił posłuszeństwa ale regulator obrotów odpalił się bez zarzutów - więc mieszadło działało perfect. Sprzęt od Wojciech Błaszków. Dziś się przyuczał - od momentu zabrania mleka z obory do prasowania sera 1f642.png :) Fajna zabawa i dziś bardzo wydajne mleko. Oj chyba 3 kg sera będzie....

 

post-67697-0-37993200-1485631702_thumb.jpgpost-67697-0-32888000-1485631703_thumb.jpgpost-67697-0-10656900-1485631704_thumb.jpgpost-67697-0-84382000-1485631704_thumb.jpgpost-67697-0-56087400-1485631705_thumb.jpgpost-67697-0-56087400-1485631705_thumb.jpgpost-67697-0-22006200-1485631706_thumb.jpgpost-67697-0-89969100-1485631706_thumb.jpgpost-67697-0-61400800-1485631707_thumb.jpgpost-67697-0-36998200-1485631708_thumb.jpgpost-67697-0-06420700-1485631709_thumb.jpg


[Dodano: 28 sty 2017 - 20:30]

post-67697-0-81968300-1485631755_thumb.jpgpost-67697-0-81968300-1485631755_thumb.jpgpost-67697-0-51556400-1485631756_thumb.jpgpost-67697-0-35684000-1485631757_thumb.jpgpost-67697-0-07713800-1485631758_thumb.jpgpost-67697-0-83756000-1485631758_thumb.jpgpost-67697-0-56604900-1485631759_thumb.jpgpost-67697-0-52751700-1485631783_thumb.jpgpost-67697-0-43972600-1485631784_thumb.jpgpost-67697-0-19211600-1485631785_thumb.jpgpost-67697-0-91582600-1485631785_thumb.jpgpost-67697-0-68627400-1485631786_thumb.jpg

post-67697-0-10272700-1485631755_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

No i wczorajsza zabawa: kluseczki gnudi tym razem z grzybami leśnymi, ricottą i parmezanem (sery moje of course).

Nie pamiętam, który to kolega dał przepis ale myślę , że można i z czymś innym jeszcze popróbować.

post-67697-0-95156500-1485958658_thumb.jpgpost-67697-0-56452300-1485958659_thumb.jpgpost-67697-0-45169100-1485958660_thumb.jpgpost-67697-0-13665700-1485958661_thumb.jpgpost-67697-0-72463500-1485958661_thumb.jpg

 

I bardzo ciekawa sytuacja : był sobie ser Aksamitny z dodatkiem propionów (tak dla zabawy) z dnia 24.12.2016. Prasowanie wyszło tak sobie i powierzchnia nie była idealna. Więc przy oczkowaniu były problemy z jej przemywaniem. Dodatkowo za małe pudełko i ser się nieco zatęchł. Wkurzyłem się nieźle.....myślałem, że będzie porażka. Przed pakowaniem do próżni z nerwów zacząłem go obkrawać z ognisk niebieskiej pleśni. Jakież było moje zdziwienie jak spróbowałem kawałek. Smak ala morski, salami ......Poszedł w próżnię i wczoraj kawałek większy odkroiłem - przy okazji Kamil Holajda się załapał. SER wygląda jak po wojnie atomowej ale jest super w smaku i zapachu. Stęchlizna zupełnie mu przeszła a próżnia spowodowała, że pleśnie padły 1f642.png:) Czyli kolejna serowa niespodzianka. To co miało być porażką okazało się sukcesem. MNIAM

post-67697-0-41239800-1485958727_thumb.jpgpost-67697-0-56117000-1485958741_thumb.jpgpost-67697-0-07551200-1485958742_thumb.jpgpost-67697-0-59579500-1485958742_thumb.jpgpost-67697-0-08207800-1485958743_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

heheheheh widzę że na wiosnę można fajne spotkanie zorganizować :)

JOJO ja planuję w tej lokalizacji o której kiedyś mówiłem spotkanie serowarów - i takie podstawowe szkolenie które ja bym zrobił z Aksamitem.

Może wpadniesz wtedy ? się nauczysz proste sery robić ?

Szkolenie połączone z biesiadą. Oczywiście tylko koszty miejsca, mleka, bakterii etc.

Nie planuję tego zarobkowo :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.