Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Lubię tu zaglądać , wszystko wygląda pięknie :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-537265
Udostępnij na innych stronach

Peszing a forme kadova gdzie zakupiles mozna zapytac i jaka wielkosc kg ???

 

Pozdrawiam Sylwester

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-537331
Udostępnij na innych stronach

Gorgonzolka musiała iść do lodówki po zatkaniu dziurek....bo inaczej by ją niebieska pleśń wpierdzieliła 1f642.png :) smak wyborny....nie za ostry....taki jak ma być....konsystencja też już doszła

 

post-67697-0-60174900-1485547123_thumb.jpgpost-67697-0-43938500-1485547124_thumb.jpgpost-67697-0-21976500-1485547125_thumb.jpgpost-67697-0-01639300-1485547126_thumb.jpg


[Dodano: 27 sty 2017 - 21:11]

A z innej beczki - bo się nam nudziło z moją ślubną. Gołąbeczki na wypasie i skrzydełka w marynacie miodowo-gryczanej i chilli :)

 

post-67697-0-71907100-1485547895_thumb.jpgpost-67697-0-58928000-1485547896_thumb.jpgpost-67697-0-46487400-1485547897_thumb.jpgpost-67697-0-28132900-1485547898_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-537810
Udostępnij na innych stronach

 

 

gołąbki wymiatają. Dobre mięso przygotowałem

Kiedyś, przez lata pracy w korporacji podglądałam, jak koledzy posilali się domowym jedzeniem (skojarzenie z gołąbkami).

Żałowałam wtedy, że nie mam żony :facepalm: :D 

Teraz żałuję, że nie mam TAKIEGO męża :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-537890
Udostępnij na innych stronach

EAnno ja do 17 roku nie potrafilam nic zrobic w kuchni / co najwyzej usmazyc kotlety schabowe jak juz byly opanierowane a i to zazwyczaj spalilam :facepalm: / mama ubolewala ze co ze mnie bedzie za gospodyni :)  ..zawsze sie smialam i mowilam ze sobie za meza wezme kucharza..wyjechalam za granice ..i co ? musialam sie nauczyc wszystkiego w tepie extra szybkim bo jakis czas bylam tylko z Tata ..tata podobnie jak ja w kuchni zrobil co najwyzej herbate..maz niestety kucharzem nie jest ale pomaga duzo ..a ja na "starosc " coraz bardziej lubie kucharzyc i ponoc co inni mowia z nawet niezlym skutkiem :tongue:

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-537897
Udostępnij na innych stronach

 

gołąbki wymiatają. Dobre mięso przygotowałem

 

Kiedyś, przez lata pracy w korporacji podglądałam, jak koledzy posilali się domowym jedzeniem (skojarzenie z gołąbkami).

Żałowałam wtedy, że nie mam żony :facepalm: :D 

Teraz żałuję, że nie mam TAKIEGO męża :D

Ślicznie dziękuję za komplement :) jestem na fali hehe dziś aksamitny z 25 l i twaróg :) jutro ricotta i kluseczki gnudi :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-537903
Udostępnij na innych stronach

Nie spoczywamy na laurach. Dziś Aksamitny z 25 l. Próba automatu. Niestety sterownik odmówił posłuszeństwa ale regulator obrotów odpalił się bez zarzutów - więc mieszadło działało perfect. Sprzęt od Wojciech Błaszków. Dziś się przyuczał - od momentu zabrania mleka z obory do prasowania sera 1f642.png :) Fajna zabawa i dziś bardzo wydajne mleko. Oj chyba 3 kg sera będzie....

 

post-67697-0-37993200-1485631702_thumb.jpgpost-67697-0-32888000-1485631703_thumb.jpgpost-67697-0-10656900-1485631704_thumb.jpgpost-67697-0-84382000-1485631704_thumb.jpgpost-67697-0-56087400-1485631705_thumb.jpgpost-67697-0-56087400-1485631705_thumb.jpgpost-67697-0-22006200-1485631706_thumb.jpgpost-67697-0-89969100-1485631706_thumb.jpgpost-67697-0-61400800-1485631707_thumb.jpgpost-67697-0-36998200-1485631708_thumb.jpgpost-67697-0-06420700-1485631709_thumb.jpg


[Dodano: 28 sty 2017 - 20:30]

post-67697-0-81968300-1485631755_thumb.jpgpost-67697-0-81968300-1485631755_thumb.jpgpost-67697-0-51556400-1485631756_thumb.jpgpost-67697-0-35684000-1485631757_thumb.jpgpost-67697-0-07713800-1485631758_thumb.jpgpost-67697-0-83756000-1485631758_thumb.jpgpost-67697-0-56604900-1485631759_thumb.jpgpost-67697-0-52751700-1485631783_thumb.jpgpost-67697-0-43972600-1485631784_thumb.jpgpost-67697-0-19211600-1485631785_thumb.jpgpost-67697-0-91582600-1485631785_thumb.jpgpost-67697-0-68627400-1485631786_thumb.jpg

post-67697-0-10272700-1485631755_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-537943
Udostępnij na innych stronach

No i wczorajsza zabawa: kluseczki gnudi tym razem z grzybami leśnymi, ricottą i parmezanem (sery moje of course).

Nie pamiętam, który to kolega dał przepis ale myślę , że można i z czymś innym jeszcze popróbować.

post-67697-0-95156500-1485958658_thumb.jpgpost-67697-0-56452300-1485958659_thumb.jpgpost-67697-0-45169100-1485958660_thumb.jpgpost-67697-0-13665700-1485958661_thumb.jpgpost-67697-0-72463500-1485958661_thumb.jpg

 

I bardzo ciekawa sytuacja : był sobie ser Aksamitny z dodatkiem propionów (tak dla zabawy) z dnia 24.12.2016. Prasowanie wyszło tak sobie i powierzchnia nie była idealna. Więc przy oczkowaniu były problemy z jej przemywaniem. Dodatkowo za małe pudełko i ser się nieco zatęchł. Wkurzyłem się nieźle.....myślałem, że będzie porażka. Przed pakowaniem do próżni z nerwów zacząłem go obkrawać z ognisk niebieskiej pleśni. Jakież było moje zdziwienie jak spróbowałem kawałek. Smak ala morski, salami ......Poszedł w próżnię i wczoraj kawałek większy odkroiłem - przy okazji Kamil Holajda się załapał. SER wygląda jak po wojnie atomowej ale jest super w smaku i zapachu. Stęchlizna zupełnie mu przeszła a próżnia spowodowała, że pleśnie padły 1f642.png:) Czyli kolejna serowa niespodzianka. To co miało być porażką okazało się sukcesem. MNIAM

post-67697-0-41239800-1485958727_thumb.jpgpost-67697-0-56117000-1485958741_thumb.jpgpost-67697-0-07551200-1485958742_thumb.jpgpost-67697-0-59579500-1485958742_thumb.jpgpost-67697-0-08207800-1485958743_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-538614
Udostępnij na innych stronach

Kurde ja już nawet nie pamiętam jak smakowała. Może warto znów zrobić zapas póki zima i można białe złoto kurierem przesyłać, bo w Wielkopolsce to świnie fit i słoninę na centymetr nawet nie mają.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-538760
Udostępnij na innych stronach

heheheheh widzę że na wiosnę można fajne spotkanie zorganizować :)

JOJO ja planuję w tej lokalizacji o której kiedyś mówiłem spotkanie serowarów - i takie podstawowe szkolenie które ja bym zrobił z Aksamitem.

Może wpadniesz wtedy ? się nauczysz proste sery robić ?

Szkolenie połączone z biesiadą. Oczywiście tylko koszty miejsca, mleka, bakterii etc.

Nie planuję tego zarobkowo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/page/38/#findComment-538788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.