Skocz do zawartości

Boczek faszerowany Dziadka


Rekomendowane odpowiedzi

strampek

 

robiłem tak miesiąc temu

boczek miałem chudszy

tylko nie miałem gazy i był problem

przy sznurowaniu wiadomym jest, że wychodzi farsz końcami

musiałem wpierw zaszyć dratwą i szpagatem końce i dopiero sznurować

wyszło super tylko żle trochę wyliczyłem wielkość, a okrawków nie miałem gdzie włożyć

po zwinięciu wyszło roladzisko, obawiałem się czy pojedyńczy szpagat utrzyma na drążku

ale po parzeniu lux polecam

bez gazy nie podchodź do tego produktu :wink: umęczysz się

na Swięta BN muszę powtórzyć :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21560
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo rozumiem cięcie płata boczku

Być może trochę myli to, że na pierwszym zdjęciu przedstawione są trzy rozcięte boczki.

 

Całość produkcji rozumiem w ten sposób:

 

1. Płat boczku rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca tak, by zostawić "zawiasy", na których będzie można go rozłożyć jak np. 200-stronicową książkę na stronie 100.

 

2.

Następnie brzegi boczku które będą łączyły się z sobą nadcinamy od środka tak ze 3 cm, do strony zewnętrznej, by nie odciąć do końca, robiąc taki mały płat trzymający się pozostałej części boczku

Tutaj robimy kolejne dwa zawiasy po to, by po zamknięciu książku móc nimi zasłonić kartki (tak jak kartki zasłonięte są na grzbiecie książki)

 

3.

Następnie w rozłożonym boczku robimy nacięcia lub wycinamy wąskie paski nie docinając do końca spodu.

W boczku wycinamy rynienki (tak jak wyglądają np. puste miejsca po żeberkach), by po włożeniu farszu w środek książki dała się ona ładnie zamknąć.

 

Jeśli źle interpretuję przepis, to proszę mnie poprawić.

Tak jak to powiedział Andy, klawiatura komputerowa jest najgorszą formą komunikacji międzyludzkiej...;-)

 

PS. jeśli tak przygotowaną książkę postawi się pionowo na półce, to czy farsz nie będzie miał tendencji do wysuwania się przez dół lub górę ? Tam nie daliśmy "zawiasów" ;-)

 

[ot inżynier się znalazł... ;) ]

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21567
Udostępnij na innych stronach

PS. jeśli tak przygotowaną książkę postawi się pionowo na półce, to czy farsz nie będzie miał tendencji do wysuwania się przez dół lub górę ? Tam nie daliśmy "zawiasów" ;-)

 

Taka książka jest przeznaczona do natychmiastowego przeczytania (spożycia) i nie ma prawa stać na półce.

 

A gdyby już miała tam być postawiona to po uwędzeniu i sparzeniu, a wtedy kartki będą się dobrze trzymać. :grin:

 

A tak wogóle to "co jo godom, co jo godom....." :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21568
Udostępnij na innych stronach

Zaczynam kapować. Resztę przetestuję na boczku np. do mielenia co nie znaczy że nie czekam na odp. Dziadka. Co fachowiec miał na myśli?

Jak usłyszałem pytanie mojej polonistki przy okazji omawiania wiersza "co poeta miał na myśli" to mnie zimny pot oblewał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21569
Udostępnij na innych stronach

strampek

 

bierzesz boczek przycinasz długość i szerokość

przecinasz tak jak tort - na dwie warstwy nie docinając do końca /wystarczy, że zostawisz 1-2 cm nierozcięte/ i rozkładasz

musisz uważać przy rozcinaniu aby nie zrobić dziury :lol:

ja akurat nie wycinałem i nie robiłem nacięć później na rozłożonej płaszczyźnie boczku bo miałem cienko :sad:

posmarowałem roztartym czosnkiem z pieprzem dodatkowo /wcześniej boczek peklowany zalewowo/ rozłożyłem farsz + kawałki pozostałe mięska z szynkowej i zwijanko

gazy nie miałem, a żonka rajstop nie chciała dać :wink:

dalej pisałem wcześniej

pytaj jak coś nie jasne

pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21575
Udostępnij na innych stronach

BonAir to świetnie wytłumaczył .Nie mam boczku bo bym pokazał .Chyba że zaraz pójdę i kupię. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21576
Udostępnij na innych stronach

Robie podobnie, ale bez przecinania, zamiast bawić się z kiełbasami (na własny użytek) Pasek boczku np.o wym. 10x 25cm. nacinam, robiąc z tego rękaw i napycham farszem. Po uwędzeniu parzę przez godzinę w temp. 80 st. i po opłukaniu schładzam. :smile:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21577
Udostępnij na innych stronach

czy farsz nie będzie miał tendencji do wysuwania się przez dół lub górę ? Tam nie daliśmy "zawiasów"

BonAir, świetnie, obrazowo wytłumaczyłeś sposób podcinania boczku. Jeżeli chodzi o górę i dół, można zrobić takie same "zawiasy" na całą szerokość "książki". Nie robimy górnego i dolnego rowka tylko go podcinamy uzyskując odchylane płaty, które zasłonią farsz od góry i od dołu.

Przepis na ten boczek jest rewelacyjny. Uzyskujemy wyrób niebanalny zarówno w wyglądzie jak i smaku. Dodatkowo zagospodarowuje sie resztki farszu.

Ponownie ukłony dla autora przepisu DZIADKA.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21601
Udostępnij na innych stronach

Dziadku! Faktycznie wszystko już rozumiem. Ale i tak możesz iść po ten boczek. Wymyślisz coś nowego z pożytkiem dla rodziny(skonsumują) jak i dla nas Twych wiernych fanów.

PS

Na początku grudnia kupuję świnkę więc coś wymyśl nowego. Ostatnio robiłem Twojego kurczaka faszerowanego. Moja rodzina Cię chwali!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21607
Udostępnij na innych stronach

Sprobuj bo warto, ja taki boczek już popełniłem.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22195
Udostępnij na innych stronach

Sprobuj bo warto, ja taki boczek już popełniłem.

nie pisz popelnilem bo Dziadek ma zle skojarzenia :tongue:

Dziadku przepraszam ale to takie modne slowo :grin: :grin: :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22225
Udostępnij na innych stronach

Skwareczko, już gdzieś jest opisany i nawet fotki są. Jasiu masz rację, już nie popełnię takiej gafy.

Bułka się piecze!!!!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22236
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko, że nasz boczek właśnie się osadza ;-)

Nic mnie tak nie cieszy! ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22237
Udostępnij na innych stronach

Papciu !juz tyle postów sprawdziłam i nic ,znalazłam boczek podobny ,ale z nadzieniem i wędzony ,a to nie to samo .Twoj jest przepyszny,kto, nie kosztował go na Zlocie, nie wie co stracił.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22276
Udostępnij na innych stronach

Odnoszę wrażnie, że często zapomina się o stronie głównej.

 

Skwareczko, czy to o ten boczek Papcia Ci chodzi ?

 

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/papcio/konkurs/0026.jpg

 

Jeśli tak, to zajrzyj tutaj:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=780

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22284
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czemu przepis na boczek rolowany przez tak długi czas mi umykał, a przecież to IX rozdział Akademi DZIADKA! :blush: :blush: :blush:

 

Polecam każdemu spróbować zrobić ten rarytas!

Pychota!

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22493
Udostępnij na innych stronach

Brawo, brawo Kolego. Pieknie to zrobiłeś. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22495
Udostępnij na innych stronach

a kto u Ciebie w domciu będzie jadł taką tłuścinkę

Ja! :D

A Dorota jest Mistrzynią Wykrawania :lol:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22498
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.