strampek Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2007 Dziadku! Nie bardzo rozumiem cięcie płata boczku http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1188 przed faszerowaniem. Możesz mi wyjaśnić bardziej szczegółowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2007 strampek robiłem tak miesiąc temu boczek miałem chudszy tylko nie miałem gazy i był problem przy sznurowaniu wiadomym jest, że wychodzi farsz końcami musiałem wpierw zaszyć dratwą i szpagatem końce i dopiero sznurować wyszło super tylko żle trochę wyliczyłem wielkość, a okrawków nie miałem gdzie włożyć po zwinięciu wyszło roladzisko, obawiałem się czy pojedyńczy szpagat utrzyma na drążku ale po parzeniu lux polecam bez gazy nie podchodź do tego produktu :wink: umęczysz się na Swięta BN muszę powtórzyć :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2007 Nie bardzo rozumiem cięcie płata boczku Być może trochę myli to, że na pierwszym zdjęciu przedstawione są trzy rozcięte boczki. Całość produkcji rozumiem w ten sposób: 1. Płat boczku rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca tak, by zostawić "zawiasy", na których będzie można go rozłożyć jak np. 200-stronicową książkę na stronie 100. 2. Następnie brzegi boczku które będą łączyły się z sobą nadcinamy od środka tak ze 3 cm, do strony zewnętrznej, by nie odciąć do końca, robiąc taki mały płat trzymający się pozostałej części boczku Tutaj robimy kolejne dwa zawiasy po to, by po zamknięciu książku móc nimi zasłonić kartki (tak jak kartki zasłonięte są na grzbiecie książki) 3. Następnie w rozłożonym boczku robimy nacięcia lub wycinamy wąskie paski nie docinając do końca spodu. W boczku wycinamy rynienki (tak jak wyglądają np. puste miejsca po żeberkach), by po włożeniu farszu w środek książki dała się ona ładnie zamknąć. Jeśli źle interpretuję przepis, to proszę mnie poprawić. Tak jak to powiedział Andy, klawiatura komputerowa jest najgorszą formą komunikacji międzyludzkiej...;-) PS. jeśli tak przygotowaną książkę postawi się pionowo na półce, to czy farsz nie będzie miał tendencji do wysuwania się przez dół lub górę ? Tam nie daliśmy "zawiasów" ;-) [ot inżynier się znalazł... ] Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2007 PS. jeśli tak przygotowaną książkę postawi się pionowo na półce, to czy farsz nie będzie miał tendencji do wysuwania się przez dół lub górę ? Tam nie daliśmy "zawiasów" ;-) Taka książka jest przeznaczona do natychmiastowego przeczytania (spożycia) i nie ma prawa stać na półce. A gdyby już miała tam być postawiona to po uwędzeniu i sparzeniu, a wtedy kartki będą się dobrze trzymać. :grin: A tak wogóle to "co jo godom, co jo godom....." :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zaczynam kapować. Resztę przetestuję na boczku np. do mielenia co nie znaczy że nie czekam na odp. Dziadka. Co fachowiec miał na myśli? Jak usłyszałem pytanie mojej polonistki przy okazji omawiania wiersza "co poeta miał na myśli" to mnie zimny pot oblewał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2007 strampek bierzesz boczek przycinasz długość i szerokość przecinasz tak jak tort - na dwie warstwy nie docinając do końca /wystarczy, że zostawisz 1-2 cm nierozcięte/ i rozkładasz musisz uważać przy rozcinaniu aby nie zrobić dziury :lol: ja akurat nie wycinałem i nie robiłem nacięć później na rozłożonej płaszczyźnie boczku bo miałem cienko :sad: posmarowałem roztartym czosnkiem z pieprzem dodatkowo /wcześniej boczek peklowany zalewowo/ rozłożyłem farsz + kawałki pozostałe mięska z szynkowej i zwijanko gazy nie miałem, a żonka rajstop nie chciała dać :wink: dalej pisałem wcześniej pytaj jak coś nie jasne pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2007 BonAir to świetnie wytłumaczył .Nie mam boczku bo bym pokazał .Chyba że zaraz pójdę i kupię. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2007 Robie podobnie, ale bez przecinania, zamiast bawić się z kiełbasami (na własny użytek) Pasek boczku np.o wym. 10x 25cm. nacinam, robiąc z tego rękaw i napycham farszem. Po uwędzeniu parzę przez godzinę w temp. 80 st. i po opłukaniu schładzam. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2007 czy farsz nie będzie miał tendencji do wysuwania się przez dół lub górę ? Tam nie daliśmy "zawiasów"BonAir, świetnie, obrazowo wytłumaczyłeś sposób podcinania boczku. Jeżeli chodzi o górę i dół, można zrobić takie same "zawiasy" na całą szerokość "książki". Nie robimy górnego i dolnego rowka tylko go podcinamy uzyskując odchylane płaty, które zasłonią farsz od góry i od dołu. Przepis na ten boczek jest rewelacyjny. Uzyskujemy wyrób niebanalny zarówno w wyglądzie jak i smaku. Dodatkowo zagospodarowuje sie resztki farszu. Ponownie ukłony dla autora przepisu DZIADKA. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2007 Dziadku! Faktycznie wszystko już rozumiem. Ale i tak możesz iść po ten boczek. Wymyślisz coś nowego z pożytkiem dla rodziny(skonsumują) jak i dla nas Twych wiernych fanów.PSNa początku grudnia kupuję świnkę więc coś wymyśl nowego. Ostatnio robiłem Twojego kurczaka faszerowanego. Moja rodzina Cię chwali!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-21607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagg Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Listopada 2007 super przepis musze spróbować Cytuj kilka pytań do... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Listopada 2007 Sprobuj bo warto, ja taki boczek już popełniłem. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Listopada 2007 Papcio!dlaczego nie piszesz nic o swoim boczku prasowanym ,który jest przeepyszny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Listopada 2007 Sprobuj bo warto, ja taki boczek już popełniłem.nie pisz popelnilem bo Dziadek ma zle skojarzenia :tongue: Dziadku przepraszam ale to takie modne slowo :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Listopada 2007 Skwareczko, już gdzieś jest opisany i nawet fotki są. Jasiu masz rację, już nie popełnię takiej gafy.Bułka się piecze!!!! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Listopada 2007 Dodam tylko, że nasz boczek właśnie się osadza ;-)Nic mnie tak nie cieszy! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Listopada 2007 Papciu !juz tyle postów sprawdziłam i nic ,znalazłam boczek podobny ,ale z nadzieniem i wędzony ,a to nie to samo .Twoj jest przepyszny,kto, nie kosztował go na Zlocie, nie wie co stracił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Listopada 2007 Odnoszę wrażnie, że często zapomina się o stronie głównej. Skwareczko, czy to o ten boczek Papcia Ci chodzi ? http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/papcio/konkurs/0026.jpg Jeśli tak, to zajrzyj tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=780 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Listopada 2007 Nie to nie o ten boczek chodziło ,ten jest rolowany i z nadzieniem ,a tamten był prasowany w szykowarze prostokątnym i nie wędzony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Listopada 2007 Trzeba było tak od razu :-) http://www.wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=1305 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Listopada 2007 Nie wiem czemu przepis na boczek rolowany przez tak długi czas mi umykał, a przecież to IX rozdział Akademi DZIADKA! :blush: :blush: :blush: Polecam każdemu spróbować zrobić ten rarytas! Pychota! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Listopada 2007 Brawo, brawo Kolego. Pieknie to zrobiłeś. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Listopada 2007 BonAir pięknie pięknie wybierasz się na jakiś zlot ? a kto u Ciebie w domciu będzie jadł taką tłuścinkę :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Listopada 2007 a kto u Ciebie w domciu będzie jadł taką tłuścinkę Ja! A Dorota jest Mistrzynią Wykrawania :lol: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Listopada 2007 Kempes nie przesadzaj boczuś jest chudziutki i napewno bardzo smakowity. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1130-boczek-faszerowany-dziadka/#findComment-22500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.