Gość Gabi Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2007 Oscypki niewędzone kroimy na kawałki. Poszczególne kawałki sera obtaczamy w przyprawach i zalewamy oliwą (najlepsza z oliwek). Odstawiamy na kilka dni, aby przyprawy się "przegryzły". Na zdjęciu oscypek w przyprawie chili z dodatkiem suszonej, ostrej papryczki i czarnych oliwek oraz oscypek z ziołami prowansalskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2007 mówię wam niebo w buzi :lol: dzięki Gabi i Pedrowi jeszcze wczoraj spróbowałem po kosteczce oscypa w ziołachmalina jak tak siedzi się za stołem i brzuszek już jest pełento taka przekąseczka na ząb super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-21573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2007 Oj, a ja mam tylko wędzone. :devil: Może następnym razem. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-21619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2007 Trzeba popróbować z wędzonym oscypkiem... :rolleyes: . Niewędzony smakuje jak feta. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-21622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Listopada 2007 Gabi ja nie czekałem długo ,już w poniedziałek zrobiłem dwie kompozycje smakowe jedna z papryczkami a druga z mieszanką ziół ,której sam już dziś nie potrafię powtórzyć ,a wszystko po spotkaniu w Napoleonowie ,gdzie Twoje "moczone oscypki " robiły furorę/ Kempes pisze prawdę/ Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-21628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Listopada 2007 Właśnie na tym polega fenomen tej "przegryzki". Nie da się powtórzyć danego smaku. :wink: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-21630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Listopada 2007 Na zdjęciu oscypek w przyprawie chili z dodatkiem suszonej, ostrej papryczki i czarnych oliwekPotwierdzam - pychotka! ....aż słodziudki....wreszcie mam " mordę wyparzoną " :blush: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-21931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lipca 2009 Coś na ząb czyli oscypek inaczej. Ci co zrobili tak zachwalają , teraz przyszła i na mnie kolej . Pierwsze oscypki dzisiaj wędzę a zaplanowane już są na ten tydzień świeże . Będzie okazja do zrobienia w przyprawach :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-74241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Lipca 2009 Będzie okazja do zrobienia w przyprawachMożesz zrobić w ten sposob sam bunc. Jednak lepiej, gdyby skrzep był bardziej zwarty, na wzór fety. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-74242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Lipca 2009 Gdyby ktoś przebywał w pobliżu Wisły, Istebnej polecam zakup wybornego, świeżego, owczego buncu w gospodarstwie agroturystycznym "U Kukuczków" na Stecówce. Pychotka :tongue: . http://www.u-kukuczkow.wbeskidy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-74244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lipca 2009 Witam Gabi :smile: Dzięki za inspirację :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-74308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Lipca 2009 Cześć, ale mi ochoty narobiliście na taki smakołyk. Wkrótce brykam na urlop w góry, więc tym razem zaopatrzę się w oscypki nie wędzone.Dzięki Gabi za wspaniałe pomysły i podpowiedzi Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-74954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Lipca 2009 Wkrótce brykam na urlop w góry, więc tym razem zaopatrzę się w oscypki nie wędzone Oscypki możesz zrobić sama, to nie jest trudne, a i smaczniejsze, bo własne. Zaopatrz się raczej w oscypiarkę! Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-74958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Lipca 2009 Wkrótce brykam na urlop w góry, więc tym razem zaopatrzę się w oscypki nie wędzone. Lepiej zrobić samemu :!: :smile: Oscypiorka dobra rzecz , jednak do zrobienia serka w przyprawach jest zbędna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-74959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Września 2009 Witammam dwa pytania odnośnie tego serka .Jak długo może stać taki serek ??W jakiej temperaturze najlepiej go przechowywać ??Włąśnie zrobiłem parę słoiczków :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-80544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Września 2009 Jak długo może stać taki serek ?? Dobre pytanie . Jak miałem w lodówce to olej był bardzo gęsty ale jeść szło , gdy zostawiłem w spiżarce - niezbyt chłodna , to trochę co zostało to po 10 dniach dostało białej pleśni . Bliżej nie miałem czasu się nad tym zastanawiać . Może ktoś nam podpowie jak to najlepiej przechować , albo jaki błąd mogłem popełnić . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-80559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Marca 2010 Wkrótce brykam na urlop w góry, więc tym razem zaopatrzę się w oscypki nie wędzone Oscypki możesz zrobić sama, to nie jest trudne, a i smaczniejsze, bo własne. Zaopatrz się raczej w oscypiarkę! Ile kosztuje mniej więcej oscypiarka i gdzie można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-104410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniu123 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2010 Oscypiarkę kupiłem we wrześniu 2009 na targowisku w Nowym Targu( we wtorki jest najwięcej handlujących),koszt 48zł :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-104412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Marca 2010 Witam, za swoją dałem 50 zł na allegro, kupywałem razem z podpuszczką.Wydaj mi się, że powinienem też kupić mniejszą. Ta, którą mam jest dość duża. Wchodzi w nią ok 420 - 440g odciśnietego skrzepu, a chcąc obdarować dużą część znajomych muszę kroić serki. Ostatnio robiłem z 20L mleka i wyszło mi tylko 8 szt. PozdrawiamShadow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-104414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Marca 2010 Oscypiarkę kupiłem we wrześniu 2009 na targowisku w Nowym Targu( we wtorki jest najwięcej handlujących) Ja też tam kupiłem , były różne wzory i wielkości . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-104415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maki12 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Maja 2012 Nie mogę jeszce sam otwierać nowych tematów więc wybaczysz Gabi że podciągnę swoje pytanie pod twój temat a wiec, znalazłem fajny stary przepis na ,,gomółki wyborne'' oto on:''pozostałe kawałki sera szwajcarskiego utrzeć na tarce.Do 200gr.takiego sera utrzeć w donicy jaknajlepszego twarogu,wsypać do tego utarty ser,100gr,masła świeżego ,wsypać kminku i dobrze to wszystko utrzeć.Ztej masy robić w ręku gomółki,przyczem należy ręce maczać we wodzie-lub smarować masłem.Tak przyrządzone gomółki układać na deseczkach dla osuszenia w przewiewnym miejscu,a po kilku dniach można je używać''jak myślicie da radę to jeszcze uwędzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-219739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Maja 2012 wybaczysz GabiGabi już na naszym forum nie ma Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-219748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Maja 2012 wybaczysz GabiGabi już na naszym forum nie ma Kto wie Wojtku kto wie? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-219754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Maja 2012 Jestem uzależniony od oscypków, jak tylko ruszę z wędzarnią to oscypki będą nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-219759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptysz Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Lipca 2012 Witajcie .Może i głupie pytanie ale czy można użyć oleju zamiast oliwy z oliwek ? do oscypków słoiczkowych :grin: Cytuj pozdrowienia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1131-co%C5%9B-na-z%C4%85b-czyli-oscypek-inaczej/#findComment-225924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.