WQ_86 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 14 Grudnia 2018 A jaka temp. do obciekania szynek 8 - 10°C będzie ok ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Temperatura ociekania (określenie, stosowane w technologii) 4-6 C taka jak peklowania. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 17 Grudnia 2018 cześć, Po sporej lekturze na forum i w dziale Akademii Dziadka, zabieram się za pierwsze większe wędzenie (choć pierwsze to były 4 pstrągi jakieś 2 tyg. temu ).Powiem szczerze że zaczynając nie do końca jest się w stanie selektywnie wyłapać co jest istotne i istotniejsze, potrzeba filtra w głowie. Niestety czasem trudno wyłapać to co ważne zwłaszcza że każdy piszę trochę inaczej lub dodaje jakieś modyfikację. Przechodząc do sedna, wkładam do wędzarni w sobotę 2 schaby, 2 szynki, 2 polędwiczki (oddzielone od schabu), 2 boczki.Jestem zwolennikiem raczej suchych, kruchych wędlin, troszkę przypieczonych i dlatego chce po wędzeniu podpiec wyroby. Pytanie o właściwą temp. i czas dla tak dobranego mięsa.Czy należ coś wyjąc szybciej czy raczej podpiekać całość w tych samych parametrach? Niewiele jest o podpiekaniu bo jednak większość preferuje parzenie. Patrząc na masę wydaje sie że polędwiczki powinny pierwsze opuścić komorę ale o ile szybciej? Uzupełniając pekluje sola kamienną niejodowaną (taka do przetworów) i saletrą. 304g/15g, Waga mięsa 7,2 kg, ilość wody 2,88l (0,4l na 1kg mięsa), do tego wywar z ziół odsączony, dodatkowo nastrzyk szynki i schabów reszta była stosunkowo mała więc pominąłem kucie igłą. Poleży w solance ok 7 dni w temperaturze 4,5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Na początek przyjmij zasade jednego przepisu. Co to znaczy? Wybierz sobie jeden sprawdzony przepis z forum (proponuję przepisy z Akademii Dziadka) i rób sciśle wg nich, bez jakichkolwiek modyfikacji (noooo, możesz sól i saletrę zastapic peklosolą). Zaręczam, że na pewno sie uda. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Temperatura w wędzarni do podpiekania 90 (chwilami 100 będzie też ok) . Temp. którą trzeba osiągnąć w wyrobie jest taka sama jak w przypadku parzenia w wodzie ( szynka 68 w środku , polędwica (Ty napisałeś schab - po naszemu jest to polędwica ) 60-62 w środku . Pamiętaj , że podpiekane będą słońsze niż parzone (trzeba to uwzględnić już w czasie peklowania - lub wymoczyć przed osuszaniem - jest to taki "ratownik" raczej niezalecane) No i podpiekanie szynki będzie bardzo dłuuuugo trwało zanim w środku złapie owo magiczne 68º. No ale, jak chcesz tak zrobisz Edytowane 17 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Maxell dziękuję za uwagę, mam peklosól po prostu chciałem spróbować z saletrąak t trochę bardziej tradycyjnie ? binio1111 właśnie o te "długo" pytałem czy to jest 0,5h czy 2h wynika z tego, że chyba nie ma sztywnej ramy czasowej, a nie posiadam termometru do pomiary wew. wędliny klops... O tym że podpiekane są bardziej słone pamiętałem z lektury forum, dlatego tesh solanka raczej w dolnej granicy (właśnie przed chwilą odkryłem kalkulator -program do obliczeń)!!!!! wyszło że całkiem, całkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Aby nie wprowadzać zamieszania, gdy zdobędziemy fundusze na zmiane strony, to we wszystkich przepisach tam zamieszczonych zastapię sól i saletrę peklosolą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) a nie posiadam termometru do pomiary wew. wędliny klop...)Radzę od tego zacząć, ja podpiekałem kiełbasę ok godz. (Temp 85 - 90°C) a gdzie szynka która jest sporo grubsza. Powrócę jeszcze do tematu osuszania w wędzarni. Zawsze mam ten sam problem, zbyt mało żaru albo za późno wkładam do osuszania. Do rozpalenia używam sporo drewna średniego i ok 5 - 7 szt. grubości 15x15. Problem w tym że bardzo długo się palą (ok 1.5 - 2 godz.) Czy mogę wkładać wedzanki jak jeszcze się te kawałki dopalają? Edytowane 17 Grudnia 2018 przez WQ_86 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 17 Grudnia 2018 a gdzie szynka która jest sporo grubsza. No i pamiętaj, że podczas pieczenia w wędzarni szynka straci na wadze nawet ponad 30%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 17 Grudnia 2018 W takim razie polecacie jakieś termometry? Czytałem o DT1 że daje radę. I teraz pomiar jest chwilowy i po pewnym czasie ponowny pomiar, czy można wbić sondę na stałe podczas podpiekania, tak jak w piekarnikach domowych ma to miejsce, bo nie wiem czy to jest kwestia samego termometru (jego budowy) czy tylko kwestia techniczna samego pomiaru? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT123 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Witam wszystkich! Od dłuższego czasu czytam forum i wszystkie zgromadzone tutaj artykuły. Od zeszłego roku dysponuję murowaną wędzarnią zrobioną na wzór jednej z wędzarni przedstawionej na tym forum. Wędziłem już pięciokrotnie (w tym kiełbasy) osiągając przyzwoity (zdaniem moim i mojej rodziny) efekt (smak i aromat).Obawiam się jednak, że wciąż mam problem z paleniem w palenisku. Jak rozumiem, powinienem unikać otwartego płomienia ponieważ podnosi on temperaturę spalania co skutkuje produkcją szkodliwych (rakotwórczych związków). W przypadku szynek i podobnych wędlin nie mam problemu, ponieważ wędze w dymie o temperaturze ok. 40 st i później parzę do momentu uzyskania 76 st we wnętrzu szynki. W przypadku kiełbas chcę jednak przypiec je w wędzarni. Jak to zrobić? Jak palić aby uzyskać 90 st. i nie produkować toksycznych związków. Robię kiełbasę wg jednego z przepisów z forum. Przepis mówi aby na dwa dni zmielone mięso zostawić wymieszane z peklosolą. Poprzednio tak zrobiłem i po podpiekaniu kiełbasa wyszła za słona. O ile mniej więcej powinienem zmniejszyć porcję peklosoli aby zapewnić jej działanie, ale zmniejszyć słoność? Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Robię kiełbasę wg jednego z przepisów z forum Witaj, podaj ten przepis albo link. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 17 Grudnia 2018 W takim razie polecacie jakieś termometry? Czytałem o DT1 że daje radę. I teraz pomiar jest chwilowy i po pewnym czasie ponowny pomiar, czy można wbić sondę na stałe podczas podpiekania, tak jak w piekarnikach domowych ma to miejsce, bo nie wiem czy to jest kwestia samego termometru (jego budowy) czy tylko kwestia techniczna samego pomiaru?Ja posiadam termometr z Ikei (Fantast) jest spoko wg mnie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT123 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Robię kiełbasę wg jednego z przepisów z forumWitaj, podaj ten przepis albo link. To ten: https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1193-kielbasa-dobra-olego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 17 Grudnia 2018 W takim razie polecacie jakieś termometry? Czytałem o DT1 że daje radę. I teraz pomiar jest chwilowy i po pewnym czasie ponowny pomiar, czy można wbić sondę na stałe podczas podpiekania, tak jak w piekarnikach domowych ma to miejsce, bo nie wiem czy to jest kwestia samego termometru (jego budowy) czy tylko kwestia techniczna samego pomiaru?Ja posiadam termometr z Ikei (Fantast) jest spoko wg mnie. Przewód umożliwia implementację sondy w mięsie przez cały czas podpiekania czy dokonujesz chwilowego pomiaru ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 17 Grudnia 2018 To ten: https://wedlinydomow...asa-dobra-olego Zmniejsz ilość soli do 18gramów na kg mięso - to akceptowalny przez większość poziom zasolenia . A do tłuszczu zastosuj samą sól a nie peklosól . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Przewód umożliwia implementację sondy w mięsie przez cały czas podpiekania czy dokonujesz chwilowego pomiaru ?Ja jedną mam w wędzarni druga w kiełbasie podczas podpiekanie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT123 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 18 Grudnia 2018 To ten: https://wedlinydomow...asa-dobra-olego Zmniejsz ilość soli do 18gramów na kg mięso - to akceptowalny przez większość poziom zasolenia . A do tłuszczu zastosuj samą sól a nie peklosól . OK, dzięki. A czy ktoś może poradzić cos w zakresie tego palenia przy podpiekaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 18 Grudnia 2018 A czy ktoś może poradzić cos w zakresie tego palenia przy podpiekaniu? Uszykuj sobie szczapki drzewa którymi regulujesz temp. (jak jest za niska to wrzucasz jedną-dwie na żar i obserwujesz, jak mało dorzucasz z jedną jak za wysoka wyciągasz/odrzucasz w palenisku). Jak przez chwilkę podciągnie Ci wyżej to nic się nie stanie.Taka fajna zabawa Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 18 Grudnia 2018 U mnie przy wędzarni na 4.5 cegły to parę patyków było mało trzeba cały czas palić. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT123 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 18 Grudnia 2018 U mnie przy wędzarni na 4.5 cegły to parę patyków było mało trzeba cały czas palić. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaOK, ale czy mam unikać płomieni? Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ja mam tradycyjny pełnowymiarowy kibelek Przy rozgrzewaniu i osuszaniu "produkuję" żar który podtrzymuję przez wędzenie i kiedy nadchodzi pora podpiekania zaczynam zabawę ze szczapkami. Staram się trzymać temp. między 90'-100' (jeszcze nie potrafię "trzymać" sztywno jedną temp.) ale nie panikuję jeśli chwilowo robią się odchyły. [Dodano: 18 gru 2018 - 10:28] OK, ale czy mam unikać płomieni? Przy wędzeniu tak, natomiast przy podpiekaniu zawsze jest jakiś ogień ( ogień podnosi też temp.)[Dodano: 18 gru 2018 - 10:37]Aha, gdybyś miał problemy z podpiekaniem, to zawsze możesz do tego celu użyć piekarnika jak by coś Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT123 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ja mam tradycyjny pełnowymiarowy kibelek Przy rozgrzewaniu i osuszaniu "produkuję" żar który podtrzymuję przez wędzenie i kiedy nadchodzi pora podpiekania zaczynam zabawę ze szczapkami. Staram się trzymać temp. między 90'-100' (jeszcze nie potrafię "trzymać" sztywno jedną temp.) ale nie panikuję jeśli chwilowo robią się odchyły. [Dodano: 18 gru 2018 - 10:28] OK, ale czy mam unikać płomieni?Przy wędzeniu tak, natomiast przy podpiekaniu zawsze jest jakiś ogień ( ogień podnosi też temp.)[Dodano: 18 gru 2018 - 10:37]Aha, gdybyś miał problemy z podpiekaniem, to zawsze możesz do tego celu użyć piekarnika jak by coś Niby tak, ale na horyzoncie majaczą podwyżki prądu. Wolałbym wiedzieć jak bezpiecznie podpiekać w wędzarni. W końcu wiele osób tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) No to ja już pomogłem ile mogłem Na pewno (w moim przypadku) sprawdziło się pilnowanie wędzenia. Często przy wędzeniu robiłem inne rzeczy koło domu i temp. mi skakała jak oszalała. A to za bardzo się rozpaliło a to zaczęło wygasać. Ale jak uwaga była skupiona tylko na wędzeniu to zaczęła się bajka. No i na pewno każdy musi wyczuć swoją wędzarnię.A ten piekarnik przypomniał mi się jak raz ok. 0:00 - 1:00 w nocy kończyłem wędzenie i za cholerkę nie mogłem podbić temp. (za zimno chyba było). Ale niektórzy koledzy tak robią też "standardowo" więc to nie zbrodnia Edytowane 18 Grudnia 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackol2 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum. Chcialem zapytac o powod pekania kielbasy wiejskiej podczas wedzenia ? Moze zaczne od poczatku. Receptura od starego masaza.8kg szynki 2kg pieczeni wolowej3kg tlustej II wieprzowej.Pieprz sól cukier. Teraz wedzenie. Czyli tak jak wszedzie pisze osuszanie. Wedzenie w dymie goracym okolo 50 stopni 2h i pieczenie w okolo 80 stopni przez 40 min. Większośc kielbas popekala. Pytanie dlaczego ? Zla receptura? Kiepske flaki ? Za mocno nabita ?Termometr mam na drzwiczkach od wedzarni. Raczej napewno temperatura z tylu wędzarni jest wieksza niz przy drzwiach zwlaszcza jak sie wedzi w zimie. Moze to kest powodem ? Ze termometr oszukuje pomimo ze popekala byla bardzo smaczna. stalo sie to rok temu . Nie chce jutro powtórzyć sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-618014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.