Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 280
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Temperatura ociekania (określenie, stosowane w technologii)  4-6 C taka jak peklowania.  :)

Edytowane przez EAnna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617226
Udostępnij na innych stronach

cześć,

 

Po sporej lekturze na forum i w dziale Akademii Dziadka, zabieram się za pierwsze większe wędzenie (choć pierwsze to były 4 pstrągi jakieś 2 tyg. temu ).

Powiem szczerze że zaczynając nie do końca jest się w stanie selektywnie wyłapać co jest istotne i istotniejsze, potrzeba filtra w głowie. Niestety czasem trudno wyłapać to co ważne zwłaszcza że każdy piszę trochę inaczej lub dodaje jakieś modyfikację. Przechodząc do sedna, wkładam do wędzarni w sobotę 2 schaby, 2 szynki, 2 polędwiczki (oddzielone od schabu), 2 boczki.Jestem zwolennikiem raczej suchych, kruchych wędlin, troszkę przypieczonych i dlatego chce po wędzeniu podpiec wyroby. Pytanie o właściwą temp. i czas dla tak dobranego mięsa.Czy należ coś wyjąc szybciej czy raczej podpiekać całość w tych samych parametrach? Niewiele jest o podpiekaniu bo jednak większość preferuje parzenie. Patrząc na masę wydaje sie że polędwiczki powinny pierwsze opuścić komorę ale o ile szybciej?

 

Uzupełniając pekluje sola kamienną niejodowaną (taka do przetworów) i saletrą.  304g/15g, Waga mięsa 7,2 kg, ilość wody 2,88l (0,4l na 1kg mięsa), do tego wywar z ziół odsączony, dodatkowo nastrzyk szynki i schabów reszta była stosunkowo mała więc pominąłem kucie igłą. Poleży w solance ok 7 dni w temperaturze 4,5*C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617741
Udostępnij na innych stronach

Na początek przyjmij zasade jednego przepisu. Co to znaczy? Wybierz sobie jeden sprawdzony przepis z forum (proponuję przepisy z Akademii Dziadka) i rób sciśle wg nich, bez jakichkolwiek modyfikacji (noooo, możesz sól i saletrę zastapic peklosolą). Zaręczam, że na pewno sie uda.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617750
Udostępnij na innych stronach

Temperatura w wędzarni do podpiekania 90 (chwilami 100 będzie też ok) . Temp. którą trzeba osiągnąć w wyrobie jest  taka sama jak w przypadku parzenia w wodzie   ( szynka 68 w środku , polędwica (Ty napisałeś schab - po naszemu jest to polędwica ;):))  60-62  w środku .  Pamiętaj , że podpiekane  będą  słońsze niż parzone (trzeba to uwzględnić już w czasie peklowania  - lub wymoczyć przed osuszaniem - jest to taki "ratownik" raczej niezalecane)   No i podpiekanie szynki będzie bardzo dłuuuugo trwało zanim w środku złapie owo magiczne 68º. No ale,  jak chcesz tak zrobisz :)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617755
Udostępnij na innych stronach

Maxell dziękuję za uwagę, mam peklosól po prostu chciałem spróbować z saletrąak t trochę bardziej tradycyjnie ?

 

binio1111 właśnie o te "długo" pytałem czy to jest 0,5h czy 2h :) wynika z tego, że chyba nie ma sztywnej ramy czasowej, a nie posiadam termometru do pomiary wew. wędliny :( klops...

 

O tym że podpiekane są bardziej słone pamiętałem z lektury forum, dlatego tesh solanka raczej w dolnej granicy (właśnie przed chwilą odkryłem kalkulator -program do obliczeń)!!!!! wyszło że całkiem, całkiem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617761
Udostępnij na innych stronach

Aby nie wprowadzać zamieszania, gdy zdobędziemy fundusze na zmiane strony, to we wszystkich przepisach tam zamieszczonych zastapię sól i saletrę peklosolą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617763
Udostępnij na innych stronach

a nie posiadam termometru do pomiary wew. wędliny :( klop...)

Radzę od tego zacząć, ja podpiekałem kiełbasę ok godz. (Temp 85 - 90°C) a gdzie szynka która jest sporo grubsza.

 

Powrócę jeszcze do tematu osuszania w wędzarni. Zawsze mam ten sam problem, zbyt mało żaru albo za późno wkładam do osuszania. Do rozpalenia używam sporo drewna średniego i ok 5 - 7 szt. grubości 15x15. Problem w tym że bardzo długo się palą (ok 1.5 - 2 godz.) Czy mogę wkładać wedzanki jak jeszcze się te kawałki dopalają?

Edytowane przez WQ_86
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617765
Udostępnij na innych stronach

 

 

a gdzie szynka która jest sporo grubsza.

No i pamiętaj, że podczas pieczenia w wędzarni szynka straci na wadze nawet ponad 30%.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617766
Udostępnij na innych stronach

W takim razie polecacie jakieś termometry? Czytałem o DT1 że daje radę. I teraz pomiar jest chwilowy i po pewnym czasie ponowny pomiar, czy można wbić sondę na stałe podczas podpiekania, tak jak w piekarnikach domowych ma to miejsce, bo nie wiem czy to jest kwestia samego termometru (jego budowy) czy tylko kwestia techniczna samego pomiaru?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617771
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich! Od dłuższego czasu czytam forum i wszystkie zgromadzone tutaj artykuły. Od zeszłego roku dysponuję murowaną wędzarnią zrobioną na wzór jednej z wędzarni przedstawionej na tym forum. Wędziłem już pięciokrotnie (w tym kiełbasy) osiągając przyzwoity (zdaniem moim i mojej rodziny) efekt (smak i aromat).

Obawiam się jednak, że wciąż mam problem z paleniem w palenisku. Jak rozumiem, powinienem unikać otwartego płomienia ponieważ podnosi on temperaturę spalania co skutkuje produkcją szkodliwych (rakotwórczych związków). W przypadku szynek i podobnych wędlin nie mam problemu, ponieważ wędze w dymie o temperaturze ok. 40 st i później parzę do momentu uzyskania 76 st we wnętrzu szynki. W przypadku kiełbas chcę jednak przypiec je w wędzarni. Jak to zrobić? Jak palić aby uzyskać 90 st. i nie produkować toksycznych związków. 

 

Robię kiełbasę wg jednego z przepisów z forum. Przepis mówi aby na dwa dni zmielone mięso zostawić wymieszane z peklosolą. Poprzednio tak zrobiłem i po podpiekaniu kiełbasa wyszła za słona. O ile mniej więcej powinienem zmniejszyć porcję peklosoli aby zapewnić jej działanie, ale zmniejszyć słoność? 

 

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617775
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robię kiełbasę wg jednego z przepisów z forum

Witaj, podaj ten przepis albo link. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617778
Udostępnij na innych stronach

W takim razie polecacie jakieś termometry? Czytałem o DT1 że daje radę. I teraz pomiar jest chwilowy i po pewnym czasie ponowny pomiar, czy można wbić sondę na stałe podczas podpiekania, tak jak w piekarnikach domowych ma to miejsce, bo nie wiem czy to jest kwestia samego termometru (jego budowy) czy tylko kwestia techniczna samego pomiaru?

Ja posiadam termometr z Ikei (Fantast) jest spoko wg mnie.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617780
Udostępnij na innych stronach

 

Robię kiełbasę wg jednego z przepisów z forum

Witaj, podaj ten przepis albo link. 

 

 

To ten: https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1193-kielbasa-dobra-olego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617782
Udostępnij na innych stronach

 

W takim razie polecacie jakieś termometry? Czytałem o DT1 że daje radę. I teraz pomiar jest chwilowy i po pewnym czasie ponowny pomiar, czy można wbić sondę na stałe podczas podpiekania, tak jak w piekarnikach domowych ma to miejsce, bo nie wiem czy to jest kwestia samego termometru (jego budowy) czy tylko kwestia techniczna samego pomiaru?

Ja posiadam termometr z Ikei (Fantast) jest spoko wg mnie.

 

 

 

Przewód umożliwia implementację sondy w mięsie przez cały czas podpiekania czy dokonujesz chwilowego pomiaru ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617784
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Zmniejsz ilość soli do 18gramów na kg mięso - to akceptowalny przez większość poziom zasolenia  . A do tłuszczu zastosuj samą sól a nie peklosól .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617789
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przewód umożliwia implementację sondy w mięsie przez cały czas podpiekania czy dokonujesz chwilowego pomiaru ?

Ja jedną mam w wędzarni druga w kiełbasie podczas podpiekanie.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617790
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zmniejsz ilość soli do 18gramów na kg mięso - to akceptowalny przez większość poziom zasolenia  . A do tłuszczu zastosuj samą sól a nie peklosól .

 

OK, dzięki. 

A czy ktoś może poradzić cos w zakresie tego palenia przy podpiekaniu? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617823
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czy ktoś może poradzić cos w zakresie tego palenia przy podpiekaniu?

Uszykuj sobie szczapki drzewa którymi regulujesz temp. (jak jest za niska to wrzucasz jedną-dwie na żar i obserwujesz, jak mało dorzucasz z jedną jak za wysoka wyciągasz/odrzucasz w palenisku). Jak przez chwilkę podciągnie Ci wyżej to nic się nie stanie.

Taka fajna zabawa ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617826
Udostępnij na innych stronach

U mnie przy wędzarni na 4.5 cegły to parę patyków było mało trzeba cały czas palić.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

OK, ale czy mam unikać płomieni?

 

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617828
Udostępnij na innych stronach

Ja mam tradycyjny pełnowymiarowy kibelek :D

Przy rozgrzewaniu i osuszaniu "produkuję" żar który podtrzymuję przez wędzenie i kiedy nadchodzi pora podpiekania zaczynam zabawę ze szczapkami. Staram się trzymać temp. między 90'-100' (jeszcze nie potrafię "trzymać" sztywno jedną temp.) ale nie panikuję jeśli chwilowo robią się odchyły. ;)


[Dodano: 18 gru 2018 - 10:28]

 

 

OK, ale czy mam unikać płomieni?

Przy wędzeniu tak, natomiast przy podpiekaniu zawsze jest jakiś ogień ( ogień podnosi też temp.)


[Dodano: 18 gru 2018 - 10:37]

Aha, gdybyś miał problemy z podpiekaniem, to zawsze możesz do tego celu użyć piekarnika jak by coś ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617830
Udostępnij na innych stronach

Ja mam tradycyjny pełnowymiarowy kibelek :D

Przy rozgrzewaniu i osuszaniu "produkuję" żar który podtrzymuję przez wędzenie i kiedy nadchodzi pora podpiekania zaczynam zabawę ze szczapkami. Staram się trzymać temp. między 90'-100' (jeszcze nie potrafię "trzymać" sztywno jedną temp.) ale nie panikuję jeśli chwilowo robią się odchyły. ;)

[Dodano: 18 gru 2018 - 10:28]

 

 

OK, ale czy mam unikać płomieni?

Przy wędzeniu tak, natomiast przy podpiekaniu zawsze jest jakiś ogień ( ogień podnosi też temp.)

[Dodano: 18 gru 2018 - 10:37]

Aha, gdybyś miał problemy z podpiekaniem, to zawsze możesz do tego celu użyć piekarnika jak by coś ;)

Niby tak, ale na horyzoncie majaczą podwyżki prądu. Wolałbym wiedzieć jak bezpiecznie podpiekać w wędzarni. W końcu wiele osób tak robi. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617836
Udostępnij na innych stronach

No to ja już pomogłem ile mogłem :)

Na pewno (w moim przypadku) sprawdziło się pilnowanie wędzenia. Często przy wędzeniu robiłem inne rzeczy koło domu i temp. mi skakała jak oszalała. A to za bardzo się rozpaliło a to zaczęło wygasać. Ale jak uwaga była skupiona tylko na wędzeniu to zaczęła się bajka. No i na pewno każdy musi wyczuć swoją wędzarnię.

A ten piekarnik przypomniał mi się jak raz ok. 0:00 - 1:00 w nocy kończyłem wędzenie i za cholerkę nie mogłem podbić temp. (za zimno chyba było). Ale niektórzy koledzy tak robią też "standardowo" więc to nie zbrodnia ;):D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-617839
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum. Chcialem zapytac o powod pekania kielbasy wiejskiej podczas wedzenia ? Moze zaczne od poczatku. Receptura od starego masaza.

8kg szynki

2kg pieczeni wolowej

3kg tlustej II wieprzowej.

Pieprz sól cukier.

Teraz wedzenie.

Czyli tak jak wszedzie pisze osuszanie. Wedzenie w dymie goracym okolo 50 stopni 2h i pieczenie w okolo 80 stopni przez 40 min.

Większośc kielbas popekala. Pytanie dlaczego ? Zla receptura? Kiepske flaki ? Za mocno nabita ?Termometr mam na drzwiczkach od wedzarni. Raczej napewno temperatura z tylu wędzarni jest wieksza niz przy drzwiach zwlaszcza jak sie wedzi w zimie. Moze to kest powodem ? Ze termometr oszukuje :) pomimo ze popekala byla bardzo smaczna. stalo sie to rok temu . Nie chce jutro powtórzyć sytuacji ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11314-jak-w%C4%99dzi%C4%87-pytania-i-porady/page/9/#findComment-618014
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.