Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak wędzić? - pytania i porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
269 odpowiedzi w tym temacie

#41 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 30 kwi 2015 - 09:28

...ocynk wypali się i go wymieciesz w formie proszku , a potem umyjesz rurę wodą - nie rób cyrku z ucinaniem kolana i wkładaniem rury w rurę - w takim wypadku ocynk i tak pozostanie w konstrukcji...

 

WYPAL I JUŻ - potrzebna temperatura coś ponad 400* to nie tak dużo i tylko przez kilka(naście) minut



#42 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 24 maj 2015 - 00:19

Nie mogę zrobić paleniska pod komorą bo jej dno jest wysmarowane izolacją. Opcje zakładam takie. Spróbuję wyciąć rurę i założyć stalową oraz bez względu na wynik tego działania chcę zamontować generator dymu.


Użytkownik kukon edytował ten post 24 maj 2015 - 00:20


#43 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 cze 2015 - 14:10

Jak jeszcze nie poradziłeś sobie z tym problemem to możesz:

1. wykuć dziurę w palenisku od strony mniejszego daszku i masz dostęp do rury (czyszczenie, opalanie czy wsad mniejszej średnicy) a następnie zamurowanie dziury

2. odkuć jedną warstwę cegieł pod blatem - masz dostęp do rury, po wymianie murujesz jedną warstwę cegieł i oczyszczony blat



#44 sirhuman

sirhuman

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBochnia

Napisano 23 gru 2015 - 16:03

Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post i pierwsza przygoda z wędzeniem. Przeczytałem sporo tematów na forum ale nie znalazłem jednej rzeczy, która mnie interesuje. Mianowicie jaka powinna być temperatura mięsa żebym wiedział ze jest w środku dobrze uwędzone. Korzystam z termometra ze szpikulcem. Dziękuję za pomoc

#45 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2682 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 23 gru 2015 - 16:59

Wędzisz na kolor nie temperaturę. Chyba że pytasz w jakiej zwykle około 55 (temperatura zależy od technologi czy na zimno , ciepło , co wędzisz itp )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 23 gru 2015 - 17:03


#46 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 783 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 23 gru 2015 - 17:05

Przeczytałem sporo tematów na forum

Witam na forum

 

Niestety niemało czytania jeszcze przed tobą. Poczytaj o wędzeniu i obróbce termicznej na stronie głównej. Tam jest cała "teoria', a tu wymieniamy się doświadczeniami. Jak na razie to mylisz chyba 2 różne pojęcia, tj. wędzenie (które poprzedzone jest przygotowaniem do niego) i obróbkę termiczną po wędzeniu. Wędzimy do odpowiadającego nam koloru w temperaturze zgodnej z recepturą, po czym parzymy lub podpiekamy do temperatury 68-70 stopni wewnątrz wyrobu.  W tej temperaturze mięso traci cechy surowości. To tak pokrótce. Szczegóły o zakresach temperatur wędzenia, przygotowaniu do niego jak i o obróbce po wędzeniu to, jak pisałem wyżej, na stronie głównej.



#47 sirhuman

sirhuman

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBochnia

Napisano 23 gru 2015 - 17:14

Ok dzięki za odpowiedzi, biorę się do dalszej lektury :)

#48 rademar

rademar

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 176 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 gru 2015 - 00:17

Co do koloru i moich pierwszych doświadczeń. Kolorek się wzmacnia po parzeniu więc wędź na kolor nieco bledszy niż Ci pasuje. Potem ściemnieje.



#49 kukon

kukon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 03 sie 2016 - 22:15

Jestem już po robocie. Rurę dymową wymieniłem na stalową. Stary przewód dymowy wyjąłem przez otwór powstały po wyciętych cegłach pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarniczą. Nowa rura jest o średnicy 150 mm a więc nieco mniejsza jak pierwotna (200 mm). Prace wymiany przewodu dymowego wykonałem w drugiej połowie lipca i po wstawieniu nowych cegieł w wykuty otwór wykonałem dwa wędzenia pstrąga. Wyszły super. Ponadto zamontowałem dymogenerator. Wykonałem foty poczynionych prac. Zamieszczę je za kilka dni.



#50 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 kwi 2017 - 13:44

Witam Serdecznie Koleżanki i Kolegów Zadymiaczy.

Do tej pory wędziłem około 1kg kawałki mięsa, teraz z racji braku miejsca w wędzarce kilka kawałków będzie o masie 2kg (szynka, karkówka i schab). Kawałki 1kg wędziłem łącznie około 3.5 - 4 godzin, wychodziły idealne. Jak długo powinienem wędzić kawałki 2kg? Oczywiście chodzi mi o wędzenie dymem gorącym w temp 45-55 stopni. Proszę o wyrozumiałość, to moje trzecie wędzenie. Pozdrawiam



#51 Owidius

Owidius

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 202 postów
  • MiejscowośćPoddębice/łódzkie

Napisano 12 kwi 2017 - 14:00

Proces wędzenia wydłuży Ci się o czas osuszania (większe kawałki to dłużej). A poza tym jak większość na forum nie na czas, a na kolor, powodzenia.



#52 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 14:29

Kolor na wędlinie uzyskasz w tym samym czasie, ale wewnątrz im większy przekrój tym wolniej wzrasta temperatura, dlatego warto wędzić z termometrem wbitym w mięso.



#53 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 14:48

dlatego warto wędzić z termometrem wbitym w mięso.

 

Mirek nie pomyliłeś procesów przypadkiem.? A jaka ma być ta temperatura wewnątrz w czasie wędzenia , żeby było prawidłowo uwędzone jeśli wolno spytać.?



#54 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 15:15

Nie pisze nic o parzeniu, więc zakładam że tyko wędzi.



#55 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 16:22

Nie pisze nic o parzeniu, więc zakładam że tyko wędzi.

 

No załóżmy, że tylko wędzi.To do jakiej temp. w środku ma wędzić jeśli temperatura wędzenia to 45-55º C? Pokaż mi kogoś na tym forum kto wędzi podkreślam wędzi nie piecze z wbitym termometrem w wędzonkę.



#56 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:00

Może u niego jakimś cudem dochodzi do 68 C?....żart.

Zaskoczyłeś mnie.  :D  :thumbsup:

Pomyślałem wędzi a potem podpieka....a tu pewnie dojdzie jeszcze parzenie?

 

Też przy wędzeniu nie mierzę temperatury, bo to bez sensu i faktycznie dopiero pod koniec przy podpiekaniu.

Się trzeba pilnować każdego szczegółu .... musisz być taki spostrzegawczy?  :D  :D  :D



#57 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:12

Się trzeba pilnować każdego szczegółu .... musisz być taki spostrzegawczy?     

 

:D  :D  :D  



#58 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 kwi 2017 - 17:18

Koledzy, po wędzeniu jak najbardziej wędliny będą parzone, podpiekać nie zamierzałem. @Owidius, podejrzewam, że z kolor wędlin mniejszych i większych będzie zbliżony, jak nie taki sam, tak jak zauważył @miro. Właśnie chodzi o to co w środku. Wiem, że nie ma złotego środka i nikt z zegarmistrzowską precyzja nie odpowie ale może chociaż orientacyjnie, 1, 2, 3 godziny dłużej niż wędzonki 1kg. To moje wędzenia początki, więc koledzy proszę o wybaczenie pytań laika.



#59 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 17:25

Właśnie chodzi o to co w środku

 

Odczep się od tego środka :D .To nie ma znaczenia przy samym wędzeniu.Parzenie , albo pieczenie załatwi środek.Wędź do odpowiedniego koloru a będzie dobrze.Jak nie wiesz jaki mają mieć kolor to sobie pooglądaj.Jak tak uwędzisz będzie dobrze i każdy Cię pochwali. :D

 

 https://wedlinydomow...zonki/?p=547003


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 kwi 2017 - 17:26


#60 Mav66

Mav66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 kwi 2017 - 17:42

 

Właśnie chodzi o to co w środku

 

Odczep się od tego środka :D .To nie ma znaczenia przy samym wędzeniu.Parzenie , albo pieczenie załatwi środek.Wędź do odpowiedniego koloru a będzie dobrze.Jak nie wiesz jaki mają mieć kolor to sobie pooglądaj.Jak tak uwędzisz będzie dobrze i każdy Cię pochwali. :D

 

 https://wedlinydomow...zonki/?p=547003

 

Dobra, zdaję się na Twoją radę, w piątek się okaże  :D 

PS. Arek, Twoje wędzonki wyglądają zawodowo.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych