Skocz do zawartości

a'la manufaktura - wyroby z mleka i inne


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

mam takie oszczędne pytanie  czy po wyjęciu kulek olej można wykorzystać ponownie ? do zatopienia oczywiście kolejnych kulek

Można, ale sugeruję, wg mnie lepsze wykorzystanie; do sosu vinegret. 

W tym miejscu zalecam nie przetrzymywanie zalew olejowych zbyt długo bo one cały czas jełczeją. Przez długi czas nie jest to wyczuwalne ale od początku szkodliwe dla konsumentów. Im bardziej surowy olej (mniej rafinowany) tym mniej trwały.

Oleje wysoko rafinowane wprawdzie nie jełczeją ale od "urodzenia" zawierają trujące frakcje trans.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415418
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A czemu nie do smażenia ??? ja stosowałem taki "wykorzystany" olej zarówno do sałatek jak i do smażenia.

I nadawał potrawom charakterystyczny smak i zapach. Ale uwaga - jeżeli ser stał w przyprawach tak do pół roku lub dłużej to zalewa nie pachniała już tak ładnie i nie używałem jej po raz drugi. Wtedy nawet do sałatek nie dodawałem. WYLEWAŁEM i kuniec.

 

Jakoś sobie nie wyobrażam jajecznicy ani schabowego usmażonego na oleju z zalewy sera, a pozostałe mięsa smażę na suchej patelni.

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415497
Udostępnij na innych stronach

No bez przesady. Jajecznice na oleju? Jakaś profanacja czy co? Tylko na maśle. Winszuje pomysłowości. Kurczak i indyk idealnie się komponują. Inne mięsa raczej nie. Chociaż schab można próbować. Skoro mi smakuje to tak robię. Proste...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415504
Udostępnij na innych stronach

No bez przesady. Jajecznice na oleju? Jakaś profanacja czy co? Tylko na maśle. Winszuje pomysłowości. Kurczak i indyk idealnie się komponują. Inne mięsa raczej nie. Chociaż schab można próbować. Skoro mi smakuje to tak robię. Proste...

 

Perszing - to zależy co masz do dyspozycji w domu. Jakbym miał np. w piątek czekać na śniadanie do godziny 13 bo wszystkie sklepy pozamykane, to już wolę usmażyć jajecznicę na oleju, niż chodzić głodny i zły.

Za drobiem nie przepadam, a jeśli już smażę na shoarmę lub do dań indyjskich to robię to na suchej patelni.

Każdy ma swoje smaki - to fakt.

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415528
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Swoje smaki. Ja nie usmażyłbym na oleju. Kilka razy próbowałem i dziękuję. Ja rozumiem was a wy zrozumcie mnie lub kolegę akmisa który też ma swoje smaki. I nie ma panaceum na wszystkie potrawy. Każdy kombinuje. Każdy eksperymentuje i mówienie że czegoś tam nie można lub nie należy jest bardzo subiektywne. Ja pisząc swoje opinie polegam na empirycznej postaci mojej kulinarnej wiedzy a nie na teorii. Jak się na czymś nie znam bądź nie próbowałem to się nie wypowiadam. A często smacznie nie znaczy zdrowo. Jak np. schabowe na dobrym smalcu.... Taki life...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415535
Udostępnij na innych stronach

hehheheh nie sądzę - ma wysoką temperaturę spalania ale mega kaloryczny....a jak już mówiłem - podobno Tobie to nie zaszkodzi bo mega chudy (podobno jesteś)...ja mam problemy z wagą więc muszę uważać na siebie...

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415545
Udostępnij na innych stronach

Ograniczyłem. Mam problem przez tablety na słupek. One coś dziwnego robią, że nie chudnę. Mimo dobrej diety.

Nic to - na wiosnę muszę zejść 7 kg i to zdrowotnościowo. I od tłuszczów tych gorszych się tyje. Od tych lepszych NIE.

Przepraszam za zaśmiecanie tematu. Już nie marudzę o sobie i o koledze moim zza miedzy akmisie.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415549
Udostępnij na innych stronach

Widzę że dyskusja na dobre się rozkręciła odnośnie używania oleju/oliwy i co potem z nią zrobić. 

 

Wypróbuję część napisanych wyżej rzeczy na pewno.

 

Poniżej fotka z najnowszej produkcji.

 

Utopence  z serdelkami oraz z camembertem. 

post-69345-0-11471900-1427231536_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415592
Udostępnij na innych stronach

ale tez wezmy pod uwage, zeo dosera stosujemy oleje nie rafinowane, a na zimno wyciskane. Ja zwykle daje bardzoo duzo ziol jeszcze do samej zalezy wiec spokojnie daje te oleje do salatek. Smak przedni, a jawet jak serek sie doda, to wiecej skamu salatdce przynosi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415597
Udostępnij na innych stronach

A ja nie mam problemu z nadmiarek tego oleju jak jem serek to biore sobie kawalek pysznej bagietki i maczam ,o zdrowotnosci nie wspominam ani o wadze ,umrzec musze w koncu na cos ,a jest tyle swinst ze jak od czasu do czasu zje sie cos co jest kaloryczne i mniej zdrowe to trudno 

co do smazenia jajecznicy na oleju, nie smaczna ?mozna zrobic na parze ,bez dluszczu i zdrowo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415671
Udostępnij na innych stronach

Perszing37 niestety jeszcze nie z własnego, ale może wkrótce  :)

 

Myślę, że zamiast spisywać osobistą relację podam po prostu odnośnik do strony z której przepisy zostały zaczerpnięte.

 

http://www.czechy.astra28.eu/utopence.html

 

http://www.czechy.astra28.eu/nakladany_hermelin.html -> tutaj o tyle lekka modyfikacja, że wkrojone zostały ćwiartki camemberta 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415790
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Po paru miesiącach robienia korocińskiego chciałbym zrobić jakiś z kulturami bakterii. Posiadam z Agrovisu kultury bakterii Alpha 3 DL1 i zastanawiam się jak ja mam to podzielić.

 

Cała fiolka niby starcza na 100L a ja tylko z 2L lub 4L będę ser robił.

 

Czy ktoś zna jakiś sensowny sposób jak wydzielić odpowiednia ilość? Mam tylko wagę kuchenną. Czy może na oko np. 1/4 łyżeczki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452754
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić ser śmietankowy, twardy z przepisu Biotita.

A co do odmierzania, ja zawsze sypię na oko (nie dosłownie), a niektórzy ważą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452776
Udostępnij na innych stronach

Ale wiesz , że ja to mogłeś napisać : używa takiej wagi kolega Perszing i na pewno jeszcze ktoś :)

Akmisku : żarty :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452927
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cała fiolka niby starcza na 100L a ja tylko z 2L lub 4L będę ser robił.

Fiolka, czyli mogę sądzić że jest w postaci płynnej.

No to może kroplomierz byłby przydatny ?

Policzyć ile kropel ma cała fiolka i .......... potem to tylko matematyka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452929
Udostępnij na innych stronach

Nie Miro. Bakterie są dostarczane w formie liofilizowanej - sypkiej. We fiolkach. Przechowuje się je w zamrażarce.

Naprawdę wydatek tylko 14 zł + 2 zł przesyłka a waga jest genialna. Dokładność do 0,01 g.


O przepraszam. Chińszczyzna w dół poszła :

http://allegro.pl/waga-jubilerska-elektroniczna-200-g-0-01-g-i5338981327.html

 

Testowałem ją czy dobrze podaje wagi. Raczej tak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452930
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.