EAnna Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Marca 2015 mam takie oszczędne pytanie czy po wyjęciu kulek olej można wykorzystać ponownie ? do zatopienia oczywiście kolejnych kulek Można, ale sugeruję, wg mnie lepsze wykorzystanie; do sosu vinegret. W tym miejscu zalecam nie przetrzymywanie zalew olejowych zbyt długo bo one cały czas jełczeją. Przez długi czas nie jest to wyczuwalne ale od początku szkodliwe dla konsumentów. Im bardziej surowy olej (mniej rafinowany) tym mniej trwały.Oleje wysoko rafinowane wprawdzie nie jełczeją ale od "urodzenia" zawierają trujące frakcje trans. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Marca 2015 EAnno świetna rada , dzięki wiosennie już i czas wszelkiej maści sałat zbliża się , mniam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Marca 2015 A czemu nie do smażenia ??? ja stosowałem taki "wykorzystany" olej zarówno do sałatek jak i do smażenia.I nadawał potrawom charakterystyczny smak i zapach. Ale uwaga - jeżeli ser stał w przyprawach tak do pół roku lub dłużej to zalewa nie pachniała już tak ładnie i nie używałem jej po raz drugi. Wtedy nawet do sałatek nie dodawałem. WYLEWAŁEM i kuniec. Jakoś sobie nie wyobrażam jajecznicy ani schabowego usmażonego na oleju z zalewy sera, a pozostałe mięsa smażę na suchej patelni. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Marca 2015 No bez przesady. Jajecznice na oleju? Jakaś profanacja czy co? Tylko na maśle. Winszuje pomysłowości. Kurczak i indyk idealnie się komponują. Inne mięsa raczej nie. Chociaż schab można próbować. Skoro mi smakuje to tak robię. Proste... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Marca 2015 No bez przesady. Jajecznice na oleju? Jakaś profanacja czy co? Tylko na maśle. Winszuje pomysłowości. Kurczak i indyk idealnie się komponują. Inne mięsa raczej nie. Chociaż schab można próbować. Skoro mi smakuje to tak robię. Proste... Perszing - to zależy co masz do dyspozycji w domu. Jakbym miał np. w piątek czekać na śniadanie do godziny 13 bo wszystkie sklepy pozamykane, to już wolę usmażyć jajecznicę na oleju, niż chodzić głodny i zły.Za drobiem nie przepadam, a jeśli już smażę na shoarmę lub do dań indyjskich to robię to na suchej patelni.Każdy ma swoje smaki - to fakt. Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Marca 2015 Dokładnie. Swoje smaki. Ja nie usmażyłbym na oleju. Kilka razy próbowałem i dziękuję. Ja rozumiem was a wy zrozumcie mnie lub kolegę akmisa który też ma swoje smaki. I nie ma panaceum na wszystkie potrawy. Każdy kombinuje. Każdy eksperymentuje i mówienie że czegoś tam nie można lub nie należy jest bardzo subiektywne. Ja pisząc swoje opinie polegam na empirycznej postaci mojej kulinarnej wiedzy a nie na teorii. Jak się na czymś nie znam bądź nie próbowałem to się nie wypowiadam. A często smacznie nie znaczy zdrowo. Jak np. schabowe na dobrym smalcu.... Taki life... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Marca 2015 Schabowy na smalcu akurat jest zdrowy. Smalec to jeden z najzdrowszych tłuszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) hehheheh nie sądzę - ma wysoką temperaturę spalania ale mega kaloryczny....a jak już mówiłem - podobno Tobie to nie zaszkodzi bo mega chudy (podobno jesteś)...ja mam problemy z wagą więc muszę uważać na siebie... Edytowane 24 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Marca 2015 Ale to nie tyje się od tłuszczu, tylko od węglowodanów. Ogranicz węglowodany, a zobaczysz znaczną poprawę w wadze i zdrowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Ograniczyłem. Mam problem przez tablety na słupek. One coś dziwnego robią, że nie chudnę. Mimo dobrej diety.Nic to - na wiosnę muszę zejść 7 kg i to zdrowotnościowo. I od tłuszczów tych gorszych się tyje. Od tych lepszych NIE.Przepraszam za zaśmiecanie tematu. Już nie marudzę o sobie i o koledze moim zza miedzy akmisie. Edytowane 24 Marca 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Marca 2015 To powodzenia w osiągnięciu celu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a'la Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Marca 2015 Widzę że dyskusja na dobre się rozkręciła odnośnie używania oleju/oliwy i co potem z nią zrobić. Wypróbuję część napisanych wyżej rzeczy na pewno. Poniżej fotka z najnowszej produkcji. Utopence z serdelkami oraz z camembertem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Marca 2015 ale tez wezmy pod uwage, zeo dosera stosujemy oleje nie rafinowane, a na zimno wyciskane. Ja zwykle daje bardzoo duzo ziol jeszcze do samej zalezy wiec spokojnie daje te oleje do salatek. Smak przedni, a jawet jak serek sie doda, to wiecej skamu salatdce przynosi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Marca 2015 a'la : swojej roboty Camembert ??? Jak robisz te słoiczki ??? możesz opisać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Marca 2015 A ja nie mam problemu z nadmiarek tego oleju jak jem serek to biore sobie kawalek pysznej bagietki i maczam ,o zdrowotnosci nie wspominam ani o wadze ,umrzec musze w koncu na cos ,a jest tyle swinst ze jak od czasu do czasu zje sie cos co jest kaloryczne i mniej zdrowe to trudno co do smazenia jajecznicy na oleju, nie smaczna ?mozna zrobic na parze ,bez dluszczu i zdrowo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Marca 2015 Na maśle, albo na smalcu jest najlepsza i najzdrowsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a'la Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Marca 2015 Perszing37 niestety jeszcze nie z własnego, ale może wkrótce Myślę, że zamiast spisywać osobistą relację podam po prostu odnośnik do strony z której przepisy zostały zaczerpnięte. http://www.czechy.astra28.eu/utopence.html http://www.czechy.astra28.eu/nakladany_hermelin.html -> tutaj o tyle lekka modyfikacja, że wkrojone zostały ćwiartki camemberta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-415790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a'la Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Października 2015 Po paru miesiącach robienia korocińskiego chciałbym zrobić jakiś z kulturami bakterii. Posiadam z Agrovisu kultury bakterii Alpha 3 DL1 i zastanawiam się jak ja mam to podzielić. Cała fiolka niby starcza na 100L a ja tylko z 2L lub 4L będę ser robił. Czy ktoś zna jakiś sensowny sposób jak wydzielić odpowiednia ilość? Mam tylko wagę kuchenną. Czy może na oko np. 1/4 łyżeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Października 2015 Możesz zrobić ser śmietankowy, twardy z przepisu Biotita.A co do odmierzania, ja zawsze sypię na oko (nie dosłownie), a niektórzy ważą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Października 2015 Nie niektórzy tylko np. Ja hehe. Waga taka 14 zł na allegro kosztuje. Jubilerska. Służy mi z powodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Października 2015 Ale nie wiadomo, czy tylko Ty na forum tak robisz, więc podkreśliłem, że niektórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Października 2015 Ale wiesz , że ja to mogłeś napisać : używa takiej wagi kolega Perszing i na pewno jeszcze ktoś Akmisku : żarty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Października 2015 Rozumiem. Nie ma problemu, następnym razem wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Października 2015 Cała fiolka niby starcza na 100L a ja tylko z 2L lub 4L będę ser robił. Fiolka, czyli mogę sądzić że jest w postaci płynnej.No to może kroplomierz byłby przydatny ?Policzyć ile kropel ma cała fiolka i .......... potem to tylko matematyka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Października 2015 Nie Miro. Bakterie są dostarczane w formie liofilizowanej - sypkiej. We fiolkach. Przechowuje się je w zamrażarce.Naprawdę wydatek tylko 14 zł + 2 zł przesyłka a waga jest genialna. Dokładność do 0,01 g.O przepraszam. Chińszczyzna w dół poszła :http://allegro.pl/waga-jubilerska-elektroniczna-200-g-0-01-g-i5338981327.html Testowałem ją czy dobrze podaje wagi. Raczej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11380-ala-manufaktura-wyroby-z-mleka-i-inne/page/2/#findComment-452930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.