fako3 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Listopada 2007 witam czy jeżeli czas peklowanie mięsa na kiełbase wydłuży mi się do 5-6 dni to będzie nadal dobre????Proszę o info i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2007 Jeśli zachowasz odpowiednie temperatury powinno być wszystko w porządku.Czy zapeklowałeś mięso bezpośrednio z rozbioru półtuszy, czy zakupione w punkcie sprzedaży mięsa? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-22514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2007 Jak nie będzie zmian zapachu, oślizłości to będzie dobre, ale to wszystko zależne jest od jakości mięsa - jaką drogę przebyło od uboju do sklepu i w jakich warunkach - Mięsem najbardziej podatnym na zmianę zapachu (popularnie zgazowanie) jest mięso kl III a więc te najbardziej ścięgniste. Jest takie pojecie dla mięs peklowanych, długo przetrzymywanych ,,pachnące starzyzną '' jest to przeważnie wierzchnia warstwa w basenach lub pojemnikach z zmienioną barwą na taką szarą z powodu utlenienia a nieraz już lekko lepkie Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-22515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fako3 Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2007 witaj zapeklowałem mięso zakupione i temperatura jest około 2 stopnie cały czas kontroluję solankę czy nie jest mętna ale jest oki tylko czy taka długość peklowania nie zaważy na jakości???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-22516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2007 Przeczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1501 jeśli kiełbasa będzie zasłona?. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-22519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2007 temperatura jest około 2 stopniew tej temperaturze peklowanie przebiega znacznie wolniej. Piszesz że mięso na kiełbasę, a potem: cały czas kontroluję solankę - mięsa na kiełbasy pekluje się "na sucho" ! (z kilkoma wyjątkami) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-22523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2007 Nie wiem czy drugie pytanie dotyczy mięs na kiełbasy peklowanych metodą suchą bo moja wypowiedź tego dotyczyła. Czy chodzi o mięso na wędzonki peklowane metodą mokrą w solance . Mięso na wędzonki w tej temp. 2 st C to spokojnie możesz peklować 2-3 tygodnie i nic nie powinno z nim się stać i nawet nie trzeba zmieniać solanki. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-22525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmp Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Marca 2010 Witam wszystich bardzo serdecznie jestem początkującym.Od paru dni bardzo intensywnie czytam wiadomości zawarte w portalu i nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi jaki jest maksymalny czas peklowania mięsa na kiełbasy.Pekluję miesa na wędzonki(czas peklowania około 14 dni według tabeli Dziadka) i chciałbym by wędzenie mięsa i kiełbasy było w tym samym terminie .W jaki sposob mam zapeklować drobne mięso na kiełbasy żeby wędzenie wystąpiło w tym samym czasie. Pozdrawiam)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-102727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Marca 2010 Witam wszystichWitaj kolego :smile: Tu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=14 poczytaj a najlepiej zacznij tutaj czytać http://wedlinydomowe.pl/ po lewej stronie masz brązową belkę z zielonym listkiem tam się dużo dowiesz :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-102730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Marca 2010 Najprościej zapeklować mięso 2-3 dni przed końcem okresu peklowania się boczku . lub przewidywanego wędzenia . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-102744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Marca 2010 Od paru dni bardzo intensywnie czytam wiadomości zawarte w portalu i nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi jaki jest maksymalny czas peklowania mięsa na kiełbasy.Tu zacytowałam fragment z artykułu z Naszej strony głównej: "...Temperatura i czas peklowania mięsa drobnego, w zależności od stopnia rozdrobnienia, przedstawia się następująco: Mięso rozdrabniane ręcznie (5 – 6 cm) pekluje się 72 – 96 godz. w temp. 4 – 6 stopni C. Mięso rozdrobnione ręcznie (5 – 6 cm) pekluje się 48 – 72 godz. w temp. 7 – 8 stopni C. Mięso rozdrobnione mechanicznie (mielone) pekluje się 36 – 48 godz. w temp. 7 – 8 stopni C. Mięso końskie pekluje się w temp. 4 – 6 stopni C przez 4 – 7 dni Mięso drobne wieprzowe kl. IV, wołowe kl. IV, cielęce kl. III i baranie kl. III nie może być peklowane dłużej niż 4 doby..." Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-102798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butcher Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Marca 2010 Witam! Czy z mięsa zapeklowanego na mokro można zrobić kiełbasę, czy też nic dobrego z tego nie wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-105657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Marca 2010 Coś tam wyjdzie ale nie polecam. Ja stosuję mięso peklowane na morko jako dodatek , które powstało w wyniku okrawania peklowanego mięsa na wędzonki i stanowi to 2 do 3 % ogólnej masy kiełbas. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-105660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Marca 2010 Mięsa do tradycyjnych wędlin nie peklujemy na mokro - w solance ,co najwyżej dodajemy ścinki, okrawki z obróbki wędzonek. . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-105669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butcher Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Marca 2010 Rozumiem, że peklujemy na sucho. Miałem na myśli hipotetyczną sytuację - mamy zapeklowane mięso na mokro i chcemy kiełbasę. Da się zrobić, czy nie? Jeśli nie uda się, to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-105692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Marca 2010 Jeśli jest to awaryjna sytuacja to od biedy można ale trzeba "zaopatrzyć" farsz w jakiś klej...Na stronie jest jedna receptura oparta o mięso peklowane na mokro Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-105696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Marca 2010 Czy z mięsa zapeklowanego na mokro można zrobić kiełbasę, czy też nic dobrego z tego nie wyjdzie?Z mięsa drobnego peklowanego na mokro będzie można zrobić kiełbasę. Tylko, pytanie. Czy jesteś w stanie zapanować na wielkością (zawartością) soli w mięsie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1161-peklowanie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-105699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.