Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Największą jej wadą było to, że mogła być zanieczyszczona bakteriam (te 40 st.C

U mnie woda nie miała takiej temperatury bowiem wodę zagotowałem a potem schłodziłem. Gdy woda była już chłodna rozpuściłem w niej 45 gram peklosoli i 5 gram soli wędzarniczej. Przy układaniu mięsa w naczyniu woda była dość zimna.

 

 

 

Ale jeżeli zrobiłeś dobry nastrzyk nową solanką

Tak zrobiłem nastrzyk nową solanką w ilości 100ml.

 

 

 

Na razie, by nie robić bałaganu na forum, temat przenoszę do kosza.

 

Jaki bałagan? Ten temat to dobra przestroga dla innych. Można się z niego wiele dowiedzieć czego robić a czego nie. Tak więc proszę o pozostawienie tematu tak jak jest.

 

 

 

Największe namnażanie bakterii następuje w przedziale temperatur: 20-50 st.C, dlatego zawsze dążymy do jak najszybszego obniżenia temperatury wyrobów i konserw poniżej 20 st.C.

 

No i właśnie ta informacja jest dla mnie kluczem.

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426681
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Mięsko po 5 dniach peklowania wg. Tabeli Dziadka.

Pachnie ładnie, solanka dość klarowna, kolor chyba też w normie.

 

https://images.tapatalk-cdn.com/15/05/22/431be7fc3301afee17107fb0b831bad0.jpg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426691
Udostępnij na innych stronach

Davido na forum "no" sex polityka religia Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426699
Udostępnij na innych stronach

Ostatni raz ostrzegam. Proszę trzymać się tematu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426718
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie dobiegło końca.

Oto co udało mi się osiagnać:

Szynka parzona na wywarze z łupin cebuli.

Boczek jeszcze parzy się w szynkowarze.

 

8https://images.tapatalk-cdn.com/15/05/24/85eb59c23e16f6104f0ae19d80797fb2.jpg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426908
Udostępnij na innych stronach

Szynka w smaku lekko słona. Delikatne mięso. Wyrazisty smak mięsa a nie przypraw których było prawie wcale. Osobiście średnio smakuje mi szynka tylko parzona.

 

 

mam nadzieję ,ze wyjdzie podobnie..

 

Mam nadzieję, że Twoja wyjdzie ładniejsza bo ta moja jakaś blada trochę. :D

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426913
Udostępnij na innych stronach

Ja swój kawałek będe parzyć w szynkowarze.

Mój syn nie przepada za wędzonkami [nie wiem jak można nie lubić wędzonych wyrobów??] więc tak pod niego wynalazłam ten szynkowar i od czasu do czasu robię w nim różne mielonki [ostatnio nawet fajna wyszła z kurczaka] a teraz próba szynki-sama jestem ciekawa jaka wyjdzie??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426961
Udostępnij na innych stronach

 

 

od czasu do czasu robię w nim różne mielonki

No ja też pociskam sobie szynkowary. Właśnie wstawiłem do lodówki roladę z boczku. Spróbuję kiedyś zrobić szyneczkę w szynkowarze zobaczymy co z tego wyjdzie. ;) 

 

 

 

Mój syn nie przepada za wędzonkami [nie wiem jak można nie lubić wędzonych wyrobów??]

 

A moje córki nie lubią barszczu czerwonego, ogórkowej, żurku, białego barszczu, kapuśniaku i grzybowej.  Jak można nie lubić takich zarąbistych zup?! :facepalm::cry:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426963
Udostępnij na innych stronach

Poszedłem do lodówki sprawdzić co tam u mojej szyneczki. Kurcze muszę powiedzieć, że coraz smaczniejsza się robi. Ukroiłem kilka kawałków, polałem świeżutką oliwą z oliwek, dodałem kolorowego pieprzu i bomba! Smakuje jak prawdziwy hiszpański Lacón ! :frantics:

 

post-72541-0-08796400-1432511121_thumb.jpg

 

 

 


Prawdę mówiąc wcale słona nie wyszła ta szyneczka. Wydawała mi się słona na samym początku ale to przez pierwsze plastry. Po 3 plastrach jet już idealna. Taka jaką chciałem.

 

Dzięki @DZIADKU za tabelkę!  Jest idealna!  :thumbsup:  :clap:

 

Tu są parametry solanki dla tej szyneczki.

 

post-72541-0-08246100-1432512479_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426964
Udostępnij na innych stronach

W tabeli w tej w "półkolumnie" 9,1 procent wersja mniej słona. Swój smak niestety trzeba dobrać metodą prób błędów, lub kosztować wycinek z mięsa wędzonki,"kotleciki" z farszu na kiełbasy. W mojej ocenie w końcu trafisz swój smak tz ilość soli i będziesz robił według swojej dawki soli. To w mojej ocenie lepsza wersja bo z tymi smakiem jest róznie Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426971
Udostępnij na innych stronach

davido31 :clap::thumbsup::clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426991
Udostępnij na innych stronach

Spróbuję kiedyś zrobić szyneczkę w szynkowarze zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Spróbuj tą:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10560-wyroby-z-praski-osłonek-barierowych-konserwy/?p=407839

Zmniejszyłem tylko ilość soli do 25 g/kg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-426996
Udostępnij na innych stronach

W tabeli w tej w "półkolumnie" 9,1 procent wersja mniej słona

 

Tą wersję będę stosował dla boczku bo wyszedł mi lekko słony. Zapewne przez to, że mięso jest mniejsze objętościowo.

 

 

davido31 :clap::thumbsup::clap::thumbsup:

 

 

Bardzo dziękuję ziomek ;)

 

 

 

 

Brak mi doświadczenia na taką. ;)

 

Przedstawiam Wam roladę z boczku z szynkowara z tego samo peklowania.

 

post-72541-0-75952400-1432549847_thumb.jpg

 

A tu już razem szyneczka i boczuś.

 

post-72541-0-60826900-1432549891_thumb.jpg

 

Wnioski nasuwają mi się takie. Nie wiem czy słuszne

 

Szynkę powinienem peklować wg tabelki która podałem (9,5%) a boczek tak jak napisał @Maciekzbrzegu (9,1%)

Jeśli się mylę  to mnie poprawcie. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-427015
Udostępnij na innych stronach

davido nie ma co poprawiać bo każdy "dochodzi" do swojej słoności -ja np. robię solankę 8,5% ale pekluję dłużej .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-427085
Udostępnij na innych stronach

davido nie ma co poprawiać bo każdy "dochodzi" do swojej słoności

Nie inaczej. ;) Ja ogólnie jestem zadowolony z mojego pierwszego peklowania. :D

ja np. robię solankę 8,5% ale pekluję dłużej .

Do boczku spróbuję 8,5%. Ile dni trawa peklowanie?

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-427101
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluję zwykle ok 10 -12 dni.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-427109
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluję zwykle ok 10 -12 dni.

Dzięki za info ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-427118
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli peklujesz dłużej i w mniejszym stężeniu solanki tym bardziej pilnuj temperatury i stosuj niższa + 4 stopni oczywiście pisząc solanka mam na myśli roztwór peklosoli Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-427147
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście.

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11622-peklowanie-davido31/page/4/#findComment-427159
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.