tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Znajomy mojej mamy był przez wiele lat dyrektorem firmy która robiła pierwsze oryginalne Ogórki Kartuskie. Kto zna ten wie - to chyba najlepsze ogórki konserwowe jaki mi osobiście zdarzyło się do tej pory próbować.A że w chwili obecnej ów gentleman pucuje się mojej mamusi więc łaski zbytniej nie robi i po kolei wydradza tajemnice firmowe W oryginalnym przepisie używano do zalewy kwasu mlekowego 80%, ale da się go zastąpić zwiększając ilość octu. Ocet 10%.W oryginale robiono zalewę (na 100l): woda 77 l , sól 3 kg, cukier 20 kg, ocet 10 l, kwas mlekowy (80%) 1,6 l. Wersja "domowa" bez kwasu: Zalewa na 10 litrów: Woda - 7,7 lsól - 0,3 kgcukier - 2 kgocet - 1,8 l Wsad słoiki 0,9 - ogórki + :Cebula krojona - 4 dkg (2 na dno i 2 pomiędzy ogórki)Papryka krojona - 3 dkg (w środek)Ziele angielskie - 2 sztPieprz - 5-8 sztLiść laurowy - 1 sztGorczyca - 0,5 dkg Pasteryzacja 85`C - słoiki 0,9 i 0,55 - 20 min słoiki 1,5 i 3 - 30 min Troszkę już tych ogórasów zrobionych przez owego gentlemana zjadłem i mogę potwierdzić że to dokładnie te stare dobre ogórki kartuskie Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...) Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru. Edytowane 27 Lipca 2022 przez EAnna Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Maja 2015 Z oryginalnymi recepturami najczęściej jest, że bez jednego składnika to już nie to. Tutaj chodzi o kwas mlekowy. Zatem temat dla "mlekowych" znawców;) Jak pozyskać kwas mlekowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Maja 2015 Kwas mlekowy spożywczy bez problemu kupisz na Alledrogo. Jak pisałem jadłem wersję na samym occie i w moim odczuciu niczym nie ustępuje pierwowzorowi. Obie receptury opracował ten sam technolog. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Maja 2015 Tutaj chodzi o kwas mlekowy. Może czegoś nie wiem.. ale to jest przepis na ogórki konserwowe a nie kiszone, więc gdzie tu mowa jest o wytworzeniu się kwasu mlekowego Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Maja 2015 Anuś przeczytaj przepis to wszystko zrozumiesz Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Anuś przeczytaj przepis to wszystko zrozumiesz Przeczytałam go teraz dokładnie dwa razy proszę mi wytłumaczyć co daje obecność kwasu mlekowego ? inne walory smakowe ? nie jadłam takich ogórków w/g takiego przepisu ani takich nie robiłam więc jestem ciekawa co takiego mają w sobie że są inne trochę długi jak dla mnie okres pasteryzacji Edytowane 29 Maja 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2015 Kwas mlekowy jest naturalnym "zakwaszaczem". Co robi inacze nie mam pojęcia. Może lepiej wpływa na walory smakowe czy konsystencję? Przepis pierwotny jest oryginalną recepturą technologiczną. Z czystej ciekawości chyba kupię ten kwas mlekowy i zrobię kilka słoików zgodnie z oryginałem 8) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Maja 2015 Polecam przeczytanie tej pozycji: http://www.eufic.org/article/pl/artid/lactic-acid-bacteria/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Maja 2015 Z czystej ciekawości chyba kupię ten kwas mlekowy i zrobię kilka słoików zgodnie z oryginałem 8) Tusiaczku ... chyba sama się skuszę na kilka słoików. Zaciekawił mnie ten przepis. jak zdobędziesz jeszcze inne receptury od tego miłego Pana to z chęcią je poczytam i być może wypróbuję. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Maja 2015 Ja robie takie ogorki z tymi skladnikami , oprocz kwasu mlekowego i ogorki sa pyszne , kupilam kiedys ogorki w Lidlu i wlasnie mialy te same skladniki,oprocz kwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Maja 2015 @tusiaczek,Kiedyś miałem przyjemność jeść te ogórki nie powiem smaczniste są, dzięki ale napisz co znaczy ten wpis A że w chwili obecnej ów gentleman pucuje się mojej mamusi więc łaski zbytniej nie robi może odpowiedz na PW coby młodzieży nie zgorszyć Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) może odpowiedz na PW coby młodzieży nie zgorszyćWpadnij w lipcu do Przedwojowa na jakiegoś kielicha to się sam dowiesz Kolejny przepis jaki dostałem jest na ogórki konserwowe "Morena" (czyste bez dodatków). Zalewa na 100 litrów - woda 77 l, sól 3 kg, cukier 7 kg, Ocet 10% 8,5 i, kwas mlekowy 1,6 l. Jeżeli nie mamy kwasu mlekowego zwiększamy ilość octu do 16,5 l. Edytowane 30 Maja 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Maja 2015 Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...) Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru. Do ogórków konserwowych Morena idą dodatkowo przyprawy jak do kartuskich ale bez papryki i cebuli natomiast dodatkowo dodaje się czosnek i chrzan. Ogórki te to jest podobno dokładna kopia ogórków konserwowych Krakusa bo ichni główny technolog stamtąd przywędrował... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Maja 2015 kwas mlekowy 1,6 lCzy jest podane % stężenia tego kwasu, bo zaglądałem na Aledrogo i jest do kupienia w różnych stężeniach. Tak po mojemu to chyba chodzi o max. stężenie, ale dobrze było by się upewnić. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Maja 2015 Kwas mlekowy 80% Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Maja 2015 Kwas mlekowy 80%Dziękuję Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Maja 2015 Kolejny przepis jaki dostałem jest na ogórki konserwowe "Morena" (czyste bez dodatków). Zalewa na 100 litrów - woda 77 l, sól 3 kg, cukier 7 kg, Ocet 10% 8,5 i, kwas mlekowy 1,6 l. Jeżeli nie mamy kwasu mlekowego zwiększamy ilość octu do 16,5 l. chyba coś z tym octem 16,5 litra nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Maja 2015 Jak najbardziej tak. To jest ekwiwalent równoważący brak kwasu mlekowego. Zauważ że to na 100 litrów zalewy A z tym kwasem mlekowym to podobno trzeba bardzo uważać bo stężony jest jak to kwas bardzo żrący... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Maja 2015 zauważyłam , no tak na 100 litrów 8,5l to po dodaniu dodatkowego octu to nie 16,5l Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Maja 2015 Masz rację, ilość zalewy będzie większa niż 100 litrów (taka ilość to w oryginale z kwasem) ale za to stężenie zalewy będzie takie jakbyś dała 8,5 litrów octu i 1,6 litra kwasu. Istotne jest stężenie zalewy a nie mała zwiększenie ilości wskutek zastąpienia kwasu octem. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Maja 2015 porównałam pierwszy przepis i ilości zalewy octowo-mlekowo-cukrowej wraz z przelicznikiem do tej moreny i wychodzi mi z tym kwasem nie halo ale ok - człowiek z Krakusa wie lepiej a ja koniecznie wypróbuję przepisy bo ciekawość smaku mnie do tego zachęca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Maja 2015 Mogę jedynie powiedzieć że jego Kartuskie jadłem i naprawdę super. Tych Morena nie miałem okazji ale podobnie jak Ty zrobię i się zobaczy... Mam zamiar zrobić z każdych dwie kontrolne małe partie (z kwasem i bez) i potem porównać co i jak. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Maja 2015 a na kwas znalazłeś namiar ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Maja 2015 Ja przed chwilą szukałem i jest na alledrogo. http://allegro.pl/kwas-mlekowy-80-e270-1l-spozywczy-fv-i5367853724.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Maja 2015 Dokładnie ten sam namierzyłem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.