Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy mojej mamy był przez wiele lat dyrektorem firmy która robiła pierwsze oryginalne Ogórki Kartuskie. Kto zna ten wie - to chyba najlepsze ogórki konserwowe jaki mi osobiście zdarzyło się do tej pory próbować.

A że w chwili obecnej ów gentleman pucuje się mojej mamusi więc łaski zbytniej nie robi i po kolei wydradza tajemnice firmowe  :cool:

W oryginalnym przepisie używano do zalewy kwasu mlekowego 80%, ale da się go zastąpić zwiększając ilość octu. Ocet 10%.

W oryginale robiono zalewę (na 100l): woda 77 l , sól 3 kg, cukier 20 kg, ocet 10 l, kwas mlekowy (80%) 1,6 l.

 

Wersja "domowa" bez kwasu:

 

Zalewa na 10 litrów: 

Woda - 7,7 l

sól - 0,3 kg

cukier - 2 kg

ocet - 1,8 l

 

Wsad słoiki 0,9 - ogórki + :

Cebula krojona - 4 dkg (2 na dno i 2 pomiędzy ogórki)

Papryka krojona - 3 dkg (w środek)

Ziele angielskie - 2 szt

Pieprz - 5-8 szt

Liść laurowy - 1 szt

Gorczyca - 0,5 dkg

 

Pasteryzacja 85`C - słoiki 0,9 i 0,55 - 20 min

                                słoiki 1,5 i 3 - 30 min 

 

Troszkę już tych ogórasów zrobionych przez owego gentlemana zjadłem i mogę potwierdzić że to dokładnie te stare dobre ogórki kartuskie  :thumbsup:

 

 

 

Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...)   Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru.
Edytowane przez EAnna

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z oryginalnymi recepturami najczęściej jest, że bez jednego składnika to już nie to. Tutaj chodzi o kwas mlekowy. 

Zatem temat dla "mlekowych" znawców;) Jak pozyskać kwas mlekowy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427852
Udostępnij na innych stronach

Kwas mlekowy spożywczy bez problemu kupisz na Alledrogo. Jak pisałem jadłem wersję na samym occie i w moim odczuciu niczym nie ustępuje pierwowzorowi. Obie receptury opracował ten sam technolog.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj chodzi o kwas mlekowy.

Może czegoś nie wiem.. ale to jest przepis na ogórki konserwowe a nie kiszone, więc gdzie tu mowa jest o wytworzeniu się kwasu mlekowego ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427855
Udostępnij na innych stronach

Anuś przeczytaj przepis to wszystko zrozumiesz :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427856
Udostępnij na innych stronach

Anuś przeczytaj przepis to wszystko zrozumiesz :)

Przeczytałam go teraz dokładnie dwa razy :D proszę mi wytłumaczyć co daje obecność kwasu mlekowego ?  inne walory smakowe ? nie jadłam takich ogórków w/g takiego przepisu ani takich nie robiłam więc jestem ciekawa co takiego mają w sobie że są inne :)

trochę długi jak dla mnie okres pasteryzacji ;)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427857
Udostępnij na innych stronach

Kwas mlekowy jest naturalnym "zakwaszaczem". Co robi inacze nie mam pojęcia. Może lepiej wpływa na walory smakowe czy konsystencję? Przepis pierwotny jest oryginalną recepturą technologiczną. Z czystej ciekawości chyba kupię ten kwas mlekowy i zrobię kilka słoików zgodnie z oryginałem 8)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427858
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z czystej ciekawości chyba kupię ten kwas mlekowy i zrobię kilka słoików zgodnie z oryginałem 8)

Tusiaczku ... chyba sama się skuszę na kilka słoików. Zaciekawił mnie ten przepis. :) jak zdobędziesz jeszcze inne receptury od tego miłego Pana to z chęcią je poczytam i być może wypróbuję. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427860
Udostępnij na innych stronach

Ja robie takie ogorki z tymi skladnikami , oprocz kwasu mlekowego i ogorki sa pyszne :thumbsup:  , kupilam kiedys ogorki w Lidlu i wlasnie mialy te same skladniki,

oprocz kwasu. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427926
Udostępnij na innych stronach

@tusiaczek,Kiedyś miałem przyjemność jeść te ogórki nie powiem smaczniste są, dzięki ale napisz co znaczy ten wpis 

 

A że w chwili obecnej ów gentleman pucuje się mojej mamusi więc łaski zbytniej nie robi
;) może odpowiedz na PW coby młodzieży nie zgorszyć :facepalm:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427927
Udostępnij na innych stronach

może odpowiedz na PW coby młodzieży nie zgorszyć

Wpadnij w lipcu do Przedwojowa na jakiegoś kielicha to się sam dowiesz  :cool:  :cool:

 

 

Kolejny przepis jaki dostałem jest na ogórki konserwowe "Morena" (czyste bez dodatków). 

Zalewa na 100 litrów - woda 77 l, sól 3 kg, cukier 7 kg, Ocet 10% 8,5 i, kwas mlekowy 1,6 l. Jeżeli nie mamy kwasu mlekowego zwiększamy ilość octu do 16,5 l.

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427947
Udostępnij na innych stronach

Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...)

 

Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru.

 

Do ogórków konserwowych Morena idą dodatkowo przyprawy jak do kartuskich ale bez papryki i cebuli natomiast dodatkowo dodaje się czosnek i chrzan. Ogórki te to jest podobno dokładna kopia ogórków konserwowych Krakusa bo ichni główny technolog stamtąd przywędrował...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427965
Udostępnij na innych stronach

kwas mlekowy 1,6 l

Czy jest podane % stężenia tego kwasu, bo zaglądałem na Aledrogo i jest do kupienia w różnych stężeniach. Tak po mojemu to chyba chodzi o max. stężenie, ale dobrze było by się upewnić. 

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-427970
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejny przepis jaki dostałem jest na ogórki konserwowe "Morena" (czyste bez dodatków).  Zalewa na 100 litrów - woda 77 l, sól 3 kg, cukier 7 kg, Ocet 10% 8,5 i, kwas mlekowy 1,6 l. Jeżeli nie mamy kwasu mlekowego zwiększamy ilość octu do 16,5 l.

 

chyba coś z tym octem 16,5 litra nie tak  :mellow:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428161
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej tak. To jest ekwiwalent równoważący brak kwasu mlekowego. Zauważ że to na 100 litrów zalewy  :)


A z tym kwasem mlekowym to podobno trzeba bardzo uważać bo stężony jest jak to kwas bardzo żrący...   :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428163
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, ilość zalewy będzie większa niż 100 litrów (taka ilość to w oryginale z kwasem) ale za to stężenie zalewy będzie takie jakbyś dała 8,5 litrów octu i 1,6 litra kwasu. Istotne jest stężenie zalewy a nie mała zwiększenie ilości wskutek zastąpienia kwasu octem.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428166
Udostępnij na innych stronach

porównałam pierwszy przepis i ilości zalewy octowo-mlekowo-cukrowej wraz z przelicznikiem do tej moreny i wychodzi mi z tym kwasem nie halo ale ok - człowiek z Krakusa wie lepiej a ja koniecznie wypróbuję przepisy bo ciekawość smaku mnie do tego zachęca

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428167
Udostępnij na innych stronach

Mogę jedynie powiedzieć że jego Kartuskie jadłem i naprawdę super. Tych Morena nie miałem okazji ale podobnie jak Ty zrobię i się zobaczy... Mam zamiar zrobić z każdych dwie kontrolne małe partie (z kwasem i bez) i potem porównać co i jak.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428168
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie ten sam namierzyłem  :thumbsup:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/#findComment-428172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.